Vyjadrenia kandidátov po druhom kole volieb

Vyjadrenia kandidátov po druhom kole volieb

Bratislava 16. marca (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Procházka: Ľudia sa vo voľbách ozvali a formulovali svoj nárok

Tri druhy pocitov sa po neoficiálnom zverejnení výsledkov prvého kola prezidentských volieb miešali v Radoslavovi Procházkovi, ktorý tesne na druhé – postupové miesto nedosiahol.

Reklama

“Najslabší je pocit sklamania z toho, že sa nám nepodarilo postúpiť do druhého kola a zabojovať o víťazstvo,” povedal Procházka pred novinármi. Dodal, že silnejšie sú pocity vďačnosti a záväzkov. Vo svojom vyjadrení sa poďakoval aj všetkým protikandidátom za to, že s nimi mohol zviesť otvorený a poctivý súboj.

Ocenil, že viac ako 400.000 ľudí si prialo vidieť ho v úrade hlavy štátu. “Je to obrovský záväzok. Vnímam to ako dôveru, ktorú nechcem a nesmiem sklamať,” zdôraznil.

Reklama

Za najdôležitejší však Procházka považuje odkaz, ktorý v týchto voľbách o sebe Slovensko vydalo. “Nebolo to o mojom výsledku a mojich ambíciách. Bolo to o nádeji, ktorú sme Slovensku chceli priniesť a aj ju prinesieme,” vyhlásil. Vyjadril nádej, že v štáte raz môže nastať stav, kedy tu bude spravodlivosť, poriadok a rovnováha. “Slovensko dnes odkázalo, že sme zrelý národ, ktorý si nenechá naveky skákať po hlave. Ľudia sa ozvali a formulovali svoj nárok,” doplnil Procházka s tým, že obyvatelia dali jasne najavo, že chcú od štátu to, čo im patrí – poctivú službu od tých, ktorých si za to platia.

O svojej politickej budúcnosti odmietol špekulovať a vyhlásil, že o všetkom, čo nastane, ale aj o zhodnotení kampane, bude informovať do 48 hodín od oficiálneho vyhlásenia výsledkov volieb.

 

Kňažko je vďačný voličom, v druhom kole podporí súpera Fica

Na snímke vpravo kandidát na prezidenta SR Milan Kňažko, vľavo šéf volebného tímu Martin Lengyel a uprostred Martin Urmanič v centrále počas volebnej noci po prvom kole voľby prezidenta SR

Aj napriek neúspechu v prvom kole volieb prezidenta SR si Milan Kňažko vyslúžil vo svojom volebnom štábe “standing ovation”. Svoju prehru priznal pol hodiny po polnoci, keď už boli zrátané hlasy v takmer všetkých volebných obvodoch. Na tlačovej konferencii poďakoval podporovateľom, najmä však voličom, ktorí mu odovzdali hlas. Neúspech vo voľbách v ňom vyvolal podľa jeho slov “zmiešané” pocity.

Reklama

“Som vďačný ľuďom a som rád, že na Slovensku je viac ako 200.000 ľudí, ktorí veria v to, čo ja. Napĺňa ma to uspokojením. Na druhej strane som sklamaný, že ich nie je 800.000,” povedal.

Kňažko vyjadril presvedčenie, že jeho voliči nestratia ideály, ktoré majú len preto, že nesplnil to, v čo dúfali. “Teraz bude podstatné, aby v druhom kole ten, kto postúpi, naplnil svoje sľuby. Nie tak kvôli nemu, ako kvôli tým ľuďom. A nielen tým ľudom, ktorí ho volili, ale aj tým, ktorí ste volili mňa,” apeloval.

Súper kandidáta Smeru-SD Róberta Fica v druhom kole volieb môže rátať s Kňažkovou podporou. Sľub zo svoje prvej tlačovej konferencie mieni dodržať. “Moje bilbordy budú patriť tomu, kto postúpi do druhého kola. Všetkých sedem,” doplnil sarkasticky.

Na tlačovej konferencii Kňažko nevylúčil ani svoje ďalšie politické ambície. Povedal, že “s najväčšou pravdepodobnosťou” nebude zakladať politickú stranu. Chce naplniť dôveru voličov, ako však nekonkretizoval. “Budem uvažovať o tom, ako nesklamať dôveru viac ako 200.000 ľudí. To je veľký záväzok, rád by som túto dôveru nejakým spôsobom splatil,” avizoval.

Kňažko pripustil chyby vo svojej kampani, je však podľa neho zbytočné teraz o nich hovoriť. Odmietol, že by kandidoval preto, aby oslabil pravicu. “Nebol som kandidátom oligarchov, ani som nechcel trieštiť pravicu. Pravica sa zjednotila na svojom kandidátovi a vidíte, nebolo treba nič trieštiť,” reagoval na volebný výsledok kandidáta ľudovej platformy Pavla Hrušovského, ktorý získal 3,3 % hlasov.

Reklama

 

Bárdos: Môj volebný výsledok je začiatok novej éry

Kandidát Strany maďarskej komunity (SMK) na post prezidenta SR Gyula Bárdos je s volebným výsledkom spokojný. V centrále SMK po zverejnení predbežných výsledkov sa poďakoval voličom, ktorí ho volili.

“Povedal som, že ak dosiahnem viac ako päť percent, budem spokojný. Výsledok je tesný, ale je nad mnou určeným limitom, takže je to úspech,” konštatoval. Ako uviedol, dosiahnuť tento výsledok nebolo jednoduché. “Viete veľmi dobre, ako reagovali iní predstavitelia maďarskej komunity, koho podporili, takže môj výsledok je dobrý,” zdôraznil.

Bárdos považuje svoj volebný výsledok za začiatok novej éry. Podľa jeho slov treba hľadať to, čo maďarskú komunitu spája a nie to, čo ju rozdeľuje. “Samozrejme budeme analyzovať výsledky volieb jednotlivých regiónov a v spolupráci s inými regiónmi musíme naštartovať zmeny,” podčiarkol. Dodal, že to, čo sa deje v súčasnosti v SR, nie je dobré. “Nestačia heslá, nestačia frázy, potrebujeme konkrétne skutky a kroky,” tvrdil.

Upozornil na to, že iné národnosti v SR sú tiež doma a menšinám treba zabezpečiť také podmienky, aby občania, ktorí hovoria inými jazykmi, cítili, že žijú v demokratickom štáte. “Život menšín je barometrom demokracie,” konštatoval. Poznamenal, že bez dialógu menšín s väčšinovým národom nie je možné napredovanie.

“Očakávam, že postupujúci kandidáti do druhého kola ponúknu menšinám svoje predstavy. Chceme rokovať v prospech všetkých predstaviteľov menšín,” podotkol a vyjadril presvedčenie, že nový prezident nebude pokračovať v tom, čo robil desať rokov súčasný prezident.

 

Čarnogurský nepodporí ani jedného z kandidátov v 2. kole volieb

Ján Čarnogurský v prezidentských voľbách nepodporí ani jedného z kandidátov, ktorý postúpi do druhého kola. “Pokiaľ ide o druhé kolo prezidentských volieb, ponechávam vec na rozhodnutí voličov. Som presvedčený, že voliči sú dostatočne rozhľadení na to, aby vedeli sami zaujať zodpovedný postoj v druhom kole. Jednoducho to ponechávam na voličov, aby sa sami rozhodli. Nepodporím protikandidáta Roberta Fica,” skonštatoval po skončení prvého kola prezidentských volieb Čarnogurský.

Reklama

Sám však priznal, že vo voľbách dosiahol slabší výsledok, ako očakával. “Vo svojej volebnej kampani som chcel zdôrazňovať určité predstavy o usporiadaní Slovenska smerom dovnútra aj pôsobením Slovenska smerom navonok. Konštatujem, že to našlo menší volebný ohlas u voličov, ako som očakával, ale rešpektujem toto rozhodnutie voličov,” uviedol Čarnogurský. Zároveň doplnil, že nech akokoľvek dopadnú prezidentské voľby, verí, že vnútorná jednota Slovenska sa bude upevňovať a taktiež rešpekt Slovenska smerom navonok bude stúpať. Svojim voličom sa však poďakoval za prejavenú dôveru. “V prvom rade by som chcel poďakovať voličom, ktorí odovzdali hlas v môj prospech. Verím, že nejakým spôsobom im to budem schopný vrátiť minimálne vo svojich verejných vyjadreniach alebo vo svojej ďalšej činnosti,” poznamenal Čarnogurský.

Taktiež uviedol, že táto volebná noc je pre neho poslednou. V budúcnosti sa už totiž neplánuje uchádzať o žiadnu volenú politickú funkciu. “Táto volebná noc je pre mňa poslednou volebnou nocou. Neuvažujem o žiadnej volenej funkcii, že by som sa o ňu uchádzal,” povedal Čarnogurský s tým, že v budúcnosti plánuje publikovať.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

06:30

Francúzska polícia zadržala v utorok ôsmich mužov v rámci vyšetrovania financovania Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecko, USA aj Európska únia ju označili za teroristickú organizáciu.

Zadržaní muži sú podozriví z prípravy a financovania teroristických útokov a zo sprisahania s cieľom vylákať prostriedky na financovanie organizácie v rokoch 2020 až 2024, uviedla francúzska protiteroristická prokuratúra PNAT.

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali