Vládou odklepnuté: Do práce už len s potvrdením o zaočkovaní, otestovaní alebo prekonaní. Do reštaurácie test nebude stačiť. Kto urazí zdravotníkov, sfalšuje Covid pass, alebo ohrozí zdravotnú starostlivosť, tak…

Vládou odklepnuté: Do práce už len s potvrdením o zaočkovaní, otestovaní alebo prekonaní. Do reštaurácie test nebude stačiť. Kto urazí zdravotníkov, sfalšuje Covid pass, alebo ohrozí zdravotnú starostlivosť, tak…

Bratislava 10. novembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Miroslava Mlynárová, Jakub Kotian, Martin Baumann, SITA-Ľudovít Vaniher)

 

Zamestnanec by sa mal pri vstupe do práce preukázať očkovaním na ochorenie COVID-19, potvrdením o prekonaní choroby alebo negatívnym výsledkom testu. Vyžadovať sa to bude môcť aj v prevádzkach. Osobu, ktorá odmietne preukázať svoju totožnosť, by nemali vpustiť do prevádzok či na hromadné podujatie. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s treťou vlnou pandémie ochorenia COVID-19. Návrh schválila vláda na stredajšom rokovaní. Zároveň navrhuje, aby ho parlament prijal v skrátenom legislatívnom konaní 

priemysel, výroba, zamestnanec
Ilustračné foto

Osobu, ktorá odmietne preukázať svoju totožnosť, by nemali vpustiť do prevádzok či na hromadné podujatie. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s treťou vlnou pandémie ochorenia COVID-19. Návrh schválila vláda na stredajšom rokovaní. Zároveň navrhuje, aby ho parlament prijal v skrátenom legislatívnom konaní.

Reklama

Zamestnanec si môže testovanie zabezpečiť sám, alebo mu ho bezplatne zabezpečí zamestnávateľ. Ak zamestnanec odmietne bezplatné testovanie v práci, malo by sa to kvalifikovať ako prekážka v práci na strane zamestnanca, a to bez náhrady mzdy.

“Nemožno však vylúčiť, že strany sa dohodnú na inom režime, napr. náhrade mzdy, čerpaní dovolenky,” uvádza sa v materiáli.

Reklama

Ak testovanie odmietne policajt, colník alebo vojak, automaticky dostáva služobné voľno bez nároku na plat.

Počas krízovej situácie by z dôvodu ochorenia COVID-19 malo byť možné uzatvoriť prevádzku. Mala by tak urobiť osoba vykonávajúca štátny zdravotný dozor a o pomoc môže požiadať aj policajta.

Okamžite uzatvoriť prevádzku, prípadne jej časť, z dôvodu porušenia nariadených opatrení bude možné až na 30 dní.

Policajt by tiež mohol od ľudí vyžadovať potvrdenie o očkovaní, prekonaní alebo negatívnom teste na ochorenie COVID-19.

Ak osoba urazí zdravotníkov, sfalšuje COVID pass, alebo ohrozí poskytovanie zdravotnej starostlivosti, tak by malo byť možné uložiť jej pokutu do 1000 eur. Za priestupky možno v blokovom alebo rozkaznom konaní pokutovať do 500 eur. Za priestupy spáchané počas mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu by mala byť pokuta do 1500 eur, v blokovom konaní do 700 eur. Otázne však je, či práve vláda v prvej vlne neohrozila sama zdravotnú starostivosť, keď ľudia v prípade, že mali akékoľvek respiračné ochorenie, boli ponechaní na seba bez prostriedkov liečby a k lekárovi nesmeli ísť, iba si volali záchrannú službu, keď sa už nemohli nadýchnuť.

Reklama

Podľa nových pravidiel by sa mala tiež pandemická PN od 1. decembra dostať na úroveň štandardnej PN. Doteraz boli podmienky pandemickej PN výhodnejšie.

 

Milan Krajniak: Ak sa zavedie OTP režim pre zamestnancov, test má byť bezplatný

Vláda medzi inými opatreniami na zmiernenie šírenia nového koronavírusu prijala aj možnosť kontroly zamestnancov pri vstupe do zamestnania, či sú očkovaní, testovaní alebo po prekonaní COVID-19. Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) po rokovaní vlády vysvetlil, že režim OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní COVID-19) bude zavádzať Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na základe uznesenia vlády. Ak sa však v niektorom okrese zavedie, že sa budú musieť zamestnanci pri vstupe na pracovisko preukazovať potvrdením o očkovaní, teste či prekonaní, test musí mať zamestnanec zabezpečený bezplatne.

50. schôdza NR SR
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina)

Na margo toho, kto teda zaplatí za test povedal, že viac povie premiér Eduard Heger (OĽANO), ktorý má mať brífing ešte v stredu. Podľa Krajniaka však sú dve možnosti.

“Buď to bude preplácané, alebo tie testy budú k dispozícii,” skonštatoval minister.

Reklama

Minister tiež vysvetlil, že toto by malo platiť iba obmedzený čas, podľa rozhodnutia ÚVZ. Na otázku, čo so zamestnancami, ktorí odmietnu túto povinnosť povedal, že firma ho prepustiť nemôže, môže ho však v princípe poslať domov na základe prekážky v práci.

Krajniak tiež povedal, že ministri za Sme rodina sa pri schvaľovaní opatrení zdržali. Dôvodom je zrušenie výhodnejšej pandemickej PN, resp. jej zrovnoprávnenie s klasickou PN, ktorú Krajniak odmietal, pretože podľa neho zneužívaná nie je a stále má zmysel.

 

Milan Krajniak: Priamo o vyhlásení núdzového stavu vláda nerokovala

Na rokovanie vlády nebol predložený návrh na vyhlásenie lokálneho núdzového stavu. Po stredajšom rokovaní kabinetu, ktorý sa zaoberal aj sprísnením pandemických pravidiel, to povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

“Diskusia bola o tom, že možno sa budú musieť v nemocniciach prijať nejaké opatrenia, no zatiaľ sa ukazuje, že sa to dá riešiť iným spôsobom,” povedal.

Myslí si, že legislatívne návrhy schválené vládou korešpondujú s odporúčaniami konzília odborníkov.

“Tu na vláde boli dvaja zástupcovia konzília a mám pocit, že schválené návrhy brali pozitívne, nemyslím si, žeby sme nerešpektovali odporúčania konzília,” uviedol.

Sprísnenie opatrení zamedzujúcich väčšej mobilite vidí v tom, že legislatívne úpravy umožňujú efektívnejšiu a intenzívnejšiu kontrolu dodržiavania platných nariadení Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Práve vyhlášky ÚVZ majú spresniť legislatívny rámec opatrení, ktoré schválila vláda.

Krajniak potvrdil, že členovia Sme rodina vo vláde boli proti tomu, aby sa pandemická PN dostala na úroveň štandardnej, priznal, že v diskusii padali rôzne argumenty.

Návrh legislatívnych zmien, ktoré smerujú do parlamentu, majú umožniť počas krízovej situácie z dôvodu ochorenia COVID-19 uzatvoriť prevádzku. Sprísňujú sa aj tresty, za urážku zdravotníkov, sfalšovanie COVID passu alebo ohrozenie poskytovanie zdravotnej starostlivosti by sa výška pokuty mohla vyšplhať až na 1000 eur, počas mimoriadneho situácie alebo núdzového stavu až do výšky 1500 eur.

Reklama

 

Prezidentka dúfa, že vláda prijme odvážne a ambiciózne opatrenia na ochranu ľudí

Prezidentka SR Zuzana Čaputová dúfa, že vláda prijme odvážne a ambiciózne opatrenia, ktoré budú chrániť ľudí. Uviedla to v stredu vo svojom vyhlásení.

Zuzana Čaputová
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová

“Dnes máme rekordný počet nakazených ľudí po celú dobu našej skúsenosti s covidom. Situácia je mimoriadne vážna,” poznamenala hlava štátu.

Zároveň poďakovala lekárom, zdravotníkom aj záchranárom za ich prácu. Na ich pleciach je teraz podľa Čaputovej “naša nezodpovednosť”.

Prezidentka v utorok (9. 11.) vo videu na sociálnej sieti uviedla, že Slovensko sa v súvislosti so zhoršujúcou sa epidemickou situáciou ocitlo v momente, keď je potrebné urobiť ťažké rozhodnutie. Je presvedčená, že v súčasnom období už nejde o politické rozhodnutie, ale o otázku prežitia.

Reklama

 

Robert Fico: Vyžadovanie testu pri vstupe do práce či u lekára musí byť preplácané

Ak chce štát vyžadovať od občanov negatívny výsledok testu na ochorenie COVID-19 na niektoré dôležité činnosti, ako chodenie do práce či návšteva lekára, musí náklady testovania hradiť a nenechávať ich na zamestnávateľoch či zamestnancoch. Vyhlásil to šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico. Očkovaní, pretestovaní a tí, čo prekonali COVID-19, musia mať podľa neho rovnaké právne postavenie. Avizuje, že jeho strana sa bude naďalej s podnetmi obracať na Ústavný súd (ÚS) SR

Richard Sulík zostáva ministrom hospodárstva, plénum ho podržalo
Na snímke poslanec NRSR za SMER-SD Robert Fico

Štát má podľa Fica dosť zdrojov na bezplatné poskytovanie nevyhnutných liekov a podporných liečiv pre nakazených.

“Okamžitá preventívna liečba aj pri menej výrazných počiatočných príznakoch ´covidu´ zabezpečuje ochranu pred hospitalizáciou,” vyhlásil vo videu na sociálnej sieti.

Štát tiež podľa neho musí všetky potrebné zdroje vynaložiť na stabilizáciu a motiváciu zdravotníckeho personálu a na nákup potrebnej techniky a liekov.

Reklama

“Dialóg vlády a verejnosti o opatreniach nemôže byť o vyhrážaní drakonickými trestami, obmedzovaní ľudských práv a agresivite,” skonštatoval Fico.

“Segregáciu” na očkovaných a neočkovaných považuje za protiústavnú. Šéf Smeru-SD tiež kritizuje vládu, že investovala do celoplošného testovania, očkovacej lotérie či kampaní, čo považuje za nezmyselné.

Návrh, aby napríklad reštaurácie v čiernych okresoch mohli navštevovať len zaočkovaní, je podľa Fica nielen protiústavný, ale aj nezmyselný, keďže aj zaočkovaní môžu prenášať ochorenie. Premiér Eduard Heger (OĽANO) po koaličnej rade avizoval, že vláda má zaviesť pravidlo, aby v čiernych okresoch mohli ísť do reštaurácií očkovaní a tí, čo prekonali COVID-19.

 

Premiér: Štát nenechá bremeno testovania zamestnancov len na zamestnávateľoch

Testovanie zamestnancov pre vstup na pracovisko štát nenechá len na zamestnávateľoch. Ubezpečil o tom v stredu po rokovaní vlády premiér Eduard Heger (OĽANO). Avizoval, že bližšie informácie predstavia v priebehu pár dní

Eduard Heger
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger

Heger poznamenal, že vláda pristupuje ku krokom, aby mohla ekonomika fungovať.

“Nechceme, aby bola poškodzovaná ekonomika z hľadiska COVID-u,” vyhlásil.

Reklama

Preto bude podľa jeho slov vláda triezvo pristupovať aj k opatreniam, ktoré budú môcť ekonomiku ďalej ťahať a budú ju otvárať pre očkovaných.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková priblížila, že návrhom zákona dávajú nástroj zamestnávateľom na to, aby sa mohli legitímne opýtať zamestnancov na ich COVID pass. Na základe uznesenia vlády by zároveň malo byť možné uložiť povinnosť zamestnávateľom, aby podmieňovali vstup na pracovisko zamestnancom, ktorí majú splniť určité podmienky COVID passu. Právna úprava sa má týkať všetkých zamestnancov, ktorí sú v štátnom aj súkromnom sektore.

Kolíková ozrejmila, že zákon je napísaný tak, aby bol účinný dňom vyhlásenia, čo môže byť podľa nej teoreticky už v piatok (12. 11.).

Mária Kolíková
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková

“Potenciálne od piatku, od soboty, zamestnávatelia budú mať právo zistiť, aký je stav na pracovisku, zorganizovať na základe toho prácu,” opísala ministerka.

Dodala, že v pondelok (15. 11.) následne môže zasadnúť vláda a na základe odporúčania ministra zdravotníctva prijme uznesenie a stanovia sa podmienky pre vstup na pracovisko. OTP podmienky pre vstup na pracovisko by podľa jej slov mali mať tie najhoršie okresy.

Vláda na stredajšom rokovaní schválila návrh zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s treťou vlnou pandémie ochorenia COVID-19. Vyplýva z neho okrem iného aj to, že zamestnanec by sa mal pri vstupe do práce preukázať očkovaním proti ochoreniu COVID-19, potvrdením o prekonaní ochorenia alebo negatívnym výsledkom testu. Kabinet tiež navrhuje, aby parlament právnu normu prijal v skrátenom legislatívnom konaní.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:19

Ukrajina oznámila, že jej sily zasiahli ruské vojenské letisko na Krymskom polostrove, ktorý Moskva nezákonne anektovala v roku 2014.

13:19

Kremeľ uviedol, že ďalší americký balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na bojisku.

12:54

Najmenej deväť ľudí utrpelo menšie zranenia pri zemetrasení na juhozápade Japonska. Otrasy spôsobili aj menšie materiálne škody a malé zosuvy pôdy. Uviedli to miestne úrady.

12:49

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou. Vyplácať ho bude rovnako ako ostatné dôchodky Sociálna poisťovňa (SP). Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok definitívne schválili.

“Suma 13. dôchodku, štátnej sociálnej dávky, sa podľa v súčasnosti platnej právnej úpravy pohybuje v rozpätí od 50 do 300 eur. Napriek výraznému rastu spotrebiteľských cien od roku 2020 sa však tieto sumy nezvýšili, čím sa reálna hodnota tejto štátnej sociálnej dávky znížila,” uviedlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR v predkladacej správe.

 

12:39

Katar uviedol, že prehodnocuje svoju rolu sprostredkovateľa medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Vyplýva to zo slov premiéra tohto štátu v Perzskom zálive.

12:35

Skupina G7 musí reagovať na útok Iránu na Izrael, vyhlásila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Dodala, že o príslušných opatreniach diskutuje so svojimi rezortnými partnermi na stretnutí ministrov zahraničných vecí G7 v Taliansku.

Annalena Baerbocková
Na snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková
12:33

Zamestnanci Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorých zadržali izraelské bezpečnostné zložky, hovorili o zlom zaobchádzaní a mučení v čase zadržania. Upozornil na to vo štvrtok riaditeľ UNRWA Philippe Lazzarini.

12:32

Britský princ Harry oficiálne uviedol Spojené štáty ako svoje hlavné miesto pobytu. Uviedla to stanica Sky News s odvolaním sa na obchodné dokumenty v Spojenom kráľovstve.

12:22

Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vyhlásil, že jeho krajina informovala Spojené štáty, že po bezprecedentnom útoku na Izrael sa už nesnaží o eskaláciu.

11:56

Čínske ministerstvo zahraničných vecí obvinilo Spojené štáty z pokrytectva. Reagovalo na nedávne vyjadrenia prezidenta USA Joea Bidena, že Čína je “xenofóbna” a “podvádza” v oblasti obchodu.

11:54

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ uviedol, že v prípade porážky Ukrajiny v konflikte s Ruskom nastane tretia svetová vojna. Americký Kongres vyzval, aby schválil meškajúci balík vojenskej pomoci pre jeho krajinu.

Denys Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský novozvolený premiér Denys Šmyhaľ
11:53

Českí poslanci na ďalšej mimoriadnej schôdzi opäť debatujú o migračnom pakte. Opozičné hnutie ANO tentokrát kritizuje ministra vnútra Víta Rakušana za jeho slová, že Česko bude mať v solidárnom mechanizme výnimku, pretože prijalo veľký počet ukrajinských utečencov. Podľa opozície aj niektorých koaličných europoslancov to nie je pravda.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali