Z konšpirácie sa stala pravda: Ako režimistické médiá popierali laboratórny pôvod koronavírusu a agresívne na každého útočili

Z konšpirácie sa stala pravda: Ako režimistické médiá popierali laboratórny pôvod koronavírusu a agresívne na každého útočili

Bratislava 21. júna 2021 (HSP/Foto:Flickr, TASR/AP-Peter Dejong, Pixabay)

 

Režimistické médiá, ktoré sa pasujú do role tých jedine správnych a pravduhovoriacich opäť raz dokázali , že sú úplne mimo a že sú to obyčajné konšpiračné média, len ich zhoda na konšpiračných témach ich robí ťažšie odhaliteľnými. To bolo reči o tom, že pôvod koronavírusu z laboratória je hoax a dezinformácia. Dnes už porazenecky priznávajú, že táto možnosť je reálna

PCR test
Ilustračné foto

Zľudovený bonmot o tom, že rozdiel medzi konšpiráciou a pravdou je pár týždňov až mesiacov sa opäť potvrdzuje. V spojitosti s koronavírusom sa tento fenomén objavuje minimálne dva-krát.

Reklama

 

AstraZeneca

Prvý prípad sa týka vakcíny AstraZeneca. Európska lieková agentúra(EMA) a Baťovej Slovenský štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) svorne tvrdili, že táto britsko-švédska vakcína je úplne bezpečná a to aj napriek tomu, čo sa po  očkovaní začali objavovať u niektorých ľudí krvné zrazeniny a v mnohých prípadoch sa to skončilo až smrťou.

Reklama

Napriek tomu stále popierali príčinnú súvislosť medzi úmrtiami a vakcináciou až boli tieto ich lži neudržateľné.

AstraZeneca
Na snímke škatuľa s ampulkami vakcín proti ochoreniu Covid-19 od spoločnosti AstraZeneca

„ŠÚKL odporúča pokračovať v očkovaní vakcínou od AstraZeneca v SR,“ napísal na svojej FB stránke.

Samozrejme režimistické médiá tieto stanoviská nekriticky preberali a presviedčali ľudí, že vakcíny od AstraZenecy je úplne bezpečné.

Neskôr však ako EMA, tak aj ŠÚKL museli priznať, že krvné zrazeniny môžu mať súvis s očkovaním touto vakcinačnou látkou. Žiadne ospravedlnenie za vyhasnuté životy sa však nekonalo. Ani zo strany týchto zdravotníckych inštitúcii ani zo strany režimistických médií. Pritom táto nezodpovedná presviedčacia kampaň vzhľadom na jej mimoriadnu spoločenskú nebezpečnosť by mala byť u viacerých zodpovedných potrestaná dlhými trestami odňatia slobody.

 

Reklama
Pôvod koronavírusu

Podobná situácia nastala aj v prípade pôvodu koronavírusu. „Tí jedine správni“ v roku 2020 a ešte na začiatku roku 2021 tvrdili, že koronavírus sa na ľudí preniesol z netopiera. Najviac sa hovorilo o tom, že z netopiera na človeka sa preniesol na nejakom miestnom trhovisku v čínskom Wu-chane.

koronavirus
Ilustračné foto

Alternatívne – nezávislé médiá však priniesli informácie o tom, že koronavírus môže mať aj laboratórny pôvod. Tie “jedine správne” – režimistické médiá si ale išli svoje a takéto názory označovali za konšpirácie, dezinformácie či hoaxy.

 

Režimistické médiá popierali laboratórny pôvod koronavírusu. Oponentov nazývali konšpirátormi 

19. marca 2020 bol na denníku SME zverejnený článok s názvom ” Vedci vyvrátili konšpiráciu, koronavírus nevytvorili v laboratóriu.”

V článku sa snažia vyvrátiť názor, že by mal koronavírus laboratórny pôvod: “Skúmané vlastnosti vylučujú laboratórnu manipuláciu ako možný pôvod SARS-CoV-2,” citovali mikrobiológa Kristiána Andersena.

Reklama

Portál Živé.Aktuality.sk  zverejnil dňa 19.9. 2020 článok, v ktorom sa autor snažil vyvrátiť tvrdenia čínskej virologičky Li-Meng Jenovej o tom, že koronavírus nepochádza z prírody, ale z laboratória.

V článku boli citovaní viacerí vedci, ktorí názory čínskej virologičky spochybnili: “Môj názor je, že vírus je prirodzeného pôvodu. Vírusy sú majstrami v adaptácii a evolučných pretekoch, a ak sa im naskytne dobrá príležitosť na rozšírenie sa, nebudú si pýtať povolenie od nás,” povedal doktor Hollý pre Živé.sk.

Autor článok tiež informoval o tom, že sociálna sieť Twitter zablokovala čínskej virologičke účet a Facebook pri videu z rozhovoru pre Fox News zobrazil (aj na Instagrame) upozornenie, že obsahuje falošné informácie o koronavíruse.

Asi najznámejšou molekulárnou biologičkou v česko-slovenskom priestore, ktorá spochybnila oficiálnu verziu a tvrdí, že koronavírus pochádza z laboratória, je Soňa Peková.

Režimistické médiá proti nej preto okamžite rozbehli nechutnú antikampaň. Ultraliberálny denník N , 5. mája 2020 o Pekovej napísal, že sa stala „hviezdou dezinformačnej scény“ v Česku a na Slovensku.

Ich článok je síce uzamknutý, no už z názvu ” Prečo sa Soňa Peková mýli? Jej testy majú nedostatky, podľa vedca z SAV šíri konšpiračné teórie,” je zjavné čo je jeho obsahom.

Režimistickú propagandu šíril 21. marca 2021 aj portál určený pre mladých zvaný “Startitup.” Hneď v názve píšu, že verzia o úniku z laboratória je “mimo hry”.

Podľa portálu Startitup bol najpravdepodobnejším scenárom prenos koronavírusu z netopierov cez ďalšie zviera na človeka. Za najmenej pravdepodobný určili práve únik z laboratória. Nazvali ho dokonca „mimoriadne nepravdepodobný“ scenár. Startitup sa pri tom odvoláva na agentúru The Associated Press (AP).

Dnes už však aj režimistické médiá museli priznať, že laboratórny pôvod koronavírusu je možný. Facebook už mení stratégiu a informácie o laborátornom úniku už nebude cenzúrovať. Opäť však nenastalo žiadne ospravedlnenie sa ľuďom, vedcom ani alternatívnym médiám, ktoré informovali aj o tejto možnosti vzniku koronavírusu.

 

Reklama
Pridal sa aj Brusel a „lovci konšpirátorov“

Ale neboli to len režimistické médiá, ktoré šírili tieto klamstvá a očierňovali oponentov za to, že si dovolili prinášať informácie aj o možnosti laboratórneho pôvodu koronavírusu.

Na webovej stránke Európskej komisie existuje rubrika zvaná ” Boj proti dezinformáciam.” Dodnes tam okrem iného svieti, že ” Z dostupných dôkazov vyplýva, že koronavírus je prírodného pôvodu.”

Brusel doslova píše: “Dezinformácie a nepodložené obvinenia o pôvode koronavírusu môžu ľahko poškodiť životne dôležité medzinárodné podporné siete a ohroziť mnohé životy. Musíme spolupracovať s ostatnými krajinami a uznať, že doposiaľ neexistuje žiadny vedecký dôkaz o tom, že koronavírus bol vytvorený v laboratóriu, či už v dôsledku náhody alebo zámernej manipulácie.”

Pridali sa samozrejme aj samozvaní “lovci konšpirátorov” na známej stránke antiproganda.sk.  Samozvanci bojujúci proti konšpiráciam, dezinformáciam a hoaxom tentokrát sami šírili hoax. 20. apríla 2020 tvrdili, že “Stále populárna je však dávno vyvrátená konšpiračná teória, ktorá hovorí, že vírus SARS nCov-19 má pôvod v laboratóriu.

Aj na týchto príkladoch vidíme, že to, čo je dnes konšpirácia, o pár týždňov až mesiacov sa môže ukázať ako pravda. V istom období nebolo jasné, aký pôvod má vírus, ale agresívne odmietnutie jednej z možností a napádanie všetkých, ktorí pripúšťali aj túto možnosť, je ďalšou ukážkou, ako to vyzerá, keď si niekto uzurpuje nárok rozhodovať o tom, čo je pravda. Takéto praktiky obmedzovania slobody slova môžu mať fatálne dôsledky pre celú spoločnosť.

Reklama

V tejto súvislosti je preto neprípustné, aby či už Brusel, minister Naď, alebo nejakí samozvaní lovci konšpirátorov posudzovali čo je pravda a čo lož a na základe toho určovali, ktoré weby by nemali dostávať príjmy z inzercie.

Samuel Gdovin

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

14:56

Súd v Madride vo stredu informoval o prebiehajúcom prípravnom konaní voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza. Podozrieva ju z obchodovania s vplyvom a korupcie v podnikateľskom sektore. Informovala o tom agentúra AFP.

Madridský súd v krátkom vyhlásení spresnil, že vyšetrovanie vedené proti Maríi Begone Gómezovej sa začalo už 16. apríla a “podlieha príkazu na utajenie“. Bližšie detaily v tejto veci neuviedol.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali