V Bratislave sa začína rekonštrukcia dvoch najväčších ČOV na Slovensku

V Bratislave sa začína rekonštrukcia dvoch najväčších ČOV na Slovensku

Bratislava 26. novembra (TASR) – Rekonštrukciu dvoch najväčších slovenských čistiarní odpadových vôd (ČOV) začína v hlavnom meste SR Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS). Týka sa ČOV vo Vrakuni a Petržalke, bude stáť takmer 29 miliónov eur a jej ukončenie je naplánované na marec 2015. Odvtedy sa zastaví vypúšťanie nutrientov do dunajských vôd a Slovensko splní záväzok určený pri vstupe do Európskej únie.

"Rekonštrukcia je súčasťou veľkého projektu Odkanalizovanie podunajskej časti bratislavského regiónu. Po jeho skončení budú obyvatelia žiť v lepšom životnom prostredí. Zvýši sa tiež kvalita pitnej vody na Žitnom ostrove i v Dunaji," zdôvodnil na dnešnej prezentácii projektu v bratislavskom Vodárenskom múzeu minister životného prostredia Peter Žiga. Zúčastnilo sa na nej takmer sto zástupcov vodárenských a stavebných firiem i médiá.

Podľa Petra Zsapku zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku je tento projekt nielen dobrou správou pre obyvateľov regiónu, ale aj príkladom spolupráce v čerpaní eurofondov na Slovensku. "Je to aj odpoveď na otázku, na čo nám je Európska únia. Takmer 26 miliónov dá na túto rekonštrukciu, pretože Bratislava od roku 2010 nespĺňa sprísnené európske limity na vodu. ČOV využívajú občania denne, aj keď si to neuvedomujú, takže je to dôležitý projekt," konštatoval Zsapka.

Generálny riaditeľ a predseda predstavenstva BVS Radoslav Jakab vyjadril potešenie, že rekonštrukcia sa už môže začať. "Máme potrebné zdroje aj podpísané dokumenty," potvrdil Jakab. Víťazné konzorcium je vedené spoločnosťou ZIPP a technologickú časť dodá ARKO Technology.

Reklama

Bratislavský primátor Milan Ftáčnik pripomenul, že voda je náš najväčší prírodný zdroj. Jej kvalita úzko súvisí aj s celkovou kvalitou životného prostredia, o ktoré sa treba starať. Pretože prospech z toho majú nielen obyvatelia, ale napríklad aj cestovný ruch.

Ústredná ČOV vo Vrakuni je s kapacitou milión obyvateľov najväčšia na Slovensku. Bola postavená v 70. a 80. rokoch minulého storočia na ploche 1×0,5 kilometra a slúži pre obyvateľov na ľavej strane Dunaja. Okrem rekonštrukcie rôznych objektov, technologických zariadení a nádrží pribudnú aj nové objekty. ČOV v Petržalke bola vybudovaná v súvislosti s vodným dielom Gabčíkovo na prelome 80. a 90. rokov. Má kapacitu 480.000 obyvateľov a čistí aj odpadové vody z piatich rakúskych obcí. Rekonštrukciou sa zníži jej kapacita na 200.000 a vrakunskej ČOV na 600.000 obyvateľov, ale výrazne zvýši kvalita vody. Podľa odborníkov bude nová kapacita postačujúca na najbližších 30 rokov.

Reklama

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali