Matovič nám asi ukazoval grafy naopak

Matovič nám asi ukazoval grafy naopak

Bratislava 8. júna 2023  (HSP/Foto: Facebook ZČ)

 

Za rozmach staroegyptskej civilizácie sa pravdepodobne zaslúžila byrokracia. Vďaka vynálezu písma bolo možné zaznamenávať záplavy ale hlavne efektívne a spravodlivo vyberať dane. To umožnilo deľbu práce a veľkorysé plánovanie. Egypťania tu boli niekoľko desiatok storočí, postavili pyramídy, chrámy a potom sa nad nimi zavrela voda dejín. Za zánikom ich civilizácie stojí pravdepodobne prebujnelá byrokracia

Zdenko Čambal
Zdenko Čambal.

Podobne je to s organizáciou modernej spoločnosti. Politické strany, záujmové spolky a stavovské organizácie umožnili demokraciu a boli podhubím priemyselnej revolúcie. Stali sa z nich však posvätné kravy a politika opustila občana. Občan sa stal krmivom, o ktoré sa bije dobytok rôznych plemien. Pred voľbami zvlášť. Napriek plným politickým kravínom Slovensko upadá, lepšie povedané, pri dobiehaní západu krívame na obe nohy. Niekde to však ide aj iným spôsobom.

Reklama

Zamyslel sa nad tým Zdenko Čambal, primátor mesta Holíč (podpredseda SNS): “Všetci pamätáme, ako nám Matovič neustále ukazoval výkresy s rôznymi tabuľkami. Žiaľ, pravdepodobne mal grafy otočené naopak. Namiesto vyspelých krajín upadáme k Balkánu. Bude to asi tým, že v Bulharsku zasadá v Národnom zhromaždení 240 poslancov. Na rozdiel od prerastenej štátnej správy a extrémneho počtu ministrov a podpredsedov vlády v SR, leží výkonná moc vo Švajčiarsku v rukách sedemčlennej Spolkovej rady. To sa im potom budujú diaľnice. Dánsko, ktoré má zhruba toľko obyvateľov ako Slovensko, má päťkrát vyššiu priemernú mzdu. Adekvátne k svojmu ekonomickému potenciálu sa môže na rozdiel od nás aj miešať do medzinárodnej politiky.”

Zaiste by sme viacerí boli radi, keby sa vplyv Slovenska k vplyvu Dánska aspoň priblížil. Robíme však pre to niečo? Čambal pokračuje: “Na Slovensku sme veľkorysí. Dnes vláda uzná 14. národnostnú menšinu. Pre zmenu, vietnamskú. Evidujeme 18 oficiálnych vierovyznaní, aby náhodou dvaja ľudia na ulici nemali rovnaký názor. Zatiaľ čo v USA vystačia dve politické strany, Register politických strán a politických hnutí na Slovensku ich eviduje 166. Databáza neziskových organizácií má k dnešnému dňu 81 tisíc záznamov. Pomáhame migrantom a odídencom. Podporujeme dodávkami vojenské konflikty na cudzích územiach. Samozrejme, že nezostáva čas na budovanie potravinovej a energetickej sebestačnosti. Z krátkeho prehľadu je vidieť, kam idú peniaze a nech nám liberáli tlačia do hlavy akékoľvek kaleráby, na krytie skutočných potrieb občanov SR zostáva málo peňazí.”

Reklama

Až príliš rôznorodé (a tým aj neprehľadné) prostredie politických strán, neziskových organizácií, ktoré dnes nahradili spolky, a ďalších štruktúr vyhovuje tým, ktorí svoje záujmy dokážu kryť práve v takomto prostredí. Hlasy volajúce po naplnení bežných a oprávnených potrieb bežného občana v takom huriavku ľahko zaniknú. A čo je najhoršie, rinčanie zbraňami tiež . Asi by sme sa mali naučiť viac pozornosti venovať tomu, čo nás spája a menej tomu, čo nás rozdeľuje.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:08

Českí meteorológovia vydali vo štvrtok výstrahu pred očakávaným snežením a nízkymi teplotami. Pod nulu by mali klesnúť v noci na piatok takmer na celom území. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tiež upozornil, že mrazy môžu poškodiť tohtoročnú úrodu na ovocných stromoch či zeleninu, preto ich odporučil chrániť.

16:06

Francúzsky súd v stredu odsúdil 67-ročnú zdravotnú sestru, ktorá okradla francúzsku štátnu zdravotnú poisťovňu o viac než 1,5 milióna eur prostredníctvom žiadostí o fiktívne vyšetrenia.

16:00

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa vo štvrtok predĺžila pozastavenie letov do iránskej metropoly Teherán a libanonského hlavného mesta Bejrút do konca apríla.

15:59

Plánovaná výstavba visutého mosta, ktorý má spojiť Sicíliu s talianskou pevninou, vyvoláva čoraz častejšie protesty miestnych obyvateľov. Po zverejnení plánov na vyvlastnenia v súvislosti s výstavbou sú podľa správy denníka Corriere della Sera “pripravení bojovať” a hrozia, že sa pripútajú k svojim domom.

15:58

Slovensku sa vo štvrtok podarilo predať štátne dlhopisy v celkovej hodnote 635 miliónov eur. O tieto dlhopisy prejavili záujem švajčiarski investori a po 10 rokoch sa tak podarilo SR diverzifikovať portfólio aj do inej meny ako euro. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

15:52

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave patrí medzi desať najlepších letísk vo východnej Európe. V ankete najlepších letísk sveta – Skytrax sa v kategórií letísk východnej Európy umiestnilo na 10. mieste. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Tóthová.

15:35

Britský princ William sa vo štvrtok účasťou na charitatívnych podujatiach vráti k svojím oficiálnym povinnostiam, ktoré prerušil minulý mesiac, keď jeho manželke Catherine diagnostikovali rakovinu.

15:07

Nová eurofondová výzva z Programu Slovensko za 350 miliónov eur je zameraná na modernizáciu verejnej osobnej dopravy a udržateľnej mestskej mobility v regiónoch. Uviedol to vo štvrtok minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) na tlačovej konferencii.

15:00

Solidarita je základom fungovania Európskej únie a hoci migračný pakt nie je skvelý, nové pravidlá sú potrebné, pretože tie aktuálne nefungujú. Povedal to vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne českého parlamentu minister vnútra Vít Rakušan. Podľa predsedu opozičného hnutia ANO Andreja Babiša však Rakušan klame.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali