Vodohospodári zvyšujú bezpečnosť Žitného ostrova

Vodohospodári zvyšujú bezpečnosť Žitného ostrova

Bratislava 28. januára 2021 (SITA/HSP/Foto:TASR-Henrich Mišovič)

 

Slovenský vodohospodársky podnik v najbližších dňoch obnoví práce na protipovodňovej ochrane dolného úseku Malého Dunaja v okrese Dunajská Streda

Lodný mlyn v Kolárove
Ilustračné foto

Projekt prináša aj benefity pre životné prostredie – vznik nového vtáčieho ostrova, náhradná výsadba vyše štyroch tisícok stromov, obnova prirodzeného vodného režimu v Klátovskom ramene, spriechodnenie migračných bariér pre ryby na Malom Dunaji.

Reklama

Protipovodňové opatrenia chránia životy a majetok obyvateľov. V blízkosti Klátovského ramena a priľahlého úseku Malého Dunaja sú viaceré obce, ako Horné Mýto, Trhová Hradská, Topoľníky, Ohrady, Dunajský Klátov či Orechová Potôň. V dosahu zaplavenia územia v prípade vybreženia vôd na úseku Klátovského ramena môže byť ohrozených 2 643 obyvateľov s potenciálnymi povodňovým škodami cca 23,5 mil. eur. Počas povodní je bezprostredne ohrozený život 171 obyvateľov s priamymi škodami približne 4,7 mil. eur.

 

Reklama
V rámci protipovodňovej ochrany dolného úseku Malého Dunaja je aktuálne v štádiu ukončovania I. etapa

V rámci protipovodňovej ochrany dolného úseku Malého Dunaja je aktuálne v štádiu ukončovania I. etapa. Pred dokončením je podzemná tesniaca stena na ľavostrannej ochrannej hrádzi Malého Dunaja a pravostranná ochranná hrádza Váhu. Po vybudovaní zátvorného objektu budú vodohospodári pokračovať v ďalších protipovodňových opatreniach Žitného ostrova.

So zapojením širokej odbornej verejnosti musia vodohospodári do konca roku 2022 spracovať prierezovú vodohospodársko-environmentálnu štúdiu úpravy vodného režimu Klátovského ramena. Do kolaudácie zátvorného objektu tiež spriechodnia migračnú bariéru – hať Čierna Voda na toku Malý Dunaj s využitím fragmentov mŕtvych ramien, určia pozemky v správe štátnych inštitúcií v blízkosti tokov Malý Dunaj a Klátovské rameno a najneskôr do konca roku 2025 zabezpečia výsadbu dubovo-brestovo-jaseňových alebo vŕbovo-topoľových nížinných lužných lesov.

Projekt žiaľ prináša aj negatívne zásahy do prírody. Kvôli výstavbe protipovodňového opatrenia, zátvorného objektu s priečnou hrádzou v koryte Klátovského ramena, vodohospodári vyrúbu 572 drevín v 5. stupni ochrany Národnej prírodnej rezervácie Klátovské rameno.

Na základe podnetu ministerstva životného prostredia boli práce na odstránení drevín pozastavené v auguste 2020. Ministerstvo vtedy iniciovalo ešte jedno kolo riešenia kompenzačných opatrení aj v spolupráci s mimovládnymi organizáciami a ochrancami prírody. Výsledkom je zmiernenie environmentálneho dopadu protipovodňových opatrení a zvýšenie kontroly nad ich dodržiavaním.

Pri výstavbe a pri výkone zásahov do biotopov európskeho významu budú vodohospodári uplatňovať všetky zásady na nerušenie lokalít, ktoré sú miestom rozmnožovania chránených živočíchov. Projekt protipovodňovej ochrany prešiel procesom posudzovania vplyvov na životné prostredie, ako aj územným a stavebným konaním za účasti verejnosti, organizačných zložiek ministerstva životného prostredia a mimovládnych organizácií.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 19:44

Európske akciové trhy pokračovali v piatok v raste vyššie a dostali sa na nové rekordné maximá. Podporili ich nádeje na znižovanie úrokových sadzieb v USA.

Včera 19:38

Pri piatkových záplavách v Afganistane zahynulo najmenej 50 ľudí, počet obetí sa však podľa tamojšieho ministerstva vnútra môže ešte zvýšiť.

Včera 19:34

Pri bojoch v jednej zo štvrtí palestínskeho mesta Gaza v piatok zahynuli štyria vojaci izraelskej armády. Podľa predbežného vyšetrovania ich zabilo výbušné zariadenie. Pri výbuchu sa vážne zranili aj ďalší dvaja dvojaci.

Včera 19:31

Desaťtisíce farmárov a pravicových aktivistov v piatok vo Varšave protestovali proti environmentálnej politike Európskej únie (EÚ). Demonštranti žiadali uvoľnenie environmentálnych opatrení EÚ a zastúpeniu EÚ vo Varšave odovzdali petíciu. Počas protestu na podporu svojich požiadaviek trúbili, púšťali sirény, odpaľovali ohňostroje a mávali transparentmi s nápisom “Preč so zelenou dohodou“. Na proteste sa podľa odhadu hovorkyne miestnych úradov zúčastnilo 30.000 až 35.000 ľudí, organizátori však očakávali viac.

Poľsko protest farmári
Poľskí farmári a ďalší demonštranti sa zhromaždili v centre Varšavy, aby protestovali proti klimatickej politike Európskej únie a proeurópskej vláde Poľska, v piatok 10. mája 2024
Včera 19:25

Spoločnosť OpenAI v pondelok oznámi vytvorenie vlastného vyhľadávača, ktorý už bol označený za „zabijaka Googlu“.

Píše o tom agentúra Bloomberg.

Ide vraj o rozšírenie pre ChatGPT, ktoré mu umožní okamžite poskytovať podrobné výsledky s odkazmi na zdroje a dokonca vizualizovať obsah.

Zaujímavé je, že OpenAI chce svoj produkt oznámiť deň pred konferenciou Googlu, na ktorej IT gigant predstaví svoje top novinky.

Včera 19:07

Americký prezident Joe Biden v piatok schválil nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur), informoval Biely dom.

Včera 18:44

Valné zhromaždenie OSN v piatok väčšinovo schválilo rezolúciu, ktorá zlepšuje postavenie Palestínčanov v rámci OSN a odporúča prijať ich za plných členov v tejto organizácii.

Včera 18:43

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Soľskyj v piatok oficiálne rezignoval pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále.

Včera 17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali