Štokholm 30. júna 2017 (HSP/Foto: TASR/AP-John McConnico, File)
Vodu bežne poznáme v troch skupenstvách: plynnom, kvapalnom a tuhom. Navyše, vedci na Štokholmskej univerzite objavili dokonca aj to, že voda ako kvapalina sa môže nachádzať v dvoch rôznych stavoch v rôznej štruktúre a hustote
Voda má viac ako 70 anomálnych (zvláštnych) vlastností a správa sa veľmi odlišne od všetkých ostatných kvapalín, čo badať napríklad v jej teplote topenia, hustote, či tepelnej kapacite. No práve vďaka nim sa voda stáva predpokladom pre život taký, ako ho poznáme.
“Nová pozoruhodná vlastnosť je, že voda môže existovať ako dve rôzne kvapaliny pri nízkych teplotách, kde je kryštalizácia ľadu pomalá,” hovorí Anders Nilsson, profesor chemickej fyziky na Štokholmskej univerzite. Prelom v chápaní vody bol možný kombináciou štúdií využívajúcich röntgenové lúče v laboratóriu Argonne National Laboratory neďaleko Chicaga a vo veľkom röntgenovom laboratóriu DESY v Hamburgu, kde sa dala preskúmať dynamika, ktorá potvrdila dve rôzne kvapalné štruktúry vody.
Výsledky sú založené na experimentálnych štúdiách s použitím röntgenových lúčov, ktoré sú publikované v zborníku Proceedings of the National Academy of Science (US) a takto predstavené aj cez stránku phys.org.
Čo sa týka ľadu, najčastejšie ho síce poznáme v usporiadanej kryštalickej štruktúre, ale najbežnejšia forma ľadu v našom planetárnom systéme je amorfná, čiže neusporiadaná. A existujú dve formy amorfného ľadu s nízkou a vysokou hustotou. Tieto dve formy sa môžu navzájom premieňať a existujú domnienky, že to môže súvisieť s nízkou a vysokou hustotou kvapalných vôd.
Katrin Amannová-Winkelová, ďalšia výskumníčka chemickej fyziky na Štokholmskej univerzite, vraví: “Je to splnený sen, že sledujem tak detailne, ako sa sklovitý stav vody premenil na viskóznu kvapalinu, ktorá sa takmer okamžite premenila na inú, ešte viskóznejšiu kvapalinu s oveľa nižšou hustotou.”
Daniel Mariedahl dodáva, že “už sám objaviteľ röntgenového žiarenia Wilhelm Conrad Röntgen predpokladal, že voda môže existovať v dvoch rôznych formách a že vzájomná súčinnosť môže viesť k jej zvláštnym vlastnostiam”.
Nové výsledky nielenže vedú k celkovému pochopeniu vody pri rôznych teplotách a tlakoch, ale aj k tomu, ako je voda ovplyvňovaná soľou a biomolekulami, ktoré sú dôležité pre život. To prináša nové dôležité poznatky o tom, ako v budúcnosti očistiť a odsoliť vodu.