Utečenci z Mosulu popísali teror: ISIS láme ľuďom nohy, aby im znemožnil útek z bojovej zóny

Utečenci z Mosulu popísali teror: ISIS láme ľuďom nohy, aby im znemožnil útek z bojovej zóny

Mosul 06. marca 2017 (HSP/RT/Foto:Twitter)

 

Kým Američanmi podporovaní irackí vojaci prenikajú hlbšie oblasti Mosulu, ktorý je pod kontrolou ISIS, tisíce civilistov sú nútení utiecť uprostred stále početnejších pokusov teroristov, ktorí ich chcú držať ako ľudské štíty

Reklama

Reportér RT Murad Gazdiev navštívil utečenecký tábor Hasan Sham, čo je relatívne malý objekt s kapacitou 10.000 ľudí 25 kilometrov východne od Mosulu. Tábor bol zriadený len vlani v novembri, ale v súčasnosti sa blíži k naplneniu kapacity, keďže denne prichádzajú utečenci v dôsledku masívnych útokov US vedenou koalíciou v západnej časti Mosulu proti ISIS.

Utečenci povedali pre RT, že neustály boj poukazuje na neľudskosť z oboch strán: Zatiaľ čo Islamský štát drží civilistov ako ľudské štíty, zapája ich do ďalších zverstiev a bráni im v úteku, iracká armáda a jej spojenci robia len málo, aby im pomohli uniknúť.

Reklama

“ISIS začala lámať nohy obyvateľom, aby im zabránil v úteku z mesta,” povedal muž, ktorý práve dosiahol tábor, pre RT. “Keď sme bežali z Mosulu, bola s nami žena s dieťaťom. Dieťa spadlo do rieky, ktorá ho zmietla. Nikto z nás sa nemohol zastaviť, každý bežal.”

Tí, ktorým sa podarilo uniknúť, sa teraz boja o svojich príbuzných a priateľov, ktorí zostali medzi stovkami tisíc doteraz uväznených ľudí v meste.

“Ak sa niekto pokúsil utiecť, ISIS mu odrezal hlavu… a keď sa vám podarilo dostať sa preč – spálili vám dom a zamerali sa na vašich príbuzných,” povedal iný muž. “Moje deti ma prosili, aby som ich dostal von. Prosili ma, aby som nezomrel, aby som ich mohol dostať von.”

Avšak nie je to len ISIS, pred čím ľudia utekajú. Podľa niektorých iracké sily a koalícia vedená USA vykonávajú letecké a delostrelecké údery na džihádistov bez ohľadu na prítomnosť civilistov v tejto oblasti.

“Nálety nie sú zacielené priamo na civilistov – ale keď sú medzi nami ISIS bojovníci, stíhačky nás bombardujú,” povedal iný utečenec.

Reklama

Džihádisti používajú neľudské taktiky, aby sa vyhli koaličným náletom, zatiaľ čo spôsobujú čo najviac civilných obetí, ako je len možné, tvrdia ľudia, ktorí unikli z Mosulu.

https://twitter.com/RT_com/status/838405623905681412?ref_src=twsrc%5Etfw

Najlepší spôsob ako prežiť v obliehanom meste je zabrániť akémukoľvek kontaktu s džihádistami, pretože vojenská situácia sa pre nich čím ďalej tým viac zhoršuje.

“Vyhli sme sa akémukoľvek kontaktu s ISIS a nevychádzali sme z domu, keď boli blízko. Môžu spraviť čokoľvek – môžu vás zabiť alebo sa len pozdraviť, “povedala žena v tábore.

Niekoľko tisíc ľudí bolo zabitých a zranených v boji o Mosule od doby, kedy iracká armáda spolu s USA vedenou koalíciou začala misiu, ktorej cieľom je prevzatie mesta od teroristov IS. Koalícii sa podarilo oslobodiť časti mesta východne od rieky Tigris po 100 dňoch intenzívnych bojov. Nová fáza bitky začala 19. februára, ktorej cieľom je zachytiť západné časti mesta.

Reklama

https://twitter.com/RT_com/status/838536104525582336?ref_src=twsrc%5Etfw

Odhaduje sa, že 750.000 ľudí stále zostáva uväznených v obkľúčenom meste. Čím sa boje viac približujú k husto obývaným štvrtiam, stále viac a viac civilistov sa zúfalo snaží utiecť z bojovej zóny.

45.000 ľudí utieklo zo západnej časť Mosulu “za posledných deväť dní,” odhaduje Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM). Medzi týmito utečencami je 15.000 detí, hlási UNICEF.

Viac ako 200.000 ľudí uniklo z Mosulu od októbra, zatiaľ čo zhruba polovica z týchto utečencov sú deti, vyplýva z údajov UNICEF.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:57

Prevrátenie lode s migrantmi si pri pobreží Džibutska ležiaceho v oblasti tzv. Afrického rohu vyžiadalo životy najmenej 16 ľudí, pričom 28 ďalších osôb je stále nezvestných, uviedla v utorok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

14:56

V noci zo stredy (24. 4.) na štvrtok (25. 4.) bude obmedzený predaj lístkov na vlak cez e-shop a aplikáciu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Dôvodom je plánovaná údržba predajných systémov. Lístok si bude možné kúpiť len u vlakového personálu alebo prostredníctvom SMS správy. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

14:56

Poklepaním základného kameňa sa v utorok symbolicky začala výstavba prvej etapy rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou. Projekt počíta s vyše trojkilometrovou rýchlostnou cestou i preložkou cesty I/66. Práce by mali trvať 960 dní a prinesú i dopravné obmedzenia.

14:49

Návrhy zmien vo verejnom obstarávaní sú postavené na dôvere voči starostom, primátorom aj ďalším obstarávateľom. Samosprávy zjednodušenie a zrýchlenie obstarávania potrebujú a čerpanie eurofondov to neohrozí. Zdôraznil to v rámci svojho vystúpenia v Národnej rade (NR) SR minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD), ktorý návrh novely zákona o verejnom obstarávaní predkladá.

14:42

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok schválili reformu rozpočtových pravidiel EÚ, ktorej cieľom je podporiť investície a zároveň udržať vnútroštátne výdavky pod kontrolou.

14:34

Politické vedenie palestínskeho militantného hnutia Hamas zostane v katarskej metropole Dauha dovtedy, kým bude jeho prítomnosť prospešná pre rokovania s Izraelom zamerané na ukončenie vojny v Pásme Gazy.

14:28

Holandská tenistka Arantxa Rusová postúpila do 2. kola dvojhry na antukovom turnaji WTA 1000 v Madride. V úvodnom zápase zdolala Češku Brendu Fruhvirtovú 7:5, 6:3. Ďalej ide aj Alexandra Ealaová z Filipín, ktorá zvíťazila nad Ukrajinkou Lesiou Curenkovou 2:6, 6:4, 6:4.

14:27

Európsky parlament (EP) v utorok v Štrasburgu prijal smernicu o práve na opravu pre spotrebiteľov. Podľa nových pravidiel musia výrobcovia opraviť tovar a viesť spotrebiteľov k tomu, aby prostredníctvom opravy predĺžili životnosť výrobku.

14:25

Polícia vysťahovala v utorok migrantov z provizórneho stanového tábora ležiaceho v centre Paríža, len niekoľko krokov od rieky Seina. Ide o dosiaľ posledné zo série takýchto vysťahovaní, ktoré ľudskoprávni aktivisti označujú za “sociálne čistky” pred letnými olympijskými hrami.

 

14:11

Listy manželke, písané jedným z najznámejších britských horolezcov Georgeom Mallorym, ktorý zmizol v roku 1924 pod vrcholom Mount Everestu, boli digitalizované a sú zverejnené na webovej stránke Magdalene College – inštitúcie spojenej s univerzitou v Cambridge.

14:07

Európsky parlament v utorok s okamžitou platnosťou pozastavil výkon funkcie asistentovi nemeckého europoslanca Maximiliana Kraha za Alternatívu pre Nemecko (AfD), ktorého zatkli za údajnú špionáž pre Čínu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali