Poľský prezident prezradil, kto vlastní väčšinu ukrajinského poľnohospodárskeho priemyslu

Poľský prezident prezradil, kto vlastní väčšinu ukrajinského poľnohospodárskeho priemyslu

Bratislava 20. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Czarek Sokolowski)

 

Andrzej Duda reprezentuje vládu, ktorá je všeobecne považovaná za jednu z najviac proamerických a protiruských vlád kedykoľvek v histórii krajiny, takže ho nemožno ani omylom obviňovať z „presadzovania kremeľskej propagandy“ v tejto škandalóznej téme, uvádza vo svojom článku známy politológ Andrew Korybko

Andrzej Duda
Na snímke poľský prezident Andrzej Duda

Oaklandský inštitút zverejnil vo februári 2023 podrobnú správu s názvom „Vojna a krádež: prevzatie ukrajinskej poľnohospodárskej pôdy“,  ktorá odhalila, ako zahraničné firmy tajne prevzali kontrolu nad značnou časťou ukrajinskej poľnohospodárskej pôdy využívaním liberálneho zákona v tajnej dohode s miestnymi oligarchami. Ich zistenia vtedy vyvolali vlny nevôle v okolí, ale nakoniec po vyše pol roku ustúpili z pozornosti verejnosti, keď ich západné médiá, ako napríklad USA Today, zavádzajúco označili ako „neoverené fakty”.

Reklama

Využili používateľov sociálnych médií, ktorí si nepriame vlastníctvo prostredníctvom podielov zamieňali s priamou kontrolou, aby správu Oaklandského inštitútu zdiskreditovali, po čom táto do veľkej miery zmizla zo všeobecného diskurzu. Málokto mohol očakávať, že to bude práve niekto ako poľský prezident AndrzejDuda, kto jej vdýchne nový život počas rozhovoru pre litovský národný rozhlas a televíziu. Vysvetľoval problém Poľska s ukrajinským dovozom poľnohospodárskych výrobkov, keď vypustil nasledujúcu bombu:

„Chcel by som upozorniť najmä na poľnohospodársky priemysel, ktorý v skutočnosti neriadia Ukrajinci, ale veľké spoločnosti zo západnej Európy, z USA. Ak sa dnes pozrieme na vlastníkov väčšiny pôdy, nie sú to ukrajinské spoločnosti. Je to paradoxná situácia a niet divu, že sa poľnohospodári bránia, pretože investovali do svojich fariem v Poľsku […] a lacná poľnohospodárska produkcia prichádzajúca z Ukrajiny je pre nich dramaticky deštruktívna.“

Reklama

Duda reprezentuje vládu, ktorá je všeobecne považovaná za jednu z najviac proamerických a protiruských vlád aká kedykoľvek v histórii krajiny bola, takže ho nemožno ani náhodou obviňovať z „presadzovania kremeľskej propagandy“. Preto by isto nepotvrdil dramatické tvrdenie o väčšinovom zahraničnom vlastníctve ukrajinského poľnohospodárskeho priemyslu, hoci nepriamo prostredníctvom podielov v národných spoločnostiach, keby nemal na to fakty, ktoré mu poskytli poľskí experti.

Tento vývoj by mal podnietiť opätovný záujem o predchádzajúce správy na túto tému, ako napríklad správu USAID o tom, ako „Súkromný sektor v prvej línii pozemkovej reformy uvoľňuje investičný potenciál Ukrajiny“. Dobre zasvätená do tejto problematiky je aj podrobná správa Thomasa Faziho pre UnHeard z júla 2023 o tom, ako „Kapitalisti krúžia nad Ukrajinou a vojna vytvára obrovské ziskové príležitosti“. Najdôležitejšie je však to, čo Zelenskyj povedal na Svetovom ekonomickom fóre v Davose v máji 2022. Podľa jeho slov:

„Ponúkame osobitný a historicky významný model obnovy. Keď každá z partnerských krajín, partnerských miest alebo partnerských spoločností bude mať historickú možnosť prevziať patronát nad konkrétnym regiónom Ukrajiny, mestom, obcou alebo odvetvím. Veľká Británia, Dánsko, Európska únia a ďalší poprední medzinárodní aktéri si už zvolili špecifický smer patronátu pri rekonštrukcii.“

O rok neskôr hostil v Kyjeve vedenie spoločnosti Black Rock, s ktorým diskutoval o vytvorení investičného a rekonštrukčného fondu. Podľa Zelenského„dnešný deň je historickým okamihom, pretože od prvých dní nezávislosti sme na Ukrajine nemali také veľké investičné prípady. Sme hrdí na to, že môžeme iniciovať takýto proces… Budeme môcť ponúknuť zaujímavé projekty na investovanie do energetiky, bezpečnosti, poľnohospodárstva, logistiky, infraštruktúry, medicíny, IT a mnohých ďalších oblastí.“

Keď si to dáme dokopy, ukrajinský líder naplnil svoj návrh z Davosu z mája 2022 a ponúkol spoločnostiam „patronát“ nad ukrajinským poľnohospodárskym priemyslom, ktorý sa rozvíjal už pred tým, ale výrazne ho urýchlilo stretnutie s vedením spoločnosti Black Rock v máji minulého roka. To nadobudlo hmatateľnú podobu, keď tieto nepriamo zahraničím kontrolované farmy výrazne predbehli poľské, čo viedlo k protestom poľských poľnohospodárov v celej krajine a k najnovším problémom v bilaterálnych vzťahoch.

Reklama

Doteraz podrobne opísaný sled udalostí dáva do súvislosti správu z polovice februára o údajných plánoch skupiny G7 vymenovať vyslanca pre Ukrajinu, ktorého úlohou by zrejme bolo realizovať agendu Davosu, a ak k tomu dôjde, najmä upevňovať zahraničnú kontrolu nad ukrajinskou poľnohospodárskou pôdou. Naznačuje to tiež, že neformálne zameranie Ukrajiny na zvýšenie vývozu poľnohospodárskych výrobkov do EÚ nie je len oportunistické, ale čiastočne sa riadi preferenciou týchto zahraničných firiem, ktoré chcú rýchle a spoľahlivé zisky.

Ukrajina bola doteraz poľnohospodárskou veľmocou globálneho Juhu, ale svoj podiel na trhu prenechala Rusku pod falošnou zámienkou, že Moskva blokuje Čierne more, čo zasa podnietilo EÚ, aby dočasne zrušila predchádzajúce obchodné bariéry s oficiálnym cieľom uľahčiť vývoz cez svoje územie. V skutočnosti Rusko nikdy Čierne more nezablokovalo a takmer všetko ukrajinské obilie, ktoré sa dostalo do EÚ, tam zostalo namiesto toho, aby putovalo cez tento blok na tradičné trhy Kyjeva na globálnom Juhu.

Pre Ukrajinu je oveľa rýchlejšie predávať svoje poľnohospodárske výrobky v susednej EÚ, než čakať, ako dlho bude trvať ich vývoz do Afriky, nehovoriac o tom, že je to aj spoľahlivejšie, keďže je nepredstaviteľné, že by tieto rozvinuté ekonomiky mali niekedy rovnaké možné problémy s platbami ako rozvojové. Tieto samozrejmé kalkulácie pracujú proti záujmom Poľska, z čoho je zrejmé aký veľký boj bude pre túto krajinu brániť svoj domáci trh pred týmto prílevom vzhľadom na mocné sily, ktoré sú v hre.

Nie je to len ukrajinská poľnohospodárska loby, ktorá chce bezcolný prístup týchto výrobkov na trh EÚ, ale aj loby tých zahraničných firiem, ktoré nepriamo kontrolujú jej poľnohospodársky priemysel. Tá bude pravdepodobne zubami-nechtami bojovať za to, aby zabránila dosiahnutiu akéhokoľvek kompromisu v súvislosti s očakávaným členstvom Ukrajiny v EÚ, na základe ktorého by bol poľnohospodársky sektor tejto bývalej sovietskej republiky vylúčený z akejkoľvek dohody. Poľsko má preto všetky dôvody na to, aby naďalej upozorňovalo svet na tieto tienisté vzťahy.

Len maximálnym upozorňovaním na skutočnosť, že „väčšinu pôdy“ v rámci ukrajinského poľnohospodárskeho sektora „spravujú veľké spoločnosti zo západnej Európy a z USA“, má Poľsko akú takú šancu, že uvedený kompromis vstúpi do platnosti. Tým by si krajina získala veľmi mocných nepriateľov, ktorí by sa potom mohli z pomsty miešať do poľských vnútorných záležitostí, ale Dudov najnovší rozhovor naznačuje, že je pripravený čeliť ich hnevu, aby ochránil objektívne národné záujmy Poľska.

Reklama

K článku zostáva len dodať, že uvedené fakty sa výsostne dotýkajú aj záujmov slovenských poľnohospodárov a nekontrolovaný bezcolný dovoz ukrajinských poľnohospodárskych komodít z pôdy a poľnohospodárskych podnikov vlastnených veľkými západnými a americkými spoločnosťami,  ich môže priviesť na psí tridsiatok…

Preto je mimoriadne dôležité, aby slovenská vláda pevne a odhodlane pokračovala v nastavenom kurze na ochranu slovenských poľnohospodárov pred bezcolným dovozom poľnohospodárskych komodít z Ukrajiny, ktorý presadzuje Európska komisia a upevňovala jednotný prístup V4 aj v tejto oblasti.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 19:32

Štátny rozpočet dosiahol ku koncu apríla tohto roka schodok na úrovni 3,2 miliardy eur. Medziročne sa tak zvýšil o 1,005 miliardy eur alebo 45,8 %. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

Včera 19:22

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR má od začiatku mája nového riaditeľa. Odchádzajúceho Jozefa Bíreša nahradil Martin Chudý, ktorý organizáciu riadil už počas úradníckej vlády. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Včera 19:18

Parížska univerzita Sciences Po odmietla požiadavky protestujúcich študentov, aby prehodnotila svoje vzťahy s partnerskými izraelskými inštitúciami. Uviedol to vo štvrtok jej dočasný riaditeľ Jean Basseres. Niektorí študenti v reakcii na to avizovali, že na budúci týždeň začnú hladovku.

Včera 19:17

Poľská tenistka Iga Swiateková sa stala prvou finalistkou dvojhry na turnaji WTA v Madride. V semifinále v pozícii nasadenej jednotky zdolala osemnástku “pavúka” Američanku Madison Keysovú hladko 6:1, 6:3.

Včera 19:05

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere 10. rokovacieho dňa 12. schôdze venovali novele zákona o rodnom čísle. Rokovanie má pokračovať opäť v piatok (3. 5.). Na programe majú poslanci napríklad novelu zákona o sociálnom poistení z dielne poslankýň za PS. Počas dňa by poslanci nemali hlasovať, rokovať by mali do 15.00 h.

Včera 19:01

Spojené štáty vo štvrtok vyjadrili znepokojenie z návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, o ktorom rokuje parlament v Gruzínsku. Kritici tvrdia, že pripomína ruskú legislatívu, ktorá sa využíva na potlačenie disentu.

Včera 18:51

Osem detí utrpelo vo štvrtok zranenia v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, keď ruské navádzané bomby zasiahli prevádzku istej firmy nachádzajúcu sa pri športovom komplexe, v ktorom deti vtedy trénovali. Oznámili to miestni predstavitelia.

Včera 18:25

Brusel je hrozbou pre demokraciu v Európe, vyhlásil bývalý poľský premiér Mateusz Morawiecki v rozhovore pre maďarský týždenník Mandiner. Podľa neho EÚ zadržaním fondov ovplyvnila výsledok parlamentných volieb v Poľsku. Za tieto vyjadrenia ho následne kritizovali predstavitelia poľskej vládnej koalície.

Včera 18:20

Vyšetrovacia komisia dolnej komory belgického parlamentu, ktorá bola poverená vyšetrovaním prípadov sexuálneho zneužívania v rámci katolíckej cirkvi i mimo nej, vo štvrtok jednomyseľne schválila 137 odporúčaní. Patrí medzi ne vytvorenie odborného strediska pre objasňovanie a riešenie takýchto prípadov, funkčnejší systém odškodňovania a ustanovenie pamätného dňa obetí sexuálneho zneužívania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena kráča pod kaprovými stuhami alebo \"koinobori\", ktoré sa vznášajú na veži Tokyo Skytree v Tokiu

Autor: AP/Hiro Komae

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali