VÝROČIE: A.Srholec: V r. 1968 bola šanca priradiť sa k ľavicovej západnej… (2)

VÝROČIE: A.Srholec: V r. 1968 bola šanca priradiť sa k ľavicovej západnej… (2)

Bratislava 21. augusta (TASR) – Udalosti, ktoré mimoriadne hlboko poznačia osud národa, ako bola okupácia Československa v roku 1968, si treba pripomínať desiatky a možno až stovky rokov potom, ako sa stali. "Mali sme šancu obrátiť sa na západný typ komunizmu. V západných krajinách boli silné komunistické strany. Mali sme voľbu medzi eurokomunizmom a moskovským komunizmom. Moskovský komunizmus našu snahu obrátiť sa na Západ prevalcoval tankami," povedal pre TASR na margo dnešnej pietnej spomienky na obete 21. augusta 1968 v Bratislave predseda Konfederácie politických väzňov Slovenska (KPVS) Anton Srholec.

Dodal, že v krajinách západnej Európy sa komunistické strany časom väčšinou transformovali na sociálnu demokraciu, Československo však stratilo dvadsať rokov vývoja. "Československo a Slovensko v ňom v tomto období pustlo. Udomácnila sa tu korupcia a lajdáctvo, a preto sme v Európe ako chudobní príbuzní," zdôraznil. "Je to pripomienka veľkej katastrofy, ktorá sa udiala pred 45 rokmi. Nič by sa nemalo potláčať násilím, treba nechať veciam normálny vývoj," zdôraznil na margo okupácie Srholec.

"Pripomíname si dobu, kedy okupantské vojská udusili akékoľvek volanie po slobode a demokracii na Slovensku. Je to signál, že demokracia a sloboda nie je zadarmo. A znamená to zdvihnuté obočie aj na všetky hlasy, ktoré relativizujú vpád sovietskych vojsk a okupáciu," povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) a zároveň líder SDKÚ-DS Pavol Frešo. "Treba sa postaviť za ideály ľudí z roku 1968 a aj za obete, ktoré priniesli preto, aby sme tu o dvadsať rokov neskôr slobodu a demokraciu mohli mať," zdôraznil.

"Rok 1968 priniesol pre obyvateľov Československa veľkú nádej na demokratizáciu systému, ktorú vtedy jej tvorcovia nazvali socializmom s ľudskou tvárou. Režimom, ktorý by pripustil pluralitu názorov, možno aj pluralitu politických strán, predstavy boli vtedy rôzne, ale očakávania boli obrovské," pripomenul primátor Bratislavy Milan Ftáčnik (zvolený s podporou Smeru-SD). "Dnes by sme socializmus s ľudskou tvárou mohli nazvať sociálnou demokraciou. Systémom, ktorý sa snaží spojiť demokratické hodnoty so sociálnym prístupom k človeku a ktorý sa o podporu ľudí uchádza v otvorenej demokratickej súťaži. To sa, žiaľ, vtedy nezlučovalo s predstavou komunistickej moci," vyhlásil. "Preto si vtedy zavolala na pomoc tanky a, žiaľ, boli aj obete, ktoré si tu dnes pripomíname. Našou povinnosťou je nezabúdať," dodal Ftáčnik.

Reklama

Viac ako sto obetí okupácie pripomenul aj predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský. "Udalosti z roku 1968 ma, podobne ako pani starostku Starého Mesta Táňu Rosovú (SDKÚ-DS), zasiahli osobne. Aj keď nie som z Bratislavy, bol som tu, počul som streľbu a videl som ležať na zemi mŕtvu Danku Košanovú. Na to sa nedá zabudnúť," povedal.

"Máme si pamätať obete, lebo to sú hrdinovia. Máme si pamätať jednotu a zomknutosť ľudí, ktorá nasledovala a svojou politickou múdrosťou predčila múdrosť vtedajšieho štátneho a straníckeho vedenia," povedal na margo 45. výročia okupácie prezidentský kandidát Ján Čarnogurský. "A máme sa poučiť, že vedenie štátu má robiť realistickú politiku, ktorá bude účinne chrániť štát," upozornil.

Reklama

Na mieste dnešnej pietnej spomienky na bratislavskom Šafárikovom námestí zahynuli v roku 1968 traja ľudia, vrátane Danky Košanovej, ktorá mala v tom čase len pätnásť rokov. Na podujatí sa zúčastnili český veľvyslanec na Slovensku Jakub Karfík, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek, predseda BSK Pavol Frešo, primátor Bratislavy Milan Ftáčnik, starostka bratislavského Starého Mesta Tatiana Rosová, rektor Univerzity Komenského Karol Mičieta, za Ústav pamäti národa Tibor Ujlacký, delegácie SDKÚ-DS, KDH, OĽaNO a prezidentský kandidát Ján Čarnogurský, ako aj zástupcovia Konfederácie politických väzňov.

Ako informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Balleková, popoludní si obete pri pamätnej tabuli uctili aj minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) spolu s europoslankyňou a kandidátkou Smeru-SD na post predsedu BSK Monikou Flašíkovou – Beňovou.

Dôstojnosť pietneho aktu zabezpečili príslušníci Čestnej stráže Ozbrojených síl SR a Vojenská hudba Bratislava.

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o posledné dva odseky.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:07

Nová eurofondová výzva z Programu Slovensko za 350 miliónov eur je zameraná na modernizáciu verejnej osobnej dopravy a udržateľnej mestskej mobility v regiónoch. Uviedol to vo štvrtok minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) na tlačovej konferencii.

15:00

Solidarita je základom fungovania Európskej únie a hoci migračný pakt nie je skvelý, nové pravidlá sú potrebné, pretože tie aktuálne nefungujú. Povedal to vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne českého parlamentu minister vnútra Vít Rakušan. Podľa predsedu opozičného hnutia ANO Andreja Babiša však Rakušan klame.

14:34

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny spustili národný projekt Zručnosti pre trh práce. Cieľom nového projektu je podporiť ľudí v snahe nájsť si prácu či ochrániť a zlepšiť svoje postavenie na trhu práce. Záujemcom, ktorí splnia požadované podmienky, zaplatia úrady práce vzdelávací či rekvalifikačný kurz. Do projektu sa môžu zapojiť uchádzači o zamestnanie aj záujemcovia o zamestnanie. Informovalo o tom tlačové a komunikačné oddelenie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR).

14:33

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyjadrila znepokojenie nad šírením vtáčej chrípky (H5N1) na nové živočíšne druhy a ľudí.

14:29

Slovenské obchodné siete zoskupené vo Zväze obchodu (ZO) SR plánujú naďalej podporovať slovenskú poľnohospodársku a potravinársku produkciu vrátane slovenských producentov vajec. Informoval o tom vo štvrtok prezident ZO SR Filip Kasana.

14:23

Všetky fázy najstaršej futbalovej súťaže sveta Pohára FA sa budú od novej sezóny hrať na jeden zápas. Vo štvrtok to oznámila Anglická futbalová asociácia (FA).

14:10

V nemeckom meste Halle sa začal súd s politikom Björnom Höckem z Alternatívy pre Nemecko (AfD) pre použitie sloganu nacistických polovojenských oddielov SA (Sturmabteilung).

Björn Höcke
Politik krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björn Höcke (uprostred) prichádza do súdnej siene v nemeckom meste Halle vo štvrtok 18. apríla 2024
14:01

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo ruského veľvyslanca po zatknutí dvoch mužov, podozrivých zo špionáže a plánovania útokov v prospech Moskvy. Medzi ich cieľmi mala byť aj americká armáda.

13:58

Dánski hasiči vo štvrtok už tretí bojujú s požiarom v historickej budove burzy v Kodani. Hasenie požiaru v budove bude zrejme pokračovať ešte najmenej jeden celý deň.

13:57

Silné búrky v Afganistane a Pakistane si v posledných dňoch vyžiadali najmenej 137 obetí. V niektorých oblastiach sa očakávajú silné dažde aj v nasledujúcich dňoch.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali