Modra 24. februára 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR-Magda Borodáčová)
V období socializmu sa na školu nedostal hocikto
Stredná odborná škola vinársko-ovocinárska v Modre, známa aj ako Vinárka, patrí k najstarším odborným školám na Slovensku. Svoju históriu začala písať pred 131 rokmi, keď bola vo vtedajšom Prešporku roku 1884 založená na podnet tunajších vinohradníkov. “V tom období v malokarpatskej oblasti totiž ničili vinohrady choroby a hrozilo, že tu vinohradníctvo zanikne,” povedal v rozhovore pre TASR terajší riaditeľ školy Slavomír Zoch.
Podľa neho bola škola založená v čase, keď bolo potrebné prevziať zodpovednosť za existenciu vinohradníctva v Rakúsko-Uhorsku a zastaviť šírenie chorôb viniča osvetovou prácou. “Na tie časy mala škola viac externých učiteľov ako žiakov. No začalo sa štepiť do podpníka a takým spôsobom sa zabraňovalo vtedajším chorobám,” vysvetľuje riaditeľ. Svoje opodstatnenie si škola obhájila o šesť rokov neskôr, keď sa v roku 1900 stala Kráľovskou vinohradníckou a vinárskou školou a začala byť podporovaná štátom. V roku 1922 ju presťahovali do Modry, kde štát pre ňu zrekonštruoval kaštieľ rytiera Polczera a zakúpil pozemky na pestovanie viniča a ovocia. “Školu vtedy navštevovali žiaci zo Slovenska, Maďarska, Bulharska, Moravy, Nemecka či Ruska,” spresnil Zoch. Okrem vinohradníctva a vinárstva či ovocinárstva sa študenti mohli zaoberať aj sadovníctvom, kvetinárstvom i záhradníctvom.
Podľa Zocha začala škola po 2. svetovej vojne vychovávať svojich študentov pre socialistickú veľkovýrobu a v roku 1954 ju pre nepostačujúce priestory presťahovali do bývalej dievčenskej evanjelickej školy na Kostolnej ulici v Modre. Tu sídli dodnes. “Slovensko trpelo nedostatkom vína, začalo sa pracovať na potravinovej sebestačnosti a výsadba viniča na južnom a východnom Slovensku mala zelenú,” podotkol riaditeľ. Myslí si, že v tom čase bolo u nás vinohradníctvo a vinárstvo v plnom rozkvete. “Pestovalo sa na ploche 22.000 až 25.000 hektárov, dnes je to okolo 7000 až 8000 hektárov,” spresnil. Školský majetok mal vtedy rozlohu 300 hektárov, kde sa zabezpečovala vo vinohradoch či ovocných sadoch prax. “Ku škole sa pristavil internát, jedáleň či telocvičňa. Vybudovala sa aj vinná pivnica. Školu navštevovalo okolo 200 žiakov,” spomína Zoch.
V období socializmu sa na školu nedostal hocikto, pretože sa tu robili veľmi prísne prijímacie pohovory. “Boli presne určené kvóty z každého okresu, kde sa pestoval vinič a pridelené smerné číslo, koľko chlapcov a dievčat mohlo byť prijatých,” priblížil riaditeľ. Zmena režimu bola pre školu očakávaním progresu v každej oblasti. Nikto však podľa jeho slov nevedel, akým smerom sa bude uberať slovenské poľnohospodárstvo. Aj napriek neistote však začala škola rozširovať svoje učebné priestory i meniť učebné plány. “Uvedomovali sme si, že už nevychovávame žiakov pre veľkovýrobu. Boli sme medzi prvými, ktorí sa vo vyučovaní začali venovať podnikaniu či agroturistike v spojení s vinárstvom a vinohradníctvom,” uviedol Zoch, s tým, že najťažším obdobím bol pre nich rok 2002. Bratislavský samosprávny kraj vtedy prenajal školský majetok Fajdal a škola zostala počas troch rokov bez vinohradov, ovocných sadov a pivnice. Po tomto období však prišli pre školu podľa jej dlhoročného riaditeľa aj lepšie časy. Objekty pivnice boli zrekonštruované, vybudovaná bola aj nová technologická linka i degustačná miestnosť. “Teraz ma škola 120 žiakov a tešíme sa z ich dobrých výsledkov, ale aj z úspechov našich úspešných absolventov,” dodal Zoch.
Na Vinárke budú tento rok prvýkrát maturovať aj someliéri
Maturitnou skúškou ukončia prvýkrát svoje štúdium na Strednej odbornej škole vinársko-ovocinárskej v Modre, známej ako Vinárka, aj žiaci v študijnom odbore someliérstvo. “O tento odbor je momentálne najväčší záujem. Je to aj preto, že títo absolventi sú na trhu žiadaní,” povedal v rozhovore pre TASR riaditeľ školy Slavomír Zoch.
Tvrdí, že títo budúci absolventi budú napríklad pracovať vo vinotékach či hoteloch, kde dokážu predstavovať slovenské i svetové vína. “Ak si niekto myslí, že someliér ponúka len víno, veľmi sa mýli. Má všetky základy, ktoré má aj vinohradník a vinár,” podotkol riaditeľ. Podľa neho tak môže vyučený someliér robiť pivničného, venovať sa administratíve či vo vinohrade pracovať aj manuálne.
“Jeho uplatnenie je veľmi široké. Vychovávame komplexného someliéra,” podotkol. Riaditeľa mrzí, že sa táto profesia nadľahčuje. Podľa neho už totiž začína pri veciach spojených s počasím, výberom pôdy či podpníka. “Ani degustovať víno nie je jednoduchá vec. Preto sa naši žiaci pravidelne zúčastňujú degustácií,” vysvetlil Zoch.
Na škole momentálne študuje približne 120 žiakov. Prax získavajú už priamo v modranskej Vinárke na štyroch hektároch vinohradov a jednom hektáre ovocných sadov. Škola má aj modernú vínnu pivnicu a dorába okolo osem až 12 druhov vín, ako rizling rýnsky, veltlínske zelené či rulandské šedé.
Vinárka bola podľa riaditeľa vyhodnotená spomedzi škôl Bratislavského kraja ako tretia najlepšia z hľadiska uplatnenia jej absolventov na trhu práce. Myslí si však, že žiaci dokazujú svoju šikovnosť už počas štúdia na rôznych súťažiach. “Mrzí ma len minimálny počet študentov z východného a južného Slovenska. Boli by sme radi, keby sa zvýšil,” dodal Zoch.
Stredná odborná škola vinársko-ovocinárska v Modre má už 131-ročnú históriu. Žiaci tu študujú v odboroch ako vinohradníctvo a ovocinárstvo – podnikanie, vinohradníctvo a ovocinárstvo – agroturistika či vinohradníctvo a ovocinárstvo – someliérstvo.
Poznatky z Vinárky som zúročil i v Prezidentskom paláci, tvrdí Marek Trubač
Stredná odborná škola vinársko-ovocinárska v Modre, prezývaná aj Vinára, vychovala podľa jej súčasného riaditeľa Slavomíra Zocha množstvo úspešných a známych vinárov doma i v zahraničí. Jej absolventom je aj Marek Trubač, niekdajší hovorca bývalého prezidenta SR Ivana Gašparoviča.
Na Vinárke študoval v rokoch 1988 až 1992 vinárstvo a vinohradníctvo. Nad výberom tejto školy dlho nerozmýšľal. “Je to rodinná tradícia. Pochádzam z vinárskej rodiny spod Malých Karpát. Môj dedo aj otec chodili na vinársku školu do Modry. Keďže sme mali vinohrad aj pivnicu, od detstva som sa zaúčal do tajov tohto remesla,” povedal pre TASR Trubač. Na školu si spomína len v dobrom, najmä na výborných pedagógov a prax vo vinohradoch a v školskej pivnici.
Aj teraz sa diví nad tým, že aj napriek bývalému režimu musel so svojimi spolužiakmi už na konci prvého ročníka povinne absolvovať odbornú degustáciu vín, ktorá bola hodnotená. “Sotva 15-roční chlapci a dievčatá sme cez vyučovanie “pili”. No vinársky kumšt bez koštovania vlastného produktu sa jednoducho robiť nedá,” spomína s úsmevom. Tvrdí, že škola mu dala množstvo poznatkov, od biológie, cez technológiu pestovania viniča, biochémiu kvasného procesu po someliérstvo. Tieto poznatky využil nielen počas štúdia vinárstva na vysokej škole v Nitre, ale aj vo funkcii hovorcu v Prezidentskom paláci.
“Bol som pri výbere slávnostných vín pre summit 20 prezidentov na Bratislavskom hrade, zostavil som aj kolekciu špičkových slovenských vín ako dar pre francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda alebo ruského prezidenta Vladimira Putina,” priblížil Trubač. Dnes si víno dorába vo vlastnej pivnici a jeho profesia sa stala podľa jeho slov koníčkom.
Úspešným absolventom Vinárky je aj predseda Združenia Malokarpatská vínna cesta Milan Pavelka. Na školu si spomína ako na výnimočný skvost v celom Československu. Stať sa jej študentom bolo podľa neho v tom čase veľmi ťažké. “Profesori od nás vyžadovali veľa, no po štúdiu sme boli do práce pripravení na 90 percent. Každý vedel základy roboty,” povedal pre TASR Pavelka. Vinárstvo a vinohradníctvo je aj v jeho rodine tradíciou. Myslí si, že k tejto profesii treba odbornosť, vzťah a cit.
Strednú odbornú školu vinársko-ovocinársku v Modre navštevoval aj známy vinár Vladimír Mrva. Táto škola bola podľa neho veľmi prestížna. “Dala mi obrovské základy a vďaka nej som si vytvoril k vínu a vinohradu vzťah. Na škole učili ľudia, ktorí boli vo svojom odbore jednotky,” dodal pre TASR Mrva.
ml