Väčšina prezidentských kandidátov by právomoci hlavy štátu neposilňovala

Väčšina prezidentských kandidátov by právomoci hlavy štátu neposilňovala

Bratislava 31. augusta (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Prezident by mal mať právo predkladať zákony

Väčšina prezidentských kandidátov by právomoci hlavy štátu neposilňovala. Obáva sa možného chaosu v systéme. Radoslav Procházka a Ján Čarnogurský istý priestor pre tento krok vidia. “Pre pokojné časy som spokojný s terajšími právomocami. Pre prípad vládnej krízy by som ich posilnil,” povedal pre TASR Čarnogurský. Prezident by mal mať podľa neho aj právo predkladať zákony. “Predkladal by ich rovnako ako poslanci. Podliehali by rovnakému parlamentnému procesu,” vysvetlil.

Reklama
Na snímke podpredseda NR SR Pavol Hrušovský

Podobný postoj má aj Procházka, ktorý je v zásade spokojný so súčasnými kompetenciami hlavy štátu, ako ich definuje Ústava SR. “Jediný reálny priestor na rozšírenie vidím vo vzťahu k zákonodarnej iniciatíve prezidenta. V programovom manifeste Alfa je návrh, aby právo zákonodarnej iniciatívy mala aj skupina občanov, ale ak to neprejde, je práve prezident tým najvhodnejším adeptom na výkon tejto právomoci,” uviedol pre TASR Procházka. Vo zvyšku podľa neho súčasné kompetencie stačia. “Len potrebujú aktívneho nositeľa, ktorý ich použije na pestovanie rovnováhy v systéme verejnej moci a na reálnu ochranu občanov,” doplnil.

Andrejovi Kiskovi sa zdajú súčasné právomoci prezidenta postačujúce. “Nie som zástancom výrazného posilňovania právomocí prezidenta. Slovensko je parlamentná demokracia a posilňovanie právomocí prezidenta by skôr posilnilo chaos ako zmysluplný systém vzájomnej kontroly medzi parlamentom, vládou a súdnictvom,” vysvetlil. Nazdáva sa však, že krajina by si zaslúžila prezidenta, ktorý bude svoje kompetencie náležite využívať “a nebude posluhovačom jednej strany alebo pochybných záujmov ako sme boli svedkami napríklad v prípade expresného menovania Štefana Harabina za šéfa Najvyššieho súdu alebo zmarenia menovania legitímne zvoleného generálneho prokurátora”.

Reklama

 

Je veľmi dôležité ako prezident využíva svoje ústavné práva

Pavol Hrušovský by tiež prezidentské kompetencie neposilňoval. “Nepovažujem právomoci vždy za to najdôležitejšie. Za oveľa dôležitejšie považujem ako prezident využíva svoje ústavné práva a či dokáže dostatočne citlivo posúdiť ich naplnenie v konkrétnych situáciách. Prezident by mal skôr dbať na dodržiavanie Ústavy, nie hľadať spôsoby ako posilňovať svoje postavenie a moc,” tvrdí Hrušovský.

Na snímke kandidát SaS na prezidenta SR Peter Osuský

Zdôraznil, že v parlamentnej demokracii má hlavné slovo Národná rada SR a vláda. “Posilňovanie ďalšieho centra moci – prezidenta by spôsobilo len väčší chaos a nefunkčnosť v rozhodovacích procesoch a riadení štátu. Súčasné právomoci prezidenta preto považujem za dostačujúce. Snahu o ich posilňovanie skôr chápem ako zásah do súčasného trojdelenia moci v štáte,” doplnil. Hrušovský by nemenil ani právomoci týkajúce sa predkladania zákonov. “Najvyšším zákonodarným a ústavodarným orgánom je Národná rada SR, ktorá reprezentuje záujmy celej škály obyvateľstva. Prezident môže nepriamo vstupovať do legislatívneho procesu svojou právomocou vrátiť a navrhovať zmeny v prijatých zákonoch, čo považujem za dostačujúce,” zdôvodnil.

Prezidentské právomoci by neposilňoval ani Peter Osuský zo SaS. “Právomoci prezidenta nie je potrebné posilňovať. Slovenská republika je parlamentnou demokraciou a postavenie prezidenta je tomu primerané,” vyhlásil pre TASR. Vhodné by bolo podľa neho spresniť prezidentské kompetencie tak, „aby prezident nemohol svoje právomoci vykonávať svojvoľne“. Poukázal pritom na rozhodnutie prezidenta Ivana Gašparoviča nevymenovať za generálneho prokurátora parlamentom zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša.

Reklama

Osuský si tiež nemyslí, že by mal mať prezident možnosť predkladať zákony. “Jeho úloha v legislatívnom procese je iná. Má právo vetovať zákony a vracať ich parlamentu na opätovné prerokovanie aj s pripomienkami. Bolo by nesprávne, aby ten istý subjekt mal právo predkladať parlamentu návrhy zákonov a zároveň právo vetovať parlamentnom schválené zákony,” uzavrel.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:35

Slovenský hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %. Na údaj z modelu Erste Group Research odkazuje v analýze k 20. výročiu vstupu Slovenska do EÚ analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Od vstupu do EÚ nominálne mzdy na Slovensku vzrástli 2,7-násobne, zatiaľ čo ceny sú vyššie približne o 80 %.

12:22

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v utorok v Argentíne ľudí proti úsporným opatreniam vlády pravicovo-populistického prezidenta Javiera Mileiho a za “obranu bezplatných verejných univerzít”. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

protest, Argentína
Študenti protestujú proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho a požadujú tiež viac financií pre verejné univerzity v Buenos Aires
11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali