Bratislava 26. februára (TASR/HSP – Foto:TASR)
Vo výrobku Lasagne Bolognese Nowaco sa potvrdila prítomnosť konskej DNA
Vo výrobku Lasagne Bolognese Nowaco, ktorý dovozca nechal stiahnuť zo slovenského trhu, sa testami potvrdila prítomnosť konskej DNA. V lasagniach malo byť pritom podľa informácii na obale iba hovädzie mäso. Informovala o tom dnes hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Lenka Skalická.
“Keďže sa uvedený výrobok ešte môže nachádzať v obchodnej sieti na území SR, odporúčame spotrebiteľom, aby tento výrobok nekupovali, už zakúpený výrobok nepoužívali a prípadne ho vrátili späť do miesta predaja. V prípade jeho zistenia na trhu, prípadne v zariadení spoločného stravovania môžu spotrebitelia upozorniť regionálny úrad verejného zdravotníctva,” povedala Skalická.
V súčasnosti podľa jej slov prebieha sťahovanie všetkých šarží predmetného výrobku z trhu, vrátane zariadení spoločného stravovania.
Poľské hovädzie hamburgery pre konskú DNA sťahujú zo SR
Predsmažený hovädzí hamburger z Poľska s hmotnosťou 2 kg s dátumom spotreby 21. októbra 2013 spoločnosť Bidvest Slovakia, s.r.o., sťahuje zo slovenského trhu.
“K tomuto kroku sme sa rozhodli na základe skutočností z Českej republiky, kde Štátny veterinárny ústav v Olomouci na uvedenom výrobku zistil prítomnosť konskej DNA. Ide o tovar, ktorý nie je zdraviu škodlivý,” informoval ďalej obchodný riaditeľ spoločnosti Peter Kadáš.
Skutočný podiel konského mäsa je podľa neho predmetom ďalšieho zisťovania. Ide o mäsový výrobok, ktorý je určený pre gastronomické prevádzky, najmä stánky rýchleho občerstvenia a bufety a ktorý vyrába spoločnosť FVZ – DELI MEAT z Poľska.
“Táto spoločnosť je schváleným európskym spracovateľom mäsa a držiteľom certifikátov akosti ISO a IFS, teda najvyšších potravinárskych štandardov. Od tejto spoločnosti nakupujeme viac ako 10 rokov, bez jediného problému,” dodal Kadáš.