„Z Moskvy do Paríža“ alebo zaujímavé obrazy a historické uniformy na ZŠ Benkova v Nitre

„Z Moskvy do Paríža“ alebo zaujímavé obrazy a historické uniformy na ZŠ Benkova v Nitre

Nitra, 26. marca 2016 (HSP/Foto: Eugen Rusnák)

 

V Nitre, na Základnej škole Benkova v pondelok 21. marca slávnostne otvorili výstavu detských prác „Z Moskvy do Paríža“. Sú to obrazy vytvorené ruskými deťmi, ktoré sú venované obdobiu napoleonských vojen a rusko-francúzskej vojne v r. 1812. 

Na snímke vystavované diela
Na snímke vystavované diela

Vyše sto obrazov

Reklama

Ide o tematickú výstavu detských kresieb a replík vojenských uniforiem ruskej cárskej armády zo začiatku 19. storočia. Nie náhodou výstava nesie názov „Z Moskvy do Paríža“, pretože prezentuje putovanie ruskej armády pod vedením maršala Michaila Kutuzova skutočne od Moskvy do Paríža. Výstavu spoločne pripravili Veľvyslanectvo Ruskej federácie v Slovenskej republike, Mesto Nitra a ZŠ Benkova v Nitre. Je tu vyše 100 obrazov, ktoré nakreslili a namaľovali ruské deti prevažne z Moskvy a Moskovskej oblasti.

Pred začiatkom výstavy nám riaditeľka Základnej školy Benkova v Nitre Mgr. Aneta Galová porozprávala o význame podujatia a prečo sa koná práve na tejto škole. „Je to putovná výstava, o čom svedčí aj jej názov. Už sa uskutočnila na východnom Slovensku a bude pokračovať vo viacerých mestách a obciach. Dokumentuje obdobie napoleonských vojen a vojnu medzi Francúzskom a Ruskom v r. 1812, v ktorej sa vyznamenal maršal ruský Kutuzov, ktorý zdolal armádu Napoleona. Preto je zároveň aj svojráznou poctou tomuto maršalovi. Návštevníkom sa ponúkajú do pozornosti kreslené práce ruských detí, väčšinou z Moskvy a Moskovskej oblasti. S ponukou zorganizovať výstavu oslovila našu školu ruská ambasáda na Slovensku a radi sme ju prijali, pretože sa na našej škole vyučuje ruština. Ponúkli sme priestory a pomohli nainštalovať exponáty. Je to veľmi zaujímavé a poučné podujatie,“ zdôraznila riaditeľka.

Reklama
Na snímke vystavované diela
Na snímke vystavované diela

Prezradila, že výstava na ZŠ Benkova potrvá do 5. apríla, potom bude putovať ďalej, možno aj do Českej republiky alebo aj smerom do Paríža. „Na našej škole sa vyučuje angličtina, nemčina a ruština /ročník 6 až 9/. Žiaci dosiahli viaceré úspechy v rôznych súťažiach z ruštiny a napríklad prednedávnom sa z veľkej medzinárodnej súťaže v Petrohrade vrátila žiačka 7. B triedy Natália Balúnová, ktorá na Slovensku vyhrala súťaž Puškinov pamätník a aj v Petrohrade vystúpila veľmi úspešne,“ dodala.

Bodujú aj v ruštine

Aneta Galová podčiarkla, že škola dosahuje vynikajúce výsledky vo vyučovaní angličtiny a nemčiny a teraz zabodovala aj v ruštine. „Presvedčili sme sa, že sa nám oplatilo staviť na  „renesanciu“ ruštiny, pretože v našich deťoch je potenciál a je to pre ne možnosť navyše mať v budúcnosti dobrú prácu, pretože obchodná a hospodárska spolupráca s Ruskom určite bude napredovať. A táto výstava je svojráznou výzvou pre naše deti, aby študovali ruštinu a potom mali lepšie vyhliadky na solídne zamestnanie,“ povedala riaditeľka.

Pripomenula, že 3. februára sa uskutočnilo školské kolo Olympiády z ruského jazyka. Zúčastnili sa na ňom desiati žiaci 8.- 9. ročníka – Ivan Kuhn, Samuel Porubský, Marián Grman, Samuel Varga, Dominika Šebelová, Natália Molnárová, Adriana Stodolová, Erik Kišš, Martin Berec,  Marek Buch. Najlepšie obstáli Martin Berec /postúpil do Krajského kola tejto súťaže/, Natália Molnárová a Marek Buch.

Na snímke žiaci a účastníci výstavy
Na snímke žiaci a účastníci výstavy

Výstava aj pre verejnosť

Reklama

Na otvorení výstavy sa zúčastnili poslanci mestského zastupiteľstva – Jozef Trandžík, Janka Buršáková a František Hollý a atašé ruského veľvyslanectva na Slovensku Nikita Griščenko, ktorý prítomným žiakom porozprával o epizódach vojny v r. 1812. Po krátkom kultúrnom programe, kedy miestni žiaci predviedli svoju znalosť ruského jazyka, zaspievali pesničky a zarecitovali básničky v ruštine. Všetci prítomní si potom so záujmom pozreli výstavu obrazov a historických uniforiem ruskej armády.

Ruské deti vo svojich obrazoch prezentovali niekoľko epizód rusko-francúzskej vojny v r. 1812 a venovali sa hlavne slávnej bitke pri dedine Borodino, ktorá sa odohrala 7. septembra 1812. Namaľovali tiež rad obrazov slávnych generálov a dôstojníkov ruskej armády z toho obdobia: Michaila Kutuzova, Petra Bagrationa, Denisa Davydova a iných. Podujatie môžu záujemcovia zhliadnuť ešte v priebehu dvoch týždňov /potrvá do 5.apríla/ v dňoch školského vyučovania od 11. do 15. hodiny. Vstup pre verejnosť je voľný.

Eugen Rusnák

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali