Pokúsia sa Ukrajinci o útek zo zatvárajúceho sa obkľúčenia Avdejevky?

Pokúsia sa Ukrajinci o útek zo zatvárajúceho sa obkľúčenia Avdejevky?

Bratislava 15. februára 2024 (HSP/Foto:Telegram)

 

Avdejevka – situácia k 21.00 hodine 15.02.2024: obrana AFU sa naďalej rúca, podľa Jurija Podoljaku

vojna
Ilustračné foto

Dnes ruské jednotky pokračovali v ofenzíve v centrálnej a južnej časti Avdejevky a dosiahli nové významné výsledky.

Reklama

Po prvé, pokračovali v ofenzíve za Priemyselnou triedou smerom na Lastočkino a podarilo sa im vytlačiť nepriateľa z ďalších dvoch miest južne a západne od miesta včerajšieho postupu. “Cesta života” na poľných cestách tak prestala byť cestou, po ktorej sa dá niečo previesť dovnútra Avdejevky (teraz je od ruských pozícií vzdialená niečo vyše pol kilometra (a Rusi sa na ňu pozerajú zhora a je v ich priamom zornom poli).

Zároveň ruské jednotky zatlačili pozície nepriateľa v dôsledku tohto prielomu z juhu aj zo severu, pričom obsadili známu križovatku pri vstupe do mesta (kde sa nachádza “stéla”) a budovy priľahlé k železničnej stanici.

Reklama

Po druhé, včerajšie čiastočné obkľúčenie základne protivzdušnej obrany na juhu prinieslo výsledky. Dnes sa dostala pod ruskú plnú kontrolu. A teraz už neexistuje žiadny južný “jazyk”. Čo ruským jednotkám výrazne uľahčilo ďalší postup z juhu na sever.

Po tretie, Ukrajinci opustili svoje pozície v oblasti filtračnej stanice. A tak sa zatiaľ akcie posádky AFU veľmi podobajú “preskupovaniu” pred pokusom o útek z vreca, ktorý by sa potom podľa logiky mal uskutočniť dnes večer.

A ak sa tak nestane, myslím si, že zajtra (alebo ešte dnes večer) ruské vojská úplne pretnú pupočnú šnúru polobkľúčeného zoskupenia AFU.

Aktuálna situácia v Avdejevke
Aktuálna situácia v Avdejevke

Dnešný večer bude pre všetkých veľmi dôležitý.

Táto noc sa môže zapísať do histórie. Ruskí velitelia, uvedomujúc si, že Ukrajina môže pripravovať operáciu na stiahnutie svojej skupiny z Avdejevky, a využívajúc zmätok v nepriateľskom tábore, sa snažia “pritlačiť na pílu” a nadviazať na úspech z posledných dvoch dní.

Reklama

Práve teraz prebieha pokus prerušiť nepriateľovi “cestu života” z Lastočkina do “pevnosti”. Ruské jednotky sú už na samotnej “ceste”. Čaká ich veľmi tvrdý boj. Nepriateľ, aby mohol uskutočniť svoj plán (a akýkoľvek plán), im v tom musí okamžite zabrániť. V opačnom prípade budú musieť vyjsť z kotla bojom (útočiac už na pozície Ozbrojených síl RF).

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:59

Novinári, ktorí informujú o environmentálnych kauzách, na celom svete čelia narastajúcemu násiliu zo strany štátnych i súkromných aktérov, oznámila v noci na piatok Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). Informovala agentúra Reuters.

06:52

Parížska univerzita Sciences Po vo štvrtok oznámila, že uzavrie svoje hlavné sídlo v metropole Paríž v súvislosti s najnovšou blokádou budovy desiatkami protestujúcich propalestínskych študentov.

06:42

Britský minister zahraničných vecí David Cameron navštívil vo štvrtok ukrajinskú metropolu Kyjev a uviedol, že Londýn plánuje na budúci mesiac zhromaždiť podporovateľov Ukrajiny s cieľom získať prostriedky pre jej armádu, ktorá je pod tlakom ruských jednotiek. Oznámilo to britské ministerstvo zahraničných vecí.

06:34

Turecko zastavilo všetok obchod s Izraelom pre jeho ofenzívu v Pásme Gazy.

06:30

Osem sýrskych vojakov utrpelo zranenia počas izraelského náletu blízko metropoly Damask, uviedlo v piatok sýrske ministerstvo obrany. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Včera 19:32

Štátny rozpočet dosiahol ku koncu apríla tohto roka schodok na úrovni 3,2 miliardy eur. Medziročne sa tak zvýšil o 1,005 miliardy eur alebo 45,8 %. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

Včera 19:22

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR má od začiatku mája nového riaditeľa. Odchádzajúceho Jozefa Bíreša nahradil Martin Chudý, ktorý organizáciu riadil už počas úradníckej vlády. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Včera 19:18

Parížska univerzita Sciences Po odmietla požiadavky protestujúcich študentov, aby prehodnotila svoje vzťahy s partnerskými izraelskými inštitúciami. Uviedol to vo štvrtok jej dočasný riaditeľ Jean Basseres. Niektorí študenti v reakcii na to avizovali, že na budúci týždeň začnú hladovku.

Včera 19:17

Poľská tenistka Iga Swiateková sa stala prvou finalistkou dvojhry na turnaji WTA v Madride. V semifinále v pozícii nasadenej jednotky zdolala osemnástku “pavúka” Američanku Madison Keysovú hladko 6:1, 6:3.

Včera 19:05

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere 10. rokovacieho dňa 12. schôdze venovali novele zákona o rodnom čísle. Rokovanie má pokračovať opäť v piatok (3. 5.). Na programe majú poslanci napríklad novelu zákona o sociálnom poistení z dielne poslankýň za PS. Počas dňa by poslanci nemali hlasovať, rokovať by mali do 15.00 h.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali