„Zomrel kráľ, nech žije kráľ“. Ktorý kráľ je však v skutočnosti živý a ktorý mŕtvy?

„Zomrel kráľ, nech žije kráľ“. Ktorý kráľ je však v skutočnosti živý a ktorý mŕtvy?

Bratislava 24. marca 2020 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Odchádzajúca vláda Petra Pellegriniho v piatok 20.3.2020 podala demisiu. V sobotu 21.3.2020 bola vymenovaná nová vláda Igora Matoviča. Ktorý kráľ žije, je zrejme jasné, vrátim sa k nemu neskôr, ale ktorý kráľ, obrazne povedané, politicky zomrel?

Na snímke uprostred vľavo prezidentka SR Zuzana Čaputová prijila od odchádzajúceho predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (uprostred vpravo) demisiu vlády SR 20. marca 2020 v Prezidentskom paláci v Bratislave. Na snímke stredný rad zľava podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, minister obrany Peter Gajdoš, ministerka vnútra Denisa Saková a minister financií SR Ladislav Kamenický. Zadný rad zľava minister hospodárstva Peter Žiga, minister doprava Árpád Érsek, ktorý bol poverený riadením ministerstva životného prostredia, minister spravodlivosti Gábor Gál, ministerka kultúry Ľubica Laššáková, ministerka školstva Martina Lubyová

Peter Pellegrini za dva roky služby občanom vo funkcii predsedu vlády ukázal, že vie pracovať vo vysokom tempe, pod tlakom a v krízovom období prijímať ťažké rozhodnutia. Nie sú s ním spojené žiadne politické škandály, ani korupčné kauzy. Nastúpil na post premiéra v turbulentných časoch, keď skupina tzv. „slušných“, na čele s Andrejom Kiskom, zneužila vraždu dvoch mladých ľudí k pokusu o diplomaticky povedané „prevzatie moci“. Po nástupe Petra Pellegriniho na post premiéra, kde nahradil Róberta Fica, sa situácia upokojila. Na konci jeho volebného obdobia zasiahla do našich životov epidémia koronavírusu. Rýchle prijatie pomerne prísnych opatrení sa ukazuje ako správne rozhodnutie. Pellegriniho vládu kladne ohodnotila prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá je z opačného politického tábora. Pri takýchto výsledkoch riadenia štátu nemožno hovoriť o Pellegriniho „politickej smrti“, ale o „oddychovom čase“ a potenciálnej alternatíve k vláde Igora Matoviča.

Reklama

Do role tzv. „mŕtveho kráľa“ oveľa lepšie pasuje Róbert Fico. Má za sebou 10 rokov vládnutia a z tohto uhla pohľadu to je najúspešnejší slovenský premiér, ktorý ale pred dvoma rokmi po protestoch odstúpil. Tým eliminoval hrozbu zo strany vtedajšieho prezidenta Andreja Kisku, ktorý za výdatnej podpory mainstreamových médií, využíval vraždu novinára a jeho priateľky k burcovaniu protestov a reálne hrozilo, že prípadným štátnym prevratom posilní svoju moc.

Róbert Fico je kontroverzná osobnosť, ktorá určite nie je miláčikom mainstreamových médií. Jeho vládnutie bude objektívnejšie hodnotené až s odstupom času, keď tí, čo ho najviac kritizovali, ukážu, ako vedia riadiť Slovensko a budeme ich môcť porovnať s vládami Róberta Fica a Petra Pellegriniho. Dnes je Róbert Fico už len radový poslanec. Aj preto vyzerá ako najlepší ašpirant na tzv. „mŕtveho kráľa“, ale paradoxne ani on ním zatiaľ nie je. Róbert Fico je skúsený politik, ak mu to okolnosti dovolia, môže sa stať, že s odstupom času využije zlyhania politických protivníkov k návratu na politické výslnie.

Reklama

Kto je teda pomyselným „mŕtvym kráľom“? Politicky mŕtvy je bývalý prezident Andrej Kiska. Tento miláčik mainstreamových médií, mal ako prezident vysokú obľúbenosť a popularitu, ktorá však bola umelo vytvorená práve mainstreamovými médiami. To ukazuje, akú veľkú moc majú v rukách mainstreamové médiá resp. oligarchovia v ich pozadí. Volebný výsledok ukázal, aká falošná je taká „obľúbenosť“. Pred voľbami mal Andrej Kiska ambíciu stať sa predsedom vlády, no vo volebnom súboji utrpel ťažkú prehru. Napriek masívnej volebnej kampani, jeho strana len tesne prešla do parlamentu a je najslabšou parlamentnou stranou. Dole ju ťahali škandály Andreja Kisku. Preukázaný daňový podvod s DPH, špekulácie s pozemkami a podozrenie na prepojenie s pozemkovou mafiou, porušovanie ústavy pri menovaní ústavných sudcov a celý rad ďalších zlyhaní.

Toxicita Andreja Kisku je neudržateľná, najavo to dali aj koaliční partneri, preto sa stiahol z koaličných rokovaní, kde ho nahradila Veronika Remišová. V sobotu 21.3.2020 Veronika Remišová spolu s ostatnými koaličnými partnermi podpísala koaličnú dohodu. Návrat Andreja Kisku na politické výslnie je za takýchto okolností prakticky nemožný, ale počuť o ňom ešte budeme, keď sa vzdá predsedníckeho kresla v stane Za ľudí a keď bude trestne stíhaný. Igor Matovič vie, že Andrej Kiska má na krku prípad tej istej kategórie, ako mal právoplatne odsúdený a do výkonu trestu vzatý Ladislav Bašternák. Andrej Kiska je stále predsedom koaličnej strany, ak by bol jeho prípad zametený pod koberec, bolo by to automaticky spájané s novou vládou. Ak o ňom už počuť nebudeme, bude to signál, že boj novej vlády proti korupcii má určité nedostatky.

Vládu preberajúci Igor Matovič je od skončenia volieb neopatrný a urobil viacero nesprávnych rozhodnutí. Jedným z nich je nominácia Jaroslava Naďa na post ministra obrany. Ten je silno proamerický a na Slovensku dlhodobo propaguje názor, že „Rusko je pre nás hrozba“. Na mieste je otázka, na koho žiadosť a za akým účelom to robí ? Slovensko má s Ruskou Federáciou dlhodobo dobré vzťahy, ale Jaroslav Naď to svojimi aktivitami môže zmeniť. Napríklad tak, že sa bude pokúšať svoj názor na Ruskú Federáciu presadiť do bezpečnostnej stratégie Slovenska.

Ďalším zlyhaním racionálneho úsudku je snaha využiť epidémiu koronavírusu na vytĺkanie politického kapitálu. V komunikácii cez médiá je Igor Matovič stále zlostný a útočný, ako keby prebiehala  predvolebná kampaň. Je po voľbách, preto to nedáva zmysel. Počíta azda Igor Matovič so skorými predčasnými voľbami ? Vládne strany majú v parlamente ústavnú väčšinu, preto by nový predseda vlády mal začať zodpovedne riadiť štát.

Roman Kukučka

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:12

Grécki armádni pyrotechnici zneškodnili dovedna 314 bômb z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré našli v podzemnom sklade na starom aténskom letisku zatvorenom už od roku 2001.

14:09

Maďarsko sa pripravuje v druhej polovici tohto roka na skutočné stredoeurópske predsedníctvo v Rade EÚ. Podľa agentúry MTI to povedal v piatok šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó na spoločnej tlačovej konferencii s českým ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským.

Lipavský  Szijjártó
Na snímke český minister zahraničných vecí Jan Lipavský (vľavo) a maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
14:07

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že vzhľadom na zhoršujúcu sa humanitárnu krízu v Pásme Gazy zvyšuje svoje financovanie na podporu Palestínčanov postihnutých prebiehajúcou vojnou medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

13:55

Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci výrazne zrýchlil, pričom dosiahol najvyššie tempo za takmer rok. Okrem toho sa zrýchlilo aj tempo rastu úverov súkromnému sektoru, aj keď zrýchlenie bolo iba mierne, pričom ho podporili najmä pôžičky pre firemný sektor. Naopak, rast úverov domácnostiam sa v porovnaní s vývojom vo februári mierne spomalil. Uviedla to v piatok Európska centrálna banka (ECB).

13:38

Výjazd a vjazd na rýchlostnej ceste R1 v Banskej Bystrici v smere na Brezno v piatok od 19.00 h úplne uzavrú. Dôvodom je obnova asfaltového krytu vozovky. Na dopravné obmedzenie upozorňuje banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti.

13:37

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v máji a júni pokračovať v pravidelnej údržbe a servise tunelov po Slovensku. V nasledujúcich týždňoch čaká údržba tunely Šibenik, Svrčinovec, Poľana, Žilina, Ovčiarsko, Bôrik, Branisko, Považský Chlmec a podjazd Lučivná. V čase údržby budú tunely uzavreté a doprava bude presmerovaná na súbežné cestné komunikácie. NDS o tom informovala v piatok.

13:36

V roku 2023 ukončil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR 35 kontrolných akcií v 135 subjektoch, ktorým adresoval 227 odporúčaní na zlepšenie stavu a riešenie nedostatkov. Výsledky kontrol sú alarmujúce a Slovensku chýba strategické smerovanie, uviedol v piatok NKÚ v zverejnenej správe o kontrolnej činnosti, ktorú predložil do Národnej rady SR.

13:35

Informácie o príjemcoch cezhraničných platieb zbiera finančná správa (FS) do konca apríla. Potrebné údaje musia zaslať poskytovatelia platobných služieb cez formulár FS. V piatok to pripomenula Drahomíra Adamčíková z Finančnej správy SR.

13:35

Sociálna posisťovňa (SP) oznámi schválenie poskytnutia úľavy z odvodov oprávneným potravinárskym firmám do konca apríla. Oznámil to hovorca SP Martin Kontúr. Po schválení štátnej pomoci tak zamestnávateľ – potravinár podľa neho zaplatí za apríl znížené poistné.

13:34

Vláda pripravuje nové, progresívnejšie sadzby zdanenia príjmov fyzických osôb. Vyššie zdanenie bude však znamenať trestanie úspešných ľudí. Uviedol to predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling za účasti poslanca Národnej rady SR Mariána Viskupiča s odvolaním sa na Program stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý bol schválený vládou. Podľa Viskupiča by najvyššie zdanenie fyzických osôb malo v SR dosiahnuť úroveň až 32 %.

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

13:08

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) v piatok po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD).

Fico, Kmec
Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) gestikuluje počas vyhlásenia po spoločnom pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD)
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali