Výberový prehľad rozhodnutí Európskeho parlamentu

Výberový prehľad rozhodnutí Európskeho parlamentu

Brusel/Štrasburg/Bratislava 16. mája 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Virginia Mayo)

 

Počas volebného obdobia 2014 – 2019 poslanci Európskeho parlamentu (EP) prediskutovali, vylepšili a po rokovaniach s Radou EÚ schválili takmer 600 legislatívnych návrhov predložených Európskou komisiou (EK) pod vedením Jeana-Claudea Junckera. TASR prináša prehľad krokov, ktoré mali dosah na slovenských občanov, resp. spotrebiteľov

Ilustračné foto

Limit pre bankové poplatky

Reklama

V marci 2015 EP schválil legislatívny návrh, ktorým zaviedol limit pre poplatky pri cezhraničných transakciách debetnými kartami. Výšku poplatku schválili poslanci na úrovni 0,2 percenta hodnoty transakcie v prípade debetnej karty a 0,3 percenta pre kreditné karty.

 

Reklama

Údaje o leteckých pasažieroch

Medzi kľúčové rozhodnutia EP patrilo aj schválenie smernice o využívaní údajov o cestujúcich v leteckej doprave (EÚ PNR). Smernicu schválil EP v apríli 2016 za účelom prevencie, odhaľovania, vyšetrovania a stíhania teroristických trestných činov a závažnej kriminality. Smernica zaväzuje letecké spoločnosti poskytovať vnútroštátnym orgánom v krajinách EÚ údaje o svojich pasažieroch na letoch medzi Úniou a tretími krajinami, zároveň upravuje ochranu údajov pred ich zneužitím.

 

GDPR

V apríli 2016 schválil EP reformu ochrany osobných údajov (GDPR), ktorej cieľom je vrátiť užívateľom internetu kontrolu nad ich dátami a zabezpečiť vysokú a jednotnú úroveň ich ochrany zodpovedajúcu digitálnej ére v celej EÚ. Reforma okrem iného umožňuje občanom EÚ zmazať svoje osobné údaje, ktoré sú uložené u on-line dodávateľov a prevádzkovateľov sociálnych sietí. Opatrenie nadobudlo účinnosť 25. mája 2018.

Reklama

 

Klimatická dohoda

Ratifikáciu Parížskej dohody – prvej globálnej a právne záväznej dohody o zmene klímy – odsúhlasili poslanci EP v októbri 2016. Dohoda bola podpísaná 12. decembra 2015 v Paríži a obsahuje akčný plán na obmedzenie globálneho otepľovania výrazne pod úroveň 2 stupňov Celzia a na vyvíjanie úsilia o jeho obmedzenie na 1,5 stupňa C.

 

Limit pre roamingové poplatky

Reklama

V apríli 2017 schválil EP stropy pre veľkoobchodné ceny roamingu, čím odstránil poslednú prekážku na ceste k zrušeniu maloobchodných roamingových príplatkov. Používatelia mobilných telefónov tak od 15. júna 2017 platia za hovory, textové správy a sťahovanie dát v inom členskom štáte EÚ rovnakú sumu ako doma.

 

WiFi4EÚ

Finančnú podporu pre vytváranie bodov bezplatného bezdrôtového prístupu na internet vo verejných priestoroch v EÚ schválil EP v septembri 2017 (WiFi4EÚ). Podmienkou financovania je, aby verejné inštitúcie dokázali pokryť prevádzkové náklady bezdrôtového prístupového bodu aspoň počas obdobia troch rokov. Pripojenie musí byť ľahko prístupné, poskytované bezplatne a riadne zabezpečené.

 

Zrušenie prekážok pri cezhraničnom online nakupovaní

Významné nariadenie v prospech spotrebiteľov v EÚ schválil EP vo februári 2018. Poslanci EP schválili nariadenie, ktoré rozšírilo a zjednodušilo online prístup k cezhraničnému nákupu produktov a vstupeniek, k rezerváciám hotelového ubytovania či prenájmu automobilov.

 

Smernica o audiovizuálnych mediálnych službách

V októbri 2018 schválil EP novelu smernice o audiovizuálnych mediálnych službách, ktorá sprísňuje ochranu maloletých, pravidlá pre reklamu a zaviedla 30-percentné kvóty na európske videá na požiadanie. Nová legislatíva sa vzťahuje na prevádzkovateľov televízneho vysielania, ako aj na platformy prinášajúce zdieľané videá – vrátane priamych prenosov, prípadne ponúkajúce videá na požiadanie – akými sú Netflix, YouTube alebo Facebook.

Reklama

 

Ochrana autorských práv

Smernicu o digitálnom autorskom práve schválili poslanci EP v marci 2019. Členské štáty EÚ majú následne dva roky na transponovanie nových pravidiel do svojich vnútroštátnych predpisov. Smernica by mala rozšíriť pôsobnosť ustanovení autorského práva EÚ na internet. Nové pravidlá sa tak priamo dotknú aj služieb poskytovaných platformami ako YouTube, Facebook či Google News.

 

Koniec plastových príborov

Reklama

V marci 2019 schválil EP celoúniový zákaz predaja plastových výrobkov na jedno použitie vrátane tanierov, príborov, slamiek či vatových tyčiniek. Nová legislatíva stanovuje členským štátom do roku 2029 cieľ zberu plastových fliaš na úrovni 90 percent. Do roku 2025 by mal podiel recyklovaného obsahu v plastových fľašiach dosiahnuť 25 percent, do roku 2030 by sa mal zvýšiť na 30 percent.

 

Limit na emisie

Poslanci EP v marci 2019 schválili návrh na zníženie emisií CO2 z nových automobilov do roku 2030. Poslanci a zástupcovia ministrov členských štátov sa dohodli na znížení emisií z nových osobných automobilov do roku 2030 o 37,5 percenta. Európska komisia pôvodne navrhovala cieľ zníženia emisií o 30 percent. Emisie oxidu uhličitého z ľahkých úžitkových vozidiel by do roku 2030 mali klesnúť o 31 percent.

 

Reklama

Koniec posúvania hodín

Európsky parlament schválil v Štrasburgu v marci 2019 aj návrh EK na ukončenie striedania zimného a letného času v EÚ počnúc rokom 2021. Jednotlivé krajiny sa musia rozhodnúť, či budú mať celoročný letný čas, alebo pôvodný – vo väčšine štátov stredoeurópsky – čas.

 

Minimálna dĺžka rodičovskej dovolenky

V apríli 2019 poslanci EP schválili konečné znenie smernice, ktorá okrem iného zavádza minimálnu dĺžku otcovskej a neprenosnej rodičovskej dovolenky v celej Únii. Smernica, na ktorej znení sa už poslanci neformálne dohodli s ministrami členských štátov, definuje minimálne požiadavky záväzné pre všetky krajiny EÚ. Nová právna úprava by mala umožniť otcom intenzívnejšie sa zapojiť do rodinného života a matkám skorší návrat do práce. Smernica by tiež mala prispieť k zrovnoprávneniu žien na pracovisku.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

07:24

Snemovňa reprezentantov amerického štátu Arizona v stredu odhlasovala zrušenie zákona zakazujúceho takmer všetky druhy interrupcií. Najvyšší súd v Arizone pritom pred viac ako dvoma týždňami rozhodol, že tento zákon prijatý pred 160 rokmi je vykonateľný.

07:11

Státisíce ľudí sa vo štvrtok zišli na rôznych miestach po celej Austrálii a na Novom Zélande, aby si pripomenuli svojich padlých v prvej svetovej vojne. Informovala agentúra AFP.

07:02

Jemenskí húsíovia sa prihlásili k útokom na americké a izraelské obchodné plavidlá a americký torpédoborec.

O operáciách informoval Yahya Sari, vojenský hovorca hnutia Ansar Allah.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali