Znervóznela aj protitrumpovská opozícia. Prekročil Trump likvidáciou iránskeho generála Solejmáního červenú čiaru?

Znervóznela aj protitrumpovská opozícia. Prekročil Trump likvidáciou iránskeho generála Solejmáního červenú čiaru?

Teherán 3. januára 2020 (HSP/Foto:TASR/AP-Office of the Iranian Supreme Leader via AP)

 

Smrť generála Kásema Solejmáního vyvolala vášne v celom Iráne. Generál Solejmání patril k najvplyvnejším iránskym vojenským veliteľom a jeho vplyv na politické dianie v Iráne bol značný. Iránsky portál Fars News od likvidácie generála Solejmáního publikoval niekoľko článkov, v ktorých reaguje na generálovu smrť a naznačuje perspektívy pre najbližšie obdobie

Na snímke veliteľ iránskych revolučných gárd Kásem Solejmání

Iránsky prezident Hasan Rúhání v jednom z článkov sľubuje pomstiť “príšerný zločin amerických teroristov”. Smrť generála Solejmáního a viacerých jeho dôstojníkov podľa Rúháního zdvojnásobilo odhodlanie ostatných iránskych príslušníkov špeciálnych síl i bežných Iráncov, ktorí sú rozhodnutí brániť islamské hodnoty.

Reklama

Podľa Rúháního z americkej strany išlo o zbabelý, teroristický a brutálny čin, ktorý je ďalším z príznakov americkej frustrácie a bezmocnosti. Nenávisť voči USA a Izraelu sa bude stupňovať a Iránci sľubujú bolestivú a tvrdú pomstu.

Solejmáního a jeho dôstojníkov zlikvidovali americké vrtuľníky na medzinárodnom letisku v Bagdade. Okrem Solejmáního zahynul aj ďalší vysoký iránsky dôstojník Abu Mahdí al Muhandis a Hashad al Šabí. Situácia sa podľa Iráncov vyhrotila krátko po ostreľovaní amerického oporného bodu v Iraku (zahynuli Američania a proamerickí Iračania). Po likvidácii a zranení Američanov a proamerických irackých ozbrojencov na sklonku decembra 2019 nasledoval americký útok na pozície proiránskych šiitskych milícii, pri ktorom zahynulo 28 šiítskych bojovníkov. O deň neskôr zaútočili šiiti na americkú ambasádu v Bagdade a následne Trump prisľúbil tvrdú pomstu. Dnes ráno zahynul Soleimání a jeho dôstojníci. Solejmání bol vo vrcholnej funkcii od roku 1998 a prežil viacero pokusov o atentát, ktoré pripravili CIA i Mossad.

Reklama

Iránci sú presvedčení, že Trump vyšiel v ústrety Izraelčanom a ide o novú eskaláciu nepriateľstva a nenávisti Američanov voči Iránu. Iránski predstavitelia uisťujú, že Irán sa americkému tlaku nepodvolí a za smrť Solejmáního zaplatia životmi Američania v Sýrii.

V ďalšom článku na portáli Fars News odsúdil americkú akciu iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Javad Zaríf, ktorý takisto zdôraznil, že Washington “za svoju teroristickú akciu ponesie plnú zodpovednosť”. Zaríf uviedol, že americká eskalácia je “nebezpečným a hlúpym krokom, ktorý je dôkazom americkej arogancie a neschopnosti predvídať”. Irán zasiahne USA na tom najbolestivejšom mieste, to znamená že sa môžu zintenzívniť bojové akcie Husíov voči Saudom, môže sa zaktivizovať Hizballáh v Libanone, proiránske skupiny v Gaze a  zvýšiť sa krvavosť útokov na amerických vojakov okupujúcich nezákonne Sýriu a Irak. Rast útokov na Američanov na v decembri 2019 predpovedalo aj viacero ruských analytikov.

Ruský expert pre Blízky východ Konstantin Kosačev na portáli RG už uviedol, že atentát na Solejmáního nebude mať pre Američanov výraznejší pozitívny vplyv na vývoj na Blízkom východe. Američanov nenávidí väčšina Arabov i Iráncov, Irán od roku 1979 stratil v boji proti Američanom už množstvo svojich dôstojníkov, ktorí bojovali v Sýrii, Jemene či Iraku. Na miesto Solejmáního, podľa Kosačeva, nastúpi ďalší iránsky radikál a Američania by sa mali pripraviť na skutočnosť, že budú pribúdať mŕtvi a zranení americkí vojaci v Sýrii, Iraku, či Afganistane.

Podľa Konstantina Kosačeva už zareagovala nervózne aj Nancy Pelosiová a protitrumpovská opozícia. Kongres USA totiž nebol informovaný o akcii, ktorej cieľom bola likvidácia Solejmáního. Kongres teraz potrebuje od Trumpa vysvetlenie, prečo Trump nekoordinoval svoje kroky s Kongresom. Trump je presvedčený, že Solejmáního smrť spomalí iránske aktivity v regióne.

Aj podľa Kosačeva Trump úplne nedomyslel svoje kroky. Krátkodobé trvanie amerického úspechu z likvidácie Solejmáního vystrieda podľa Kosačeva nepríjemné obdobie v ktorom sa budú zvyšovať americké straty a popularita Trumpa bude upadať. Podľa Kosačeva Trumpova akcia pochovala úplne možnosť dosiahnuť, aby Irán prestal vyvíjať svoje jadrové zbrane. Irán vývoju vlastnej atómovej zbrane teraz určí najvyššiu prioritu, takže sa zvýši nebezpečenstvo pre Izrael a Saudov. Veľká vojna proti Iránu by vyhovovala najmä izraelskému premiérovi Netanjahuovi, nad osudom ktorého sa zmráka. Po izraelských voľbách Netanjahuovi hrozí, že za svoje podvody a zločiny skončí vo väzení a takisto by vojna vyhovovala proizraelskej lobby v USA a americkým neoconom.

Reklama

Trump spravil podľa Kosačeva rovnakú arogantnú chybu, akú v minulosti urobili Obama či obaja Bushovci. Neoconi si privykli rozkazovať a riešiť všetky svoje problémy personalizáciou existujúcich problémov tvrdeniami “je potrebné odstrániť Miloševiča, Janukoviča, Kaddáfiho, Bin Ládina, Asada, Madura” a pod. Tentoraz ale hrozí, že prekročili červenú čiaru a že sa im úder vráti nepríjemne ako bumerang späť.

Nechajme sa prekvapiť, ako sa bude situácia vyvíjať. Možno sa Irán stiahne a nebude chcieť ísť do konfrontácie s Američanmi a bude pokračovať v pomalých krokoch voči USA a Izraelu. Možno vypukne veľká vojna na Blízkom východe, možno sa celý konflikt podarí udržať pod kontrolou, napriek rastúcim americkým stratám, ktoré budú frustrovať americkú spoločnosť. Teroristické útoky však môžu Američanov a Izrael zasiahnuť nesmierne tvrdo a bolestivo, pričom každý bolestivý úder USA a Izraelu nemusí vnímať len arabský svet s veľkou radosťou.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali