V boji proti teroristom v Sýrii padol veliteľ palestínskych dobrovoľníkov

V boji proti teroristom v Sýrii padol veliteľ palestínskych dobrovoľníkov

Aleppe 28. novembra 2016 (HSP/Foto:PrintScreen anna-news.info)

 

Ruská agentúra anna-news.info  poskytla hodnotenie situácie v Sýrii za dni 26. a 27. novembra 2016. Začína smutnou správou. V boji proti teroristom v Aleppe padol Mohammad Raffi, veliteľ palestínskych dobrovoľníkov Liva al Kuds. Mohammad Raffi za svoje hrdinstvo (v Sýrii bojoval takmer od začiatku konfliktu) získal nielen viacero sýrskych vojenských vyznamenaní, ale aj jedno ruské vojenské vyznamenanie

Mohammad Raffi zahynul v severovýchodnom Aleppe, smrť hlavného veliteľa palestínskej organizácie Liva al Quds svedčí o tvrdých bojoch, ktorých sa táto jednotka zúčastnila.

Reklama
Mohammad Raffi
Mohammad Raffi

Video z bojov Liva al Quds z konca októbra 2016 si môžete pozrieť tu:

https://youtu.be/qc7oNza_jhw

Reklama

Sýria jednoznačne potvrdila, že požaduje odchod tureckých jednotiek zo svojho územia. Informoval o tom na tlačovej konferencii Ministerstva zahraničných vecí prvý zástupca ministra Feisal Mikdad.

Teherán sa sústreďuje na politiku zdržiavania. V centre jeho záujmu sú momentálne vojenské základne pri brehoch Sýrie a Jemena. Informoval o tom Hussein Bakeri hlava Generálneho štábu iránskych ozbrojených síl.

Do Aleppa konečne zavítala komisia Organizácie na zákaz chemických zbraní. Ruskí odborníci odovzdali členom komisie výsledky vlastnej expertízy, ktorá potvrdila používanie zakázanej chemickej munície (na báze chlóru a bieleho fosforu) zo strany teroristických zoskupení, obkľúčených v Aleppe.  Rusi momentálne pracujú na tom, aby určili, odkiaľ sa chemické zbrane k teroristom dostali.

 Vývoj situácie v Sýrii za 26 a 27. novembra 2016

Vývoj situácie v Sýrii za 26 a 27. novembra 2016

Generálmajor Igor Konašenkov potvrdil pripravenosť Ruska podporovať všetky iniciatívy súvisiace s humanitárnou pomocou obyvateľstvu Sýrie. Vyjadril podporu Ruska nielen aktivitám OSN, ale aj iným medzinárodným humanitným organizáciam. V posledných 24 hodinách pri ostreľovaní stredísk humanitárnej pomoci zo strany teroristov v Aleppe,  utrpeli zranenia dvaja členovia ruskej humanitárnej organizácie.
Tlak sýrskej armády sa pozitívne prejavil aj vo zvyšovaní bodov, v ktorých sa rozhodli členovia protiasadovskej opozície zložiť zbrane a prestať bojovať voči oficiálnej vláde v Damasku. Z 967 bodov spred týždňa sa počet bodov zvýšil na 1000, povstalci ktorí zložili zbrane získali amnestiu, udelené legitímnym prezidentom Sýrie Bašárom Asadom. Počet obkľúčených bodov, v ktorých teroristi mienia pokračovať v bojoch zostáva stále taký istý (86 bodov).

Počas víkendu útočilo ruské a sýrske letectvo v obmedzenej miere, ruskí sýrski piloti okamžite prestali s náletmi na pozície opozície, ktorej členovia nadviazali kontakt so sýrskymi vyjednávačmi s cieľom dohodnúť podmienky zloženia zbraní.

Reklama

Katarská televíza al Arabia potvrdila, že Katar bude pokračovať v podpore sýrskej opozície aj v prípade, ak USA podporu protiasadovskej opozície oficiálne ukončia. Televízia sa odvolala na vyhlásenia ministra zahraničných vecí Kataru Muhammada ben Abdel Rahman al Taniho. Ten naznačil, že Kaatar nie je vo svojich snahách osamotený a spolieha sa na spoluprácu aj s inými krajinami Perzského zálivu.

Počas víkendu po prvýkrát v Sýrii zaútočili na pozície ISIS aj izraelské bojové lietadlá.

Podľa informácií OSN vo východnom Aleppe aj naďalej žije približne 200 000 ľudí, zvyšuje sa však počet tých, ktorým sa podarilo cez humanitárne koridory opustiť územie východného Aleppa. Rastúci počet utekajúcich svedčí o zoslabnutí potenciálu obkľúčených teroristov.
V Aleppe sa počas víkendu rozdalo približne 5 ton humanitárnej pomoci. Teroristi sporadicky ostreľujú obytné štvrte, ktoré nemajú pod kontrolou, pričom útočia mínometnou paľbou aj na centrá humanitárnej pomoci. Pod obstrelom sa ocitli najmä štvrte Salah ad Din, al Asrafija, Hanan al Amalija, Bajadaa a Salah ad Din.

Teroristi z organizácie Dzabchat Fatch as Sham (bývalá Dzabchat an Nusra) a členovia ISIS ostreľovali aj iné štvrte äBinjamin, Hanana 4, Dzandul Dunvar, Karim Dzizmati, Dahija al Asad, Dzamaija Faht, Amri, Asrafija, Art-Sabbah, 1070, Kastello, vojenskú akadémiu el Asad.
V štvrti al Idaan zahynuli kvôli útoku teroristov vlastnoručne vyrobenými raketami 3 ľudia, 15 ľudí utrpelo zranenia.

Dňa 27.11.2016 pokračovali bojové aktivity sýrskych vládnych jednotiek vo východnom Aleppe, v oblasti As-Sahur časť teroristov začala rokovať o možnosti zloženia zbraní. Z tejto oblasti a z oblasti el Kadisija utieklo okolo 3000 ľudí, z toho 800 detí. Z oblasti štvrtí Dzabal Bidaru a es-Sakur utieklo pred bojmi 1500 ľudí.

Reklama

Podľa posledných publikovaných informácií sa celkovo z miesta bojov vo východnom Aleppe dostalo do bezpečia približne 10 000 obyvateľov. Sýrske bezpečnostné služby hlásia aj zvyšujúci sa počet teroristov, ktorí sa snažia odhodiť zbrane a vydávajú sa za civilistov. Celkovo za posledné dni teroristi stratili približne 1/3 územia, ktoré vo východnom Aleppe kontrolovali. Teroristi stratili kontrolu nad štvrťami Bardo, Hanana, al Hamra, Baibdin, es Sachur, Inzarat, as Sahur a i.

Obkľúčení teroristi vo východnom Aleppe sú momentálne roztrhnutí a bránia sa v dvoch kotloch, podľa informácii sýrskych vojakov a ich spojencov, čoraz častejšie teroristi opúšťajú svoje pozície a sťahujú sa hlbšie do východného Aleppa. Pri vedení bojových operácii  operácie v Aleppe vidieť ruský rukopis, sýrske jednotky používajú podobnú taktiku ako  ruské vojská pri oslobodzovaní Grozného (rozdelenie teroristov a ich obkľúčenie v jednotlivých kotloch, v ktorých postupne prichádza k ich eliminácii).

V oslobodených štvrtiach Aleppa sa znova formujú štátne orgány, ktoré začínajú so svojou činnosťou.

Na severe Sýrie pri tureckých hraniciach takisto pokračuje útok sýrskej armády. Útok sa sústredí na pozície Sýrskej slobodnej armády a protureckých bojovníkov v oblasti al Bab, Khirbat Duwayr, Amad Taltinah, Shaalah a Tall al Khashkhashat. V oblastiach útočia na pozície ISIL aj Kurdi z YPG. V oblasti Mandidj pokračujú letecké útoky na pozície teroristov z ISIL

V Idlibe sýrske letectvo pokračuje v leteckých útokoch, v Latakii teroristi z Achrar ash Sham pokračujú v ostreľovaní sýrskych vládnych pozícii na hore Abu Ali.  V provincii Hama pokračujú sporadické boje, v Homse sa distribuuje humanitárna pomoc. Sýrske letectvo zaútočilo na miesto stretnutia poľných veliteľov teroristov pri meste Rastan, podľa údajov sýrskej tajnej služby zahynulo niekoľko poľných veliteľov.

V oblasti Damasku teroristi z Dzeish al Islam sporadicky ostreľujú pozície vládnych vojsk v Dume, pri štadióne el Abbsaijni a v oblasti Dzobaru. Sýrski vyjednávači sa dohodli z teroristami o zastavení bojov v oblasti al Tal, odkiaľ budú môcť teroristi odísť do Idlibu a Rakky. Sporadické boje sa hlásia aj z oblasti Daraa a Kunejjtra.

Podľa amerických informácií pri útoku na výcvikové stredisko v oblasti Tall Tamur, v ktorom inštruktori USA cvičia najmä Kurdov nezahynuli žiadni americkí vojaci. V oblasti Deir ez Zor sýrske letectvo zničilo 5 rezervoárov ropy, ktoré využívali teroristi z ISIL a niekoľko cisternových automobilov. Sýrske letectvo útočilo aj v oblasti Rakky, kde zničili výcvikové stredisko teroristov, komunikačné centrum a sklad zásob.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali