Veľká kritika vlády. Podľa Podmanického “štátny vandalizmus” Matovičovej vlády ničí základy spoločnosti. Šutaj Eštok premiérovi a ministrom odkazuje: “Už sa naozaj pobaľte”

Veľká kritika vlády. Podľa Podmanického “štátny vandalizmus” Matovičovej vlády ničí základy spoločnosti. Šutaj Eštok premiérovi a ministrom odkazuje: “Už sa naozaj pobaľte”

Bratislava 14. januára 2021 (HSP/Foto:SITA-Marko Erd)

 

Nezaradený opozičný poslanec Národnej rady Ján Podmanický zhrnul udalosti tohto týždňa a upozornil, že vládna koalícia najnovšie predkladá zákony do parlamentu v rovnaký deň, v ktorý sa má o nich rokovať. Taktiež kritizuje to, že vláda chce ďalšie plošné testovanie hodiť úplne na plecia primátorov a starostov

Ján Podmanický
Na snímke poslanec Ján Podmanický

Podmanický na sociálnej sieti napísal, že si myslí, že každý človek, ktorý situáciu hodnotí triezvo, vidí ten neskutočný právny, ústavný, ale v prvom rade, faktický rozvrat štátu. “Kde človek pozrie, vidí doposiaľ nepredstaviteľnú anarchiu a chaos.”

Reklama

“Pri obede som počúval rádio. Tam som sa dozvedel, že dnes o tretej má rokovať parlament k bodom, ktoré teraz schvaľuje vláda. Ja som na druhom konci štátu. Na webe parlamentu, samozrejme, pozvánka na rokovanie NR SR chýba! Dve hodiny pred médiami ohlásenou schôdzou!” Upozornil v stredu nezaradený poslanec.

Súčasnej vláde adresoval otázku: “To už sa našej vláde neráči ani s dostatočným časovým predstihom informovať parlament? Toto naozaj vládnym poslancom nevadí? Zasa sa ide niečo schvaľovať, o čom nikto nič nevie, možno len premiér, ale podľa mňa ani ten nevie, čo za chvíľu povie. Keď v hocijakej malej dedine ide zasadať obecné zastupiteľstvo, tak sa musí pozvánka s podkladmi poslať niekoľko dní vopred. A keď rokuje najdôležitejší orgán štátu, tak sa zvolá hodinu predtým?”

Reklama

 

Testovanie s testami, ktoré by nedal ani psovi?

“Vyhlásia lockdown, ale nemá ho kto kontrolovať, lebo tisíce policajtov odišlo do civilu, keď videlo do akého chaosu sa rúti rezort vnútra. Hygienici sú zavalení dohľadávaním kontaktov. Lockdown síce máme, ale úplne bez efektu. V tejto situácii totálneho rozvratu si premiér zmyslí testovanie testami, o ktorých pred pár dňami povedal, že by ich nedal ani psovi.”

Ján Podnamický dodal, že keďže sú mrazy, tak testovanie musí byť vnútri. “No nikoho netankuje, že milióny ľudí naženie do vnútorných priestorov v čase, keď sa šíri oveľa infekčnejšia mutácia vírusu. A keďže ako tak fungujú ešte obce a mestá – tak to celé hodí na samosprávy… Ale aj im už dochádza trpezlivosť.”

“Školy dostávajú každý deň úplne protichodné správy. Ide sa testovať, nejde sa testovať. Ide sa otvárať, nejde sa otvárať. Všetci sú už z toho úplne vystresovaní, nikto nevie, čo platí, a čo neplatí. Ekonomika padá z kopca, firmy krachujú, ľudia sú zúfalí, len náš premiér stále rieši svoj Facebook. Minulý týždeň riešil premiér tohto štátu nejakého chlapca, ktorý sa rozišiel s priateľkou. Včera riešil Simpsonovcov. Toto je fakt des…”

Podmanický na záver uviedol, že minule videl jedno video oravského podnikateľa, ktorý na záver povedal jednu myšlienku: “Otec mi vždy hovoril, vandal je stokrát horší od zlodeja. Lebo zlodej príde, zoberie a odíde. Ale vandal, ten všetko zničí, všetko rozbije, zostane po ňom neskutočný neporiadok. To neznamená, že kradnúť je v poriadku. Ak niekto kradol, nech mu spravodlivý súd vymeria trest. Ale  tento štátny vandalizmus nám už ničí základy spoločnosti. Táto vláda je pre ľudí fakt ťažká príučka.”

Reklama

 

Celoplošné testovanie

“Pán premiér na vláde rozhodol, že celoplošné testovanie sa hodí na plecia obcí a miest. A aby sa nejakí starostovia nevzpriečili, musí sa v priebehu týždňa upraviť zákon. Po novom to bude povinnosť samospráv,” vyhlásil starosta obce Stará Bystrica.

Ide podľa neho o “fakt chorú cestu”. “Samospráva, ktorá si odmakala celé prvé celoplošné testovanie, dostala dnes od Igora Matoviča také “poďakovanie”, že ak si to neodmaká znova, bude potrestaná.”

Podmanický podotkol, že viacerí odborníci hovoria, že celoplošné testovanie v tejto situácii je vyslovene zlý nápad. “No premiér si ide svoje. Vypočujte si ukážku, ako mu všetci ministri servilne pritakávajú, aký geniálny nápad vymyslel. Táto vláda je fakt národný trest.”

 

Reklama
Šutaj Eštok: “Je najvyšší čas, aby ľudia voľbami povedali, komu dôverujú a kto má túto šialenú frašku ukončiť”

“Už sa naozaj pobaľte,” odkázal vládnym predstaviteľom poslanec opozičného Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok. Uviedol, že koncom roka mu nešlo do hlavy, že napriek prudko rastúcim číslam a zúfalým varovaniam odborníkov i vlastného ministra zdravotníctva nerobí vláda nič.

“Najprv sa hádali kvôli chýbajúcim testom, potom prišli s akýmsi deravým lockdownom, ktorý cez výnimky obišli úplne všetci. Prvé skutočné opatrenia prišli pár hodín pred Silvestrom, keď sa už spúšťala nejedna covid-párty.”

Dodal, že začiatkom roka mu ešte viac nešlo do hlavy, ako v čoraz horšej situácii vláda nie že nerobí nič, ale ona ani nie je. “Ani nemohla byť, keď jej predseda bol na dovolenke na Slovensku, prvý podpredseda v Dubaji a druhý podpredseda v Británii. Na toto nepotrebujete žiadne pravidlá – to proste zodpovednému človeku svedomie nedá, aby šiel dovolenkovať, keď sa mu krajina pred očami mení z premianta korony na štát s najrýchlejším rastom počtu mŕtvych na svete.”

“A dnes sám sebe kladiem kacírsku otázku, či nebolo lepšie, keď bola celá tá banda zalezená kdesi v plážovom piesku. Pretože normálny človek sa jednoducho nedokáže pozerať, ako môže vláda celé hodiny riešiť kľúčovú otázku pre celú spoločnosť – klamal Matovič alebo Sulík? A zverejňovať nahrávky zo svojho rokovania, aby sa vzájomne usvedčila zo lži. Toto je témou dňa teraz, keď treba zachraňovať životy? Je najvyšší čas, aby sa celá táto vládna koalícia pobrala do zabudnutia. Najvyšší čas, aby ľudia voľbách povedali, komu dôverujú a kto má túto šialenú frašku ukončiť.”

 

Laššáková: “Pri pohľade, čo predvádza Matovič so Sulíkom som hrdá na to, ako to zvládal Peter Pellegrini”

Ďalšia poslankyňa z radov Hlasu-SD a bývalá ministerka kultúry Ľubica Laššáková je toho názoru, že koaličné hádky “pustošia Slovensko”.

“Ako bývalá ministerka kultúry som zažila ťažké a neraz kontroverzné zasadnutia vlády. Spravovať štát nie je jednoduché a viesť koaličnú vládu chce veľa zodpovednosti a trpezlivosti. Pri pohľade, čo včera predvádzal Matovič so Sulíkom som hrdá na to, ako v tom čase zvládal Peter Pellegrini svoju úlohu a vždy sme dokázali nastolené témy riešiť vecne.”

Laššáková doplnila, že po včerajšku má pocit, že táto koalícia prerazila ďalšie pomyselné nekultúrne dno a zverejnenie nahrávok je z jej pohľadu precedens, pri ktorom každého z nás pochytí pocit hanby za nich. “Vedú štát, ktorého sme súčasťou, spôsobom tak barbarským a primitívnym, že sa za nich hanbíme všetci.”

“Mnohí z vás mi píšu, urobte niečo na to sa nedá pozerať. Hlas – sociálna demokracia predložil do parlamentu zákon na skrátenie volebného obdobia. Ak neprejde, spustíme referendum. Tu však budeme potrebovať aj vašu pomoc. To je jediná cesta ako zastaviť chaos, nekultúrnosť a amaterizmus tejto vlády.”

 

Reklama
Danko: “Na Slovensku hlasovali infikovaní poslanci ako jediní na svete”

Niekdajší predseda SNS Martin Rázus, by podľa súčasného lídra mimoparlamentnej strany Andreja Danka to, čo sa tu deje v súčasnosti, nazval “Novodobé Kocúrkovo”.

“Takže si to zhrňme, ako si tu žijeme so Sulíkom, Matovičom a Kollárom. Sulík je idiot, povedal v rádiu Matovič. Potom Sulík už po niekoľkýkrát v roku dal Dubaj, aby nebolo málo, tak naposledy to bolo dva týždne. Tam nemal internet, preto sa nepripojil na rokovanie vlády online. Teda vraj mal zlý signál, skôr sa však mohlo ukázať cez IP adresu, že je trošku ďalej ako tvrdil.”

Danko pripomína, že keď sa vicepremiér Sulík vrátil z dovolenky a publikoval na Facebooku status: ,,Hlavne kľud.“ s postavičkou zo Simpsonovcov, Matovič mu status ako inak opätoval. “Nastala opäť hádka o kúpe testov. Sulík ich nekúpil. Teda nie toľko, koľko bolo údajne treba, lebo mal zlé podklady. Matovič ešte zahlásil, že by nimi netestoval ani psa.”

Andrej Danko
Na snímke predseda SNS Andrej Danko

“Kollár medzitým povolal pozitívnych poslancov, hlasovať a zakryl ich igelitmi. Tým sa slovenský parlament zapísal do dejín parlamentarizmu veľkými písmenami, že hlasovali infikovaní poslanci ako jediní na svete. Svet žasol. Sulík dal zase národu najavo ako to premiér Matovič robí zle, ako to nevie. Povedal, že on to ale s ním vydrží, veď by padla vláda a on je zodpovedný. Potom zase Matovič na tlačovke hodinu a pol hovoril, ako Sulík nekúpil testy, a preto zomrelo 4 300 ľudí. Nakoniec sme sa dozvedeli, že situáciu opäť zachráni firma z Trnavy.”

Sulík, aby nebolo málo, podľa Danka “zabil”, že kúpu testov na psov riadil osobne Matovič, a že on nesúhlasí s testovaním. “Matovič dnes ráno s kruhmi pod očami a unavený naložil každému, čo ho nechápe, že sa treba testovať každý týždeň. Najmä odborníkom, novinárom, ale aj odporcom testovania. Nakoniec vytiahol klasicky zvukovú nahrávku. Samozrejme ako inak aj Naď sa rozčúlil, keďže Europoslanec Polák povedal, že nech Sulík odíde z vlády. No a zrazu Richard Sulík – Superman sa zľakol a zavesil status, že sa ospravedlňuje, že chyba nastala v komunikácii kvôli nemu.”

Reklama

Andrej Danko z SNS uviedol, že je zvedavý, či Sulík naozaj padne. “Ak nie, tak Matovič na to zase politicky doplatí. Áno, nechajme ich. Jeden múdry človek mi hovoril: ,,Keď nepriateľ robí chyby, nevyrušuj ho.“ Priznávam, ani ja som sa neriadil vždy touto múdrosťou.”

 

Draxler označil vládu ako “amatérov, šašov a chaotikov”

Bývalý minister školstva Juraj Draxler (vtedajší nominant Smeur-SD) sa zapojil do vlny kritiky vlády Igora Matoviča a na sociálnej sieti napísal, že “rozum ostáva stáť nad tým, keď sa pred kamerami členovia vlády hádajú, čo vlastne v pondelok schválili”.

“Poviem vám teraz, ako to na vláde v normálnych pomeroch funguje. Ak prijímate nejaké uznesenie alebo schvaľujete návrh zákona, tak po diskusii predseda vlády povie “konštatujem, že vláda (konsenzuálne) prijala predložený návrh uznesenia”. Tak to je pre overenie aj vo zvukovom zázname.”

Podotýka, že v normálnych pomeroch je ten návrh uznesenia dopredu predložený a zdôvodnený. “V prípade, že sa uznesenie počas diskusie zmení, alebo doplní, tak predseda vlády (alebo predsedajúci) na záznam povie, ako sa zmenilo, prípadne podčiarkne, ako sa zmenilo v zmysle diskusie, a opäť skonštatuje, že prítomní s návrhom súhlasili.”

Reklama

Vláda má podľa neho aj možnosť namiesto konsenzu explicitne hlasovať. “Keď som ja bol vo vláde, tak sme to nerobili (ak totiž napríklad s návrhom zákona v niečom nesúhlasíte, výhrady uvádzate v rámci pripomienkového konania, vtedy môžete zákon prípadne aj úplne zablokovať), táto rozhádaná vláda to robieva.”

“Samozrejme, uznesenie sa následne zverejní, tým pádom je všetko uzavreté. Pre mňa, alebo hocijakého iného profesionála, je úplne nepredstaviteľné, aby sa vláda len tak hádala, a diskusia nemala štruktúru, vrátane jasného konštatovania prijatých záverov. Povedať, že ‘Sulík Igora prerušil a povedal, že SaS s tým teda súhlasí’, s tým, že potom sa znova na niečom hádajú a dohadujú, to patrí niekde do krčmy, kaviarne, na školské ihrisko, ale nie na rokovanie vrcholného orgánu suverénneho štátu,” upozorňuje Draxler.

Jaroslav Zajac

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:54

Turecká letecká spoločnosť Turkish Airlines obnovila lety do líbyjskej metropoly Tripolis po takmer desiatich rokoch od ich pozastavenia. Informovala agentúra AFP.

Spoločnosť Turkish Airlines lety do tejto vojnou zmietanej severoafrickej krajiny pozastavila pre bezpečnostné obavy.

13:53

Čínsky telekomunikačný gigant Huawei dosiahol v minulom roku silný rast napriek technologickým sankciám zo strany USA. Výrazne sa zvýšil obchod so súkromnými zákazníkmi, v oblasti cloud computingu aj v automobilovom sektore. Informovali agentúry Reuters a DPA.

Celkovo dosiahla juhočínska spoločnosť v roku 2023 tržby vo výške približne 97,8 miliardy amerických dolárov (90,46 miliardy eur), čo predstavuje nárast o 9,63 % v porovnaní s predminulým rokom.

12:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa stretne so svojím americkým náprotivkom Joeom Bidenom 9. mája v Bielom dome. Agentúre AFP to v piatok povedal nemenovaný turecký predstaviteľ.

Za predpokladu, že dôjde k oficiálnemu potvrdeniu návštevy, by išlo o prvé stretnutie medzi Erdoganom a Bidenom v Bielom dome.

12:47

Na Filipínach sa na Veľký piatok nechalo niekoľko najradikálnejších veriacich po vzore Ježiša Krista ukrižovať. Iní sa v extrémnych prejavoch náboženskej oddanosti sebabičovali až do krvi. Informovala agentúra AFP.

Filipíny sú najväčšou rímskokatolíckou krajinou v Ázii a ku katolíckej viere sa hlási viac ako 85 percent obyvateľov. Zatiaľ čo väčšina si pripomínala ukrižovanie Krista v kostole počas pašií alebo trávila sviatky s rodinou, množstvo zvedavcov a turistov sa zhromaždilo v dedinách v okolí mesta San Fernando severne od Manily.

Na Filipínach sa najradikálnejší veriaci na Veľký piatok sebabičovali a nechali ukrižovať
Na snímke radikálny filipínsky veriaci sa necháva ukrižovať počas pašie na Veľký piatok v meste San Pedro Cutud, severne od Manily
12:35

Dva byty vyhoreli v piatok nadránom po výbuchu v bytovke v budapeštianskej mestskej časti Lágymányos. V jednom z bytov našli hasiči mŕtve telo staršej ženy, dve osoby boli zranené a 50 ľudí museli evakuovať. Pre agentúru MTI to uviedol hovorca maďarského Riaditeľstva úradu civilnej ochrany Dániel Mukics.

12:00

Pri izraelskom útoku v sýrskej provincii Aleppo zahynulo najmenej 42 ľudí vrátane šiestich militantov z libanonského hnutia Hizballáh, uviedlo v piatok Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Podľa sýrskej agentúry SANA došlo k útoku približne o 01.45 h miestneho času.

10:37

Daňové licencie, ktoré od budúceho roka prinesú minimálne zdanenie firiem bez ohľadu na ich hospodársky výsledok, ovplyvnia viac než 43 % slovenských spoločností. Komplikácie vzniknú predovšetkým malým a neaktívnym firmám. Ich majitelia by si preto mali zvážiť, ako ďalej postupovať, upozornil zakladateľ účtovno-poradenskej spoločnosti Bonitax Patrik Kasáš.

Daňové licencie majú byť podľa odborníka pákou na právnické osoby, ktoré sa daňovej povinnosti doteraz vyhýbali. Zasiahnu však aj podnikateľov, ktorí majú neaktívne spoločnosti.

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali