Bratislava 27. októbra 2021 (SITA/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)
Zrovnoprávnenie gastrolístkov a finančného príspevku nie je zvyšovaním daňovo-odvodového zaťaženia. Pre agentúru SITA to uviedol predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Marián Viskupič. Daňovo-odvodový systém na Slovensku podľa neho potrebuje odstraňovať podobné deformácie, aby boli pravidlá jednoduché a spravodlivé. Odstránením rôznych daňových výnimiek, rôznych vylobovaných zvýhodnení a nastavením férových pravidiel je podľa Viskupiča možné následne uvažovať o znižovaní daňových či odvodových sadzieb
„Konečne sa podarilo nastaviť spravodlivé pravidlá, odstrániť nenáležitú zákonnú výhodu, nenáležité oslobodenie od daní a odvodov, výhodné pre gastroemitentov,” povedal.
Reklama
Na tento stav doplácali samotní zamestnanci, ale hlavne jedálne a reštaurácie
Na tento stav podľa poslanca za SaS doplácali samotní zamestnanci, ale hlavne jedálne a reštaurácie. Debata o percente daňového oslobodenia pri stravnom je podľa Viskupiča legitímna.
„Aktuálne Ministerstvo financií SR trvalo na pôvodnej úrovni 55 %, ktorou podmieňovalo podporu novely,” tvrdí.
Upozornil na to, že popri nezdanenej sume 2,81 eura zostáva takisto nezdanený príspevok na stravné zo sociálneho fondu v akejkoľvek výške.
„Väčšina zamestnávateľov prispieva na stravovanie v zákonnej výške plus príspevok zo sociálneho fondu, takíto zamestnanci neprídu o nič,” povedal.
Doteraz si zamestnanci podľa neho veľmi často doplácali do výšky gastrolístka zo svojej čistej, teda už zdanenej mzdy.
Parlamentom schválené zmeny v zdaňovaní gastrolístkov a finančných príspevkov na stravu zhoršia systém stravného pre všetky skupiny zamestnancov, živnostníkov, zamestnávateľov i pre gastrosektor. V tlačovej správe na to upozornila Asociácia moderných benefitov (AMOBE) združujúca emitentov stravných lístkov. Schválenie legislatívneho návrhu od poslanca NR SR za SaS Mariána Viskupiča považuje AMOBE za poškodzujúce, protizamestnanecké a protisociálne, ohrozujúce celý systém podpory stravovania.
„Zo stravného nad 2,81 eura sa bude po novom platiť daň z príjmu a odvody. Bude sa to týkať aj zamestnancov stravujúcich sa v kantínach, ktorí za stravné nad tento limit zaplatia dane i odvody,” tvrdí AMOBE.
Na Viskupičovu novelu preto podľa emitentov gastrolístkov doplatia všetky formy stravovania, v ktorých prispieva zamestnávateľ nad rámec 2,81 eura.
„Napríklad pri hodnote stravného 5,10 eura a príspevku zamestnávateľa zo sociálneho fondu vo výške 2 eurá bude nové daňovo-odvodové zaťaženie vo výške 0,59 eura na jeden stravný lístok,” varuje AMOBE.
Takmer 1,5 milióna pracujúcich bez ohľadu na to, či budú využívať stravenky, alebo peňažný príspevok, tak príde pri 20 pracovných dňoch mesačne o 11,80 eura. Schválená legislatíva pritom znevýhodní aj živnostníkov. Tí si doteraz mohli odpočítať z daní stravné do výšky 5,10 eura na deň, od nového roku to bude len 2,81 eura.
Podnikatelia už nebudú musieť preukazovať výšku stravného daňovým dokladom
Vyplýva to z poslaneckej novely zákona o dani z príjmov, ktorú v utorok schválil parlament. Dokladovanie súm stravného podľa koaličných poslancov predstavuje značnú administratívnu záťaž, ktorá sa týmto odbúra. Kým v súčasnosti si podnikatelia môžu do daňových výdavkov zahrnúť a zdokladovať stravné vynaložené za každý odpracovaný deň v sume 5,10 eura, po novom to bude bez akéhokoľvek dokladovania už len suma 2,81 eura na deň.
Legislatívnym návrhom sa od januára zrovnoprávni zdaňovanie stravovacích poukážok a finančných príspevkov na stravovanie. Parlament však schválil pozmeňujúci návrh predsedu parlamentného finančného výboru Mariána Viskupiča (SaS), ktorým sa z pôvodného návrhu vypustilo šesť zo siedmich novelizačných článkov.
„Veci, na ktorých nebola zhoda na ministerstvách, z pôvodného návrhu vyraďujeme,” povedal ešte minulý týždeň v stredu v pléne Viskupič.
V schválenom legislatívnom návrhu však podľa neho zostáva nastavenie spravodlivosti medzi gastrolístkom a finančným príspevkom na stravovanie.
„Gro zostáva a ďalšie veci, verím, že v budúcnosti budú na stole,” tvrdí.