Bratislava 10. decembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Sue Ogrocki)
Vysoké výdavky na potraviny slovenských spotrebiteľov minimálne podporujú slovenský trh, slovenské výrobky a slovenských producentov. Konštatovalo to pre agentúru SITA Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) v reakcii na údaje Eurostatu, podľa ktorých slovenské domácnosti minuli v minulom roku na potraviny a nealkoholické nápoje až 17,4 % z ich celkových výdavkov
Zároveň je to 8. najvyššie percento v Európskej únii. Na Slovensku bol zaznamenaný v rokoch 2008 až 2018 druhý najvyšší rast výdavkov na potraviny a nealko v celej EÚ, keď nárast bol o 1,4 percentuálneho bodu.
„Na úvod treba otvorene povedať, že na tomto stave (vysoké výdavky Slovákov na potraviny – pozn. red.) najviac získavajú obchodníci, ktorí zneužívajú svoju dominantnú silu voči spotrebiteľom na úkor dodávateľov. Najväčší podiel zisku si pritom rozdelia obchodníci a prvovýrobcovia, teda farmári a potravinári, ledva prežívajú. Je preto škoda, že pri tak vysokých výdavkoch na potraviny tak v závere slovenský spotrebitelia minimálne podporujú slovenský trh,“ reagoval na výsledky Eurostatu Daniel Hrežík z Odboru komunikácie a marketingu MPRV SR.
Agrorezort preto podľa Hrežíka vykonal viacero systémových opatrení a krokov, aby podporil slovenských prvovýrobcov a farmárov tak, aby dokázali nielen naďalej efektívne pokračovať vo svojej činnosti, ale aj budovať a produkovať, pričom vďaka finančnej podpore by mali byť aj konkurencieschopnejší. Výsledná cena produktov je však závislá od obchodníkov, ktorých marža predstavuje podľa MPRV často najvýraznejšiu časť ceny produktu. „Ceny u obchodníkov pritom častokrát nie sú navyšované v dôsledku navýšenia výrobných cien produktov. Znevýhodňovanie slovenských poľnohospodárov a potravinárov preto musí prestať,“ dodal Hrežík. Agrorezort preto podľa Daniela Hrežíka za pôsobenia ministerky Gabriely Matečnej vykonal sériu systémových opatrení, ktoré pomáhajú naštartovať poľnohospodárstvo a potravinárstvo na Slovensku.
„Opraviť za tri a pol roka škody, ktoré vznikli za posledných 20 rokov je však mimoriadne náročné. Podarilo sa nám zastaviť klesajúci podiel slovenských potravín na pultoch a v predajniach začali slovenské výrobky pribúdať. Na problém nespravodlivého rozdelenia marže upozornil slovenský agrorezort už v roku 2016 počas nášho predsedníctva v Rade EÚ. Slovensko vtedy získalo plnú podporu všetkých krajín EÚ. Snaha slovenského agrorezortu zameraná na zlepšenie postavenia farmára v potravinársko-dodávateľskom reťazci zaznamenala nedávno významný úspech. Európska komisia prijala konkrétne kroky v podobe návrhu novej smernice týkajúcej sa zákazu nekalých obchodných praktík a na Slovensku tak MPRV SR presadilo nedávno aj silný zákon o nekalých obchodných praktikách v obchode s potravinami. Na celoeurópskej úrovni sme otvorili tému dvojakej kvality potravín. Presadili sme, aby v letákoch slovenské potraviny tvorili minimálne polovičný podiel,“ uzavrel Hrežík.
Domácnosti v EÚ vlani minuli viac ako jeden bilión eur na potraviny a nealkoholické nápoje, čo zodpovedá 6,6 % hrubého domáceho produktu EÚ. Zároveň to predstavuje 12,1 % z celkových výdavkov domácností v EÚ. Výdavky na stravu obsadili 3. priečku, hneď po výdavkoch na dopravu (13,2 % z celkových výdavkov) a výdavkoch na bývanie, poplatky za vodu, elektrinu, plyn a iné palivá (24 %).