Spočítané sú takmer všetky hlasy. KDH mimo parlamentu

Spočítané sú takmer všetky hlasy. KDH mimo parlamentu

Slovensko 5. marca 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Radovan Stoklasa)

 

Sčítaných je 99,96%

0000013706

Reklama

0000013707

 

Reklama

Sčítaných je 99,38%

0000013702

0000013703

 

Priebežné výsledky k – sčítaných 96,22 %.

Reklama

Spočítané sú už takmer všetky hlasy. KDH zostáva úplne tesne pred bránami parlamentu. Je to najväčšie prekvapenie volieb. V parlamente vzniká veľmi komplikovaná situácia. Zostavenie vlády bude mimoriadne náročné. Spojiť sa bude pravdepodobne musieť 6 strán.

0000013689

0000013690

 

Priebežné výsledky – sčítaných 93,60 %

Reklama

 

0000013685

0000013686

 

Vyše 50% sčítaných volebných okrskov prinieslo nasledovné výsledky:

graf7

 

Sú dve hodiny po polnoci a spočítaných je takmer 20% volebných okrskov. Poradie je nasledovné:

 

graf_185_b

Reklama

 

Andrej Danko: Prajem si, aby tieto voľby boli mementom

Po voľbách sa chce stretnúť s každým relevantným politickým subjektom, ktorý sa do Národnej rady SR dostane. “Samozrejme, sú aj prekvapenia, ktoré človek nečakal, a k tým zaujmeme stanovisko,” skonštatoval šéf národniarov. Ako si však myslí, uniformovaná politika patrí do minulého storočia. “Sú tu strany, ktoré nie sú pripravené riadiť štát,” dodal Danko.

 

Po sčítaní 7, 29% volebných okrskoch sa poradie postupu politických strán opäť mení:

Reklama

a334

Sčítaných je už vyše 3% volebných okrskov. Poradie politických strán sa radikálne mení v porovnaní s predbežnými výsledkami exit pollu:

 

MV8g

Po spočítaní 3,37 percenta okrskov získal v sobotňajších parlamentných voľbách najsilnejší Smer-SD 32,93 percenta hlasov voličov. Brány parlamentu prekročilo zatiaľ aj ďalších šesť strán.

Reklama

Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Na druhom mieste skončila OĽANO-NOVA s 9,38 percentami, prvú trojku uzatvára SNS s 9,36 percentami. Nasleduje SAS, Sme Rodina, KDH a MOST-HÍD.

Sulík skončil na pohotovosti

Radosť v centrále SAS poznačila lídra strany, Richarda Sulíka. Údajne sa počas otvárania fľaše šampanského zranil a momentálne podstupuje ošetrenie na pohotovosti.

 

České médiá sú v údive, že strana Sieť tak prepadla

České médiá venujú veľa času hľadaniu príčin prepadu strany Sieť, ktorá bola českými médiami označovaná ako nový líder pravice. Prítomní politológovia v ČT sa zhodli na tom, že Radoslav Procházka podcenil v kampani dôležité témy ako je napr. migračná kríza, s ktorou naopak Róbert Fico v kampani aktívne pracoval.

Reklama

Veľmi zaujímavým je pre Čechov fakt, že sa do parlamentu podľa odhadov dostala aj strana Mariána  Kotlebu Ľudová strana naše Slovensko a strana Borisa Kollára Sme rodina. Zo strany prítomných politológov zaznelo aj to, že slovenský volič odkázal „brontosaurom“ t.j. stranám, ktoré pôsobia na slovenskej politickej scéne dlhé roky, že konečne nastal čas odísť do politického dôchodku.

 

Výsledky prvých oficiálne sčítaných výsledkov sú odlišné od exit pollu Focusu

Graf priebežných výsledkov spočítaného 0, 1% volebných okrskov. Zatiaľ sú k dispozícii iba výsledky z jedinej obce v Levickom okrese – obce Jesenské. Politické strany majú odlišné poradie od exit pollu:

0py5

 

Politológ Marián Leško: Agentúry neklamali, ľudia hovorili inak, ako volili

Reklama

Politológ Marián Leško pre TV Markíza upozornil, že nemožno hovoriť o nedôveryhodnosti agentúr, ktoré dni pred voľbami prinášali diametrálne odlišné predpovede výsledku volieb na základe prieskumov verejnej mienky. Nazdáva sa, že ľudia buď klamali, alebo sa báli priznať, že volia Kotlebu, alebo len jednoducho zmenili názor.


Kotlebu volili vzdelaní ľudia

Podľa priebežných výsledkov stranu Mariána Kotlebu bolo medzi jeho voličmi vyše 40 % ľudí so stredoškolským vzdelaním, a takmer 30% ľudí s vysokoškolským vzdelaním.

 

Prvovoliči prekvapili najviac. Politológovia vinia rodičov.

Podľa predbežných údajov prvovoliči volili s nasledovným poradím:

Reklama

1. Kotleba – ĽSNS;

2. SAS

3. OĽANO

4. Sme Rodina

Politológovia TV Markízy dávajú vinu rodičom, ktorí “nemajú na svoje deti vplyv”.

 

Boris Kollár

Reklama

Podľa Kollára je ťažké si predstaviť tak širokú koalíciu, rokovania by boli veľmi ťažké. “Budeme však podporovať pravicovú vládu”.

 

Ján Figeľ: nebudeme komentovať, čísla sa pravdepodobne do rána zmenia

Ján Figeľ sa napriek tomu nazdáva, že môže vzniknúť alternatíva SMERu. Výsledky nazval “širokým mixom”.

 

V centrále SIETE to vrie

Predbežný výsledok SIETE je diametrálne odlišný od výsledkov, ktoré ponúkali prieskumné agentúry pred voľbami. Novinári údajne zachytili nadávky a slová ako “MASAKER!”

Reklama

 

Monika Beňová: Výsledky volieb sú veľkým sklamaním. Richard Sulík: S Kotlebom do vlády určite nepôjdeme

Monika Beňová pred redaktormi neskrývala sklamanie. “Je to hanba, že práve v roku, kedy predsedáme Európskej únii, budeme mať v parlamente fašistu”.

Richard Sulík pre TV Markíza vyjadril radosť z výsledkov, ku výsledku ĽS-Naše Slovensko má však veľké výhrady: “S Kotlebom do vlády určite nepôjdeme.”

 

Reklama

Predbežné zadelenie kresiel v parlamente podľa exit pollu

4e8GSMER:  45 kresiel

SAS: 22 kresiel

OĽANO-NOVA: 18 kresiel

SNS: 13 kresiel

MOST-HÍD: 12 kresiel

ĽS-Naše Slovensko: 12 kresiel

SIEŤ: 11 kresiel

Sme Rodina: 10 kresiel

KDH: 8 kresiel

 

Podľa prieskumu ďalšieho exit pollu (TnUAD) vyhráva Smer-SD, a do parlamentu mieri aj M. Kotleba

Na základe výsledkov exit pollu Katedry politológie Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka (TnUAD) v Trenčíne by sa do parlamentu dostalo osem politických strán. Víťazom by sa s 31,58 percentami podľa odhadu exit pollu stala strana Smer-SD.

Výsledky prieskumu verejnej mienky Exit poll NR SR 2016, ktoré namerala Katedra politológie Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka vo voľbách do Národnej rady SR v Trenčíne, 5. marca 2016
Výsledky prieskumu verejnej mienky Exit poll NR SR 2016, ktoré namerala Katedra politológie Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka vo voľbách do Národnej rady SR v Trenčíne, 5. marca 2016

Nasleduje #Sieť s 11,66 %, SNS (7,38 %), OĽaNO-NOVA (7,15 %), Most-Híd (7,14 %), KDH (6,15 %), SaS (5,34 %). Do NR SR sa podľa prieskumu s vysokou pravdepodobnosťou s podporou 5,12 % dostala aj strana Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko. Nad 3 % získali strany SMK a Sme rodina – Boris Kollár. Žiadna ďalšia politická strana viac ako 3 % pravdepodobne nezískala.

Ako informoval zástupca vedúceho Katedry politológie TnUAD Miroslav Řádek, prieskum verejnej mienky Exit poll NR SR 2016 robilo dnes od rána od 7.00 do 17.00 hodiny 88 študentov katedry vo všetkých krajoch Slovenskej republiky, ktorí podľa kvótneho zadania oslovili 1241 respondentov so siedmimi otázkami. „Okrem iného sme zisťovali, prečo a kedy sa ľudia rozhodli ísť voliť a, samozrejme, koho volili a aké majú očakávania,“ priblížil Řádek.

Reklama

Ako dodal, podľa výsledkov prieskumu sa potvrdil pokles podpory vládnej strany Smer-SD a približne konštantné percentná stredopravých strán. „A potom tu máme takého nováčika v NR SR – Ľudovú stranu Naše Slovensko, ktorého podpora môže byť okolo piatich percent, ale myslím, že môže byť aj vyššia. Bude záležať, ako sa ustália samotné preferencie politických strán, pretože náš exit poll je stále len odhad. Možností je veľa – od rôznych širokých koalícií až po predčasné parlamentné voľby, ak by sa do troch mesiacov politici nedohodli na zostavení novej vlády,“ zdôraznil Řádek.

Tohtoročné parlamentné voľby boli podľa Řádka s najvyššou pravdepodobnosťou bodkou za politickou existenciou SDKÚ–DS a najmä za vedením Pavla Freša. Podľa exit pollu TnUAD získa SDKÚ-DS 2,1 % hlasov.

 

Víťazom volieb by sa podľa exit pollu stal Smer-SD s 27,3 percentami, KDH v ohrození, zatiaľ tesne nad hranicou. 

Víťazom dnešných parlamentných volieb sa podľa exit pollu, ktorý pre televíziu Markíza pripravila agentúra Focus, stala strana Smer-SD so ziskom 27,3 percenta hlasov. Na druhom mieste skončila SaS s 13,3 percentami, prvú trojku uzatvára OĽaNO-NOVA s 11,2 percentami.

Rektor Trenčianskej univerzity Jozef Habánik (piaty zľava), zástupca vedúceho katedry politológie Miroslav Řádek (piaty sprava) a študenti prezentujú výsledky prieskumu verejnej mienky Exit poll NR SR 2016, ktoré namerala Katedra politológie Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka vo voľbách do Národnej rady SR v Trenčíne
Rektor Trenčianskej univerzity Jozef Habánik (piaty zľava), zástupca vedúceho katedry politológie Miroslav Řádek (piaty sprava) a študenti prezentujú výsledky prieskumu verejnej mienky Exit poll NR SR 2016, ktoré namerala Katedra politológie Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka vo voľbách do Národnej rady SR v Trenčíne

Do parlamentu by sa podľa tohto prieskumu dostala aj SNS s 8 percentami, Most-Híd so 7,3 percentami, Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko so 6,8 percentami, #Sieť so 6,7 percentami, Sme Rodina – Boris Kollár s 5,9 percentami a KDH s presne 5 percentami.

Ak by voľby dopadli takto, Smer-SD by v Národnej rade (NR) SR obsadil 45 kresiel, SaS 22 kresiel, OĽaNO-NOVA 18 kresiel, SNS 13 kresiel, Most-Híd 12 kresiel, Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko 11 kresiel a #Sieť po 11 kresiel, Sme Rodina – Boris Kollár 10 kresiel a KDH 8 kresiel.

Exit poll je považovaný za najpresnejší odhad volebných výsledkov. Ide o prieskum uskutočnený na voličoch, ktorí práve odovzdali svoj hlas.

 

Výsledky Exit Pollu z Focusu sú šokujúce

Výsledky, ktoré priniesol Exit Poll agentúry Focus je mimoriadne prekvapivý. Hovorí sa o politickom zemetrasení:

SMER 27, 30%

SAS 13,30%

OĽANO-NOVA, 11, 20%

SNS 8%

Reklama

Most-Híd 7, 30%

Kotleba – ĽSNS 6, 8%

Sieť 6, 7%

Sme rodina 5, 90%

KDH 5%

 

Väčšina volebných miestností sa zatvorila, začínajú sa spočítavať hlasy

Väčšina volebných miestností pre parlamentné voľby sa zatvorila. Výnimkou je len volebná miestnosť na obecnom úrade v Chorvátskom Grobe v okrese Senec, ktorú zatvoria až o 22.15 h. Dôvodom je, že miestnosť dnes otvo

Voľby do NR SR sú ukončené

Dosiahli slovenskí voliči v účasti tento rok rekord? Kto zostaví nasledujúcu vládu? Na tieto ale aj iné otázky dostaneme predbežné odpovede už dnes. Oficiálne výsledky budú zverejnené zajtra o 11.tej hodine, no tie budú presnejšie už len o štatistickú odchýlku.

Ilustračné foto
Ilustračné foto

 

rili až o 7.15 h. Toto predĺženie hlasovania však neovplyvní volebné moratórium, ktoré sa skončilo. Zverejňovať sa môžu aj prieskumy exit poll.

Tam, kde sa volebné miestnosti zatvorili, sa začínajú spočítavať hlasy. Prvé priebežné neoficiálne výsledky parlamentných volieb by mohli byť známe približne 40 minút po uzatvorení hlasovacích miestností. Priebežné výsledky sa budú zverejňovať na stránke www.volbysr.sk. Definitívne výsledky bude Štatistický úrad SR prinášať bezprostredne po ich schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán v nedeľu 6. marca.

Okrskové volebné komisie a štátna komisia pre voľby museli počas volebného dňa riešiť viacero podnetov. Podnety, ktoré voliči adresovali na okrskové komisie, sa týkali najmä upozornení na otvorené schránky na odkladanie nepoužitých volebných lístkov. “Niektorí sa sťažovali, že pri podpisovaní sa prekrývajú niektoré údaje,” dodala zapisovateľka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eva Chmelová. Ďalej sa ľuďom nepáčilo, že boli nedostatočne označené hlasovacie schránky, ktoré neboli odlíšené od schránok na odkladanie nepoužitých hlasovacích lístkov. Niekde podľa Chmelovej chýbali vzory hlasovacích lístkov. Voliči na niektorých miestach upozornili aj na nevhodné správanie členov okrskových volebných komisií.

Na štátnu komisiu pre voľby zas prišli desiatky podnetov na porušovanie volebnej kampane. “Niektoré z nich vyzerajú, že sa nimi bude štátna komisia určite zaoberať, pretože sú aj zdokumentovateľné,” uviedla Chmelová. Zároveň upozornila, že za každé porušenie volebného moratória hrozí sankcia.

Reklama

Po 22.00 h začala štátna volebná komisia spočítavať hlasy, ktoré poslali slovenskí občania, ktorí nemajú trvalý pobyt na území Slovenskej republiky. Celkovo na štátnu komisiu prišlo 1049 obálok. Zároveň bude štátna komisia pre voľby očakávať zápisnice z okresných volebných komisií.

Konečné výsledky by mali byť vyhlásené v nedeľu 6. marca na tlačovej konferencii.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:25

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča sa podľa exit pollu zrejme stala víťazom stredajších parlamentných volieb. V 151-člennom parlamente by mala podľa prieskumu 58 mandátov. Na druhom mieste skončila so 44 mandátmi stredo-ľavicová koalícia Rieky spravodlivosti, ktorú vedie Sociálnodemokratická strana prezidenta Zorana Milanoviča. Správu priniesla agentúra HINA.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Na snímke voliči volia vo volebnej miestnosti v Záhrebe počas parlamentných volieb v Chorvátsku v stredu 17. apríla 2024
Včera 20:24

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA bude v sobotu hlasovať o vojenskej pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan. V stredu to oznámil predseda snemovne Mike Johnson. Informovala o tom agentúra AFP.

Včera 20:23

Ceny ropy klesli v stredu o takmer 3 %, pričom cena ropy Brent skĺzla pod 87,50 USD za barel (159 litrov). Výrazne sa pod to podpísali najnovšie informácie o prudkom zvýšení ropných zásob v USA, ako aj slabšie ekonomické údaje z Číny, než sa čakalo. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Včera 20:22

Zásoby ropy v Spojených štátoch pokračovali v minulom týždni vo výraznom raste, pričom rozsah rastu prekonal odhady zhruba dvojnásobne. Výsledkom je objem zásob, ktorý je pre súčasné obdobie roka takmer už na úrovni 5-ročného priemeru. Informoval o tom portál RTTNews.

Včera 20:19

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair očakáva, že do polovice júla dostane od americkej spoločnosti Boeing 40 lietadiel. Povedal to v stredu šéf aerolínií Michael O’Leary, ktorého citovala agentúra Reuters.

Včera 20:10

Vo finále Slovnaft Cupu sa stretnú futbalisti dvojnásobného obhajcu trofeje FC Spartak Trnava a MFK Ružomberok.

Trnavčania zvládli stredajšiu semifinálovú odvetu, keď po domácom víťazstve 1:0 remizovali na ihrisku FK Železiarne Podbrezová 0:0 a v stredu 1. mája o 15.00 h v Košiciach sa pokúsia získať domáci pohár tretíkrát za sebou.

Včera 19:57

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov otvorili domáci Turnaj piatich krajín v Poprade prehrou. V stredajšom prvom zo štyroch zápasov na podujatí podľahli českým rovesníkom vysoko 2:7. Oba góly Slovenska zaznamenal útočník Lukáš Klečka.

Včera 19:08

Švédsky parlament schválil v stredu návrh zákona, ktorým sa zníži vek potrebný na tzv. právnu zmenu pohlavia, a to z 18 na 16 rokov. Informovala agentúra AP.

Osoby mladšie ako 18 rokov budú na zmenu pohlavia naďalej potrebovať súhlas svojho zákonného zástupcu, ošetrujúceho lekára, aj príslušného zdravotného úradu.

Nebude sa však už vyžadovať, aby mali stanovenú diagnózu tzv. rodovej dysfórie, čím sa lekársky označuje nesúlad medzi skutočným pohlavím a pociťovanou rodovou identitou človeka.

Včera 19:06

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v stredu navštívila Tunisko a stretla sa s tamojšími predstaviteľmi, s ktorými diskutovala o “novom prístupe” k nelegálnej migrácii aj o ekonomickej spolupráci s Tunisom. Informovala agentúra AFP.

Meloniová sa v Tunise stretla s tamojším prezidentom Kaísom Saídom, ktorý v utorok po schôdzke s národno-bezpečnostným tímom prisľúbil, že Tunisko nebude centrom ani miestom pre odchod migrantov zo subsaharskej Afriky.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová na návšteve Tuniska
Na snímke talianska premiérka Giorgia Meloniová a tuniský prezident Kajs Saíd počas stretnutia v Tunise
Včera 18:57

Najväčší odborový zväz v Grécku, Všeobecná konfederácia gréckych pracujúcich (GSEE), zorganizoval na stredu rozsiahle štrajky. Trajekty nepremávali, verejná doprava bola narušená a niektoré štátne nemocnice v Aténach i v iných mestách fungovali iba s núdzovým počtom personálu. Informovala o tom agentúra AP.

Na čele štrajkov stojí GSEE a jej cieľom je návrat k právam na kolektívne vyjednávanie, ktoré boli zrušené pred viac ako desiatimi rokmi počas vážnej finančnej krízy.

Včera 18:29

Zasadnutie Rady NATO – Ukrajina, o ktoré požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, sa uskutoční v piatok. Zelenskyj by mal rokovať s ministrami obrany členských krajín Aliancie, oznámil v stredu jej generálny tajomník Jens Stoltenberg.

Včera 18:28

Zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo v stredu večer miestneho času západ Japonska. Varovanie pred prívalovými vlnami cunami však vydané nebolo, informovala televízia NHK World.

Včera 18:25

Predsedníčkou ruského najvyššieho súdu sa v stredu stala spolužiačka ruského prezidenta Vladimira Putina z vysokej školy, 70-ročná Irina Podnosovová. Informovala o tom agentúra DPA.

Kritici ruského prezidenta sa dlhodobo sťažujú na rodinkárstvo či časté zvýhodňovanie známych v rôznych funkciách, ktoré podľa nich šéf Kremľa využíva na udržanie svojej moci.

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali