Všetko sa rúca ako domček z karát. Paríž obviňuje Rusko zo série bolestivých neúspechov

Všetko sa rúca ako domček z karát. Paríž obviňuje Rusko zo série bolestivých neúspechov

Paríž/Moskva 7. februára 2023 (HSP/vz.ru/Foto:TASR/AP-Lewis Joly)

 

Bolestivé poníženie Francúzska v Afrike sa stalo pre Emmanuela Macrona veľkým vnútropolitickým problémom. Rating francúzskeho prezidenta klesá, verejnosť protestuje proti dôchodkovej reforme a nespokojnosť podľa Paríža vyvoláva, samozrejme, Rusko. Presnejšie, jeho “neokoloniálna politika”. O čom hovoríme?

Emanuel Macron
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron

Francúzsky prezident Emmanuel Macron rýchlo stráca pôdu pod nohami. Jeho návrh dôchodkovej reformy, ktorej cieľom je zvýšiť vek odchodu do dôchodku o dva roky, narazil na tvrdý odpor spoločnosti, čo viedlo k sérii nekončiacich štrajkov. A akoby to nestačilo, Francúzsko rýchlo stráca vplyv v oblasti, ktorá je preň veľmi citlivá – v Afrike.

Reklama

Myslieť si, že by si nejaký štát dovolil zasahovať do francúzskej zóny vplyvu a viesť “neokoloniálnu politiku”, ako uviedlo francúzske ministerstvo zahraničných vecí. A čo je to za štát? Presne tak: je to Rusko.

Rusko pritom nikdy nemalo v Afrike nielen kolónie, ale ani centimeter pôdy. Na rozdiel od Francúzska, ktorému v najlepších časoch patrila polovica kontinentu.

Reklama

Vyhlásenie francúzskeho ministerstva zahraničných vecí by sa mohlo zdať smiešne, ale v skutočnosti sa v ňom skrýva viac než len rétorika. Hoci sa Francúzsko oficiálne rozišlo so svojimi kolóniami už dávno (vďaka oslobodzovacím vojnám, počnúc krvavou alžírskou), väzby medzi metropolou a jej bývalými územiami neboli nikdy úplne prerušené. Francúzština sa stále vyučovala v afrických školách a Afričania legálne aj nelegálne migrovali do Francúzska, aby sa zamestnali, pracovali a vzdelávali.

Vďaka tomu si Francúzsko udržalo veľkú časť svojho vplyvu v Afrike a zatiaľ ho nikto nespochybňoval. A potom sa to všetko začalo rúcať ako domček z kariet.

V roku 2013 sa prezident François Hollande zaviazal, že bude prenasledovať afrických džihádistov. Na tento účel Francúzsko udržiavalo kontingent vo viacerých krajinách a v Mali uskutočnilo operáciu s príznačným názvom Serval, ktorá vytlačila teroristov na sever krajiny. Za necelé desaťročie pod Macronom však Francúzsko doslova vyhodili zo všadiaľ.

Minulý rok bola francúzska armáda požiadaná, aby opustila Mali a Stredoafrickú republiku (SAR). V januári tohto roku sa Burkina Faso po ďalšom vojenskom prevrate tiež rozhodla, že si neželá cudzincov na svojom území, a dala Francúzom mesiac na to, aby si zbalili svoje veci.

Nie je náhoda, že titulok francúzskeho denníka Le Point znie: “Francúzsku ukázali dvere a pred Ruskom sa rozprestrel červený koberec”.

Reklama

Francúzi sú veľmi nervózni z toho, že oblasť vplyvu, ktorú považovali za svoju, sa im teraz vzďaľuje. Mimoriadne negatívne hodnotili nedávnu návštevu predsedu vlády Burkiny Faso Apollinaira Kielema de Tambela v Rusku, ktorý “navštívil Putina” a poskytol rozhovor pre RT France.

Na margo Francúzov dal jasne najavo, že “očakáva spoluprácu s Ruskom vo všetkých možných oblastiach”, nevynímajúc “boj proti islamistom”. Minister sa zmienil aj o nákupe obilia a možnosti otvorenia farmaceutického závodu v jeho krajine. Navrhol tiež, aby sa na miestnych školách vyučovala ruština (spolu s francúzštinou, ktorá je v Burkine Faso úradným jazykom) a aby sa otvorili priame letecké spojenia medzi oboma krajinami.

Hoci minister popiera, že by vláda chcela nahradiť Francúzsko Ruskom, Francúzi to tak vnímajú. Okrem iného im neuniklo, že ruská spoločnosť Nordgold získala právo na využívanie miestnych ložísk zlata. A to už je pre francúzsky obchod viac ako značná strata – nehovoriac o tom, že miesto francúzskych jednotiek môže zaujať známa PMC Wagner.

Treba poznamenať, že Wagner strašne dráždi Francúzov, ktorí o ňom vážne hovoria ako o “hlavnom motore ruskej expanzie”, ktorý “naďalej tká svoju pavučinu”. Prenikol do Stredoafrickej republiky, Mali a teraz sa očakáva v Burkine Faso, keď francúzski vojaci opustia krajinu.

Ak sa Macronovej diplomacii nepodarí dosiahnuť odklad alebo vyjednať kompromis, potom sa zdá, že francúzske jednotky zostanú len v Nigeri (2 000), Senegale (500) a na Pobreží Slonoviny (900). Nie náhodou má Niger najväčší počet vojakov – nachádzajú sa tam pre Francúzsko mimoriadne dôležité zásoby uránu. V septembri 2022 však v Nigeri došlo k protifrancúzskym nepokojom.

Reklama

Nie je vylúčené, že Francúzsko sa bude musieť stiahnuť aj odtiaľ – a v dlhodobejšom horizonte úplne opustiť Afriku.

Je dobre známe, že porážka v zahraničnej politike sa takmer vždy premietne do porážky vo vnútornej politike. Ak by bola Macronova pozícia v domácej politike silná, mohol by zmierniť negatívny vplyv správ z Afriky na spoločnosť. Pretože nech už Francúzi hovoria čokoľvek o slobode a demokracii, duch ich bývalej imperiálnej veľkosti ich stále prenasleduje. Stačí sa pozrieť na ich spravodajské webové stránky, kde sa vždy diskutuje o novinkách z francúzsky hovoriacich afrických krajín, akoby boli hneď vedľa.

Uvedomenie si, že moc Francúzska v Afrike sa zmenšuje ako šagrénová koža, však prichádza pre prezidenta Macrona v najťažšej chvíli – keď sa francúzska spoločnosť zjednotila proti jeho dôchodkovým reformám. Francúzi nechcú odchádzať do dôchodku v 64 rokoch, bez ohľadu na to, aké argumenty sa im predkladajú, a bez ohľadu na to, ako veľmi ich presviedčame, že pracovať viac je dobré pre ich zdravie.

Macron v skutočnosti zlyháva na domácej scéne, a ani v zahraničnej politike nemá nič s čím by sa mohol postaviť pred Francúzov, lebo pre jeho krajinu sa tam nedeje nič dobré. Áno, Francúzsko ako člen NATO dodáva Ukrajine zbrane, ale veľký pokrok v tejto oblasti nevidno. Hoci americký prezident Biden nedávno hostil svojho francúzskeho kolegu s kráľovskou pompou, v obchodnej oblasti Francúzov príliš neuprednostnil. Macron sa tiež snažil vykresliť ako mierotvorca, aby zdôraznil svoju dôležitosť, ale všetky jeho vyhlásenia sa ukázali prázdne reči.

Francúzska opozícia zintenzívnila svoje útoky na prezidenta a vyčíta mu všetky jeho prehrešky. Marine Le Penová povedala, že v Afrike sa rozvíja “protifrancúzska nálada”, vrhla sa na Macrona s krupobitím výčitiek a obvinila ho z podkopávania prestíže krajiny. “Opovrhuje všetkými vrátane ľudí, ktorým vládne,” dodala Marine Le Penová. “Nikto nechce jeho reformu a čím viac času uplynie, tým silnejšia je opozícia,” poznamenal Jean-Luc Melanchon, šéf ľavicového združenia Nepodrobené Francúzsko.

Podľa prieskumov verejnej mienky je proti reforme už 72 % opýtaných. Čím vyššia je miera nespokojnosti, tým viac klesá popularita francúzskeho prezidenta. Francúzsko už nie je silou, s ktorou treba počítať na medzinárodnej scéne, ale prestíž vlády klesá aj doma. A jediné, čo zostáva porazenému, je odvolávať sa na “neokoloniálnu politiku”, ktorú ako keby viedlo Rusko.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

Včera 20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
Včera 19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

Včera 19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

Včera 18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

Včera 18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

Včera 18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
Včera 17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

Včera 16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
Včera 16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

Včera 16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

Včera 15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali