Vynaliezavé opice. Makaky prelomili nové zabezpečenie v ZOO a zdrhli

Vynaliezavé opice. Makaky prelomili nové zabezpečenie v ZOO a zdrhli

Olomouc 3. augusta 2015 (HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Nové zabezpečenie výbehu v olomouckej ZOO makakom nezabránilo utiecť. Útekom sa dobre bavili

Pri slávnostnom otvorení ešte v piatok 31. júla 2015 , len pár minút po vypustení, utiekli z olomouckej ZOO štyri makaky. Opätovne sa mohla ZOO presvedčiť, že makaky sú skutočne vynaliezavé opice. Totižto výbeh, ktorý má za sebou rekonštrukciu zameranú práve na lepšie zabezpečenie, pretože pred štyrmi rokmi utiekli “slávni” Simp a Tatin, informoval portál iDNES.cz.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Traja mladí makakovia krátko po vypustení do výbehu, preskočili zo stromu von z klietky. Ako utiekla štvrtá opička, nie je celkom jasné. ZOO predpokladá, že samičky mláďat ich privolajú späť. Tie zostali vo výbehu a obe skupiny komunikujú cez plot.

ZOO taktiež očakávala, že makakovia sa vrátia po začatí kŕmenia. Strom, z ktorého opičky utiekli, chcú zabezpečiť. V rámci rekonštrukcie už ohradili všetky stromy kde sa predpokladalo, že môžu byť potenciálne využité k úteku. “Tento sme vzhľadom k veľkej vzdialenosti od plota nezahrnuli, mláďatá nám ale predviedli, že ju dokážu prekonať, uviedla pre český portál hovorkyňa olomouckej ZOO Karla Břečková

Reklama

 

Odchytová akcia sa neplánovala

Veľká odchytová akcia sa neplánovala. ZOO  pohyb opíc skôr len monitorovala. Hrozilo totiž, že neskúsené mláďatá, v pre nich neznámom prostredí, sa skôr vystrašia a utečú od výbehu preč.

Opičky, ktoré utiekli, sú samičky. Ako zhrnula hovorkyňa ZOO, samičky sa držia okolo samca. Z tohoto dôvodu, jedného umiestnili v klietke do výbehu. ZOO taktiež nachystala kŕmenie a zvonku k plotu pristavila koly, ktoré by im mali zjednodušiť návrat. Jedna opička makakov sa o návrat pokúsila, ale niečo ju vyrušilo.

ZOO predpokladala, že sa pokúsi dostať späť večer či v noci, kedy vo výbehu ustane pohyb návštevníkov.

Reklama

 

Polovičná účinnosť odchytového plánu a útek číslo dva

Výsledok plánu, ktorý predpokladal, že sa opičky vrátia, bol polovičný. Dve samičky sa vrátili, no dve zostali vonku. Na prekvapenie, nasledoval veľký útek číslo dva. Z výbehu utieklo hneď päť makakov. Jeden z makakov zamieril do niekdajšieho prechodného bydliska, kde boli opice počas rekonštruckie. Ošetrovatelia ho tam odchytili, a ďalšia časť opíc sa dobrovoľne vrátila do výbehu po pripravených koloch, i potom, ako v nedeľu ošetrovatelia nachystali obed, napísal včera český portál iDNES.

 

Makaky nepredstavujú pre verejnosť žiadne nebezpečenstvo

Makaky nie sú zvyknuté na pohyb ľudí vo svojej blízkosti. Predpokladalo sa, že sa budú od ľudí držať ďalej. Opičky, ktoré utiekli, sa držali spolu na čistinke zhruba dvadsať metrov od výbehu. Samé boli celkom vyplašené. Z minulosti nemali skúsenosti z takého veľkého výbehu.

Reklama

 

Opičky sa útekom dobre bavili

Včera podvečer zostávali mimo výbehu ešte dva makaky. Jeden sa pohyboval pri plote, druhý v blízkosti lesa. Celú dobu sa opice nepokúsili nikam utiecť. Zostávali v blízkosti výbehu či priamo pri plote. Portál zhrnul celú situácia do jedného: celá situácia s opakovanými útekom s trochou nadhľadu budí dojem, že chcú iba ľuďom ukázať, že keď budú chcieť újsť, tak si cestu nájdu a ľudia ich nedokážu zastaviť. Trochu to tak skutočne vyzerá. Očividne nemajú záujem naozaj niekam utiecť, plot zrejme vnímajú ako zábavnú prekážku a chcú dávať najavo, že ju vedia prekonať, ak sa im vnútri nebude páčiť,povedala pre portál iDnes.cz Břečková.

ZOO okrem spomínaného stromu, nevie presne, kadiaľ sa makakom darí utekať. Podozrenie majú na problém s ohradníkmi, ktoré sú zapnuté, ale opiciam podľa všetkého nevadia. ZOO chce preskúmať problém a údržbári budú musieť zapracovať na vylepšení zabezpečenia, aby sa opiciam nedarilo výbeh neustále opúšťať.

 

Priechodný výbeh makakov červenolícich – najväčšie lákadlo olomouckej ZOO

Najslávnejšie makaky, ktoré utiekli zo ZOO v Olomouci v júna 2010, je utečenecké duo – Tatin a Simp. Tí však návrat neplánovali.

Simp bol odchytený v vo februári 2011 v Licibořice na Chrudimsku v susednom Pardubickom kraji. Svoje putovanie ukončil v ukrajinskej ZOO.

 

Osud makaka Tatina zostáva zahalený tajomstvom

Reklama

Avšak makak Tatin – jeho osud zostáva zahalený tajomstvom. Naposledy bol Videli v auguste 2011 na Libave a podľa odborníkov už s najväčšou pravdepodobnosťou nežije, pravoverní fanúšikovia, ktoré si obaja opičiaci získali, ale veria, že sa v hlbinách vojenského priestoru úspešne schováva dodnes, napísal český portál.

“Tatin a Simp boli výnimkou. Ostatné makaky sa vždy vrátili, pretože vo výbehu zostal zvyšok skupiny a navyše tam bola potrava. Spomenutí dvaja ale boli samce tesne pred dospelosťou a u tých je zvykom, že v tomto období svoju skupinu opúšťajú a idú vytvoriť novú,” spomenula na záver pre portál iDNES.cz hovorkyňa zoologickej záhrady.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali