Vodný slalom: Víťazstvo Martikána vo finále SP v Čunove: Profesorsky precízne

Vodný slalom: Víťazstvo Martikána vo finále SP v Čunove: Profesorsky precízne

Čunovo 24. augusta (TASR) – V záverečnom 5. kole SP slalomárov na divokej vode v Čunove nad kanálom rezonovalo v sobotu najviac jedno meno. Päťnásobný olympijský medailista singlista Michal Martikán sa vrátil po ročnej pauze tak, ako si navykli priaznivci počas jeho obdivuhodnej kariéry – s víťazným žezlom v ruke. Test pred MS v pražskej Troji dopadol pre kráľa perejí na jednotku a ak nevystrašil súperov, tak aspoň ich upozornil na návrat velikána so slovami: Som tu, treba sa mať na pozore.

Michal Martikán sa nezmenil, túži po víťazstvách a všetko im podriadi. Po naplánovanej prestávke tohto roku akoby zažehnával hlad po pretekoch a v čunovskom kanáli ho tento apetít dohnal až k víťazstvu. "Zanalyzujem sa podrobne až neskôr, či som urobil dobre a venoval toľko času tréningom bez pretekov," povedal s typickým svojím úsmevom. "Naplánoval som si oddych, viac som sa venoval príprave, regenerácii. Teraz som sa cítil dobre, no rozoberať detaily budem až neskôr, po septembrových majstrovstvách sveta v Prahe."

V perejách vnímal Michal Martikán každú maličkosť. "Vôbec som nerozmýšľal nad tým, či stratu po väčších chybách v strednej časti zlikvidujem, som však rád, že mi vyšiel skok na niagare a že som všetkých časovo predbehol. Záležalo veľa od bránok, od ich rozostavenia, pretože nie vždy môžete stratu takto zlikvidovať."

Po bronze vlani na OH v Londýne sa Michal Martikán prvýkrát predstavil v pretekoch doma až teraz v Čunove. "Vonku som bol len v USA na májových testovacích pretekoch v Deep Creeku. Cítil som sa dobre, ako vždy pred veľkými pretekmi, s klasickou prednervozitou, všetko bolo také, aké malo byť. Aj vďačná atmosféra mi dopriala, veľmi si vážim povzbudzovanie, navyše keď vyhráte, je to veľmi príjemné."

Reklama

Voda sa na niektorých miestach medzi bránkami v kanáli menila, bolo si treba dávať veľký pozor a Michal Martikán žiaden detail nepodcenil. S pádlom zaberal pozorne, metodicky perfektne, ‘čítal’ vodu s profesorskou precíznosťou. "Viem, kde som urobil chyby a cením si aj zábery, ktoré som trafil presne. Bola to pre mňa generálka na majstrovstvá sveta, skúseností mám dostatok a viem, čo všetko na mňa čaká. Na Prahu sa treba poriadne pripraviť, až Troja ukáže, ako som všetko zvládol. Doma si ešte pred odjazdom na MS potrénujem a čo najviac pojazdím."

V Čunove Michala Martikána videla aj manželka. "Venoval som jej darček k 10. výročiu svadby, na iný nebol čas, hádam ho dostatočne ocení," šibalsky si zaželal.

Reklama

Matej Beňuš slovenskému slalomu venoval tretie miesto. V hlave mu mohla víriť myšlienka na celkové prvenstvo, aj preto ju vyčistil od rôznych úvah a naplno sa sústredil na finálovú jazdu. "Minulý i predminulý rok som kalkuloval, teraz som na bodové súčty nemyslel, aby som sa nerozptyľoval. Finálová jazda si žiadala absolútne sústredenie. Svetový pohár niečo znamená, uspieť na ňom dodá náladu. Ja som sa aj v tejto sezóne pokúšal celkove zvíťaziť, nevynechal som žiadne kolo sveťáku, pretože preteky sú najlepší tréning a svetový šampionát je predo dvermi. Formu mám sľubnú, som spokojný, viem, kde mám rezervy. Trať bola zradná, ľahko pochovávala nádeje, našťastie som žiadnu hrubú chybu neurobil."

Matej Beňuš len raz v seriáli zlyhal. "V španielskom Seu d’Urgell ma 50-sekundová penalizácia pripravila o rozhodujúce body, inak som vo finále ani raz nechýbal. Som presvedčený, že hocikedy môžem zvíťaziť a že som súčasťou absolútnej špičky. Na pražskej ľahšej vode sa zvyknú stavať náročné trate, nejako mimoriadne sa mi tam nedarí, teraz sa nechám prekvapiť."

Alexander Slafkovský takmer všetkých zaskočil, stačilo len, aby zajazdil čisto a celkove by v SP zvíťazil. "Ustrážil som si hlavne tri časti trate, kde sa rozhodovalo. Finálová bola podstatne náročnejšia ako v kvalifikácii, prečítali sme ju všetci takmer rovnako, s podobnými prejazdami. Minulý rok to bolo lepšie, teraz celá sezóna pôsobí na mňa rozkolísane. Formu ladím na MS, no mrzí ma, že to takto v Čunove dopadlo. Keby som si neťukol a dosiahol čistý čas, cítil by som sa oveľa lepšie."

Každá sezóna je iná, najmä keď špička sa opäť vyrovnala. "Prejaví sa každé zakolísanie, musíte čeliť aj únave," rozpitvával leto Slafkovský. "Treba si teraz oddýchnuť a dva týždne pred MS perfektne doladiť formu. V Prahe si trúfam viac ako na piate miesto, získal som tam prvú seniorskú medailu a na tamojšom kanáli sa mi jazdí čoraz lepšie."

Alexander Slafkovský sa teší aj na rolu otca, radostnú udalosť očakáva v októbri. "Okolo jedenásteho, nechám sa prekvapiť, či to bude dievčatko, alebo chlapček. Minulý rok sa bratovi narodil Alexander tretí, môj synovec, niečo som sa naučil, už sa teším na rodičovské starosti a radosti."

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:12

Grécki armádni pyrotechnici zneškodnili dovedna 314 bômb z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré našli v podzemnom sklade na starom aténskom letisku zatvorenom už od roku 2001.

14:09

Maďarsko sa pripravuje v druhej polovici tohto roka na skutočné stredoeurópske predsedníctvo v Rade EÚ. Podľa agentúry MTI to povedal v piatok šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó na spoločnej tlačovej konferencii s českým ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským.

Lipavský  Szijjártó
Na snímke český minister zahraničných vecí Jan Lipavský (vľavo) a maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
14:07

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že vzhľadom na zhoršujúcu sa humanitárnu krízu v Pásme Gazy zvyšuje svoje financovanie na podporu Palestínčanov postihnutých prebiehajúcou vojnou medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

13:55

Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci výrazne zrýchlil, pričom dosiahol najvyššie tempo za takmer rok. Okrem toho sa zrýchlilo aj tempo rastu úverov súkromnému sektoru, aj keď zrýchlenie bolo iba mierne, pričom ho podporili najmä pôžičky pre firemný sektor. Naopak, rast úverov domácnostiam sa v porovnaní s vývojom vo februári mierne spomalil. Uviedla to v piatok Európska centrálna banka (ECB).

13:38

Výjazd a vjazd na rýchlostnej ceste R1 v Banskej Bystrici v smere na Brezno v piatok od 19.00 h úplne uzavrú. Dôvodom je obnova asfaltového krytu vozovky. Na dopravné obmedzenie upozorňuje banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti.

13:37

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v máji a júni pokračovať v pravidelnej údržbe a servise tunelov po Slovensku. V nasledujúcich týždňoch čaká údržba tunely Šibenik, Svrčinovec, Poľana, Žilina, Ovčiarsko, Bôrik, Branisko, Považský Chlmec a podjazd Lučivná. V čase údržby budú tunely uzavreté a doprava bude presmerovaná na súbežné cestné komunikácie. NDS o tom informovala v piatok.

13:36

V roku 2023 ukončil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR 35 kontrolných akcií v 135 subjektoch, ktorým adresoval 227 odporúčaní na zlepšenie stavu a riešenie nedostatkov. Výsledky kontrol sú alarmujúce a Slovensku chýba strategické smerovanie, uviedol v piatok NKÚ v zverejnenej správe o kontrolnej činnosti, ktorú predložil do Národnej rady SR.

13:35

Informácie o príjemcoch cezhraničných platieb zbiera finančná správa (FS) do konca apríla. Potrebné údaje musia zaslať poskytovatelia platobných služieb cez formulár FS. V piatok to pripomenula Drahomíra Adamčíková z Finančnej správy SR.

13:35

Sociálna posisťovňa (SP) oznámi schválenie poskytnutia úľavy z odvodov oprávneným potravinárskym firmám do konca apríla. Oznámil to hovorca SP Martin Kontúr. Po schválení štátnej pomoci tak zamestnávateľ – potravinár podľa neho zaplatí za apríl znížené poistné.

13:34

Vláda pripravuje nové, progresívnejšie sadzby zdanenia príjmov fyzických osôb. Vyššie zdanenie bude však znamenať trestanie úspešných ľudí. Uviedol to predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling za účasti poslanca Národnej rady SR Mariána Viskupiča s odvolaním sa na Program stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý bol schválený vládou. Podľa Viskupiča by najvyššie zdanenie fyzických osôb malo v SR dosiahnuť úroveň až 32 %.

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali