Slovensko zakázalo dovoz českého tvrdého alkoholu. Kontrola nezávadnosti vyjde na 30 eur

Slovensko zakázalo dovoz českého tvrdého alkoholu. Kontrola nezávadnosti vyjde na 30 eur

Bratislava 18. septembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Od 17.00 hodiny dneška do odvolania 

Slovensko v reakcii na problémy s otravami metylalkoholom zakáže dovoz a predaj českého alkoholu. Podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka sa zákaz bude týkať alkoholu vyrobeného v Českej republike. Zákaz bude platiť oddnes od 17.00 h a bude sa vzťahovať na viac ako 20-percentný alkohol. Ako uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, dôvodom tohto kroku je ochrana ľudí na Slovensku.

Reklama
Etikety alkoholových produktov, u ktorých sa potvrdil metanol
Etikety alkoholových produktov, u ktorých sa potvrdil metanol

Na zákaze sa dnes dohodla Medzirezortná komisia pre prijatie preventívnych opatrení v súvislosti s možnými otravami občanov SR metylalkoholom a podľa Jahnátka bude platiť minimálne dovtedy, kým Česká republika neprijme dostatočné opatrenia a nezruší prohibíciu. Šéf rezortu pôdohospodárstva kritizoval kroky českého kabinetu, ktoré označil za nedostatočné, keďže chránili pred otravami metylalkoholom iba českých občanov, a nie občanov okolitých štátov.

 

Reklama

Najprv hovorili “nezakážeme”, no zľakli sa výpredajov 

Ako ozrejmil Jahnátek, so zákazom sa poponáhľali, keďže sa objavili informácie, že niektoré obchodné reťazce chystajú výpredaje českého alkoholu. “Dostali sme informácie z terénu, že sa niektoré obchodné reťazce pripravujú na veľké akciové výpredaje na stredu práve českého alkoholu,” upozornil Jahnátek. Po 17.00 h by už však ľudia tvrdý alkohol českého pôvodu v predajniach nájsť nemali.

Spolu s ministerkou zdravotníctva sa zhodli, že informačné kampane cez médiá nestačia, keďže sa napriek tomu objavil prípad, že ľudia konzumovali neoznačený alkohol z ČR a u štyroch sa následne potvrdila otrava metylalkoholom. Hospitalizovaní však boli aj ďalší štyria ľudia, ktorí pančovaný alkohol požili. “Dospeli sme k názoru, že musíme chrániť niektorých občanov aj pred ich vlastnou nezodpovednosťou. Rozhodli sme sa, že pristúpime k razantnejšiemu kroku,” doplnil Jahnátek.

 

Alkohol sa musí stiahnuť, z pultov predajní i skladov 

Reklama

Kamióny s alkoholom podľa jeho slov otočia colníci na hraniciach s Českou republikou. V prípade, že sa alkohol nachádza v predajniach, skladoch či veľkoskladoch, musí sa umiestniť do špeciálnych skladov. “Alkohol sa musí stiahnuť, musí sa dať do chráneného skladu, musí byť presná evidencia a prevádzkovateľ skladu musí zabezpečiť, že nedôjde k uniku, alkohol bude môcť byť spustený do predaja, až keď budeme uistení, že všetko je v poriadku,” povedal. Poukázal na to, že sa skontrolovalo už vyše 20 druhov českého alkoholu, ale napriek tomu sa nestíha všetko zanalyzovať.

Ako priblížila Zvolenská, na kontrolách sa v súčasnosti podieľa vyše 700 colníkov, ako aj hygienici. V prípade podozrenia na alkohol s obsahom metanolu ho možno podľa jej slov priniesť na ktorékoľvek policajné oddelenie, kde čakajú preškolení policajti. Pokiaľ majú ľudia podozrenie, že by vypili alkohol s obsahom metanolu, môžu si dať nonstop vyšetriť krv na jednom z pracovísk v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici a Martine.

Metylalkohol si v Česku vyžiadal vyše 20 ľudských životov a ďalšie desiatky ľudí sú v nemocnici. V Českej republike preto platí od piatkového (14.9.) večera zákaz predaja nápojov s obsahom nad 20 percent alkoholu, napriek tomu však pribúdajú otravy spôsobené metylalkoholom. Polícia už pre otravy obvinila viacerých ľudí. Na Slovensku sa zatiaľ zaznamenal iba jeden spomínaný prípad. Podľa Zvolenskej je stav ôsmich pacientov dobrý, pričom štyroch pacientov dnes prepustili domov a štyria by mali opustiť nemocnicu v stredu (19.9.).

 

Nezávadnosť alkoholu kontrolujú na úradoch verejného zdravotníctva 

Reklama

V rámci regionálnych úradov verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, v Prešove a Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v Bratislave sa zriadili pohotovostné služby, ktoré budú prijímať vzorky na stanovenie metanolu v alkohole.

Verejnosť môže priniesť vzorku na príslušný regionálny úrad, ktorý bude mať v danom týždni pohotovostnú službu od 8. do 15. hodiny. Počas víkendov sa tak dá urobiť v nevyhnutnom života ohrozujúcom stave, ale treba to nahlásiť vopred na danom čísle pohotovostnej služby.

Na laboratórne vyšetrenie je potrebná vzorka o objeme 50 až 100 ml. Výsledok bude známy v priebehu 30 minút. Cena je 30 eur. Pohotovostné služby na stanovenie metanolu v alkohole:

18. až 23.9. Jana Mýtniková, RÚVZ Prešov, 0911 545 937

24. až 30.9. Zuzana Sirotná, ÚVZ SR Bratislava, 0915 736 822

30.9. až 7.10. Alena Plžíková, RÚVZ v Banskej Bystrici, 0907 878 122, 048/4367779.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali