Beblavý: Jadrom problému nie je Kočner, pretože on bol v skutočnosti len lokajom Haščáka. Reagovala aj Čaputová

Beblavý: Jadrom problému nie je Kočner, pretože on bol v skutočnosti len lokajom Haščáka. Reagovala aj Čaputová

Bratislava 14. októbra 2019 AKTUALIZOVANÉ (SITA/TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar, Jakub Kotian, Michal Svítok, SITA-Branislav Bibel, Alexandra Čunderlíková)

 

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár by mal podať podnet na disciplinárne konanie voči svojmu predchodcovi Dobroslavovi Trnkovi. Uvádza to v reakcii na zverejnenú nahrávku Trnku a obvineného podnikateľa Mariana K. iniciatíva Za slušné Slovensko. Podľa nej Trnka v období, kedy viedol generálnu prokuratúru namiesto toho, aby zabezpečoval poriadne prešetrenie všetkých káuz a prípadov, si otváral šampanské s Marianom K.. K informáciám sa vyjadril aj Michal Truban či Miroslav Beblavý

Na snímke predseda politickej strany SPOLU — občianska demokracia Miroslav Beblavý

„Aj doteraz bolo mnoho dôvodov a podozrení na to, že Trnka nikdy nemal byť generálnym prokurátorom a nemá na prokuratúre čo robiť. Po informáciách, ktoré boli ráno uverejnené v Denníku N, je asi každému jasné, že dnešný deň musí začať proces, aby nielenže z generálnej prokuratúry odišiel, ale aj bol začatý proces proti nemu,” uvádza iniciatíva Za slušné Slovensko na svojej facebookovej stránke.

Reklama

Dodáva, že Trnku je potrebné „raz a navždy odstaviť od toho, aby mohol ovplyvňovať spravodlivosť”.

Podľa Nadácie Zastavme korupciu by sa mal Trnka okamžite vzdať funkcie prokurátora. „Trnka pôsobí na odbore, kde by mal kontrolovať spisy a činnosť ostatných prokurátorov. Nadácia Zastavme korupciu chystá analýzu prokuratúry a v rámci nej sa rozprávala s mnohými prokurátormi z celého Slovenska. Viacerí z nich sa vyjadrili, že považujú za hanbu, keď v systéme pôsobia ľudia spájaní s Marianom K. a dokonca majú právomoci kontrolovať čestných prokurátorov, prípadne im vydávať pokyny,” uvádza nadácia.

Reklama

 

Michal Truban vyzval Jaromíra Čižnára, aby začal disciplinárne konanie voči Dobroslavovi Trnkovi

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár by mal okamžite začať disciplinárne konanie voči prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi. Povedal to líder koalície Progresívne Slovensko (PS)-Spolu Michal Truban v pondelok na tlačovej konferencii. Reagoval tak na zverejnenú nahrávku medzi bývalým generálnym prokurátorom Trnkom a Marianom K. Taktiež by sa mal začať riešiť aj spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák, ktorý si mal údajne kupovať hlasy poslancov.

Na snímke predseda politického hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Truban

“Spravodlivosť a poslanci sa dali na Slovensku kupovať oligarchami a finančnými skupinami,” skonštatoval Truban.

Predseda Spolu-OD Miroslav Beblavý tvrdí, že jadrom tohto problému nie je Marian K., pretože “on bol v skutočnosti len lokajom Haščáka”.

Reklama

“Keď bol Haščák nahnevaný, tak aj Marian K. bol vystrašený. Haščák bol jediný, ktorý mu dokázal nahnať strach a donútiť ho k tomu, aby aj on nahnal strach Trnkovi,” povedal.

Pokiaľ budú mať podľa neho finančné skupiny ako Penta takú moc, akú majú, nikdy sa na Slovensku nič nezmení.

Marian K. mal varovať bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku, že ho zabijú. Dôvodom malo byť, že Trnka sa pokúsil vydierať šéfa Penty Jaroslava Haščáka Gorilou, teda nahrávkou jeho rozhovorov v konšpiračnom byte, o ktorej bol Haščák presvedčený, že už neexistuje. S informáciou prišiel Denník N, ktorému sa podarilo získať 70-minútovú nahrávku rozhovoru medzi Trnkom a Marianom K.

Truban na sociálnej sieti dodal, že v programe PS/Spolu pod názvom Bod zlomu je viacero opatrení, ktoré môžu uťať moc oligarchov. “Rozhodli sme sa, že nemôžeme čakať na výmenu vlády. Do parlamentu predložíme balík zákonov na obmedzenie sily oligarchických skupín: zákaz krížového vlastníctva médii a krížového vlastníctva v zdravotníctve. Obe sú namierené proti rozbitiu moci Penty.”

“Zároveň chceme zrušiť aj “krížové vlastníctvo” prokurátorov mafiou a oligarchami. Navrhneme reformu: zmenu spôsobu voľby generálneho aj špeciálneho prokurátora, opatrenia na zvýšenie transparentnosti, či zverejňovanie činnosti prokuratúry. Verejnosť musí mať informácie do 10 dní, nie po 10 rokoch. Sme preto pripravení na silnú reakciu a nebojíme sa,” dodáva Michal Truban.

Reklama

 

Všetci sme to tušili, tvrdí Sulík

„Všetci sme nejak tušili, ako to mohlo prebiehať medzi Marianom K. a Dobroslavom Trnkom a dnes na to máme dôkaz, ktorí hovorí o tom, že títo páni nám ukradli štát,“ povedal na dnešnej tlačovej besede predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík.

Na snímke Richard Sulík

Zdôraznil, že je to osobná zodpovednosť Roberta Fica, ktorý bol desať rokov vo funkcii predsedu vlády SR. „Vo fungujúcich krajinách by v tejto chvíli u Trnku zasahovalo komando a odviedlo by ho v putách do cely predbežného zadržania. Pýtam sa, prečo sa tak ešte nedeje? Toto nesmie ostať bez povšimnutia a treba konať hneď, keďže existuje dôkaz, že Trnka konal v rozpore so zákonom,“ povedal Sulík.

 

Podľa Veroniky Remišovej sa rúca ďalší z pilierov štátu

Podľa Veroniky Remišovej z politickej strany Za ľudí sme svedkami toho, ako sa rúca ďalší z pilierov štátu. Najprv to podľa nej bola polícia, potom súdnictvo a dnes je to prokuratúra, kde prokurátor namiesto toho, aby zločincov posielal do väzenia, sa snaží informácie predávať a speňažiť ich.

Na snímke Veronika Remišová

 

Alojz Hlina: Zverejnená komunikácia vytvára desivý obraz o Slovensku a ide o zlyhanie celého systému

Predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Alojz Hlina uviedol, že zverejnená komunikácia vytvára desivý obraz o Slovensku a ide o zlyhanie celého systému.

Reklama
Na snímke predseda KDH Alojz Hlina

„Jankovská je stále sudkyňa, Trnka je stále prokurátor, Harabin je stále sudca. Všetkým týmto ľuďom platí štát vysoké platy z daní daňových poplatníkov. Ako je vôbec možné, že sme takíto bezmocní, že sme nútení sa bezmocne pozerať na takúto devastáciu štátu, na takúto aroganciu? Kam až zájde falošná kolegialita sudcov a prokurátorov? Dokedy budú chcieť týchto ľudí chrániť?“ zamýšľa sa líder KDH v stanovisku, ktoré agentúre SITA zaslal hovorca strany Stano Župa.

 

Prezidentka verí, že informácie z nahrávky nezostanú bez reakcie orgánov

Prezidentka SR Zuzana Čaputová verí, že informácie z nahrávky medzi Marianom K. a bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom nezostanú bez rýchlej a jednoznačnej reakcie kompetentných orgánov. Podľa nej všetci potrebujú veriť tomu, že takto to už na Slovensku fungovať nebude.

Na snímke Zuzana Čaputová

“Generálny prokurátor má byť najvyšší ochranca zákonnosti. Zverejnená nahrávka ukazuje, ako bola táto kontrola zákonnosti podriadená ľudom podozrivým zo spáchania zločinov,” uviedla prezidentka.

Reklama

Doplnila, že sa zároveň ukazuje, ako bývalý najvyšší predstaviteľ Generálnej prokuratúry nebol v službe spravodlivosti, “ale spravodlivosť bola slúžkou záujmov skupiny ľudí”.

“Žiaľ, potvrdzujú sa najhoršie predstavy a indície o fungovaní právneho štátu v nedávnej minulosti,” poznamenala prezidentka.

 

Most-Híd: Dobroslav Trnka by mal odstúpiť z funkcie prokurátora

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka by mal podľa vládnej strany Most-Híd odstúpiť z funkcie prokurátora. Pre TASR to uviedla hovorkyňa strany Klára Debnár.

Reklama
Na snímke predseda Most-Híd Béla Bugár

“Je nepredstaviteľné, aby po zverejnení nahrávky jeho údajnej komunikácie s Marianom K. s takým závažným obsahom sedel počas vyšetrovania v kresle prokurátora,” reagoval Most-Híd na osobu Trnku prostredníctvom hovorkyne.

Podnikateľ Marian K. podľa Mosta-Híd svoje “nehoráznosti” a nezákonné aktivity dokázal uplatňovať pre osobné zlyhania ľudí na rôznych úrovniach. “Súdy a orgány činné v trestnom konaní musia byť čím skôr očistené od týchto ľudí. A čo je z pohľadu budúcnosti najdôležitejšie, v prípade dokázania ich viny čím skôr aj potrestaní,” skonštatovala Debnár.

 

Nicholsonová: Musí byť desivé vlastniť polovicu Slvoenska

Podľa poslankyne EP Lucia Ďuriš Nicholsonovej, zo strany SaS, ktorej vtedajší poslanci patria k podozrivým v kauze kupovania (predaja) hlasov pri voľbe generálneho prokurátora v roku 2014, nahrávka je dôkazom, že žijeme v unesenom štáte.

“Sú odhalení hlavní aktéri. Donedávna “ctihodní” občania, politici, prokurátori, podnikatelia, dokonalé biele goliere na značkových košeliach. Musí byť desivé vlastniť polovicu Slovenska, byť najbohatší z bohatých a pritom sa prizerať, ako sa zničujúca pravda nezastaviteľne vynára z útrob trezorov.”

Nicholsonová sa preto pýta: “Čo robí teraz pán Slavo” (Jaroslav Haščák pozn redakcie)? “Stojí nervózne v jednej zo svojich tisíciek lekární v rade na Ibuprofen, aby mu zastavil hučiacu bolesť v prepracovanej hlave? Možno siahne po homeopatikách, ktoré predáva v tých svojich lekárňach v štátnych nemocniciach. Trochu cukru mu neuškodí, môže to byť posledná sladká chuť, ktorú ucíti na veľmi, veľmi dlhý čas.”

Reklama

“Čo ešte novinári napíšu? Odkiaľ vypadnú ďalšie dôkazy? Už žiadne podobné hlasy. Znalcom potvrdené hlasy Kočnera a Trnku. Dôkaz o obrovskej korupcii, unesenom štáte, mafiánskych praktikách, kupovaní poslancov. Všetci na jednej kope, prokurátori, oligarchovia, politici. Toto je Gorila… Toto je Slovensko. Je na čase, aby sme si zobrali späť svoju krajinu,” zverejnila Nicholsonová na Facebooku.

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali