ZOH14-ceremoniál: Vlajkonosič Chára: "Veľká pocta", Hry otvoril Putin – SÚHRN

ZOH14-ceremoniál: Vlajkonosič Chára: "Veľká pocta", Hry otvoril Putin – SÚHRN

Soči 7. februára (TASR) – V poradí XXII. zimné olympijské hry v Soči sa oficiálne začali a otvoril ich ruský prezident. Vladimir Putin na piatkovom úvodnom ceremoniáli v čiernomorskom stredisku vyriekol formulku "Vyhlasujem hry v Soči za otvorené" o 22.28 h miestneho času, t.j. o 19.28 SEČ.

Po chvíli prinieslo kvarteto ruských osobností – hokejista Vjačeslav Fetisov, rýchlokorčuliarka Lydia Skoblikovová, kozmonautka Valentina Tereškovová a oscarový režisér Nikita Michalkov – olympijskú vlajku na vyvýšené pódium a tá vzápätí vystúpila na stožiar. Po zaspievaní olympijskej hymny v podaní opernej divy Anny Netrebkovej prišli na rad tradičné sľuby športovcov, trénerov a rozhodcov.

Cti slávnostne zapáliť olympijský oheň sa dostalo bývalému vynikajúcemu hokejovému brankárovi Vladislavovi Treťjakovi a sovietskej krasokorčuliarskej legende Irine Rodninovej. Tento akt dal bodku za otváracím ceremoniálom, ktorým sa začal vyše dva týždne trvajúci bienálny športový vrchol.

Ešte pred zapálením putovala olympijská pochodeň z rúk tenisovej hviezdy Marie Šarapovovej k rekordérke v skoku o žrdi Jelene Isinbajevovej. V štafete pokračoval trojnásobný olympijský víťaz v zápasení Alexander Karelin, štvrtou "do partie" bola gymnastka Alina Kabajevová a všetci spoločne odovzdali "fakľu" dvojici Treťjak – Rodninová.

Reklama

Pestrofarebný program s názvom "Rusko sníva" v podaní renomovaného režiséra Konstantina Ernsta, ktorého zloženie sa Rusom podarilo dokonale utajiť až do poslednej chvíle, odštartoval o 20.14 miestneho času (17.14 SEČ – pozn.) predstavením azbuky. Organizátori si pripravili pre každé písmenko niečo z ruskej histórie. Priestor dostal sovietsky kozmický program Sputnik, svetoznámy ruský balet, čiapka ušianka či velikáni ruskej histórie – chemik Dmitrij Ivanovič Mendelejev a legendárny kozmonaut Jurij Gagarin.

Na ploche štadióna sa vzápätí objavilo malé dievčatko menom Ljubov (v preklade Láska – pozn.), ktoré počas pomyselného spánku premietlo divákom najdôležitejšie okamihy ruských dejín, prírodné krásy a ďalšie míľniky ruskej histórie. Počas prvej časti slávnosti sa však pritrafil prvý menší problém. Jedna z veľkých snehových vločiek, ktoré sa mali zmeniť na olympijské kruhy, sa neotvorila. Nad hlavami ľudí sa tak zjavili iba štyri kruhy, chýbal posledný z nich symbolizujúci americký kontinent.

Reklama

Po privítaní ruskej hlavy štátu Putina a šéfa Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasa Bacha zaspieval mužský "chór" zborovo a mohutne ruskú štátnu hymnu. Kým na stožiar stúpala bielo-modro-červená vlajka, na ploche symetricky sa pohybujúci dobrovoľníci s prispením trikolórneho nasvietenia vytvorili mihotajúcu sa repliku ruskej zástavy.

Ceremoniál pokračoval v rýchlom tempe tradičným defilé zúčastnených krajín a ich športovcov. Prvou, ktorej športovci zamávali nadšenému davu divákov, bolo tradične Grécko. V staroveku sa práve pod Akropolou zrodila myšlienka olympijského ducha a symbolicky sa tu uskutočnili v roku 1896 aj prvé novodobé Hry, odvtedy Gréci pochodujú oválom počas ceremoniálu ako prví.

Slovenská ekipa na čele s vlajkonosičom Zdenom Chárom vyšla na štadión ako 64. z celkového počtu 88 účastníckych národov o 21.06 miestneho času (18.06 SEČ – pozn.). Vrátane 206 cm vysokého hokejistu Bostonu Bruins "korzovalo" plochou celkove 78 členov výpravy spod Tatier, z toho bolo 43 športovcov. Slováci sa ukázali svetu oblečení vo vkusných čierno-bielych zimných vetrovkách, v ich výbave nechýbali teplé čiapky s brmbolcom, rukavice a šály – všetky tieto doplnky oblečenia ušité na rýdzo slovenský spôsob v čičmianskom motíve. "Bola to pre mňa veľká pocta a niečo povznášajúce, že som sa ako jediný hráč z NHL mohol zúčastniť na tejto slávnosti. Bol to pre mňa úplne nový pocit, lebo v Turíne a vo Vancouveri som prišiel do dejiska Hier až v ich priebehu. Takže teraz som vlastne prvýkrát vnímal naživo tento ceremoniál. Navyše to bolo umocnené tým, že som mohol niesť vlajku a celý krásny večer som si užíval," povedal Chára.

Ako poslední vyšli na plochu domáci Rusi, ktorým hralo do pochodu dievčenské popové duo tATu. Išlo o zaujímavú voľbu organizátorov, pretože Lena Katinová a Julia Volkovová v rámci imidžu predstierajú lesbický vzťah. Pritom ruská vláda minulý rok prijala kontroverzný zákon o zákaze otvorenej propagácie homosexuality. A aby nebolo kontroverzie málo, tATu zaspievali skladbu o dvoch spolužiačkách, ktoré sú do seba zamilované. Organizátori uviedli, že pieseň "Not Gonna Get Us" je jednou z mála, ktorú poznajú aj zahraniční fanúšikovia hudby. Po defilé športovcov sa divákom predstavili aj tri maskoty – snežný leopard, zajac a polárny medveď.

Slávnosť pokračovala príbehom niekoľkostoročnej cesty Ruska ako cárskej veľmoci, cez obdobie komunizmu až po súčasnosť. Organizátori pútavým dejom chceli vyslať svetu odkaz, že Ruská federácia je mnohonárodnostným štátom pre všetkých. Baletní umelci predstavili dobu cára Petra Veľkého, rovnako aj scénu bálu z románu Vojna a mier spisovateľa Leva Nikolajeviča Tolstoja, nechýbala pestrá prezentácia Kremľa.

Reklama

"Vitajte na XXII. ZOH v Soči, drahí priatelia. Naše mesto je jedinečné, tak ako je jedinečné celé naše Rusko. Krajina, kde sa Európa stretáva s Áziou, krajina úspechov a veľkých víťazstiev. Sme hrdí, že môžeme privítať celý svet. V roku 2007 prezident Putin v Guatemale povedal svetu o našom sne, zdalo sa to ako neskutočné a niečo nesplniteľné, ale my sme tomu uverili a teraz sa tu o sedem rokov neskôr nachádzame, priamo v centre tohto sna. Chceme, aby sa talent športovcov prejavil ako inšpirácia pre všetkých. Chceme svetu ukázať tradície a pohostinnosť, ktorou sa v Rusku pýšime. Naše Hry budú horúce, nie preto, že tu rastú palmy, ale že máme žiaru v našich srdciach. Naše Hry budú studené, s novými športami. A naše Hry budú aj Vaše," povedal v prejave prezident organizačného výboru ZOH v Soči Dmitrij Černyšenko, ktorý zožal od prítomných obrovský aplauz.

Následne sa k mikrofónu postavil Thomas Bach: "Dnes prepisujeme olympijskú históriu. Vyjadrujem rešpekt tejto krajine a rôznorodým ľuďom, ktorí v nej žijú. Svet uvidí, čo všetko sa tu podarilo zrealizovať, je to niečo pozoruhodné. Chcel by som sa poďakovať prezidentovi Ruskej federácie, vláde, organizačnému výboru za ukážkovú snahu, odhodlanie a vzťah k olympizmu. Ďakujem všetkým obyvateľom Soči a Krasnodarskému regiónu. Som si istý, že z tejto olympiády budete ešte dlho ťažiť. Ukážte, že je možné žiť pod jednou strechou bez diskriminácie. Olympijské hry spájajú ľudí, sú festivalom športu. Prosím, rešpektujte olympijský odkaz, buďte tolerantní a mierumilovní."

"Nikdy som nesníval o tom, že budem vlajkonosičom. Každý športovec po takom niečom túži a mne sa to podarilo. Cítim sa skvele," povedal ruský reprezentant v boboch Alexander Zubkov. Štyridsaťročný taliansky sánkar Armin Zöggeler je skúseným olympijským harcovníkom, no aj jeho uchvátil strhujúci ceremoniál. "Sú to moje šieste Hry, ale prvýkrát sa mi až teraz podarilo byť na otváracom ceremoniáli. V minulosti mi športové povinnosti vždy kolidovali s otvorením olympiády. Našťastie, teraz som sa mohol zúčastniť a musím uznať, že to bola veľkolepá šou. Slovom paráda!" Austrálsky snoubordista Alex Pullin si tiež pochvaľoval otvorenie olympiády: "Všetci sme si túto udalosť náramne užili a dobre sme sa naladili na športové zápolenia, ktoré nás od zajtra čakajú. Ceremoniál bol vzrušujúci."

V hľadisku Olympijského štadióna Fišt nechýbali významné osobnosti politického života, podľa informácií organizátorov sa v Soči zišlo viac než 40 prezidentov z celého sveta. Prostredníctvom televíznej obrazovky sledovali ceremoniál približne tri miliardy ľudí, priamo v dejisku olympiády malo tú česť 40.000 divákov, čo je kapacita štadióna Fišt. Na otvárací ceremoniál sa prišli pozrieť okrem iných celebrít aj hollywoodske hviezdy Angelina Jolie a Brad Pitt.

Hry v Soči sa zrejme vryjú do pamäti účastníkov aj vďaka tomu, že sú prvými zimnými olympijskými hrami v subtropickej oblasti. Súčasne sa hovorí aj o olympiáde s najvyššími nákladmi v histórii. Väčšinu z 50 miliárd dolárov minula vláda z Moskvy a korporatívni investori na výstavbu ciest a železničného spojenia do horského strediska Roza Chutor. Najpočetnejšia výprava 230 športovcov pricestovala z USA, o päť menej bude hájiť farby domáceho Ruska, Kanadu bude reprezentovať 220 športovcov.

Reklama

Prvé medailové kolekcie rozdajú v sobotu 8. februára v piatich športových odvetviach. Vôbec prvé sočské finále obstarajú snoubordisti v debutovej disciplíne pod piatimi kruhmi slopestyle so začiatkom o 9.45 SEČ. V rámci slovenských športovcov zasiahnu ako prví do diania biatlonisti v mužskom šprinte na 10 km. Organizátori v Soči pripravili celkovo 1300 kusov medailí pre 98 športových disciplín.

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o ďalšie reakcie športovcov.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

09:00

Severokórejský líder Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov, oznámili v piatok severokórejské médiá.

Testované ukazovatele testu boli vyhodnotené ako veľmi uspokojivé, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA.

08:52

Ceny ropy v piatok ráno vzrástli a po dvoch týždňoch v strate za sebou smerujú k celotýždňovému zisku. Trh podporila najmä americká ministerka financií Janet Yellenová, keď vyjadrila optimizmus, že hospodársky rast v USA bol v prvom štvrťroku pravdepodobne silnejší, než naznačili prvé odhady.

08:42

Parlament v malom pyrenejskom kniežatstve Andorra vo štvrtok schválil zákon, ktorý stanovuje požiadavku na minimálnu znalosť katalánčiny pre cudzincov.

Cieľom zákona je posilniť postavenie katalánčiny.

08:27

Bývalý britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok v rozhovore pre agentúru DPA varoval pred návrhmi, aby sa vojna na Ukrajine stala zamrznutým konfliktom.

Myšlienku “zmrazenia” vojny na Ukrajine nedávno vyslovil vysokopostavený člen vládnucich sociálnych demokratov v Nemecku.

08:18

Poľsko a Litva sú pripravené pomôcť ukrajinským úradom vrátiť do vlasti mužov podliehajúcich brannej povinnosti. Uviedli to predstavitelia oboch krajín vo štvrtok po tom, ako Kyjev oznámil pozastavenie konzulárnych služieb pre týchto Ukrajincov v zahraničí.

08:03

Turecký súd vo štvrtok odsúdil deväť zamestnancov štátnych železníc na osem až 17 a pol roka väzenia za “spôsobenie smrti a zranenia z nedbanlivosti” v súvislosti s tragickou nehodou z roku 2018.

Najvyšší trest dostal vtedajší regionálny riaditeľ tureckých štátnych železníc – 17 a pol roka za mrežami.

07:55

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v piatok počas schôdzky v Pekingu vyzval svojho amerického kolegu Antonyho Blinkena na riešenie rastúcich nezhôd medzi Pekingom a Washingtonom.

Blinken vyjadril na začiatku stretnutia nádej na pokrok v otázkach, na ktorých sa dohodli americký prezident Joe Biden a čínsky líder Si Ťin-pching. Šéf americkej diplomacie však povedal, že bude veľmi priamo hovoriť o sporných záležitostiach, medzi ktoré zrejme patria Rusko, Taiwan a obchodná výmena.

Antony Blinken
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a čínsky šéf diplomacie Wang I pózujú počas stretnutia v Pekingu
07:45

Dánska vláda vo štvrtok oznámila, že vyčlenila 4,4 miliardy dánskych korún (zhruba 590 miliónov eur) na ďalšiu vojenskú podporu pre Ukrajinu. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali