Odborníci analyzovali dáta získané v priebehu dlhodobej štúdie Ausimmune, ktorej sa zúčastnilo 840 ľudí.
Cieľom bolo nájsť spojenie medzi stredomorskou stravou, vrátane nespracovaného mäsa (jahňacie, hovädzie a bravčové mäso) a znížením rizika počiatočnej fázy demyelinizácie centrálneho nervového systému, ktorá predchádza skleróze multiplex.
Ukázalo sa, že konzumácia 65 gramov mäsa denne môže spomaliť vývoj ochorenia. Vedci sa domnievajú, že je to spôsobené prítomnosťou mikro a makroprvkov, vrátane proteínov, železa, zinku, selénu, draslíka, vitamínov D a vitamínov B, z ktorých niektoré sa podieľajú na zabezpečení normálnej funkcie nervového systému.
Roztrúsená skleróza je chronické autoimunitné ochorenie, pri ktorom je poškodený myelínový obal nervových vlákien mozgu a miechy, postihuje rôzne časti nervového systému. Efektívne metódy liečby choroby ešte neexistujú a priemerná dĺžka života pacientov je o 5 – 10 rokov nižšia ako u zdravých ľudí.
Momentálne týmto chronickým ochorením trpí viac ako 20 tisíc ľudí v Českej republike.
Vedúci lekár Centra pre demyelinizačné ochorenie Fakultnej nemocnice Plzeň Marek Peterka varoval pred nebezpečenstvom tejto choroby a uviedol, že roztrúsená skleróza je nevyliečiteľná choroba, takže na začiatku lekári nevedia, či ju majú plánovať na rok alebo dva, takže sa volí liečebná stratégia na viac rokov, preto lekári musia mať nejakú predstavu, aká bude alternatíva, ak liečba zlyhá alebo spôsobí pacientovi ťažkosti.
V roku 2009 Medzinárodná federácia spoločenstva roztrúsenej sklerózy určila 27. máj ako Celosvetový deň sklerózy multiplex. O niekoľko dní neskôr v Prahe tento deň pripomenuli aj rozsvietením Petřínskej rozhľadne, ktorá sa sfarbila do oranžova.
Dostupné sú však aj iné informácie. Každodenná konzumácia červeného mäsa (hovädzieho, bravčového, jahňacieho) a spracovaného mäsa, dokonca aj v malom množstve, môže zvýšiť pravdepodobnosť vzniku rakoviny hrubého čreva. K takémuto zisteniu dospeli vedci z Oxfordskej univerzity. Výsledky ich vedeckej štúdie boli zverejnené v časopise International Journal of Epidemiology.