ZOH14-Akrobatické lyžovanie: S dvomi novými disclipínami aj slovenskou účasťou

ZOH14-Akrobatické lyžovanie: S dvomi novými disclipínami aj slovenskou účasťou

Soči 5. februára (TASR) – Akrobatické lyžovanie sa v Soči rozrastie o ďalšie dve olympijské disciplíny. Oproti ZOH 2010 vo Vancouveri sa bude okrem skokov, zjazdu a skikrosu súťažiť prvýkrát aj v slopstyle a na U-rampe. Historickú súťažnú premiéru bude mať Slovensko zásluhou Zuzany Stromkovej a Natálie Šlepeckej, obe sa predstavia práve v novej disciplíne – slopstyle.

Prvú medailovú kolekciu odovzdajú už deň po otváracom ceremoniáli 8. februára v akrobatickom zjazde žien a záverečnú sadu udelia takmer o dva týždne neskôr v skikrose žien. Akrobatické lyžovanie bude mať svoj domov v stredisku Ružová osada Extreme Park (Roza Chutor Extreme Park), kde sa konajú aj snoubordové súťaže. Otázkou však zostáva kvalita tratí a snehu, na ktorý sa viacerí zámorskí olympionici sťažovali pri tréningových jazdách.

V piatich mužských a piatich ženských disciplínach sa bude rozdávať celkovo desať zlatých medailí. A kandidátov, či kandidátok na najcennejší kov je vo všetkých kategóriách hneď niekoľko. Austrálčanka Lydia Lassilová bude obhajovať olympijské zlato v skokoch. Na nedávnych pretekoch v Kanade skončila prvá. Na jedenástich podujatiach Svetového pohára (SP) od ZOH 2010 vo Vancouvri skončila osemkrát v Top 10. Američanka Hannah Kearneyová len ťažko hľadá konkurenciu v zjazde po terénnych nerovnostiach. Od triumfu na predchádzajúcej olympiáde vyhrala 32 pretekov SP. Rodáčka z New Hampshire je rozhodne favoritkou na zlato. Číňanka Sü Meng-tchao stojí v ceste Lassilovej v skokoch. Od šiesteho miesta na olympiáde 2010 skončila v Top 5 na 21 z 22 podujatí a súčasne dvanásťkrát vyhrala.

Kanaďanka Kaya Turskiová sa predstaví na svojich prvých hrách a bude štartovať v slopstyle. Po titule vicemajsterky sveta z roku 2011 môže prekvapiť. Ďalšia Číňanka Li Ni-na bola favoritkou na zlato v skokoch už pred štyrmi rokmi, ale skončila strieborná. Tento rok ju čaká súboj s krajankou Sü Meng-tchao a Lassilovou. V roku 2013 bola Li Ni-na zranená a vynechala časť sezóny vo SP, ale na konci roka sa vrátila vo forme. Vyhrala preteky SP v Čína a potom skončila druhá v Kanade. Ni-na sa pokúsi o šťastie do tretice, pretože v zbierke už má striebro z Vancouvru aj Turína.

Reklama

V kategórii mužov je želiezkom v ohni Čchi Kuang-pchu. Čínsky lyžiar síce skončil v skokoch Vo Vancouvri až siedmy, ale odvtedy sa stal vicemajstrom sveta a tento rok je dokonca majstrom sveta. Na podujatí SP v USA začiatkom roka skončil druhý. Kanaďana Mikaela Kingsburyho síce čaká v Soči olympijská premiéra, ale aj tak patrí k favoritom v zjazde. Na svetovom šampionáte v roku 2011 vybojoval bronz. O dva roky neskôr v Nórsku už bol majstrom sveta. Má síce len 21-rokov, ale cenný kov na jeho krku nebude prekvapením. Švajčiar Alex Fiva, ktorý žije Kalifornii, sa bude snažiť získať najcennejší kov na svojej prvej olympiáde v skikrose. Na MS 2013 bol síce až jedenásty, ale odvtedy zaznamenal viacero prvenstiev vo SP.

Američan Tom Wallisch sa chystá zaútočiť na vrchol v slopstyle napriek tomu, že ho čaká debut pod piatimi kruhmi. Na minuloročných majstrovstvách sveta v Nórsku skončil zlatý. Ďalší Američan David Wise je favoritom na U-rampe. Získal posledné dva národné tituly a vyjazdil si štvrté a prvé miesto na posledných dvoch šampionátoch. Otáznik visí aj nad výkonom Dale Begga-Smitha. Kanadský rodák, ktorý reprezentuje Austráliu, je v zjazde olympijským víťazom z Turína a strieborný z Vancouvru. Do súťažného kolotoča sa však vrátil po trojročnej prestávke a jeho najlepšie umiestnenie v pretekoch Svetového pohára bolo piate miesto. Skúsenosti však má 29-ročný rezident z Kajmanských ostrovov na rozdávanie. "Vždy som si nechal otvorené zadné vrátka pre prípadný návrat. Po sezóne 2010 bolo moje telo vyčerpané. Potom som relaxoval a dával opäť telo dokopy," vysvetlil Begg-Smith.

Reklama

program akrobatického lyžovania, časy sú v SEČ:

štvrtok 6. februára:

15.00 zjazd – ženy, 1. kvalifikácia

Sobota 8. februára:

Reklama

15.00 zjazd – ženy, 2. kvalifikácia

19.00 zjazd – ženy

pondelok 10. februára:

15.00 zjazd – muži, kvalifikácia

19.00 zjazd – muži

Reklama

utorok 11. februára:

07.00 slopestyle – ženy, kvalifikácia /ŠLEPECKÁ, STROMKOVÁ/

10.00 slopestyle – ženy

štvrtok 13. februára:

07.15 slopestyle – muži, kvalifikácia

10.30 slopestyle – muži

piatok 14. februára:

14.45 skoky – ženy, kvalifikácia

18.30 skoky – ženy

pondelok 17. februára:

Reklama

14.45 skoky – muži, kvalifikácia

18.30 skoky – muži

utorok 18. februára:

14.45 U-rampa – muži, kvalifikácia

18.30 U-rampa – muži

Reklama

štvrtok 20. februára:

08.45 skikros – muži, kvalifikácia

10.30 skikros – muži

15.30 U-rampa – ženy, kvalifikácia

18.30 U-rampa – ženy

Reklama

piatok 21. februára:

08.45 skikros – ženy, kvalifikácia

10.30 skikros – ženy

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali