Veľký rozruch okolo filmu Ukradnutý štát. Zuzana Piussi čelí atakom, že vo filme dala priestor konšpirátorom a že hovorí o údajných kompromitujúcich materiáloch na Lipšica

Veľký rozruch okolo filmu Ukradnutý štát. Zuzana Piussi čelí atakom, že vo filme dala priestor konšpirátorom a že hovorí o údajných kompromitujúcich materiáloch na Lipšica

Bratislava 11. októbra 2019 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:Facebook)

 

Režisérka Zuzana Piussi tento týždeň rozpútala širokú diskusiu svojím novým dokumentárnym filmom Ukradnutý štát, v ktorom podľa jej slov nehovorí len o vražde Jána Kuciaka a jeho partnerky ale celkovo o súčasnom stave našej spoločnosti, postavení SIS, obchodovaní s citlivými informáciami a o pozadí mainstreamových a alternatívnych médií

Na snímke Zuzana Piussi

Piussi pobúrila mainstream tým, že vo svojej snímke dala priestor na vyjadrenie redaktorke Hlavného denníka Jane Teleki, ktorá bola podľa jej slov jedinou novinárkou, ktorá bola ochotná hovoriť v kontraste s mainstreamovým názorom, ktorý ešte pred súdnym procesom jednoznačne zo všetkého odsúdil kontroverzného podnikateľa Mariana Kočnera. Filmárkou vraj zaujíma hľadanie pravdy a zaujíma ju to, prečo druhá strana prezentuje názor, aký prezentuje.

Reklama

“Keď si pozriete ten priestor, ktorí novinári hovoria, že zmenky sú pravé, tak je to iba Teleki. Sledujem tú jej prácu aj predtým, mala rôzne súdne spory a stali sa jej aj krivdy a ja si myslím, že to nie je čiernobiele. Keď si myslíte, že som dala priestor viac tomu konšpiračnému, tak si myslím, že to nie je pravda, lebo všetci novinári, čo tam účinkovali, mali iný pohľad,” povedala Zuzana Piussi vo štvrtok vo videorozhovore so Zuzanou Kovačič Hanzelovou z denníka SME, ktorá viackrát položila otázku, prečo mala vo filme najväčší priestor Jana Teleki, ktorú Hanzelová zaradila medzi konšpirátorov a Kočnerových obhajcov. Hanzelová tak znovu ukázala myslenie, keď nie je prípustný žiaden iný názor, ako totalitný názor ideovej skupinky propagandistov do ktorej patrí a každý iný názov je neprípustný a ten kto mu umožnil zaznieť, v tomto prípade Zuzana Piussi, si zaslúži kritiku.

“Ja ju považujem za niekoho, kto nemá nejaké extra informácie, prečo ste si vybrali práve ju?” Pýta sa novinárka Hanzelová vo videu. Zuzana Piussi oponuje a hovorí, že Teleki má veľmi dobré informácie z prostredia SIS. “Tí ľudia sa vo filme ukážu, čo hovoria, čo sľubujú, je to tam ukázané a ja si myslím, že to je vzácne, že keď tento človek tvrdí, že Kočner je nevinný, že súdny proces je zmanipulovaný a všetko… Ja som zvedavá na toho človeka, prečo si to myslí… Ja ho chcem proste ukázať, lebo si myslím, že aj ona ovplyvňuje (verejnú mienku – poz. red.).”

Reklama

“Vy ako novinárka, vás to štve, že je nejaká Teleki, lebo máte na to názor, ale ja si myslím, že to tam patrí. Tá otázka, ako ste mi ju povedali, ja som v nej cítila, že vás to štve, že ona je tá, ktorá si toto myslí. Ja chcem vedieť, prečo si to myslí.” Odkázala Piussi Kovačič Hanzelovej a podobne sa následne vyjadrovala na adresu Denníka N a bulvárnych médií.

Piussi dodáva, že nerada popisuje a interpretuje svoje filmy. Necháva na divákovi, nech ich posúdi a urobí si závery sám.

 

Kompro materiály

Film Ukradnutý štát hovorí najmä o obchodovaní s informáciami bývalými či súčasnými príslušníkmi SIS. Medzi známych z tejto skupiny patrí aj bývalý spravodajca Pavol Forisch, ktorý sa v posledných dňoch skloňoval hlavne v súvislosti s rozpadom SaS a kontaktami s poslancom Jozefom Rajtárom. Zuzana Piussi však vo svojom filme uvádza aj málo známu skutočnosť, že s Forischom a jeho spolupracovníkom Žiaranom sa v minulosti stretával aj Ján Kuciak, ktorý od nich čerpal informácie, ktoré si potom overoval.

Reklama

“To, čo som chcela ukázať, to je ten biznis. Čo je strašné na našej krajine, je to, že tu si platíme SIS, všetci na to nejako prispievame. Dostáva miliardu zo štátu a keď si zoberiete, ako oni pracujú, tak pracujú pre súkromníkov a to je náš problém.”

Film má hovoriť aj o tom, že údajne existuje balík kompromitujúcich videí, kde sa nachádzajú materiály jednak na Jána Kuciaka, na rôznych politikov, a údajne aj video, na ktorom pred Alenou Zsuzsovou masturbuje advokát Daniel Lipšic. Piussi vysvetlila, že nevie povedať či takéto videá v skutočnosti existujú, no v spravodajskom priestore sa vraj o tom hovorí. “Tieto informácie vám každá z tej SIS-ky, alebo aj nejakí novinári, podsúva, a vy to tam dáte, lebo chcete ukázať, v čom žijeme, presne v tomto, že či sú to klebety, alebo je to pravda, čo to je, kedy sa to prevalí?”

 

Porušila zákon?

Podľa novinára Martina Daňa filmárka Piussi porušila zákon tým, že údajne natáčala v súdnej sieni počas procesu s Marianom Kočnerom a Pavlom Ruskom ohľadom zmeniek TV Markíza, kde bola Piussi počas výsluchu Petra Tóth Kočnerovou dôverníčkou. “Film Zuzany Piussi vznikol porušením zákona,” tvrdí Daňo na sociálnej sieti.”

Reklama

“Zuzana Piussi si zavarila na problém. Nahrávanie trestného pojednávania na obraz je zo zákona zakázané a ona napriek tomu, aj napriek výslovnému upozorneniu senátom Špecializovaného súdu nahrávala proces Kočner/Rusko a zábery dala do svojho filmu,” upozornil a Piussi potom nazval “pošahanou pseudo filmárka čo defrauduje filmové fondy a šíri liberálnu propagandu”.

Piussi reagovala na Facebooku:”Ako vyplynulo z viacerých telefonátov režisérke, niekoľko blogerov sa snaží vyvolať hystériu, údajne volajú na súdy a snažia sa mobilizovať sudcov proti filmu, že má obsahovať nedovolené zábery z uzavretého pojednávania. Autorka filmu považuje tieto obvinenia za účelové v snahe zastaviť distribúciu filmu a tak mu poškodiť.”

Pripomenula že autorský dokument je umelecké dielo, ktoré reflektuje skutočné udalosti. “Situácia zo súdu obsahuje zábery atmosféry, dokreslujúce hlavnú líniu narácie a neobsahujú žiadne nedovolené informácie z pojednávania. “Ak by justícia pristúpila na túto tému ako na skutočný problém, obávam sa, že by tým len verejne potvrdila hypotézy o kríze, v ktorej sa nachádza,” dodala autorka filmu.

 

Jana Teleki je pobúrená prístupom redaktorky Hanzelovej

Na štvrtkový video rozhovor denníka SME s režisérkou Piussi zareagovala novinárka Jana Teleki, ktorá odsúdila prístup redaktorky Zuzany Kovačič Hanzelovej a obvinila ju z klamstva. Svoj komentár publikovala na stránkach eurorespekt.sk.

“Čo sa týka môjho pôsobenia v Hlavnom denníku, písala som pre nich do smrti šéfredaktora Petra Králika, nakoľko si neviem predstaviť, že by som mala napísať text, s ktorým sa nedokážem vnútorne stotožniť. Obula sa do mňa Zuzana Kovačič Hanzelová – údajne seriózna novinárka zo Sme.  A keďže v jej videu odznelo na moju adresu príliš veľa klamstiev, nedá mi nereagovať. Svet pani Kovačič Hanzelovej je evidentne na hony vzdialený od toho môjho.”

“Hanzelová v prvom rade si nevšimla, že nie som bývalá novinárka, ale novinárka. Keďže je vo veku môjho syna, možno jej ušlo, že v médiách pôsobím od roku 1993. Už v roku 1996 som pôsobila ako šéfredaktor Tekovských novín a väčšina mojej práce od roku 1996 riešila ekonomickú trestnú činnosť verejných činiteľov. Napriek tomu od roku 1998 – do roku 2014 som bola paradoxne trestne stíhaná za anonymnú veršovanú satiru.  Tri trestné konania sú skutočne hanbou, ale nie mojou.”

Teleki reagovala na to, že Hanzelová vyhlásila, že vo svojich textoch obhajuje Mariána Kočnera. “V prvom rade neobhajujem  Kočnera, ale sledujem zákonnosť procesu a postupov orgánov činných v trestnom konaní. Nezákonnosti v konaní nevedú spravidla iba k nepotrestaniu páchateľa trestnej činnosti, ale zároveň vedú aj k škodám. Ujmy spôsobené nezákonným, či nesprávnym konaním predstaviteľov nielen polície, ale aj justície sú doposiaľ v zmysle zákona hradené z daní občanov SR. Takže aj za zverejnenie komunikácie v konečnom dôsledku zaplatia občania Slovenskej republiky bez ohľadu na to, či bude Kočner odsúdený alebo nie. A nepochybne týmto postupom budú riešiť svoje nároky pred súdom všetci, ktorých komunikácia bola zverejnená. Nebude to prvý krát, čo za procesné pochybenia zaplatia občania.”

“Ako novinári pracujú a odhaľujú kauzy, ma skutočne nemusí učiť Zuzana Kovačič Hanzelová.  Aj bežnému človeku je ťažké totiž pochopiť, že novinár s právnym vedomím bezvedomím píše o kauze. A tak spomeniem na tlačovku kedy som sa zúčastnila naposledy. Bola to tlačovka Daniela Lipšica v roku 2003, zameraná na novoprijatý zákon o ochrane chránených svedkov, kde vo veľkom štýle boli novinárom pripravené CD a listiny, s obsahom tlačovky. Podstatné vety boli zvýraznené červenou farbou. Oveľa viac som bola zhrozená z výstupov k reforme zdravotníctva, kedy všetci novinári svorne podporovali údajnú reformu, respektíve presun zdravotníckych zariadení do majetku Penty, či zákony prijaté v súvislosti so zriaďovaním súkromných poisťovní. Pravdou je že som nechodila ku Kočnerovi lyžovať, nebola som platená za PR texty, ani mi nikto neplatil dovolenky a neprispieval na moje projekty.  A nikto ma ani za zverejnenú kauzu, ktorú som spracovávala nezažaloval,” dodala Jana Teleki a pre Hanzelovú, ktorá tvrdí, že Teleki nerobí na žiadnych kauzách, vymenovala témy, na ktorých v súčasnosti pracuje.

Reklama

“O podplácaní médií cestou PR agentúr sa donedávna iba šepkalo. Nevyberane si dovoľujem povedať, že žiadny právnik nebol tak hlúpy, aby si na pojednávaní uplatnil sumu, ktorou korumpoval médiá, respektíve uplatnil ako náklady na obhajobu za vytváranie pozitívneho imidžu účastníka konania. Daniel Lipšic prerazil povestné dno, keď na pojednávaní zahrnul do faktúry za poskytovanie právnych služieb státisíce investované do médií. Paradoxne serióznym médiám neprekážala táto vážna anomália, ktorou by sa v právnom štáte zaoberala minimálne etická komisia advokátskej komory.”

Vysvetlila tiež, že nikdy netvrdila, že má kompromitujúce materiály na Jána Kuciaka. “Neodznelo to ani vo filme. Tvrdila som, že mi chodí mnoho kompro materiálov. V súvislosti s Danielom Lipšicom som hovorila so Zuzanou na tému kompra na Daniela Lipšica o stránke Lipšic.net,  na ktorú som bola upozornená v roku 2014, a z ktorej súbory sú publikované na stránke fakty a dôkazy – ktokoľvek si informácie na stránke môže pozrieť. Ja som bola upozornená, že na stránke sú prebraté moje texty tak som si ju prezrela. Mimochodom nie je to jediná stránka, ktorá bez môjho vedomia prevzala moje texty.  Neviem kto je autorom stránky, ani kto prebral moje texty.”

“Zuzanka Kovačič Hanzelová, ale aj ďalší mienkotvorní zo Sme radi označujú všetkých kto majú iný názor na vec, termínom konšpirátor. Seriózna novinárka uverejnila o mne klamstvá, ktoré jednoducho je možné dokázať – sledovaním filmu Zuzany Piussi a jednoduchým prezretím Hlavného denníka, na ktorom som sa venovala jednotlivým kauzám,” dodáva Teleki.

 

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali