ŽILINA: Slovenské syry z ovčieho mlieka poznali v celej Európe

ŽILINA: Slovenské syry z ovčieho mlieka poznali v celej Európe

Žilina 15. augusta (TASR) – V ovčiarstve sa takmer stabilizovali počty zvierat a začína sa rozvíjať regionálna syrárska špecifickosť. V rozhovore pre TASR to povedal bývalý riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského (VÚM) v Žiline Karol Herian.

"Jednotlivé regióny majú záujem robiť svoje špeciality. Nemá zmysel robiť to, čoho je vo svete veľa. Keď k nám niekto príde, každý sa pýta, čo je naša typická strava. Nezaujímajú ho autá, počítače, ale špeciality. Švajčiari majú napríklad ementálsky syr, Francúzi rokfort a my máme naše ovčie syry – bryndzu, oštiepok, parenice. Máme nielen ovčí hrudkový syr, už máme aj rôzne zrejúce ovčie syry. Zrejú nielen týždeň, ale aj tri až šesť mesiacov a už je to delikatesa. Som veľmi rád, že ľudia začínajú mať predstavy o dobrej kvalite syra a nehádžu všetko do jedného vreca," podotkol dlhoročný riaditeľ VÚM.

Poukázal aj na rozdiel medzi kravským mliekom a ovčím mliekom. "Ovčie mlieko má podstatne vyšší obsah sušiny, bielkovín, tuku, minerálnych látok, vyšší obsah prakticky všetkých bioaktívnych látok, enzýmov. Z toho dôvodu je ovčie mlieko podstatne výživnejšie a zdravšie ako ostatné bežné mlieka," skonštatoval Herian.

Pripomenul, že ovčiarstvo má na Slovensku stáročné tradície a syry sa vyvážali aj do zahraničia. "Na území Slovenska sa chovalo vyše jedného milióna oviec. Dnes ich máme okolo 260.000 kusov. Ovčie mlieko a výrobky z ovčieho mlieka boli jednou z hlavných výživ všetkých ľudí. Nie iba šľachty alebo majiteľov oviec. Zo syra sa kedysi robila tiež suchá, tvrdá bryndza, ktorá sa nabíjala do sudov alebo vozov. A tie potom išli do celej Európy. Z ovčieho syra sa robili aj klasické zrejúce syry – Karpatský syr, Klenovecký syrec, Karpatský syr a iné syry. Zrejúce syry, vyrobené z ovčieho mlieka zreli aj dva, tri mesiace a vozili sa po celej Európe," uviedol bývalý prezident Slovenského národného komitétu pri medzinárodnej mliekarenskej federácii.

Reklama

Základným druhom ovčích syrov je podľa neho ovčí hrudkový syr a z neho sa vyrábajú oštiepky, parenice, korbáčiky, bryndza a iné špeciality. "U nás sa zaužívala tradícia, že ovčí hrudkový syr musí byť sladký, vŕzgavý. Je to však iba skoagulovaná bielkovina bez chuti, bez zápachu a musí sa okoreniť, osoliť, aby sa dala konzumovať. Ale vykysnutý alebo vyzretý syr už netreba nijako ochucovať. Má prirodzené vlastnosti a je ďaleko lepšie stráviteľnejší. Pretože bielkoviny v syre sa procesom zrenia stávajú rozpustnejšími a sú stráviteľnejšie. Kyselina mliečna, ktorá sa tvorí kysnutím čerstvého syra, má obrovské mikrobicídne účinky a zamedzuje napríklad tvorbe nežiaducich ochorení ako sú salmonelóza, listérie a hnačkové ochorenia," upozornil Herian.

Slovenská kuchyňa už v minulosti používala klasické ovčie výrobky na prípravu desiatky jedál. Napríklad demikát – polievka s bryndzou, bryndzové halušky, bryndzové pirohy, zemiaky a podobne. "Ovčí syr sa dá používať do takmer všetkých polievok, omáčok, dá sa používať na obaľovanie mäsitých výrobkov, do rôznych náplní. Do slaných koláčikov, pagáčikov, tyčiniek a rôznych špecialít. Dajú sa urobiť prekrásne syrárske misy, vhodné na posedenie pri víne alebo iných nápojoch a pripraviť aj vynikajúce nátierky," dodal dlhoročný odborník v mliekarstve.

Reklama

Za osobitý zaujímavý produkt ovčiarstva označil žinčicu, pretože srvátkové bielkoviny majú najviac aminokyselín potrebných pre zdravú výživu. "Srvátkové bielkoviny sa teplom vyzrážajú, a to je vlastne žinčica. Záleží od výrobcu, či zoberie iba vrchnú vrstvu bielkovín alebo či zoberie aj trošku srvátky. A podľa toho je žinčica redšia alebo hustejšia. Ale zásadne by mala byť aj žinčica prekysnutá. Odporúčal by som spotrebiteľom, pokiaľ si kúpia žinčicu v sladkom stave, aby si ju nechali doma v teple prekysnúť. Je osviežujúcim nápojom, z ktorého žili naši predkovia dlhé stáročia. Pretože syr odovzdávali pánom, žinčica bola ich a zo žinčice si urobili aj syr, ktorý sa volal Urda. Je to beztuký syr, ale má veľa rôznych biologicky aktívnych látok a je veľmi výživný."

Zdôraznil, že u ovčích výrobkov sú veľmi nedocenené prirodzené natívne látky. "V obchodných reťazcoch sú prakticky všetky potraviny super sterilizované, konzervované, trvanlivé. Ale tým pádom sú biologicky absolútne neaktívne. Mnohí ľudia trpia poruchami imunity, nedostatkami probiotík, vitamínov a podobne. Všade hľadáme vitamíny a kupujeme v lekárňach drahé lieky. A pritom najzdravšie a najbohatšie zloženie je práve v mlieku. V materskom mlieku, v ovčom i kozom mlieku a samozrejme, že aj v kravskom mlieku. Tam nám príroda dala všetko optimálne zloženie, čo je nevyhnutné pre zdravú výživu. Preto je z pohľadu zdravej výživy dôležité ovčie mlieko a ovčie syry, lebo tieto biologicky aktívne látky sú tam v prirodzenom stave. Človek, ktorý využíva tieto výrobky, získava lepší imunitný základ a je lepšie odolný voči rôznym civilizačným ochoreniam. Čiže ovčie mlieko má obrovský aj zdravotný prínos," uzatvoril Herian.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali