Po zverejnených videách sa z Kisku stala toxická osoba. Pokrytecká opozícia ho však obhajuje. Bude aj v novej vláde pokračovať politika „našich ľudí“?

Po zverejnených videách sa z Kisku stala toxická osoba. Pokrytecká opozícia ho však obhajuje. Bude aj v novej vláde pokračovať politika „našich ľudí“?

Bratislava 21. februára 2020 (HSP/Foto:SITA-Ľudovít Vaniher)

 

Na exprezidenta a predsedu strany Za ľudí Andreja Kisku boli zverejnené už 2 kompromitujúce videá o jeho kšeftoch s pozemkami pod Tatrami. Anonym sľubuje aj tretie, ktoré má byť ešte väčšia „bomba.“ Už z týchto dvoch je však zrejmé , že Kiska má veľký problém

Na snímke Andrej Kiska

Ostatné opozičné strany sa však tvária ako „mŕtvy chrobák“ a k situácii sa buď nevyjadrujú, obhajujú ho, alebo len jemne “hryzkajú”. Budú takto kryť svojho koaličného partnera aj keď sa im podarí vytvoriť novú vládu?

Reklama

V prvom kompromitujúcom videu sa „biely kôň “ Michal Šuliga zhovára s bývalým mafiánom Milanom Reichelom o tom ako Kiska údajne vedel o tom, že pozemky pod Tatrami, ktoré kupoval sú kradnuté a vraj vedel aj o tom, že niektoré pozemky kupuje od mafiánov.

Rozhovor s bývalým mafiánom Reichelom o Kiskovej kauze si môžete prečítať tu

Reklama

Kiska však v reakcii tvrdil, že vo videu vystupujú „zlí herci“ a nič z toho čo hovoria nie je pravda. Ešte horší herec sa ale objavil v ďalšom zverejnenom videu a je ním samotný Andrej Kiska.

Video zachytáva rozhovor v kaviarni medzi spomínaným Šuligom a Kiskom. Exprezident sa bráni, že väčšinou vo videu nič nehovorí a len počúva Šuligu.

Lenže práve to je najväčší problém. Kiskov kamarát (zrejme už bývalý) Šuliga sa s Kiskom rozpráva o pozemkových kauzách a ukazuje mu zmluvy, na  ktorých je potrebné zmeniť dátumy, aby sa neprišlo na podvody.

Kiska však nijako voči tomu neprotestuje, nehovorí nič, keďže je zrejmé, že je v tom až po uši a je s tým potrebné niečo urobiť.

Reklama

Šuliga hovorí tiež o známom prípade zubára Franca , s ktorým sa Kiska súdil a prehral spor. Hovorí, že ten pozemok bol ukradnutý, no s Kiskom to tiež ani nehne a pôsobí akoby o tom vedel. Pričom pred súdom hovoril, že o žiadnom ukradnutom pozemku nevedel.

Čerešnička na torte a hlavný usvedčujúci dôkaz proti Kiskovi je situácia, keď Šuliga hovoril Kiskovi o tom, že je potrebné poslať 2000 eur na účet Júliusovi Sirotskému, ktorý je zrejme biely kôň a predal Kiskovi spomínaný pozemok zubára Franca.

Kiska totiž kúpil od neho tento vydržaný pozemok za 1800 eur a keď prehral súd a pozemok bol vrátený pánovi Francovi, Kiska v snahe, aby to nepôsobilo, že bol v tomto podvode zapojený vyhlásil, že bude od Sirotského pýtať tieto peniaze naspäť.

Šuliga preto hovoril Kiskovi, že musí poslať Sirotskému 2000 eur, aby on následne vrátil tieto peniaze Kiskovi, aby to vyzeralo pred verejnosťou, že je všetko v poriadku a Kiska do toho nebol nijako namočený.

„Potom jak Julovi (Sirotskému, pozn.red.) tých 2000 posunieš? Zavoláš? Niekto donesie?,“ spýtal sa Šuliga, na čo mu Kiska odpovedal: „Nejak domyslite, však to je malá suma, to vymyslíme … “

Reklama

Z niekdajšieho najpopulárnejšieho prezidenta sa tak stal toxický politik a každý kto s ním pôjde do vlády sa vystavuje zdiskreditovaniu v očiach verejnosti.

Ako však reagujú členovia strany Za ľudí a opoziční politici na zverejnené videá, ktoré absolútne diskreditujú Kisku?

Kiskova dvojka Veronika Remišová, ktorá sa pasuje do role veľkej bojovníčky proti korupcii dokonca svojho predsedu obhajuje a tvrdí, že na stranu Za ľudí útočia preto, lebo sa ich boja: „Výsledky pre ľudí môže zabezpečiť len stabilná vláda, kde partneri budú vedieť konštruktívne komunikovať. Strana Za ľudí nevyvoláva nezmyselné spory a konflikty. Sme tmelom, ktorý dokáže spojiť všetkých partnerov,“ píše Remišová a vinu hádže na SMER:

„Smer urobí všetko pre to, aby sa udržal pri moci. Ale my vytrváme, aby sme zo Slovenska spravili jednu z najúspešnejších krajín v Európe.“

Podobne to vidí aj poslanec za opozičnú SaS Karol Galek, ktorý označil zverejnenie videí za špinavú kampaň, dodal, že posudzovať video by mali iní a nie politici.

Predseda mimoparlamentného KDH Alojz Hlina si podľa svojich slov potrebuje k zverejneným videám urobiť svoj vlastný názor a „dopočuť“ vysvetlenie.

„Nový politik“ Miroslav Beblavý z dvojkoalície PS/Spolu novinárom povedal, že video ešte nevidel, Kiska mu dal vysvetlenie. „Stojí to všetko na tom, či je video pravdivé alebo účelovo zostrihané, v tejto chvíli nemám dôvod spochybňovať to, čo povedal pán Kiska,“ dodal.

Zareagoval aj líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý sa však tentokrát vykrúca. Matovič tvrdí, že zverejnené video nevidel. To, čo však o videu zachytil v médiách, považuje za vážnu vec. „Ak by bol náznak pochybnosti, že to nebolo tak, ako doteraz Andrej Kiska hovoril, bol by to vážny problém,“ odpovedal na otázku k povolebnej spolupráci s Kiskom. Dodal však, že sa spolupracuje s politickou stranou a nie iba s konkrétnym človekom.

Na týchto reakciách vidíme alibizmus opozície. Ak sa totiž jedná o vládnych politikov neváhajú a okamžite zvolávajú tlačovky a niekedy až prehnane vyvolávajú hystériu ohľadom rôznych káuz. Ak sa však jedná o človeka z ich tábora tak sa správajú úplne inak.

Reklama

Napriek tomu, že určite sú radi, že vyplávali na povrch kompromitujúce videá na Kisku, pretože nejaké to percento od Kiskostrany môže pristáť aj u nich, navonok to nemôžu dať najavo, keďže si uvedomujú, že Kisku budú zrejme potrebovať na vyskladanie novej vlády. Preto pokrytecky mlčia.

Ukazuje sa teda, že politika „našich ľudí“ bude zrejme pokračovať aj v novej vláde. Na udržanie zlepenca si totiž nebudú môcť dovoliť kritizovať vlastných koaličných partnerov. Dnešný opozičníci si spočítali, že bez Kisku nebudú vedieť vládu zostaviť a jej zostavenie jednoducho postavili nad spravodlivosť, nad ich heslá, lebo o zásady zjavne nejde o boji proti zlodejom.

Rovnako sa správajú mainstreamové médiá, tí takzvaní ochráncovia demokracie a bojovníci proti rozkrádaniu. Zatiaľ čo z nahrávky na ktorej je údajne hlas Roberta Fica, kde vymyslel peniaze vlastnou hlavou, urobili doslova legendu, video na ktorom je úplne zreteľne bývalý prezident, ktorého toto usvedčuje z nekalej činnosti, mnohé ani nezverejnili, nieto aby kládli nepríjemné otázky.

Potencionálny premiér Igor Matovič to teda bude mať veľmi ťažké. Na jednej strane sa pasuje do role najväčšieho bojovníka proti korupcii, zlodejinám a podvodom, na druhej strane zrejme plánuje vytvoriť vládu s toxickými osobami alá Kiska.

Zdá sa teda, že s voľbou štandardnej opozície žiadna zmena a už vôbec nie zmena k lepšiemu nepríde. Súčasné opozičné strany sa správajú oportunisticky a robia presne to, čo kritizujú na súčasných vládnych stranách. Chránia „svojich ľudí.“

Reklama

Samuel Gdovin

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:55

Od apríla tohto roka vzniknú v každom krajskom meste na Slovensku regionálne úrady pre územné plánovanie a výstavbu. Spustí sa tiež nový portál pre územné plánovanie. Účinnosť totiž nadobudne nový zákon o územnom plánovaní. O nadchádzajúcich zmenách informovali v utorok predstavitelia Úradu pre územné plánovanie a výstavbu (UUPV) SR.

Stretnutie predstaviteľov Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR so stakeholdermi a novinármi
Na snímke v pozadí sprava predseda Úradu pre územné plánovanie a výstavbu Slovenskej republiky (ÚUPV) Martin Hypký, podpredsedníčka UUPV Milota Sidorová a generálny riaditeľ pre výstavbu a vyvlastňovanie ÚUPV Roman Skorka počas stretnutia predstaviteľov Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR (ÚUPV) so stakeholdermi a novinármi
11:53

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR predstavilo nový projekt pomoci nezamestnaným zameraný na vzdelávacie a rekvalifikačné kurzy. Program Zručnosti trhu práce za 42 miliónov eur financovaný z Európskeho sociálneho fondu by mal pomôcť približne 40 000 ľuďom, uviedol v utorok minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

Erik Tomáš
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš
11:52

Britsko-švédsky farmaceutický gigant AstraZeneca sa v utorok dohodol na kúpe americkej biofarmaceutickej firmy Fusion za 2,4 miliardy USD (2,2 miliardy eur). Je to súčasť jeho expanzie do oblasti novej generácie liekov na rakovinu. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Dohoda je pre AstraZeneca tento mesiac už druhou po tom, ako minulý týždeň súhlasila s kúpou Amolyt Pharma za 1,05 miliardy USD, aby podporila svoje portfólio liekov na zriedkavé choroby.

11:51

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť posunuté o niekoľko mesiacov. Uviedol to v utorok minister financií Assen Vassilev, podľa ktorého sa vláda bude snažiť splniť kritériá na prijatie spoločnej meny v budúcom roku. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

11:49

Pri zrážka kenského autobusu s kamiónom zahynulo 11 vysokoškolských študentov a 42 ľudí utrpelo vážne zranenia. Informuje agentúra AFP podľa kenskej polície.

Nehoda sa odohrala v pondelok o 17.50 hod. miestneho času (14.50 SEČ) neďaleko obce Mangu približne 360 kilometrov od Nairobi. Študenti univerzity Kenyatta cestovali do prístavného mesta Mombasa na pobreží Indického oceánu.

11:47

Čína v utorok uviedla, že Spojené štáty nemajú právo zasahovať do Juhočínskeho mora. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v rovnaký deň vyjadril podporu USA pre Filipíny voči ozbrojeným útokom v tejto oblasti. Informovala agentúra AFP.

11:45

Bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi hrozí zhabanie majetku. Jeho právnici totiž v pondelok priznali, že nemá dostatok hotovosti na to, aby sa odvolal proti pokute vo výške 464 miliónov dolárov za podvodné nadhodnocovanie svojho majetku. Informovala agentúra AFP.

Trump musí peniaze uložiť na účet spravovaný odvolacím súdom alebo zložiť peňažnú záruku v plnej výške. Jeho žiadosť o pomoc odmietlo 30 poisťovní, uviedli právnici v novom podaní.

10:25

Výrobca spotrebného tovaru Unilever v utorok oznámil plány na zrušenie približne 7500 pracovných miest vo svojich prevádzkach na celom svete. Jeho cieľom je ušetriť v priebehu nasledujúcich troch rokov približne 684 miliónov libier (799,77 milióna eur). Informovala agentúra DPA.

Koncern, ktorý vyrába približne 400 značiek spotrebného tovaru od čajov Lipton cez mrazené pochúťky Magnum a Cornetto po mydlá Dove či kvasnicovú nátierku Marmite, uviedol, že prepúšťanie sa dotkne prevažne pracovných miest v kanceláriách.

10:22

Elon Musk potvrdil že užíva predpísaný ketamín, aby rozptýlil negatívne myšlienky, čo prináša prospech investorom Tesly. Vyhlásil to počas rozhovoru zverejneného v pondelok, informovala agentúra AFP.

Potvrdil teda užívanie anestetika zvyčajne používaného na tlmenie bolesti a liečbu depresie. Ketamín sa však vo veľkom zneužíva ako droga s potenciálne nebezpečnými až smrteľnými následkami intoxikácie.

Elon Musk
Na snímke Elon Musk
10:20

Všetci obyvatelia Pásma Gazy čelia akútnemu nedostatku potravín, upozornil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zdôraznil tým, že je potrebné zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, informovala agentúra AFP.

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali