Žlté vesty protestujú proti najbohatším a nerovnomernému rozloženiu bohatstva: “Prečo nezdaňujeme bohatých?”

Žlté vesty protestujú proti najbohatším a nerovnomernému rozloženiu bohatstva: “Prečo nezdaňujeme bohatých?”

Paríž 17. decembra 2018 (HSP/Foto:SITA/AP-Kamil Zihnioglu)

 

Na Champs-Elysees v Paríži demonštrujú tisíce „žltých viest.“ Ich požiadavky nie sú tak proti environmentálnym opatreniam (dane z pohonných hmôt), ako proti daňovej nespravodlivosti

Demonštranti v žltých vestách protestujú

Nespokojní Francúzi hovoria: „Nenecháme si diktovať naše životy a kde manifestovať!“ Zároveň kričia: !Všetci spolu za generálny štrajk!“  Počuť tiež „Macron – demisia!“ Nechýba ani francúzska hymna. „Potrebujeme iné možnosti, ktoré spájajú sociálnu spravodlivosť a boj proti globálnemu otepľovaniu.“ Do Paríža prišli ľudia z rôznych kútov Francúzska, pýtali sme sa na ich dôvody.

Reklama

Lýdia a Emmanuel hovoria: „Žilo sa nám lepšie v 80 rokoch, teraz musíme všetko počítať.“

Odsudzujú politiku, ktorá privilegovala “metropoly na úkor vidieka. U nás zavreli všetky obchody a služby. Prvý obchod je vzdialený 10 km. Autobus prechádza ráno a druhý večer. Ako môžeme žiť bez auta? ”

Reklama

Remi, dôchodca, prišiel za svitania a hovorí: „Tieto manifestácie vychádzajú zo základu spoločnosti – z ľudu, sú tu pravičiari, ľavičiari, roľníci, poštári, železničiari, remeselníci, učitelia…“

Karin 43-ročná nemá auto: „Som tu pre všetkých tých, ktorí nedokážu vyžiť. Toto hnutie je otázkou humanity!“

Jean, 72 ročný muž, bývalí poľnohospodár – pestovateľ zemiakov. „Mám 1000 eurový dôchodok ako väčšina poľnohospodárov. Dá sa prežiť, ale život nie je len o obžive. Máme právo ísť na týždeň  z domu, niečo navštíviť . Teraz nemôžeme nič.“

Všetci oslovení nám rozprávajú o rovnakej ťažkej situácii. Počas tridsiatich rokov sa náklady na život zvyšujú, dane narastajú, podpora klesá, platy stagnujú. Už sa nechcú cítiť opovrhovanými. “Prečo zdaňujú najchudobnejších na nafte? Prečo nezdaňujeme bohatých? Prečo im dávajú toľko daňových darčekov?“, pýtajú sa „žlté vesty“.

Od januára 2018 bola zrušená 20 % daň z príjmu, ktorá sa týkala príjmov od 152 280 eur za rok alebo od 12 690 eur za mesiac. Taktiež bola zrušená daň solidarity z majetku (hnuteľný a nehnuteľný), ktorý bol vyšší než 1 300 000 euro. Táto  daň sa zmenila na daň len z nehnuteľného majetku, ktorý má hodnotu vyššiu ako 1 300 000 eur. V roku 2017 sa táto daň týkala 358,198 daňových poplatníkov, čo prinieslo štátu 4,37 miliardy eur.

Reklama

V roku 2018 na základe predbežných údajov sa znížil počet daňovníkov o 120 000 a aktualizovaná prognóza príjmov je vo výške iba 1,05 miliárd, čo predstavuje schodoch v  prijme o 3,32 miliárd eur.

 

Predstavitelia „Žltých viest“ zaslali poslancom a médiám zoznam svojich požiadaviek s dodatkom, aby poslúchli vôľu ľudu. Prinášame niektoré z nich

  • Aby sa daň z príjmov stala progresívnejšou, založenou na vyššej dani pre bohatších oproti dani pre stredné triedy. Návrh na prechod z 5 na 14 úrovní daní.
  • Zrušiť prechod na zrážkovú daň, ktorú plánuje vláda.
  • Zaviesť progresívnu daň z príjmov právnických osôb podľa úrovne dosiahnutých ziskov
  • Zdaňovať zisky spoločnostiam tam kde sú vyprodukované, aby sa zabránilo nadnárodným spoločnostiam ako MacDonald, Google, Amazon nahlásiť ich zisky v daňových rajoch. Získať späť 80 miliárd z daňových únikov.
  • Obnoviť právo na odchod do dôchodku vo veku 60 rokov, znížiť dobu platenia na plný dôchodok na štyridsať rokov”.
  • Zvýšenie minimálnej mzdy na 1 300 €.
  • Revalorizácia starobného dôchodku na minimálne 1 200 €.
  • Indexácia miezd, dôchodkov a dávok na základe inflácie.
  • Zvýšenie invalidných dávok.
  • Rozvíjať verejnú sieť domovov dôchodcov s harmonizovanými a dostupnými ceny, vytvárať 10.000 miest ročne po dobu 5 rokov.
  • Ohraničiť nájomné (vo Francúzsku veľa občanov býva v prenajatých bytoch). Zákaz vypovedania nájmu bez návrhu na premiestnenie.
  • Maximum počet žiakov v triede na 25 žiakov.
  • Koniec úspornej politiky, ktorá je plánovaná vládou na rok 2019.
  • Zákaz preplácania úrokov za dlhy, ktoré sú deklarované ako nelegitímne.
  • Zákaz premiestňovania telefónnych služieb, ktoré sa týkajú vzťahov so zákazníkmi, ktorí majú svoje zmluvy uzatvorené vo Francúzsku do zahraničia.
  • Znovu znárodniť diaľnice.
  • Zákaz predaja francúzskeho majetku: letiská, diaľnice, verejné parky atď.
  • Zákaz predaja dôležitých aktív pre štát (napr. vodné elektrárne).
  • Bezpečnosť zamestnania.
  • Maximálny plat 15 000 €.
  • Právo na zamestnanie.
  • Viac zdrojov (pre súdnictvo, políciu, armádu, vzdelávanie).
  • Viac prostriedkov pre psychiatriu
  • Zákaz predávať aktíva dôležité pre štát
  • Zastavenie zatvárania malých dopravných liniek, pôšt, škôl. Vybudovať sieť verejnej dopravy a verejných služieb po celej krajine.
  • Novela na odstránenie dane na vzdušný kerozín.
  • Pozmeňovací návrh na obmedzenie vytvárania a rozširovania nákupných centier.
  • Rozvíjať vlakovú prepravu tovarov.
  • Pozmeňovací návrh na zavedenia dane z luxusných nehnuteľností na financovanie renovácie zdravotne nevyhovujúcemu bývania.
  • Aby boli riešené príčiny nútenej migrácie.
  • Aby centrá pre migrantov zodpovedali medzinárodným humanitárnym normám.
  • Aby bola zabezpečená reálna politika integrácie (sociálno-lingvistické programy).
  • Zaviesť verejné referendum k návrhu zákona, ktorý iniciuje jedna desatina voličov zapísaných do zoznamu voličov.
  • Ukončenie neoprávnených výhod pre prezidenta republiky.

Katarína Hlásniková

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali