Vojna v Sýrii. Časť III. Aktéri sýrskej vojny, Islamský štát a ruský zásah v hodine H

Vojna v Sýrii. Časť III. Aktéri sýrskej vojny, Islamský štát a ruský zásah v hodine H

Sýria 23. decembra 2017 (HSP/Foto:Michaela Kolimárová)

 

V  štyroch častiach vám prostredníctvom politika a prekladateľa sýrskeho pôvodu Jalala Suleimana objasňujeme príčiny vzniku vojnu v Sýrii, jej priebeh a perspektívy vývoja po jej skončení.

Na snímke Jalal Suleiman

Ing. Jalal Suleiman, PhD. sa narodil v roku 1965 v Sýrii v kresťanskej komunite. Na Slovensku žije od roku 1985. Je absolvent Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Je orientalistom, súdnym prekladateľom a tlmočníkom. Je tiež autorom publikácie Slovensko-arabská konverzácia. 

Reklama

Po takmer siedmych rokov od začiatku Sýrskej vojny je správny čas  rekapitulovať a analyzovať to, čo sa stalo, čo sa deje a čo sa môže udiať. Dnes síce ešte vojna neskončila, ale jej koniec je už na dosah. Kto sú tí, ktorí to všetko začali, prečo a s akým zámerom? Kto je pravdepodobný  víťaz a kto je porazený? Pokúsim sa o to prostredníctvom tohto portálu, nezdráhajúceho sa priblížiť  k sledovaniu geopolitickej situácie v oblasti Blízkeho východu a Severnej Afriky.

 

Reklama

Časť III. Aktéri sýrskej vojny, Islamský štát a Rusky zásah v hodine H

Na území Sýrie prebieha skutočná vojna. Na jednej strane stojí legitímna armáda a jej zložky (vojenské zložky Sýrskej armády sa skladajú z profesionálnych vojakov a z vojakov povinnej základnej vojenskej služby). Na druhej strane stojí nekoordinovaná, takzvaná Slobodná armáda. Zložkami tejto takzvanej Slobodnej armády je niekoľko stoviek ozbrojených skupín bez spoločného velenia. Tvrdé jadro týchto ozbrojených skupín tvorí 10 útvarov fundamentalistov, džihádistov, na čele s obávanou organizáciou Al-Nussra, priamo napojenou na teroristickú organizáciu Al-Kajdá, ktorá ju cez dlhé hranice s Tureckom, Jordánskom a Libanonom zásobuje regrutovanými džihádistami z rôznych krajín sveta (Slovensko pritom nie je výnimkou).

Dnešné vyzbrojovanie povstalcov otvorene potvrdzuje okrem iných krajín aj Saudská Arábia a Katar. Spomínané krajiny dodávajú rebelom veľké objemy zbraní, trhavín a logistického vybavenia. To je vyžívané nie len v boji, ale najmä pri krviprelievaní civilistov. Väčšina zbraní teroristov v Sýrii má Izraelský a americký pôvod výroby.

Turecko ako člen NATO a uchádzač o členstvo v EÚ je hlavnou krajinou, ktorá na svojom území povoľuje a priamo participuje na výcviku naverbovaných žoldnierov, následne vstupujúcich na územie Sýrie. Každému je azda jasné, že hlavní partneri USA v Perzskom zálive, t.j. Katar a Saudská Arábia by si nemohli dovoliť sami tak intenzívne a nehanebne financovať rebelov bez súhlasu USA. Z toho vyplýva, že majú v týchto krajinách najväčšie vojenské základne.

 

Reklama

Vznik Islamského štátu ISIS

Vznik teroristickej organizácie ISIS je podobný vzniku známej teroristickej organizácie Al-Kájda. Tá bola namierená proti vtedajšiemu Sovietskemu zväzu a dnešná, novšia verzia v boji proti Sýrii. Tieto tvrdenia nie sú osobným dojmom, pretože priamo viceprezident USA Joe Biden tvrdil, že ISIL bol financovaný Saudskou Arábiou, Katarom a Tureckom. Dokonca i samotná bývalá ministerka zahraničných veci USA Hillary Clintová vo svojich memoároch priznáva, že Spojené štáty americké priamo založili ISIS. Clintonová uvádza, že netrpezlivo čakali na vyhlásenie vzniku Islamského štátu 5.7.2013. Boli pripravení s európskymi partnermi uznať tento štát, no prevrat v Egypte 30. 6. 2013 zmenil všetky plány!

Priamo šéf ISIS, Abú Baker Al-Bagdádí (pravým menom Ibrahim Auda Al-Badrí) bol väznený v irackej Buke od februára do decembra roku 2004 pod americkým dohľadom, ktorého neskôr odovzdali Iračanom. Tí ho prepustil na slobodu a následne na to význam jeho osobnosti raketovo stúpol a za krátku dobu sa stal druhým mužom organizácie v roku 2006. Od roku 2010 je už jej kalifom. Spojené štáty americké sú známe prenasledovaním a konfiškáciou majetku a finančných transakcii fundamentalistických hnutí. Je prinajmenšom podozrivé, že doposiaľ nie sú k dispozícii žiadne informácie o podobnom úkone vo vzťahu k Islamskému štátu, a to napriek nepredstaviteľnému bohatstvu tejto teroristickej organizácie.

V súčasnosti je nevyhnutnosťou, aby Spojené štáty so svojimi európskymi partnermi podnikli vojenské opatrenia proti “islamskému štátu”. Tento “štát” dokázal byť zdrojom ohrozenia partnerov Spojených štátov v regióne.

 

Reklama

Islamský štát ako zámienka agresie

Treba povedať, že táto agresia nie je krátkodobá. Americká administratíva vopred avizovala, že boj proti teroristom na území Sýrie a Iraku bude trvať dlho. Je namieste otázka, prečo by mali tieto útoky trvať tak dlho. Azda teroristi z islamského Kalifátu disponujú letectvom či protileteckými systémami? Azda teroristi z islamského kalifátu disponujú družicami či zbraňami hromadného ničenia?  Určite nie!

Ciele americkej administratívy treba hľadať v kontexte zvráteného rebríčka amerických hodnôt! Zvrátenosť je keď tvrdia, že medzi teroristami sú aj takí, ktorí sa dajú označovať za umiernených!

Terajšie atentáty sú súčasťou prvej fázy útokov. Sledujú zmenu pomeru síl v radoch teroristov. Chcú, aby tzv. umiernení teroristi ovládali priestor v snahe vyvolať ďalšiu fázu napadnutí, umožňujúcu prechod týmto umierneným teroristom do hlavného mesta Sýrie! Faktom ale je, že súčasní bojovníci islamského štátu sú včerajší bojovníci tzv. Slobodnej sýrskej armády a Frontu al-Nusrá, ktorý sa ocitol v zozname teroristických organizácii. Teda po relatívnej porážke moslimského kalifátu si jej bojovníci oholia svoje dlhé brady a stanu sa umiernenými teroristami!

 

Chemické zbrane ako zámienka k invázii

Sýria je krajina, ktorá už desaťročia vystupuje v oblasti Blízkeho východu s iniciatívou na demilitarizovanie zbraní hromadného ničenia. Sýria nikdy nepotvrdila, že by vlastnila zbrane podobného typu, no v poslednom období opakovane vyhlásila, “ak by sme mali chemické zbrane, určite by sme ich nepoužili proti sýrskemu civilnému obyvateľstvu, no určite by sme ich použili proti votrelcom”. Táto psychologická vojenská terminológia úplne stačila na to, aby sa európsky a americký západ postavili na nohy a zveličili ohrozenie celosvetového mieru. Všetci však vieme, že podobný scenár už bol použitý ako zámienka k invázii do Iraku. Každá agresia začína veľkou lžou. Tak to bolo v prípade Juhoslávie, Iraku aj Líbye. Žiaľ, veľká väčšina sveta sa nechala už niekoľkokrát ohlúpnuť, takže dnes je už snáď každému jasné, že imperialistické veľmoci opäť raz klamú. Avšak svet je už tak unavený neustálou kamuflážou, že je ochotný tomu opäť raz uveriť!

Keď hovoríme o Sýrii, treba vnímať jej citlivé postavenie v arabskom svete. Priama invázia do Sýrie nikdy nebola reálna, pretože nik nedokáže odhadnúť skutočné dôsledky vojenskej invázie Severoatlantickej aliancie, alebo inej vojenskej sily do tejto krajiny. Väzby medzi Sýriou a libanonským Hizballáhom ako aj jej strategická väzba s Iránom naznačujú, že v prípade zahraničnej priamej invázie do tejto krajiny bude táto znamenať aj destabilizáciu celého Perzského zálivu. Aj Turecko samotné sa dnes už netají svojou ambíciou prameniacou zo slávnej Osmanskej ríše ovládnuť teritórium. Je taktiež ohrozené rozkolom spoločnosti v prípade, ak kríza v Sýrii bude pretrvávať dlhšie. V Turecku sa odhaduje prítomnosť vyše 20 miliónov občanov šiítskej menšiny. Tá má bližšie k Iránu a Sýrii. Táto menšina sa v prípade Irackej vojny neangažovala, lebo samotné Turecko aktívne neparticipovalo na invázii do Iraku, ba naopak politicky bola aktívne proti nej.

Pokiaľ sa sýrska vojna vymkne z rúk a zmení sa na sektársku občiansku vojnu, následný scenár bude mať za následok podobný vývoj ako v ostatných krajinách Blízkeho východu. Dané krajiny sú spoločenskou skladbou podobné Sýrii.

 

Reklama

Ruská vojenská výpomoc Sýrii prišla v čas

Dnes je v Sýrii medzi novorodenými dievčatami vo veku od 1 do 6 rokoch silno zastúpené meno Russia. V arabčine sa totiž skrátený názov Ruskej federácie udáva v ženskom rode a znie Russia . Týmto spôsobom demonštrujú sýrski obyvatelia svoju vďačnosť Ruskej federácii, odkedy použila táto veľmoc Právo veta v Bezpečnostnej rade OSN a zabránila vojnovým štváčom zopakovať v Sýrii líbyjsky scenár. Táto vďačnosť sa zdvojnásobila priamou vojenskou výpomocou Ruskej federácie Sýrii prostredníctvom ruských vzdušných síl, schopným v priebehu 10 dní  obmedziť moc samozvanej teroristickej organizácie islamský štát (ISIS) a zničiť teroristom značné percentá z ich infraštruktúry. Týmto aj obnažili koalície sústredené okolo Spojených štátov amerických. Poukazovali tak na ich pokrytectvo a klamlivosť ich náletov na ISIS v Sýrii. Treba povedať, že koalícia 88 štátov na čele s USA, údajne bojujúcich proti ISIS nedosiahla žiadne výsledky. Popritom teroristi dobývali ďalšie mestá a regióny v Sýrii na úkor legitímnej Sýrskej armády.

Ruská výpomoc znamenala ihneď začiatok konca nájomných vojakov USA a Izraela. Ofenzíva sýrskej armády po 10 dňoch efektívnych náletov ruských vzdušných síl dokázala oslobodiť desiatky osád, nachádzajúcich sa v oblasti od mesta Homs v centre Sýrie, smerom k  Aleppu, druhému najväčšiemu mestu na severe krajiny. Túto pozemnú vojenskú ofenzívu Sýrskej armády by nebolo možné uskutočniť bez ruských náletov a vojenskej pomoci. Útok prebieha a je veľmi intenzívny. Veľké víťazstvo nastane, ak Sýrska armáda oslobodí druhé najväčšie mesto v krajine. Je totiž v tomto boji kľúčové. Obyvateľstvu v Sýrii vzrástla nadej,že poraziť ISIS a iné teroristické organizácie operujúce na území Sýrie je možné.  Rusi sú Západom  kritizovaní za ich  pomoc legitímnej sýrskej vláde a sýrskemu ľudu.  Treba povedať, že tento zásah prebieha plne v súlade s  medzinárodným právom.  Legitimita každého zásahu cudzej moci do vnútorných záležitostí suverénneho štátu predpokladá buď rezolúciu  Bezpečnostnej rady OSN, alebo je priamym pozvaním legitímnej vlády daného štátu, akým Assadova vláda bezpochyby je!

Reálny stav je dnes taký, že ISIS už reálne neexistuje. Sýrska armáda, ktorá kontrolovala začiatkom roka 2017 iba 35% územia Sýrie víťazi. Ku koncu tohto roka ozbrojené teroristické skupiny kontrolujú iba 9% územie Sýrskej arabskej republiky.

 

Reklama

Predchádzajúce časti:

https://www.hlavnespravy.sk/vojna-v-syrii-cast-ii-hladka-arabska-jar-komplikovana-libya-tvrdy-mur-svateho-pavla/1243670

https://www.hlavnespravy.sk/vojna-v-syrii-cast-pozadie-predohra-takzvanej-arabskej-jari/1234814

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali