Za Obamu v USA explodovala chudoba a nezamestnanosť. Trump znížil jedno i druhé

Za Obamu v USA explodovala chudoba a nezamestnanosť. Trump znížil jedno i druhé

Washington 5. novembra 2018 (HSP/Roman Bednár/Foto:SITA/AP-Mark Humphrey)

 

V žiadnej krajine západnej civilizácie nie je taká obrovská priepasť medzi chudobnými a bohatými ako v USA

Na snímke americký prezident Donald Trump

USA sú v úplne extrémnej forme krajinou “víťazov a stroskotancov”. Pričom víťazov je len mizivé percento v porovnaní s desiatkami miliónov totálnych stroskotancov amerického spoločenského systému. Nemať peniaze je v USA nesmiernou hanbou a ponížením. Každý kto to len trochu môže, tak to zamlčí. Počet stroskotaných za vlády Obamu mimoriadne narástol.

Reklama

 

Až polovica USA občanov bola na tom ekonomicky zle

Reklama

Podľa údajov Centralbank Federal Reserve z roku 2013 bola polovica občanov USA na tom tak zle, že v prípade nevyhnutej potreby nemohli vydať okamžite sumu 400 dolárov.
Museli by si ich buď vypožičať alebo niečo predať. Uviedol to aj Magazin The Atlantic. Odvtedy sa chudoba v USA naďalej rapídne zvyšovala a odhaduje sa, že na konci vlády Obamu asi 60 percent Američanov nemohlo hneď vyplatiť 400 dolárov.

The Atlantic informoval v roku 2014, že len 38 percent občanov USA by bolo v stave zaplatiť nečakaný výdavok za opravu auta vo výške 1000 dolárov. Ďalší informácia toho istého zdroja z roku 2015 hovorí, že až 55 percent domácností v USA by v prípade výpadku prijímov len za jediný mesiac, nemali ako zaplatiť nájomné a ani ďalšie pravidelné mesačné výdavky na stravu, telefón, elektrinu, atď.

 

Ekonóm Edward Wolff z Univerzity New York analyzoval vývoj majetkových pomerov občanov USA v rokoch 1983 až 2013. Zistil priam katastrofické pomery:

U pätiny najchudobnejších Američanov sa hodnota ich majetku znižila v priemere až o 85 percent! V prípade druhej najchudobnejšej pätiny obyvateľov USA cena ich majetku poklesla o 60 percent a u strednej pätiny to bolo 27 percent poklesu majetku. Tieto čísla hovoria jasnou rečou, že najchudobnejší Američania, a to je okolo 65 miliónov, žijú v katastrofálnych životných pomeroch, pričom treba zobrať do úvahy aj to, že mnohí z nich sú bezdomovci.

Reklama

To je ďalšia smutná kapitola amerického spôsobu života „krajiny neobmedzených možností“ – tak sa USA hrdo nazývajú.

Pre obrovskú časť obyvateľstva znamená táto definícia skôr to, že vo svojej „zázračnej“ krajine majú neobmedzené možnosti rastu ich chudoby a úbohosti. V USA je tak veľa bezdomovcov, pričom ich počet neustále rapídne narastá, že radšej sa nevedie žiadna oficiálna štatistika o tom, koľko ich v celej krajine naozaj je. Najbrutálnejšie na tom je fakt, že kto je v USA bezdomovec, ten nemá ani žiadne občianske práva.

 

Len niektoré USA mestá uverejňujú štatistiku počtu svojich bezdomovcov

Neoficiálne číslo hovorí, že v údajne najbohatšej krajine sveta – v USA – je okolo 2 až 3 milión bezdomovcov, z toho via ako polmilión detí. Do toho nie sú zahrnutí tí, ktorých domovom je len ich auto. A takých sú státisíce.

Reklama

Ďalší veľký a neriešiteľný americký problém:

V USA je okolo 60 percent ľudí, ktorí sú vysoko zadĺžení a veľká časť z nich svoje dlhy s veľkou pravdepodobnosťou ani nikdy nesplatí. Podľa zákona musia preto takí veční dlžníci ísť do väzenia. To by ale znamenalo zavretia viac ako 12 až 15 miliónov v podstate nevinných ľudí. Americké väznice sú však už teraz na prasknutie plné. Oficiálne je priznané 2, 5 milión väzňov. Sú však zdroje, ktoré tvrdia, že toto číslo sa pohybuje medzi 3,5 až 4 miliónmi.

V žiadnej inej krajine sveta nie je toľko ľudí vo väzení ako v USA – ani v Číne ani v Rusku!!! „Nech žije táto krajina najvyššej slobody“ – ale slobody len na papieri.

Od nástupu Donalda Trumpa za prezidenta USA sa hospodárska situácia v krajine začala citeľne zlepšovať. V tomto roku bola registrovaná najnižšia nezamestnanosť za ostatných 17 rokov, pričom od nástupu Trumpa sústavne klesala a v súčasnosti je v USA len 3,9 percent ľudí bez práce. Za Obamu dosiahla nezamestnanosť takmer 10 percent. A chudoba amerického obyvateľstva za Trumpa poklesla o 5 percent.

Roman Bednár

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:47

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku.

K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou.

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali