Reforma nemocníc dostala zelenú, premiér verí, že ju podporí aj Smer-SD. Politické strany reagujú

Reforma nemocníc dostala zelenú, premiér verí, že ju podporí aj Smer-SD. Politické strany reagujú

Bratislava 27. septembra 2019 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Vláda v piatok odobrila zákon o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý prináša reformu slovenských nemocníc. Po rokovaní kabinetu to potvrdil premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) s tým, že reforma je naplánovaná na niekoľko volebných období

Na snímke ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (prvá zľava), predseda vlády SR Peter Pellegrini (vpravo) a hovorkyňa premiéra Patrícia Macíková

Poukázal, že ak by v parlamente reforma začala nadobúdať iné ako navrhnuté “kontúry”, on aj ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) môžu materiál z rokovania stiahnuť. Upozornil tiež, že reforma neznamená zatváranie nemocníc.

Reklama

“Slovenský pacient si zaslúži túto reformu, preto sme sa dnes na vláde rozhodli, že ju schválime a do parlamentu pošleme,” skonštatoval Pellegrini. Reforma smeruje do parlamentu po tom, ako ju predseda Smeru-SD Robert Fico odmietal, ak nebude vo forme ústavného zákona. Pellegrini má po vzájomných rozhovoroch s ním aj členmi poslaneckého klubu pocit, že by Smer-SD mohol zmeniť názor a pripojiť sa k širokému politickému konsenzu.

“Teraz máme opäť ďalší časový priestor, aby sme našli politicky konsenzus… Prvé čítanie, ktoré je ešte len o tom, či ideme ďalej, alebo nie, môže byť dobrým testom, či nielen koalícia, ale aj opozícia to podporí, môže ukázať, že sa z toho nebude robiť politika,” zhrnul Pellegrini.

Reklama

Kalavská sa v ostatných dňoch snažila nájsť podporu pre stratifikáciu naprieč celým politickým spektrom. Za materiál by po menších úpravách zahlasovali opozičné SaS, OĽaNO či Sme rodina, ale aj koaličný Most-Híd. Pellegrini verí, že príbeh reformy nemocníc môže byť úspešný. Tvrdí, že by nemohol dobre spať, keby zastavil zdravú zmenu slovenského zdravotníctva.

„Cieľom navrhovanej právnej úpravy je primárne zvýšiť bezpečnosť pacienta a vytvoriť predpoklady na zvýšenie kvality poskytovanej ústavnej zdravotnej starostlivosti,” uvádza sa v materiáli. Kvalita a efektívne využitie zdrojov majú byť tiež podporené vytvorením lokálnych, regionálnych, národných nemocníc a špecializovaných a kompetenčných centier so zadefinovanými rozsahmi poskytovanej zdravotnej starostlivosti a minimálnymi počtami zdravotných výkonov ako kvalitatívnym indikátorom poskytovanej starostlivosti.

Zmyslom navrhovanej právnej úpravy je, aby sa špecializovaná zdravotná starostlivosť a niektoré typy najmä invazívnych a operačných zdravotných výkonov koncentrovali do nemocníc, kde na ich poskytnutie majú potrebné zručnosti a skúsenosti, čím sa zabezpečí lepšia kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Ako vyplýva z návrhu, ak nemocnica nebude poskytovať kvalitnú starostlivosť, teda nesplní minimálny počet stanovených zdravotných výkonov, nebude ich poskytovanie zdravotná poisťovňa musieť zazmluvniť.

 

Reklama

Podpora reformy nemocníc je o tom,že si uvedomujeme jej dôležitosť, uviedol Pellegrini

Schválenie návrhu reformy nemocníc na rokovaní kabinetu nebolo otázkou toho, že by sa predseda vlády postavil predsedovi najsilnejšej strany, ale pragmatickým postojom, zohľadňujúcim verejný záujem. Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) na to upozornil, keď odmietol, že by za vládnym schválením návrhu zákona o stratifikácii nemocničných zariadení bolo jeho víťazstvo v spore s Robertom Ficom (Smer-SD).

Oznámil tiež, že v poslaneckom klube Smeru cíti podporu pre reformu. “Urobím všetko, aby Smer túto reformu aj v parlamente podporil,“ deklaroval.

Priznal, že schválenie stratifikácie je i pre neho osobne kľúčovou otázkou. “Sám by som dobre nespával, ak by sme tento prvý krok na vláde neurobili, to by som sa asi pýtal sám seba, na čo sedím na stoličke premiéra,” povedal. Myslí si, že ak by stratifikácia na vláde neprešla, zrejme by celý projekt stroskotal.

Mieni, že v parlamente bude mať ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) pri schvaľovaní zákona “náročnú tortúru”. “Chcem ale všetkých vyzvať, aby sme za tým nevideli hárky papiera, ale osud slovenského zdravotníctva a zdravie obyvateľov SR,“ zdôraznil.

Reklama

Deklaroval tiež, že aj keby sa mali realizovať v rozpočte na rok 2020 škrty, krátenie sa nebude týkať výdavkov na zdravotníctvo.

 

Reforma nemocníc by pacientov bolieť nemala, tvrdí ministerka Kalavská

Cieľom reformy nemocníc nie je podľa ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej (nominantka Smer-SD) ohroziť, ale zlepšiť zdravotnú starostlivosť na Slovensku. Tvrdí, že pacienta by bolieť nemala a už v súčasnosti sa realizujú kroky na to, aby ju nepocítil, respektíve, pocítil tak, že už viac nebude blúdiť v systéme slovenského zdravotníctva.

Kalavská pripomína, že reforma, ktorá nemá v súčasnosti istú politickú podporu v parlamente, sa pripravovala tri roky a stoja za ňou odborníci a osobnosti slovenského zdravotníctva. Verí, že okrem odborného sa podarí nájsť aj politický konsenzus. Uchádza sa naďalej o podporu koaličných aj opozičných strán. Avizovala, že je pripravená vysvetľovať každú jednu vetu reformy aj akceptovať zmeny, ktoré ju vylepšia.

“Mňa hnevá a nie som ochotná zmieriť sa s tým, že slovenský pacient zomiera častejšie ako európsky. Má právo na dobrú dostupnú kvalitnú zdravotnú starostlivosť,” skonštatovala. Kalavská upozornila, že bez reálnej zmeny to nejde. Priblížila, že po novom sa má zadefinovať, koľko budú môcť pacienti maximálne čakať na jednotlivé zákroky.

V súčasnosti ako ministerka nemôže podľa svojich slov povedať, čo má byť v konkrétnej nemocnici. Do systému sa preto má vniesť poriadok. “Kto má infarkt, ťažké onkologické ochorenie, ťažké ochorenie mozgu, ťažké ochorenie tráviaceho systému, nemôže byť liečený v malej lokálnej nemocnici. Každý jeden z nás má nárok byť liečený špecialistami, ale pri súčasnom stave sa to nedá zabezpečiť,” zhrnula Kalavská. Podotkla, že reforma je inšpirovaná skúsenosťami mnohých európskych krajinách, ktoré v súčasnosti zo zmien profitujú.

Ministerka zdôraznila, že cieľom je zlepšiť a nie ohroziť zdravotnú starostlivosť. “Niekto to vníma, že zatváranie nemocníc, ale tu je základná premisa tá, že máme veľmi veľa nemocníc,” povedala Kalavská. Pýta sa, či počet nemocníc garantuje kvalitu poskytovanej liečby pacientom.

Reforma by sa mala v prípade, že ju odobrí aj parlament a prezidentka, začať v praxi realizovať od budúceho roka. Začiatkom by bol zber údajov či sledovanie indikátorov kvality. “Od roku 2020 riaditelia budú vedieť, čo budú musieť spĺňať, čo posilniť, čo utlmiť, aby celok fungoval kompatibilne,” ozrejmila Kalavská. Povolenia na nové typy nemocníc, z ktorých bude jasné, na čo sa budú konkrétne zameriavať, sa majú vydávať od roku 2024. S reformou zdravotníctva súvisia aj pripravované zmeny v dlhodobej starostlivosti.

 

Reklama

Most-Híd víta rozhodnutie vlády o stratifikácii nemocníc

Strana Most-Híd vníma pozitívne rozhodnutie vlády o stratifikácii nemocníc. Obsiahlu reformu zdravotníctva považuje za potrebnú. Občania SR si podľa predstaviteľov strany zaslúžia kvalitnú zdravotnú starostlivosť, a to, aby ich zdravie nebolo predmetom predvolebných bojov.

“Stratifikácia je dlhodobý proces, jej začiatok by sme nemali oddaľovať. V Moste za rovnako dôležité považujeme aj to, aby pri návrhu ministerky zdravotníctva poslanci v parlamentnej rozprave kládli dôraz na odbornú, a nie na politickú diskusiu,” uviedla hovorkyňa strany Klára Debnár.

 

OĽaNO vyzýva Smer-SD, aby podporili návrh reformy nemocníc

Reklama

Hnutie OĽaNO vyzýva koaličný Smer-SD, aby podporil návrh reformy nemocníc ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej (nominatka Smer-SD). Vyzdvihujú, že sa podarilo do reformy presadiť maximálne čakacie lehoty pre pacientov. TASR o tom informoval hovorca OĽaNO Matúš Bystriansky.

Podľa OĽaNO blokuje návrh predseda Smeru-SD Robert Fico. Pre hnutie je reforma nemocníc nevyhnutná na zlepšenie zdravotnej starostlivosti aj preto, že podľa nich sa za 12 rokov vlády Smeru systematické zmeny nerobili. “Ak by teda reforma nemocníc v parlamente prešla, ministerka Kalavská bude prvou z ministrov zdravotníctva počas 12 rokov vlády Smeru, ktorá nebude len kúriť a svietiť,” uviedol podpredseda výboru Národnej rady SR pre zdravotníctvo Marek Krajčí (OĽaNO).

 

Asociácia štátnych nemocníc SR víta rozhodnutie vlády o stratifikácii

Asociácia štátnych nemocníc (AŠN) SR víta schválenie reformy nemocníc vládou. Oceňuje aktivitu ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej (nominantka Smer-SD).

Reklama

“Naším spoločným cieľom je poskytovanie zdravotnej starostlivosti pacientom tak, aby sme dokázali poskytnúť kvalitnú, dostupnú a ekonomicky efektívnu zdravotnú starostlivosť,” uviedla Ivana Vaněková z AŠN SR. Predstavitelia asociácie veria, že schválenie stratifikácie bude pri plnení cieľa výraznou pomocou.

 

Asociácia na ochranu práv pacientov víta schválenie reformy nemocníc

Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) SR víta, že vláda v piatok schválila materiál stratifikácie nemocníc.

“Asociácia dlhodobo poukazovala a podporovala pozitívne zmeny v prospech pacientov. Aj naďalej podporujeme spustenie reformy nemocníc, keďže dnešný stav je zlý a do budúcnosti neudržateľný,” povedala prezidentka AOPP Mária Lévyová. Asociácia sa podrobne vyjadrí po oboznámení sa s finálnou verziou materiálu.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:25

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča sa podľa exit pollu zrejme stala víťazom stredajších parlamentných volieb. V 151-člennom parlamente by mala podľa prieskumu 58 mandátov. Na druhom mieste skončila so 44 mandátmi stredo-ľavicová koalícia Rieky spravodlivosti, ktorú vedie Sociálnodemokratická strana prezidenta Zorana Milanoviča. Správu priniesla agentúra HINA.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Na snímke voliči volia vo volebnej miestnosti v Záhrebe počas parlamentných volieb v Chorvátsku v stredu 17. apríla 2024
Včera 20:24

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA bude v sobotu hlasovať o vojenskej pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan. V stredu to oznámil predseda snemovne Mike Johnson. Informovala o tom agentúra AFP.

Včera 20:23

Ceny ropy klesli v stredu o takmer 3 %, pričom cena ropy Brent skĺzla pod 87,50 USD za barel (159 litrov). Výrazne sa pod to podpísali najnovšie informácie o prudkom zvýšení ropných zásob v USA, ako aj slabšie ekonomické údaje z Číny, než sa čakalo. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Včera 20:22

Zásoby ropy v Spojených štátoch pokračovali v minulom týždni vo výraznom raste, pričom rozsah rastu prekonal odhady zhruba dvojnásobne. Výsledkom je objem zásob, ktorý je pre súčasné obdobie roka takmer už na úrovni 5-ročného priemeru. Informoval o tom portál RTTNews.

Včera 20:19

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair očakáva, že do polovice júla dostane od americkej spoločnosti Boeing 40 lietadiel. Povedal to v stredu šéf aerolínií Michael O’Leary, ktorého citovala agentúra Reuters.

Včera 20:10

Vo finále Slovnaft Cupu sa stretnú futbalisti dvojnásobného obhajcu trofeje FC Spartak Trnava a MFK Ružomberok.

Trnavčania zvládli stredajšiu semifinálovú odvetu, keď po domácom víťazstve 1:0 remizovali na ihrisku FK Železiarne Podbrezová 0:0 a v stredu 1. mája o 15.00 h v Košiciach sa pokúsia získať domáci pohár tretíkrát za sebou.

Včera 19:57

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov otvorili domáci Turnaj piatich krajín v Poprade prehrou. V stredajšom prvom zo štyroch zápasov na podujatí podľahli českým rovesníkom vysoko 2:7. Oba góly Slovenska zaznamenal útočník Lukáš Klečka.

Včera 19:08

Švédsky parlament schválil v stredu návrh zákona, ktorým sa zníži vek potrebný na tzv. právnu zmenu pohlavia, a to z 18 na 16 rokov. Informovala agentúra AP.

Osoby mladšie ako 18 rokov budú na zmenu pohlavia naďalej potrebovať súhlas svojho zákonného zástupcu, ošetrujúceho lekára, aj príslušného zdravotného úradu.

Nebude sa však už vyžadovať, aby mali stanovenú diagnózu tzv. rodovej dysfórie, čím sa lekársky označuje nesúlad medzi skutočným pohlavím a pociťovanou rodovou identitou človeka.

Včera 19:06

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v stredu navštívila Tunisko a stretla sa s tamojšími predstaviteľmi, s ktorými diskutovala o “novom prístupe” k nelegálnej migrácii aj o ekonomickej spolupráci s Tunisom. Informovala agentúra AFP.

Meloniová sa v Tunise stretla s tamojším prezidentom Kaísom Saídom, ktorý v utorok po schôdzke s národno-bezpečnostným tímom prisľúbil, že Tunisko nebude centrom ani miestom pre odchod migrantov zo subsaharskej Afriky.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová na návšteve Tuniska
Na snímke talianska premiérka Giorgia Meloniová a tuniský prezident Kajs Saíd počas stretnutia v Tunise
Včera 18:57

Najväčší odborový zväz v Grécku, Všeobecná konfederácia gréckych pracujúcich (GSEE), zorganizoval na stredu rozsiahle štrajky. Trajekty nepremávali, verejná doprava bola narušená a niektoré štátne nemocnice v Aténach i v iných mestách fungovali iba s núdzovým počtom personálu. Informovala o tom agentúra AP.

Na čele štrajkov stojí GSEE a jej cieľom je návrat k právam na kolektívne vyjednávanie, ktoré boli zrušené pred viac ako desiatimi rokmi počas vážnej finančnej krízy.

Včera 18:29

Zasadnutie Rady NATO – Ukrajina, o ktoré požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, sa uskutoční v piatok. Zelenskyj by mal rokovať s ministrami obrany členských krajín Aliancie, oznámil v stredu jej generálny tajomník Jens Stoltenberg.

Včera 18:28

Zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo v stredu večer miestneho času západ Japonska. Varovanie pred prívalovými vlnami cunami však vydané nebolo, informovala televízia NHK World.

Včera 18:25

Predsedníčkou ruského najvyššieho súdu sa v stredu stala spolužiačka ruského prezidenta Vladimira Putina z vysokej školy, 70-ročná Irina Podnosovová. Informovala o tom agentúra DPA.

Kritici ruského prezidenta sa dlhodobo sťažujú na rodinkárstvo či časté zvýhodňovanie známych v rôznych funkciách, ktoré podľa nich šéf Kremľa využíva na udržanie svojej moci.

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke goticko-renesančný kaštieľ v Šimonovanoch, niekdajšej samostatnej obci a dnes časti Partizánskeho, patrí k najstarším svojho druhu na Slovensku

Autor: FOTO TASR-Radovan Stoklasa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali