V Česku by z bezdomovcov vyskladali mesto ako Bytča, Stropkov, Štúrovo. Tretina z nich pritom pracuje

V Česku by z bezdomovcov vyskladali mesto ako Bytča, Stropkov, Štúrovo. Tretina z nich pritom pracuje

Praha 22. februára (TASR/HSP – Foto:TASR)

 

11.000 českých bezdomovcov, ktorí majú záujem o pomoc

V Českej republike žije takmer 11.500 ľudí bez domova, ktorí stoja o pomoc a vyhľadávajú ju. Vyplýva to z výsledkov sčítania bezdomovcov, uskutočneného Českým štatistickým úradom v spolupráci s organizáciami, ktoré ľuďom v núdzi pomáhajú. Klientov im každý rok pribúda a skutočný celkový počet bezdomovcov je vyšší, než ukázali výsledky sčítania, pretože nie všetci vyhľadávajú pomoc, píše spravodajský server Novinky.cz.

Reklama

Podľa sčítania najviac bezdomovcov sa zdržiavalo v azylových domoch, denných strediskách či nocľahárňach v Moravskosliezskom kraji. Bolo ich takmer 2600. V hlavnom meste Praha žilo okolo 1250 bezdomovcov, v Juhomoravskom kraji 1156. Sociálne služby využívali najmenej bezdomovci v Libereckom kraji, kde ich bolo 262.

Takmer 29 percent bezdomovcov má prácu, čo je asi 4700 ľudí. Išlo napríklad o miesta v priemysle a stavebníctve. Naopak, dve pätiny všetkých bezdomovcov prácu nemali.

Reklama

Sčítanie bezdomovcov sa podľa jasne stanovených pravidiel v celej krajine uskutočnilo vôbec prvýkrát. Konalo sa spolu so sčítaním ľudu na jar 2011. Ďalšie by sa malo konať o osem rokov.

Podľa koncepcie hlavného mesta pre riešenie problematiky bezdomovectva je teraz v Prahe takmer 5000 bezdomovcov. Asi 1800 z nich sú ľudia, ktorí žijú na ulici. Radnica počíta s tým, že ich počet bude ďalej rásť.

 

5000 pražských bezdomovcov na očiach, dvojnásobok v skrytosti

Podľa odhadu by v roku 2020 mohlo byť v metropole tzv. “viditeľných” bezdomovcov 5000, celkovo by však v Prahe žilo 13.000 ľudí bez prístrešia.

Reklama

Kým počet ľudí v núdzi rastie, dotácie organizáciám, ktoré im pomáhajú, klesajú. Vlani išlo o pokles na úrovni desiatok miliónov korún, tento rok bude situácia ešte dramatickejšia. Uviedol to ústredný riaditeľ organizácie Nádej Ilja Hradecký.

Podobné skúsenosti má aj Armáda spásy. Podľa jej hovorkyne Pavly Vopelákovej navyše prichádzajú ľudia do ich zariadení v horšom stave než v minulosti a mávajú veľké dlhy, čo často bráni ich zapojeniu späť do spoločnosti.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:47

Ruské ministerstvo hospodárstva zlepšilo odhad tohtoročného vývoja ekonomiky, pričom predpokladá rast o takmer 3 %. Na druhej strane počíta s oslabením rubľa a postupným poklesom prebytku účtu platobnej bilancie.

16:44

Blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina varuje Európu pred odvetou Moskvy, ak Západ zabaví zmrazené ruské aktíva v hodnote takmer 300 miliárd USD (282,17 miliardy eur) a použije ich na pomoc Ukrajine.

16:43

Fínsku metropolu Helsinki v utorok prekvapili neobvyklé snehové prehánky, ktoré skomplikovali pozemnú aj leteckú dopravu.

16:43

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) vyzval v utorok na medzinárodné vyšetrenie správ o masových hroboch v nemocniciach v Pásme Gazy, ktoré boli zničené pri obliehaní izraelskej armády. Podľa OHCHR mohlo totiž prísť k páchaniu vojnových zločinov.

16:42

Neformálne zasadnutie Severoatlantickej rady (NAC) na úrovni ministrov zahraničných vecí sa uskutoční 30. – 31. mája v Prahe.

16:38

Ruská armáda zintenzívni útoky na ukrajinské sklady so západnými zbraňami. Uviedol to v utorok ruský minister obrany Sergej Šojgu.

16:05

Grécko uskutočňuje na turistickom ostrove Kréta trojdňové cvičenie zamerané na riešenie katastrof. Návštevníci a cestovné kancelárie zdôrazňujú, že sa treba pripraviť na núdzové stavy spôsobené napríklad zemetrasením a požiarmi.

15:56

Spoločnosť Slovnaft začne v polovici budúceho týždňa jarnú časť generálnych revízií. Odstavených bude postupne 25 výrobných jednotiek, z toho 22 v jarnej fáze. Ich opätovný nábeh na plnú produkciu sa plánuje na druhú polovicu júna. Druhá časť generálnych opráv sa bude realizovať v septembri a októbri. Celkové investície Slovnaftu v rámci generálnych revízií presiahnu 130 miliónov eur. Informoval o tom hovorca spoločnosti Anton Molnár.

15:48

Rómske obete nacistického režimu česká verejnosť dlho prehliadala. Vznikom Pamätníka holokaustu Rómov a Sintov pri juhočeskej obci Lety spláca Česko desaťročia trvajúci dlh voči obetiam aj preživším. Na otvorení pamätníka to v utorok povedal český prezident Petr Pavel.

15:45

Západné tajné služby zabránili vlani najmenej desiatim džihádistickým útokom po celej Európe a súčasná vojna medzi Izraelom a militantným palestínskym hnutím Hamas zvýšila hrozbu ďalších útokov. Oznámila to v utorok holandská Všeobecná spravodajská a bezpečnostná služba (AIVD).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali