Žilinka na tlačovke, na ktorú neboli vpustené Aktuality, Denník N či Sme: Nenechám sa nijakým spôsobom zastrašovať ani dotlačiť k rozhodnutiam politikmi, médiami ani nikým iným

Žilinka na tlačovke, na ktorú neboli vpustené Aktuality, Denník N či Sme: Nenechám sa nijakým spôsobom zastrašovať ani dotlačiť k rozhodnutiam politikmi, médiami ani nikým iným

Bratislava 2. septembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Generálny prokurátor Maroš Žilinka odmieta, že by mal zariadiť zrušenie obvinenia bývalému šéfovi Slovenskej informačnej služby Vladimírovi Pčolinskému. Skritizoval politikov, že ho z toho obviňujú. Zdôraznil, že sa nenechá nijakým spôsobom zastrašovať ani dotlačiť k rozhodnutiam politikmi, médiami ani nikým iným. Uviedol to na štvrtkovej tlačovej konferencii

žilinka
Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas vyhlásenia 2. septembra 2021 v Bratislave

Nie som nikomu zaviazaný ani nie som nikoho vazal. S nikým z politikov nekomunikujem, mimo profesionálneho rámca. Preto si tvrdo vyprosujem, ak niekto vypisuje, že som mal zariadiť zrušenie obvinenia bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského,“ vyhlásil generálny prokurátor Žilinka.

Reklama

Dodal tiež, že sa politici nekorektným spôsobom začali ‘navážať’ na vedenie generálnej prokuratúry.

 

Reklama
Obvinenie Pčolinského bolo založené na výpovediach 2 kajúcnikov

Obvinenie bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimíra Pčolinského bolo založené na výpovediach dvoch kajúcnikov. Vo štvrtok to uviedol námestník generálneho prokurátora SR Jozef Kandera, ktorý zrušil obvinenie bývalému riaditeľovi SIS. Vyhlásil, že nie je možné založiť obvinenie len na základe výpovede kajúcnikov. Nesúhlasí, že by toto rozhodnutie nebolo v súlade s väzobnými rozhodnutiami sudcov pre prípravné konanie o väzbe.

Tvrdí, že orgány činné v trestnom konaní (OČTK) si boli vedomé, že výpoveď dvoch kajúcnikov na vznesenie obvinenia nestačí. „Snažili sa podoprieť tieto výpovede kajúcnikov objektívnymi dôkazmi. Ja za iné objektívne dôkazy nepovažujem výpoveď ďalšieho kajúcnika, prípadne výpoveď ďalšieho kajúcnika,“ zdôraznil. Za objektívny dôkaz považuje napríklad znalecký posudok, odposluchy telefónov či mailovú komunikáciu.

Takéto dôkazy sa OČTK v tejto veci zabezpečiť nepodarilo. Práve naopak, dôkazy, ktoré boli vykonané po vznesení obvinenia, to podozrenie zo spáchania trestného činu výrazne oslabovali,“ podotkol.

Kandera nechcel detailnejšie vysvetľovať rozhodnutie o zrušení obvinenia Pčolinského, poukázal na to, že je zverejnené anonymizované rozhodnutie. Podotkol, že nie je vylúčené opätovné vznesenie obvinenia.

 

Reklama
Zrušenie obvinenia voči finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi

V prípade zrušenia obvinenia voči finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi, bývalému riaditeľovi kontrarozviedky SIS Ľubomírovi Arpášovi a voči Arpášovej manželke uviedol, že “neboli zabezpečené dôkazy takej kvality, v takom rozsahu, aby opodstatňovali trestné stíhania všetkých troch obvinených pre ten skutok, ktorý bol predmetom trestného stíhania. A to bez akýchkoľvek pochybností“. Kritizoval tiež minuloročný policajný zásah v sídle spoločnosti Penta. Poukázal pritom aj na procesné pochybenia pri vznesení obvinenia, ktoré malo byť podľa neho vznesené ihneď po začatí trestného stíhania.

Tvrdí, že výstupy z informačno-technických prostriedkov z kauzy Gorila nemôžu byť použité ako dôkaz v trestnom konaní. Vyplývať to má z nálezov Ústavného súdu a Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP). “Ak sa vychádzalo pri vznesení obvinenia z istej spravodajskej informácie, táto sa v spise nenachádza,” zdôraznil.

 

Nepozvané médiá

Generálna prokuratúra zvolala na 14:00 tlačovú besedu, na ktorú pozvala len vybrané médiá. Prokuratúra nepozvala portál Aktuality, Denník N či Denník Sme. A tak museli redaktorky Monika Tódová či Laura Kellová opustiť budovu.

Reklama

Konanie Generálnej prokuratúry je prirodzeným stanoviskom vzhľadom na to, že tieto denníky úplne neobjektívne informujú o Generálnej prokuratúre a jednostranne nadržiavajú Danielovi Lipšicovi a Špeciálnej prokuratúre SR.

 

Politici odsudzujú, že generálna prokuratúra pozvala na tlačovku len vybrané médiá

Poslanci Ondrej Dostál (SaS) a Juraj Šeliga (Za ľudí) vo svojich profiloch na sociálnej sieti kritizovali rozhodnutie Generálnej prokuratúry SR.

Skúšam loviť v pamäti, ale takéto niečo si ani Dobroslav Trnka nedovolil, však?“ napísal Dostál. Podľa neho generálny prokurátor Maroš Žilinka, stojaci na čele inštitúcie, ktorej úlohou je ochrana práva, práve svojou tlačovou besedou, na ktorú odmietol vpustiť „novinárov z Denníka N, SME a Aktualít, bezočivo porušil tlačový zákon“. Poslanec Šeliga sa spýtal, či „sme na zasadnutí KSČ v roku 1973“. Podľa poslanca je to veľmi zlý signál pre verejnosť.

A pri všetkej úcte, prepáčte mi za prirovnanie – Čiznár nech bol, aký bol. Nikdy sa nezľakol nikoho… Nehovoriac o ustanoveniach tlačového zákona, ktorý platí pre štátne orgány,“ uviedol Šeliga.

Selekcia novinárov, ktorú dnes zaviedol generálny prokurátor Maroš Žilinka, považuje predseda mediálneho výboru parlamentu Kristián Čekovský za neprípustnú.

Rozhodnutie nepustiť na tlačovú konferenciu redaktorky Denníka N a Aktualít vnímam ako snahu vyhnúť sa konfrontácii s vlastnými rozhodnutiami. Nie je to prvý raz, čo sa generálny prokurátor skrýva alebo uteká pred nepríjemnými otázkami. Maroš Žilinka sa za pár mesiacov spreneveril prísľubu transparentnosti, ktorý si dával pri svojej kandidatúre na post generálneho prokurátora a aj na základe ktorého ho poslanci NR SR volili. To, čo však generálny prokurátor predvádza, nemá s transparentnosťou nič spoločné,“ zdôraznil Kristián Čekovský s tým, že podobné praktiky boli bežné v minulosti.

Ako chce generálna prokuratúra budovať dôveru občanov, keď generálny prokurátor namiesto toho, aby čelil otázkam, nechá novinárky sedieť na obrubníku priľahlej ulice a namiesto sľubovanej transparentnosti ukazuje len aroganciu moci?“ pýta sa Čekovský.

Rovnako dôležité je podľa neho upozorniť aj na možné porušenie tlačového zákona, podľa ktorého musia orgány verejnej moci pristupovať k novinárom na základe rovnosti. Aj preto predseda mediálneho výboru žiada Maroša Žilinku, aby sa novinárkam ospravedlnil a prehodnotil svoj prístup k novinárom.

 

Reklama
Stanovisko GP

Generálna prokuratúra SR sa rozhodla, že poskytne stanovisko akreditovaným médiám tak, aby ho bolo možné vzhľadom na závažnosť témy čo najlepšie sprostredkovať širokej verejnosti. A to napriek aktuálnej epidemiologickej situácii, súvisiacim obmedzeniam a kapacitným možnostiam na Generálnej prokuratúre SR. Priestor dostali štyri celoštátne pôsobiace televízie a dve tlačové agentúry, pričom na požiadanie viacerých zástupcov printových aj online médií sme prostredníctvom Tlačovej agentúry Slovenskej republiky zabezpečili aj možnosť online prenosu, ktorý však napokon viaceré médiá nevyužili.

Odmietame obvinenia, že by sme vybraným novinárom znemožnili klásť otázky k aktuálnej téme. Tlačový odbor Generálnej prokuratúry SR vždy bezodkladne reaguje na otázky všetkých médií bez rozdielu. Dodávame, že obe úplné znenia predmetných uznesení sú v anonymizovanej forme pre potreby médií aj širokej verejnosti umiestnené na webovom sídle Generálnej prokuratúry SR.

 

Zrušené obvinenia 

Generálna prokuratúra tento týždeň zrušila obvinenia voči bývalému riaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskému, podnikateľovi Jaroslavovi Haščákovi, Ľubomírovi Arpášovi, Dane Arpášovej a tiež právnikovi Zoroslavovi K. Ten však zostáva vo väzbe pre inú kauzu.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:06

Pred pätnástimi rokmi Maďarsko upustilo od svojej jednostrannej a izolovanej hospodárskej politiky a otvorením sa Východu postavilo do popredia maďarské záujmy, vyhlásil v piatok maďarský minister financií Mihály Varga.

14:05

Miera nezamestnanosti v eurozóne zotrvala v marci na úrovni z predchádzajúcich štyroch mesiacov a naďalej sa tak drží na historickom minime. TASR o tom informuje na základe údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

14:01

Najmenej štyria ľudia zahynuli pri tornádach, ktoré sa prehnali americkým štátom Oklahoma. Oznámili to v nedeľu tamojšie úrady, ktoré hlásili zničené budovy, výpadky elektriny a desiatky zranených.

13:53

Nemecká spoločnosť HyImpulse v piatok úspešne otestovala nosnú vesmírnu raketu na vynášanie komerčných satelitov do vesmíru. Raketa ako palivo využíva parafín a tekutý kyslík.

13:49

Filipínsku provinciu Leyte zasiahlo v piatok zemetrasenie s magnitúdou 6,0. Tamojšia seizmologická agentúra očakáva škody a dotrasy.

13:36

Na podanie žiadosti o priame podpory na rok 2024 majú poľnohospodári menej ako dva týždne. Žiadosti môžu podať do 15. mája. V piatok na to upozornila Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA).

13:36

Európska komisia (EK) vo štvrtok (2. 5.) oznámila, že do konca tohto roka predlžuje dočasnú výnimku pre štátnu pomoc v sektoroch poľnohospodárstva a rybolovu.

13:35

Sociálna poisťovňa (SP) v máji posúva výplatu dôchodkov v hotovosti o deň skôr. Výplata dávky totiž pripadá na 8. mája, ktorý je štátnym sviatkom. Dôchodky posielané na bankový účet prídu v riadnom termíne.

13:34

Niektoré české inštitúcie boli od roku 2023 cieľom útokov skupiny APT28 spájanej s ruskou vojenskou rozviedkou GRU. Využívali dovtedy neznámu zraniteľnosť aplikácie Microsoft Outlook. V piatok to s odvolaním sa na informácie spravodajských služieb uviedlo české ministerstvo zahraničných vecí. ČR vyzvala Rusko, aby s týmito aktivitami prestalo.

13:34

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) pokračuje s opravou vozovky na diaľnici D1 na úseku Trnava – Horná Streda. Rekonštrukčné práce v celkovej dĺžke takmer 10 kilometrov budú realizované v štyroch etapách, upozornila NDS.

13:32

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil v piatok za nebezpečné slová britského ministra zahraničných vecí Davida Camerona o práve Kyjeva útočiť na ruské objekty britskými zbraňami. Rovnako sa vyjadril aj k slovám francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona o možnom vyslaní vojakov na Ukrajinu.

13:28

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí v piatok oznámilo, že si predvolalo vedúceho predstaviteľa ruského veľvyslanectva v Berlíne v súvislosti s vlaňajším kybernetickým útokom na Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPD), za ktorým podľa nemeckej vlády stála ruská tajná služba GRU. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali