V Bielorusku sa začal „polomajdan“: protestné demonštrácie sa konajú stále častejšie – zatiaľ bez násilností

V Bielorusku sa začal „polomajdan“: protestné demonštrácie sa konajú stále častejšie – zatiaľ bez násilností

Minsk, 10. marca 2017 (HSP/Foto: Screenshot YouTube)

 

V Bielorusku sa stále častejšie konajú protestné akcie. Miestne médiá hovoria o začiatku „majdanu“ alebo „polomajdane“, keď protestov a demonštrácií je stále viac, ale sú zatiaľ viac-menej pokojné a zaobchádzajú sa bez násilnosti

Ilustračné foto

Najčastejšie v ostatných týždňoch v bieloruskej metropole Minsku, ako aj v iných mestách protestovalo proti takzvanému „dekrétu číslo 3“ – špeciálnemu zákonu, ktorý zdaňuje tých, čo nepracujú na plný úväzok. Bieloruské médiá tento zákon ešte nazývajú ako „zákon proti sociálnym parazitom“. Je to dosť „originálny“ zákon, ktorý nemá obdobu v Európe. Reakcia na podobný zákon v prípade jeho uplatnenia v niektorej členskej krajine EÚ by určite bola neordinárna.

Reklama

Na jednej strane určite nie je celkom „demokratický“ a proti nemu by protestovala asi celá európska liberálno-demokratická garnitúra, pretože čiastočne situáciu vracia do čias „svetlej budúcnosti“, keď platil jednoduchý princíp: kto nepracuje, ten nemusí jesť… Na druhej strane, určite núti ľudí hľadať si zamestnanie a pracovať.

Aby sme boli objektívni, treba pripomenúť, že pracovných príležitostí v Bielorusku je oveľa viac ako v hociktorej členskej krajine EÚ, priemerný počet pracujúcich je tam oveľa vyšší, a preto nezamestnanosť je mnohonásobne nižšia ako v hociktorej krajine EÚ. Preto bieloruské vedenie je presvedčené, že ten, kto chce robiť, si prácu v Bielorusku určite nájde a mieni trestať tých, ktorí pracovať nechcú…

Reklama

Pred takmer 2 rokmi tento „neeurópskoúnijny“ zákon bol prijatý za účelom boja proti tým, ktorí nechcú alebo nemienia pracovať. V súlade s nim ľudia, ktorí odpracovali menej než 183 dní za jeden rok (teda fakticky polovicu kalendárnych dní), zaplatia do štátnej pokladnice špeciálnu daň ako náhradu za stratu na daniach v prepočte cca 235 eur.

Menšie protestné akcie sa konajú dosť často, ale najväčšia sa uskutočnila pred takmer 3 týždňami. Účastníci nepovolenej radnicou protestnej demonštrácie prešli ulicami Minsku počas takzvaného „pochodu rozhnevaných Bielorusov“. Kým mnohé zaoceánske a európske média uvádzali počet účastníkov 2 tisíc ľudí, domáce zdroje vrátane opozičných informovali, že protestujúcich bolo o polovicu menej. Napokon si dojem o počte účastníkov tejto demonštrácie môžete urobiť na základe priloženého videa.

Ľudia sa zhromaždili na Októbrovom námestí v centre Minsku. Prijali rezolúciu, ktorú prečítal jeden z organizátorov protestnej akcie, kandidát na bieloruského prezidenta vo voľbách v r. 2010 Nikolaj Statkevič. Rezolúcia žiada zrušenie zákonu o „sociálnych parazitoch“, rokovania vlády s opozíciou a uskutočnenie slobodných a demokratických parlamentných a prezidentských volieb v krajine.

Organizátori protestnej akcie pohrozili, že ak do 17. marca vláda nezruší sporný zákon, protestné akcie budú pokračovať. Neskôr média uviedli, že organizátori protestov dali vláde termín do 25. marca. Protestujúci si zvolili špeciálnu skupinu zo štyroch opozičných lídrov, ktorí by sa mali zúčastniť na rokovaniach s vládou. Túto akciu pozorne sledovala polícia, avšak nemusela zakročiť, pretože k žiadnym incidentom nedošlo.

Podľa údajov bieloruského ministerstva pre dane a odvody, zatiaľ iba 10% Bielorusov zaplatili „pokutu“ za nič nerobenie.  Celkovo však oznamy o zaplatení tejto pokuty dostalo viac ako 470 tisíc obyvateľov takmer 10-miliónového Bieloruska.

Reklama

Domáce médiá opatrne píšu o týchto protestoch. Zatiaľ nik nehovorí o tom, že v Bielorusku dôjde k podobným udalostiam, ktoré sa odohrali pred 3 rokmi na Ukrajine, ale protestné akcie sú stále častejšie a zúčastňuje sa na nich stále viac ľudí. Bieloruský prezident je však presvedčený, že k žiadnemu „majdanu“ v krajine nedôjde.

Eugen Rusnák

 

Video si môžete pozrieť tu:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali