Žiadny muž by už nikdy nemal byť poslaný do ženskej väznice

Žiadny muž by už nikdy nemal byť poslaný do ženskej väznice

Bratislava 5. januára 2023 (HSP/Foto:Twitter)

 

Je zaujímavé, ako sa zákony a politika môžu zmeniť zdanlivo z ničoho nič, píše Julie Bindelová pre The Spectator

Karen White
Na snímke Karen Whiteová

V apríli minulého roka, po masívnom proteste feministiek a ďalších osôb, ktoré sa zaujímali o triviálne záležitosti, ako je bezpečnosť a blaho väznených žien, vydalo ministerstvo spravodlivosti (MS) tlačové vyhlásenie o zmenách politiky týkajúcej sa transrodových väzňov, ktoré bolo pravdepodobne reakciou na znepokojenie verejnosti z plazivého prenikania extrémnej transrodovej ideológie do štátnych orgánov.

Reklama

Väzenia sú plné žien, ktoré boli sexuálne zneužívané a vyrastali v rodinách s domácim násilím, sexuálnym zneužívaním a zanedbávaním. Súčasná miera odsúdenia za nahlásené znásilnenia je v Anglicku a Walese v súčasnosti nižšia ako 1 %. Je šokujúce, že je pravdepodobnejšie, že obeť znásilnenia skončí vo väzení v dôsledku traumy, ktorú jej spôsobil, než že násilník skončí vo väzení v dôsledku znásilnenia, ktoré spáchal.

Keď sa pozrieme na také prípady, ako je plodná sexuálna delikventka Karen Whiteová, malo by nám byť jasné, že muži, nech sa už rozhodnú identifikovať akokoľvek, nemajú v ženských väzniciach absolútne žiadne miesto. White, muž s transidentifikáciou, po uväznení pokračoval v ďalšom zneužívaní žien. Liberálne médiá používali slovné spojenie “jej penis”, aby opísali Whitea, ktorý sa preháňal po spoločných priestoroch väznice a desil ženy k smrti tým, že odhaľoval svoje genitálie. Tu nejde o skromnosť: ide o to, že ženy dobre vedia, že blikanie je hrozbou ešte horšieho.

Reklama

Každopádne, v dôsledku Whiteovej situácie minister spravodlivosti prisľúbil, že do októbra 2022 “transrodové ženy s mužskými pohlavnými orgánmi, ALEBO tie, ktoré boli odsúdené za sexuálny trestný čin, by už nemali byť držané vo všeobecnom ženskom väzení”.

Ale my, ktorí sme viedli kampaň proti umiestňovaniu mužov do ženských väzníc, nie sme hlúpi. Slovné spojenie “všeobecný ženský majetok” je nápoveďou, že títo muži by stále boli v ženských väzniciach, ale možno v samostatnom krídle.

Krídlo E vo väznici Downview v Surrey bolo zriadené po škandále Karen Whiteovej. Je to prvé špecializované krídlo zriadené na umiestnenie vysoko rizikových sexuálnych transrodových páchateľov umiestnených v ženskej, a nie mužskej väznici. Muži v krídle E sa môžu počas niektorých voľnočasových aktivít miešať so ženskou populáciou. To by sa však malo diať v mužskej časti.

Nič to nemení ani na skutočnosti, že príslušníčky väznice sú nútené stretávať sa s týmito mužmi pri výkone svojej práce, pričom sú vystavené slovným hrozbám, sexuálnemu obťažovaniu alebo dokonca musia vykonávať intímne prehliadky osôb mužského pohlavia. Jedna príslušníčka väznice mi rozprávala o tom, ako vošla do cely obývanej transsexuálom, ktorý masturboval a odmietal prestať, keď mu to bolo povedané.

Verejnosť by mala byť upokojená tým, že keď väzenská služba zvažuje, či poslať transrodového muža do ženského zariadenia, vykonáva sa “hodnotenie rizika”. Je to nezmysel a navyše urážlivé. Samotná prítomnosť osoby mužského pohlavia v uzavretom priestore, kde bola väčšina populácie týraná mužmi, je desivá a znervózňujúca.

Reklama

Po rozhovoroch s väzňami a väzenkyňami, ktorí boli zatvorení s transrodovými mužmi, mi bolo povedané, že ak tieto ženy naberú odvahu a sťažujú sa väzenskému personálu na transrodových mužov, s ktorými sú zatvorené, sú varované, že budú disciplinárne potrestané za transfóbiu. Trest môže zahŕňať odobratie práva na telefonické hovory a návštevy, ktoré sú pre väzenkyne životne dôležité.

Ale hľa, po masívnom celonárodnom pobúrení v súvislosti s nedávnym premiestnením dvojnásobného násilníka Adama Grahama do škótskej ženskej väznice Cornton Vale minister spravodlivosti 25. januára vydal aktualizáciu tejto politiky. Znovu zdôraznil, že len za výnimočných okolností si transrodoví muži budú odpykávať trest v ženských väzniciach.

Aktualizovaný politický rámec by mal:

zabezpečiť citlivý a zdravý prístup k uspokojovaniu potrieb žien vo väzbe a zároveň naďalej zabezpečovať, aby transrodoví väzni dostávali primeranú podporu v ktoromkoľvek zariadení, v ktorom sa nachádzajú.

Ani táto nová politika však nie je dostatočná. Transidentifikovaní muži môžu stále skončiť v ženských väzniciach za “skutočne výnimočných okolností”. Aké by to mohli byť okolnosti? Že sú zraniteľní voči šikanovaniu, obťažovaniu a sexuálnemu násiliu zo strany iných mužov? V tom prípade treba urobiť poriadok v mužských väzniciach a potlačiť kultúru znásilňovania, násilia a šikanovania. Nenechávajte najzraniteľnejšie a najzraniteľnejšie ženy v spoločnosti, aby sa starali o tento neporiadok.

Reklama

Potrebujeme skoncovať s mužmi v ženských väzniciach, a to aj s mužskými väzenskými úradníkmi. Prečo je to také ťažké pochopiť? Ženy to majú vo väzení aj tak dosť ťažké, takže posledná vec, ktorú by sme mali robiť, je uspokojovať potreby a túžby mužov, ktorí pre ne predstavujú vážnu hrozbu.

Minulý rok som robil rozhovor s Amy, ženou, ktorú vo väzení sexuálne napadla “trans žena”, ktorá bola odsúdená za sexuálne trestné činy proti ženám a deťom. Amy, odvážna a húževnatá žena, podala žalobu na ministerstvo spravodlivosti v súvislosti s ich absurdnou politikou, ktorá umožňuje sexuálnym delikventom mužského pohlavia zdržiavať sa v ženských zariadeniach. Sudca však rozhodol, že zákaz vstupu do ženských väzníc pre všetky transrodové ženy by bol nespravodlivý a porušoval by ich “právo” žiť ako ich “zvolené pohlavie”.

Ak vám to nič nehovorí o tom, ako málo sa dbá na bezpečnosť žien, najmä keď sú vo väzení, tak vám to nič nepovie.

V tom čase ministerstvo spravodlivosti argumentovalo, že politika je zameraná na “ochranu duševného a fyzického zdravia transrodových osôb”, ale je zrejmé, že pokiaľ ide o ochranu pred sexuálnym útokom, dochádza k stretu práv transrodových žien a skutočných žien.

Dôvodom, prečo máme priestory pre jedno pohlavie, je skutočnosť, že značná menšina mužov pácha sexuálne trestné činy a obťažuje ženy a dievčatá. Existujú dôkazy, ktoré naznačujú, že v ženských väzniciach je päťkrát vyššia pravdepodobnosť, že sa sexuálneho útoku dopustia transsexuálne väzenkyne ako netranssexuálne väzenkyne. Teraz mi uveďte svoje argumenty v prospech transrodových mužov v ženských väzniciach.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali