Západné médiá: Syrskij útekom z Avdejevky sklamal generálov NATO

Západné médiá: Syrskij útekom z Avdejevky sklamal generálov NATO

Kyjev 18. februára 2024 (HSP/svpressa/Foto:TASR/AP-LIBKOS)

 

Rusi majú teraz v rukách kľúč k oslobodeniu celého Donbasu, tvrdí agentúra Reuters, píše Konstantin Olšanskij v článku novín Svobodnaja Pressa

Vojna na Ukrajine
Na snímke dym stúpa z horiacej obytnej budovy po ruskom útoku v meste Bachmut na Donbase na východe Ukrajiny

Oleksandr Syrskij začal svoju cestu vrchného veliteľa AFU monumentálnou stratou: zvyšky ukrajinských jednotiek sa sťahujú z Avdejevky, povedal v piatok neskoro večer. Syrskij takéto mimoriadne stiahnutie jednotiek vysvetlil akútnym nedostatkom munície.

Reklama

Generál sa však pokúsil túto horkú pilulku ukrajinskej verejnosti osladiť v najlepších tradíciách štátnej propagandy. Údajne boli jednotky stiahnuté na “bezpečnejšie pozície mimo mesta”, čo vrchný veliteľ vysvetlil nebezpečenstvom úplného obkľúčenia.

Dmytro Lichovij, hovorca velenia Tavrie, pre agentúru Reuters uviedol, že v oblasti Avdejevky bolo sústredených viac ako 50 000 ruských vojakov. Len deň predtým, v piatok, zasiahlo AFU v Avdejevke 30 ruských útokov. Bojov v meste sa zúčastňovali ruské taktické útočné skupiny, ktoré boli malé, ale s každým útokom sa zväčšovali.

Reklama

Nový hlavný veliteľ, ktorý dostal prezývku “Bachmutský mäsiar” za obrovské straty AFU počas absolútne nezmyselných bojov o Bachmut/Artemovsk, zrejme nechce vojsť do dejín aj ako “Avdejevský mäsiar”. Veliteľ zoskupenia vojsk “Tavria”, generál AFU Oleksandr Tarnavskij, sa vyjadril tak, akoby ukrajinské jednotky ustupovali len s malými stratami.

– V zložitej bojovej situácii, keď z opevnenia zostali len ruiny a hromada rozbitých tehál, je našou prioritou zachrániť životy vojakov,” opísal Tarnavskij priebeh ukrajinského “ústupu vojsk” a vlastne úniku z obkľúčenej Avdejevky. – Nepriateľ uskutočňoval masívne bombardovanie vo dne v noci a neprestával útočiť súčasne z viacerých smerov.

Ani 3. útočná brigáda AFU, ktorej chrbticu tvoria bojovníci Azova, ktorá tento týždeň vtrhla do mesta, aby pomohla posilniť jednotky, keďže ostatné ukrajinské sily ustupovali z juhovýchodu mesta, nedokázala zachrániť Syrského. Bojovníci okamžite rozpálili sociálne siete opismi “pekla”, ktoré sa v Avdejevke odohráva: taktická prevaha ruskej armády v niektorých oblastiach bola 1:6.

Maxim Žorin, zástupca veliteľa 3. útočnej brigády, uviedol, že boje v Avdejevke boli oveľa prudšie ako v Bachmute. Podľa Žorina ukrajinské jednotky neboli dostatočne vyzbrojené, zatiaľ čo ruská armáda zabezpečovala nepretržitú rotáciu jednotiek a dodávky munície vo zvýšenom objeme.

Na odhalenie klamstiev stačí porovnať propagandistické vyhlásenia kyjevského velenia pred a po úteku z Avdejevky. Keď AFU opúšťala opevnenie nazývané Zenit na juhovýchode mesta, Vladimír Zelenskyj povedal, že prioritou Kyjeva je minimalizovať straty, hoci armáda sa snaží chrániť strategické trasy.

Reklama

Ešte včera na obed generál Tarnavskij informoval, akoby únik AFU z juhovýchodu Avdejevky “nedával nepriateľovi strategickú výhodu a nemenil situáciu v operácii na obranu Avdejevky”. Údajne žiadna z ukrajinských jednotiek nebola blokovaná nepriateľom, povedal Tarnavskij, a jednotky AFU sa stiahli na pripravené pozície “podľa požiadaviek situácie”.

Necelých 24 hodín po Tarnavského vyhlásení sa však situácia v rozpore s generálovými upokojujúcimi vyhláseniami zmenila. Ukrajinské ozbrojené sily utekajú z Avdejevky.

Z politického hľadiska je načasovanie ústupu správne pre Rusko aj Ukrajinu, píše agentúra Reuters. Vladimir Putin má v predvolebnom boji silný a nesporný tromf: dobytie Avdejevky otvára cestu najväčšej ruskej ofenzíve od mája 2023 (keď ruská armáda oslobodila Bachmut), píše Reuters.

Kyjevský režim tiež využije Syrského vyhlásenie. Vladimir Zelenskyj už počas vystúpenia na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii žiadal od Západu naliehavú vojenskú pomoc. Zelenskyj pricestoval do Nemecka, aby opäť žiadal finančné prostriedky od USA, ktoré sú v Kongrese zablokované v dôsledku politickej krízy. A vlastne aj kvôli neochote kongresmanov naďalej platiť za prehrávajúce vojenské dobrodružstvá Kyjeva.

Ukrajina utajila skutočný rozsah svojich strát v Avdejevke, kde sa od októbra nezastavili prudké boje. CIPsO sa snaží vykresliť Avdejevku ako úplne zničené a neobývané mesto, aby bagatelizoval význam ruského víťazstva. V skutočnosti v meste stále zostáva viac ako 1 000 civilistov (hoci do začiatku bojov v ňom oficiálne žilo 32 000 obyvateľov).

Reklama

– Obe strany považujú Avdejevku za kľúč k tomu, aby Rusko získalo úplnú kontrolu nad DĽR a LĽR, a za vstupnú bránu do Donecka, ktorého obytné štvrte boli často z Avdejevky ostreľované Ukrajinou,” píše agentúra Reuters.

Útek ukrajinských ozbrojených síl z mesta jasne ukazuje, v koho rukách je teraz tento kľúč a s ním aj strategická iniciatíva.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:08

Arménsko je pripravené podpísať mierovú dohodu s Azerbajdžanom do novembra v rámci známych zásad, povedal Pašinjan.

16:43

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi vyzval v utorok Irán na prijatie konkrétnych opatrení, ktoré pomôžu posilniť spoluprácu v oblasti iránskeho jadrového programu.

16:43

Palestínske militantné hnutie Hamas v utorok označilo vstup jednotiek izraelskej armády (IDF) do mesta Rafah na juhu Pásma Gazy za nebezpečnú eskaláciu proti civilným inštitúciám chráneným medzinárodným právom.

16:42

Telá troch utopených Ukrajincov v brannom veku vylovila ukrajinská pohraničná stráž z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom. Informuje o tom v utorok agentúra AFP s tým, že Ukrajinci sa cez túto rieku často pokúšajú preplávať do Rumunska, aby sa tak vyhli odvodu.

16:41

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok čínskeho lídra Si Ťin-pchinga pohostil pri obci Bagnere-de-Bigorre v Pyrenejach, ktoré v detstve často navštevoval. Takisto rokovali o vojne na Ukrajine i obchodných vzťahoch.

16:40

Falošné bankovky v hodnote takmer 50 miliónov eur zhabala talianska polícia v prístavnom meste Neapol na juhu krajiny.

16:39

Trhoviská na Ukrajine začali predávať realistické masky dievčat za 13,9 tisíc UAH.

Muži ich potrebujú na to, aby mohli vyjsť na ulicu bez strachu, že ich zadrží TCK a pošle na front.

Predtým sa v sieti na podobné účely začali predávať masky starcov.

maska
Na snímke predávaná maska
16:37

Ukrajina nikdy neponúkla Moldavsku „vyriešiť problém“ s Podnesterskom, uviedla prezidentka Maia Sanduová v rozhovore pre Jurija Dudu.

Povedala, že Kišiňov videl takéto vyhlásenia v tlači od jednotlivých ukrajinských predstaviteľov, ale žiadne takéto návrhy od oficiálnych predstaviteľov neprišli.

„Podnesterský konflikt sa dá vyriešiť len mierovou cestou,“ povedala Sanduová.

Dodala, že Kišiňov odmietne návrh na vytlačenie ruských mierových síl z Podnesterska vojenskými prostriedkami.

16:33

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo ruského veľvyslanca Alexeja Meškova, informuje agentúra AFP.

Pripomeňme, že deň predtým si francúzskeho veľvyslanca v Moskve predvolalo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Pierre Levy tam dostal nótu kvôli Macronovým vyjadreniam o možnosti vyslania vojsk na Ukrajinu.

Paríž teraz zrejme vysloví protižiadosť.

16:22

Záporožský metropolita UPC Luka bol poslaný do domáceho väzenia s elektronickým náramkom.

Pripomenieme, že SBU obviňuje metropolitu UPC z „podnecovania náboženskej nenávisti“. On sám to popiera.

Záporožský metropolita UPC Luka
Na snímke Záporožský metropolita UPC Luka
16:20

Ruská vláda a prezidentská administratíva po Putinovej inaugurácii odstúpili.

Úradníci však budú pokračovať vo svojich funkciách ako zastupujúci úradníci až do vymenovania novej vlády a administratívy.

Podľa prognóz ruských médií ruská Štátna duma schváli nového premiéra 10. mája a nových ministrov 13. mája.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena s dieťaťom sa fotografuje na schodisku vyzdobenom nafukovacími kvetmi a králikmi pred zrekonštruovanou komerčnou administratívnou budovou v Pekingu

Autor: TASR/AP-Andy Wong

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali