Vláda získala v NR SR dôveru. Taraba: “Zdá sa, že stratili ústavnú väčšinu.” Kollár hovorí o “druhej šanci” pre koalíciu. Matovič: “Myslím si, že bolo dobré urobiť rez. Ak by som zostal premiérom, bol by som len symbolom utrpenia, pandémie a človeka, ktorý ľuďom bral slobodu”

Vláda získala v NR SR dôveru. Taraba: “Zdá sa, že stratili ústavnú väčšinu.” Kollár hovorí o “druhej šanci” pre koalíciu. Matovič: “Myslím si, že bolo dobré urobiť rez. Ak by som zostal premiérom, bol by som len symbolom utrpenia, pandémie a človeka, ktorý ľuďom bral slobodu”

Bratislava 4. mája 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/SITA/TASR/Foto:SITA-Branislav Bibel, TASR-Jaroslav Novák, Martin Baumann)

 

Prinášame sumár toho, ako jednotliví poslanci parlamentu v utorok reagovali na to, že vláde Eduarda Hegera bola v hlasovaní vyslovená dôvera

Na snímke zľava v popredí: Minister financií SR a podpredseda vlády SR Igor Matovič, podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová a predseda vlády SR Eduard Heger po hlasovaní o Programovom vyhlásení vlády (PVV) v rámci rokovania 27. schôdze Národnej rady SR. Bratislava, 4. máj 2020

“Vláda Eduarda Hegera získala dôveru!” Oznámil krátko pred 10:30 podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí).

Reklama

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) na spoločnom tlačovom brifingu predstaviteľov koalície poďakoval poslancom, ktorí vyjadrili jeho kabinetu dôveru. Vládnu zostavu označil za “vládu obnovy a prosperity Slovenskej republiky”. “Budeme naďalej pokračovať v boji proti korupcii a za očistu Slovenska,” sľúbil premiér Heger.

„Budeme sa správať ako dobrý hospodár a rozumne a transparentne spravovať verejné prostriedky.“ Heger ďalej podotkol, že prioritou vlády bude rodinná politika a vytváranie priaznivých podmienok podnikanie a prácu.

Reklama

Predseda parlamentu a líder Sme rodina Boris Kollár sa vyjadril, že koalícia dnes „dostala druhú šancu“.

„Ja pevne verím a som presvedčený, že sa viac taká kríza nebude opakovať a že si niektorí ľudia prestanú merať egá a že sa budú v prvom rade pozerať na občanov, na voličov ktorí nás sem do tohto parlamentu dostali. Poslali nás sem, aby sme naplnili svoje programe, každá jedna strana prišla do NR so svojim programom, ktorý vieme naplniť len vtedy, keď budeme súdržní,“ myslí si Kollár.

Podľa šéfa OĽaNO a ministra financií Igora Matoviča výmena na poste predsedu vlády bola dôležitá, aby koalícia mohla naplniť svoje ciele. “Po tej strašnej rane, ktorú sme dostali počas pandémie, kde sme zažívali medicínsky najkritickejší rok od prvej svetovej vojny, si myslím, že bolo dobré urobiť takýto rez a umožniť nový začiatok.”

„Áno, osobne pre mňa to nie je príjemné stať sa symbolom utrpenia a pandémie. Na druhej strane myslím, že Slovensko potrebuje, aby sme do nasledujúcich rokov mali v osobe premiéra človeka, ktorý bude symbolom nádeje. Ak by som zostal premiérom, naďalej by som bol len symbolom utrpenia a pandémie a človeka, ktorý ľuďom bral slobodu. Čím ďalej, tým viac mám pocit, že to bolo dobre, čo sa stalo,“ uviedol v Národnej rade expremiér Matovič.

Poslanec opozície Tomáš Taraba (nezaradený) zo strany Život-NS poznamenal, že Hegerovu vládu v hlasovaní podporilo 89 poslancov. “Zdá sa, že koalícia stratila ústavnú väčšinu. Práve sa tu fotia poslanci koalície, ministri, oslavujú novú vládu… Oni fakt nevnímajú, že ich 80 percent Slovenska má plné zuby:”

Reklama

Taraba tiež informoval, že vládna koalícia ako prvé odmietla podporiť v hlasovaní návrh opozície na zrušenie celoplošného testovania.

 

SMER-SD: Schválené Programové vyhlásenie vlády je neaktuálne

Schválené Programové vyhlásenie vlády (PVV) je neaktuálne. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal predseda opozičnej strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico. V PVV podľa jeho slov absentuje akákoľvek zmienka vlády o viac ako 11-tisíc úmrtiach na ochorenie COVID-19. Fico zdôraznil, že vláda nereaguje ani na zmeny, ktoré nastali vo verejných financiách či na rast nezamestnanosti

Robert Fico
Na snímke predseda strany Smer-SD Robert Fico

„Čo budeme robiť, aby sme oživili cestovný ruch? Aby sme zachránili gastro? Čo budeme robiť so školstvom či so zhoršenou kvalitou vzdelávania? Toto sú témy, na ktoré mala vláda vo svojom programovom vyhlásení reagovať, ale neurobila k tomu vôbec nič,” priblížil šéf Smeru-SD.

Doplnil, že Eduard Heger (OĽaNO) nie je spôsobilý a pripravený vykonávať funkciu predsedu vlády SR.

Reklama

Poslanci Národnej rady SR (NR SR) dnes schválili programové vyhlásenie vlády Eduarda Hegera (OĽaNO) a vyslovili jej tým dôveru. Za hlasovalo 89 členov zákonodarného orgánu, proti bolo 55 poslancov, nezdržal sa nikto.

Smer-SD predložil k PVV vlastný návrh uznesenia. Parlament mal na základe uznesenia vysloviť vážne znepokojenie nad skutočnosťou, že vláda SR vo svojom programovom vyhlásení úplne odignorovala tragické udalosti a ekonomické, sociálne a finančné dopady pandémie koronavírusu na obyvateľov Slovenska. V uznesení predstavitelia Smeru-SD žiadali, aby bol ako prvý bod 28. schôdze odsúhlasenie predĺženia núdzového stavu parlamentom. Rovnako požadovali okamžité zastavenie celoplošného testovania a zriadenie parlamentnej komisie „za účelom posúdenia konania a nečinnosti vlády SR v súvislosti s opatreniami na zmiernenie pandémie COVID-19 na životy a zdravie, ohrozenie základných práv a slobôd občanov SR a rozsiahle škody v ekonomickej, sociálnej a finančnej oblasti”. Za uznesenie však hlasovalo iba 53 poslancov. Fico na tlačovej konferencii ozrejmil, že na 28. schôdzi parlamentu, ktorá sa začína dnes o 13:00, prídu s obdobným uznesením.

Programové vyhlásenie novej vlády nepodporili ani nezaradení poslanci parlamentu a členovia strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD).

Peter Pellegrini
Na snímke poslanec NRSR Peter Pellegrini

„Vládna koalícia mala šancu na reparát, ale nezvládla skúšku ani v opravnom termíne. Tak, ako pred rokom, ani teraz programové vyhlásenie vlády nijakým spôsobom nezohľadňuje pandémiu a jej obrovské dôsledky v zdravotníckej, ekonomickej a sociálnej oblasti,” konštatoval v stanovisku líder strany Peter Pellegrini.

Vládna koalícia podľa neho za rok vládnutia pri riadení štátu „jednoznačne zlyhala”.

„Jej symbolom sa stal chaos, vzájomné spory, škrty v sociálnej oblasti, nedostatočná pomoc ekonomike a medzinárodná hanba pre Slovenskú republiku. Takáto vláda nemôže mať podporu Hlasu-SD,“ dodal Pellegrini.

 

Fico: Premiér nie je spôsobilý na funkciu, Kolíkovú sme navrhli odvolať

Premiér Eduard Heger (OĽANO) nie je pripravený ani spôsobilý na svoju funkciu. Svedčí o tom aj jeho bezduché vyjadrenie k programovému vyhláseniu vlády (PVV) v Národnej rade (NR) SR. Skonštatoval to predseda Smeru-SD Robert Fico na utorkovej tlačovej konferencii po hlasovaní o dôvere vláde

Robert Fico Mária Kolíková
Na kombosnímke Predseda strany SMER-SD Robert Fico a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková

Kritizoval, že plénum odmietlo uznesenie Smeru-SD k vládnemu programu. Strana preto plánuje v blízkej dobe predložiť do parlamentu správu s dôkazmi potvrdzujúcimi súvis medzi obeťami ochorenia COVID-19 a nečinnosťou vlády či plošným testovaním. Fico zároveň informoval, že podali návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze na vyslovenie nedôvery ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (Za ľudí).

“Ani v jedinom odseku PVV vláda nezaujala postoj k viac ako 11.700 obetiam covidu,” namieta Fico.

Reklama

Kabinet si podľa neho nevšimol, že posledný rok tu bola pandémia s katastrofálnymi dôsledkami aj výsledkami vlády. Strana tiež namieta, že vládny program nereaguje na nové javy vo verejných financiách. Tvrdí, že nemožno odignorovať zvýšenie deficitu vo verejných financiách ani nárast verejného dlhu. Dodal, že kabinet nereaguje ani na rast nezamestnanosti a pokles rastu zamestnanosti. PVV označil Fico za neaktuálne, pretože nereaguje na tie najpodstatnejšie otázky, napríklad oživenie cestovného ruchu, gastrosektora, na otázky o investíciách do poľnohospodárstva, problémy v školstve a podobne.

Šéf Smeru-SD tiež informoval, že podali návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze k odvolávaniu ministerky spravodlivosti. Dôvodom sú podľa strany podozrenia okolo podnikania ministerky a jej rodinnej firmy. Fico poznamenal, že nemôžu akceptovať, ak rodinná firma Kolíkovej okráda ľudí. Podľa rokovacieho poriadku parlamentu má šéf NR SR schôdzu zvolať do siedmich dní od podania návrhu.

Za programové vyhlásenie vlády (PVV), a teda aj za dôveru kabinetu, hlasovalo v utorok 89 členov snemovne zo 144 prítomných, proti bolo 55 poslancov. Potrebných bolo minimálne 76 hlasov.

 

Melicher: Matovič si stále myslí, že je to on, kto všetko ovláda

Člen predsedníctva Smeru-SD Igor Melicher hovorí o staronovom Programovom vyhlásení vlády a o staronových “pravicových papalášoch”.

Reklama

“Vláda si odhlasovala druhé programové vyhlásenie v priebehu jedného roka, čo je samo o sebe hanba. Za tento dokument hlasovalo 89 poslancov, čo naznačuje, že koalícia bude mať problémy pri získavaní potrebnej ústavnej väčšiny, ja osobne to považujem za dobré pre bezpečnosť Slovenska a jeho občanov.”

Dodal, že keď počúval rozpravu a následné tlačovky k PVV, cítil sa ako keby posledný rok ani neexistoval. “Ako keby sa ani nestal. Mám pocit, akoby sa len začínal rok 2020 a koaličné strany boli vo vláde nové. Dušovali sa, že idú ponaprávať škody, že idú pomáhať tým, na ktorých sa zabudlo, veľa sa hovorilo o vláde Smeru, a že počas ich vlády môže Slovensko dostať šancu a byť úspešnou krajinou.”

Igor Melicher sa opýtal, po kom chce kabinet Hegera naprávať škody, keď boli posledný rok vo vláde len oni? “Čo si snáď nevšimli, že posledný rok to boli oni kto devastoval Slovensko, zapríčinil zbytočné úmrtia viac ako 11 tisíc ľudí, zadlžili Slovensko o viac ako 10 miliárd eur a vyhodili na zbytočné antigénové testovanie takmer 750 miliónov eur z našich spoločných peňazí?”

Expremiér Igor Matovič si podľa Melichera stále myslí, že je to on, kto všetko ovláda. “Omyl. Matovič už dnes robí len zúfalé kroky a ostatní partneri ho musia trpieť, aby vláda pokračovala, lebo vedia, že je to ich posledný pokus. Ten, kto má dnes skutočný vplyv na vládu nebol volený na Slovensku, Matovič to veľmi dobre vie, preto stratil akékoľvek zábrany.”

 

Reklama
Kollár: Vláda zabudla na ľudí zasiahnutých pandémiou

Poslanec Miroslav Kollár uviedol, že nemohol podporiť programové vyhlásenie vlády Eduarda Hegera. Dôvodom je, že je skoro totožné ako PVV vlády Igora Matoviča. Vtedy ho Kollár ešte ako člen strany Za ľudí podporil.

Miroslav Kollár
Na snímke Miroslav Kollár

V súčasnom PVV podľa Kollára chýba to základné: reakcia na rok fungovania s pandémiou a opatrenia, ktoré majú zmierniť jej dopady a predísť podobne fatálnemu priebehu prípadných ďalších vĺn pandémie.

“Poučenie z nefunkčného krízového riadenia štátu v tomto PVV nevidím žiadne. Vnímam to ako rezignáciu na riešenie najakútnejšieho problému Slovenska. Spúšťať plán obnovy a neriešiť pritom zastavenie devastácie krajiny pandémiou považujem za absurdné,” uviedol Kollár.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:22

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v utorok v Argentíne ľudí proti úsporným opatreniam vlády pravicovo-populistického prezidenta Javiera Mileiho a za “obranu bezplatných verejných univerzít”. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

protest, Argentína
Študenti protestujú proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho a požadujú tiež viac financií pre verejné univerzity v Buenos Aires
11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali