Žiadosti o eurofondy sa budú podávať elektronicky a byrokracie významne ubudne

Žiadosti o eurofondy sa budú podávať elektronicky a byrokracie významne ubudne

Bratislava 27. apríla 2017 (HSP/Foto: TASR/AP-Daniel Bockwold)

 

Podpredseda vlády Peter Pellegrini spustil opatrenia na výrazné zníženie byrokracie a zjednodušenie žiadostí o príspevok z eurofondov. Spolu s ministrom hospodárstva Petrom Žigom predstavili historicky prvú výzvu, kde je možné elektronické podanie žiadosti.

Ilustračné foto

Pilotný projekt sa týka oblasti podpory malých a stredných podnikov v kreatívnom priemysle v rámci operačného programu Výskum a inovácie. Zároveň zaniká povinnosť podávať množstvo príloh k žiadosti o príspevok o nenávratný finančný príspevok (NFP). Úrady budú dáta využívať z dostupných registrov, žiadatelia ušetria čas i financie.

Reklama

„Som rád, že môžeme zaviesť ďalšie opatrenie v rámci iniciatívy Jedenkrát a dosť  a podporiť tak aj využívanie finančných zdrojov z Európskej únie. Zníženie byrokracie, elektronické podanie žiadosti a  zrušenie príloh, ktoré považujeme za nadbytočné, je konkrétnym výsledkom našej snahy. V 21. storočí musia úrady využívať dostupné registre, ľudia môžu ušetrený čas venovať  kvalitnejšej príprave obsahov svojich projektov. Každý na Slovensku už má zriadenú svoju elektronickú schránku, podávanie žiadostí elektronicky tak môžu zrealizovať z pohodlia domova či svojej kancelárie “, vysvetlil vicepremiér Peter Pellegrini.  „Nezanedbateľné bude aj ušetrenie desiatok eur na poplatkoch pri vybavovaní potvrdení, ale aj stoviek eur na využívané konzultačné spoločnosti“, dodal.

Počet povinných príloh k žiadosti o príspevok sa významne zníži. Kým doteraz musel žiadateľ ako povinné prílohy žiadosti o NFP predkladať viaceré potvrdenia od štátnych orgánov a inštitúcií (napríklad daňového úradu, od všetkých zdravotných poisťovní, či Sociálnej poisťovne), po novom budú tieto údaje získavať riadiace orgány priamo z dostupných registrov.

Reklama

Zároveň sa zavádza výlučne elektronické podanie žiadosti o nenávratný finančný príspevok. Žiadateľ pripraví žiadosť o príspevok, spolu s prílohami elektronicky, žiadosť následne podpíše kvalifikovaným elektronickým podpisom a zašle ju prostredníctvom svojej elektronickej schránky na www.slovensko.sk riadiacemu orgánu. Nemusí teda svoju žiadosť tlačiť a zasielať poštou.  Právnické osoby ako žiadatelia príspevkov z EŠIF, tak získajú ďalšiu možnosť ako môžu aktívne využiť svoju elektronickú schránku a aktivovaný občiansky preukaz s čipom.

Tento postup môžu využiť už pri aktuálnej Výzve na podporu malých a stredných podnikov v kreatívnom priemysle v rámci operačného programu Výskum a inovácie, ktorej garantom je Ministerstvo hospodárstva SR. Celkovo je na projekty je pripravených 4 000 000 EUR.

„Ministerstvo hospodárstva tvrdo pracuje na postupnom odstraňovaní byrokracie a táto nová forma žiadostí je typickým príkladom. Administratívnu záťaž, ktorej sa zbavia žiadatelia, budú odteraz riešiť naši úradníci. Aj takouto formou podporíme podnikateľský sektor a už čoskoro predstavíme celý balík podobných opatrení v ďalších oblastiach“, zdôraznil minister hospodárstva Peter Žiga.

Zámerom výzvy je stimulovať inovácie v podnikateľských aktivitách kreatívneho priemyslu založené na kreativite, tvorivosti, zručnostiach a talente. Špecifickým cieľom je Nárast podielu ziskových MSP v Bratislavskom kraji Z hľadiska zamerania projektu sú oprávnené projekty zamerané na počítačové programovanie  (okrem tvorby počítačových hier); architektonické činnosti; reklamné agentúry a špecializované dizajnérske činnosti.

Predmetom projektov musí byť nákup nového dlhodobého majetku, ktorý bude využívaný pri tvorbe nového alebo inovovaného produktu žiadateľa, resp. pri inovácii produkčného procesu. Súčasne môže žiadateľ v rámci projektu realizovať aj zavádzanie nástrojov elektronického podnikania, marketingové aktivity v oblasti kreatívneho priemyslu či zvyšovanie zručností a kompetencií žiadateľov a ich zamestnancov v oblasti kreatívneho priemyslu (s výnimkou legislatívou požadovaných školení ako napr. školenie BOZP).

Reklama

Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) plánuje v rámci kontroly jednotlivých výziev nabádať riadiace orgány, aby  taktiež zaviedli do praxe navrhnuté opatrenia a zjednodušili prípravu žiadostí o NFP pre žiadateľov. Z predbežných analýz sa  sumárny ekonomický prínos zavedenia aktuálnej  elektronickej výzvy a zrušenia povinnosti predkladať potvrdenia pohybuje na úrovni od 3,5 mil. EUR do 6,7 mil. EUR.

ÚPVII plánuje v blízkej budúcnosti predstaviť aj ďalšie zjednodušenie elektronického podania žiadosti o NFP, a to prostredníctvom integrácie systému ITMS2014+ s Ústredným portálom verejnej správy.  Plánované sú aj  zmeny na podporu čerpania, napríklad zjednodušené vykazovanie výdavkov.

 

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali