USA uvalili na 12 Rusov sankcie za porušovanie ľudských práv, Moskva tvrdí, že využívajú ľudskú tragédiu na politické ciele

USA uvalili na 12 Rusov sankcie za porušovanie ľudských práv, Moskva tvrdí, že využívajú ľudskú tragédiu na politické ciele

Moskva 22. mája (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí však obvinilo Spojené štáty z “dvojakého metra”

Rusko vyhlásilo, že podnikne protiopatrenia po tom, čo označilo za “neodôvodnené” americké sankcie. Spojené štáty ich v utorok uvalili na 12 Rusov za porušovanie ľudských práv, vrátane údajného odopretia lekárskej starostlivosti právnikovi Sergejovi Magnitskému, ktorý v roku 2009 zomrel v ruskom väzení.

Reklama
Ilustračné foto

Sankcie rozširujú zoznam ľudí, na ktorých boli uvalené v roku 2012, po úmrtí Magnitského za nevyjasnených okolností. USA tieto sankcie nespojili s ďalšími sankciami, ktorými Washington uvalil na Rusko po jeho anexii Krymu a nepokojoch na východe Ukrajiny.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí však obvinilo Spojené štáty z “dvojakého metra”, keďže podľa neho nehovorí o zneužívaní moci ukrajinskými orgánmi v bojoch s proruskými separatistami na východe krajiny.

Reklama

“Považujeme rozhodnutie americkej vlády uvaliť vízové a finančné sankcie na 12 ruských občanov… za nepodložené a diktované cynickým želaním využiť ľudskú tragédiu na bezohľadné politické ciele,” uviedlo ruské ministerstvo vo vyhlásení.

“Americká strana sa pokúša moralizovať prejavením falošného záujmu o osud zosnulého Sergeja Magnitského v čase, keď kyjevské orgány, protežované Spojenými štátmi, používajú silu… voči populácii na juhovýchode Ukrajiny,” citovala ministerstvo agentúra Reuters.

Od roku 2012 USA obvinili viacerých Rusov z porušovania ľudských práv a usilovali sa ich potrestať zmrazením ich majetku v USA a zákazom ich vstupu do Spojených štátov na základe zákona pomenovaného po Magnitskom, ktorý vyzradil veľký daňový podvod skupiny vysokých ruských funkcionárov.

Americké ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo mená 18 Rusov, na ktorých uvalilo sankcie. Uplatňuje ich však aj na ďalšie osoby, ktorých mená nezverejnilo.

Magnitskyj bol vlani posmrtne odsúdený za daňový únik. Na utorňajšom zozname sankcií sú väzenskí lekári, sudca, ktorý viedol jeho posmrtný proces a bankár šéfujúci sprisahaniu, ktoré “odľahčilo” štátnemu rozpočtu a ktoré Magnitskyj odhalil.

Reklama

 

Ruský pohľad na vec je diametrálne odlišný

Na deväť rokov väzenia v júli minulého roku moskovský súd v neprítomnosti odsúdil prezidenta britského investičného fondu Hermitage Capital Williama Browdera, ktorého uznal vinným za daňové úniky. Jeho advokát sa proti rozsudku chce odvolať.

Browder sa odmieta zúčastňovať na súdnych pojednávaniach. Celý proces považuje za politicky motivovaný a tvrdí, že jeho cieľom je zdiskreditovať jeho i Magnitského.

Vyhlasuje tiež, že ruské súdy sa ho snažia potrestať za lobovanie za americký zákon, ktorý postihuje ruských občanov podozrivých zo zavinenia Magnitského smrti.

Reklama

Browder žije v Británii a možnosti Ruska na jeho vzatie do väzby sú obmedzené. Interpol ho odmietol zaradiť na zoznam medzinárodne hľadaných osôb, keď usúdil, že proces, ktorý sa proti nemu vedie v Rusku, je politický.

Na archívnej snímke z 30. novembra 2009 matka zosnulého ruského právnika Sergeja Magnitského Natalia Magnitská drží jeho portrét

Spolu s Browderom bol súdom za vinného uznaný aj ruský audítor spoločnosti Sergej Magnitskij, ktorý však v roku 2009 za nevyjasnených okolností zomrel vo vyšetrovacej väzbe. 

Počas pojednávania prokurátor v zdôvodnení svojho rozhodnutia uviedol, že Browder a Magnitskij založil fiktívnu spoločnosť, ktorú dali zaregistrovať na ministerstve pre investičnú politiku, a požívali celý rad výhod. Okrem toho vytvorili údajne aj niekoľko fiktívnych, štátom dotovaných pracovných miest pre invalidov.

Magnitského tvrdenia, že vyšetrovanie jeho osoby súvisí s odhalením údajnej schémy podvodov zamestnancov vládnych úradov, označila prokuratúra za výmysly.

Audítorova smrť vyvolala veľkú pozornosť v USA i EÚ. Rada pre ľudské práva pri prezidentskej kancelárii svojho času dokonca deklarovala, že sú dôkazy naznačujúce, že Magnitského vo väzení dobili na smrť. Prezident Vladimir Putin však podozrenia o týraní odmietol a koncom vlaňajška vyhlásil, že Magnitskij zomrel na zástavu srdca.

Magnitský so svojim šéfom britským občanom Browderom tunelovali štátnu pokladnicu Ruska a tiež urobili niekoľko finančných machinácii, ako napríklad nezákonný vývoz ruských akcií, ktorými sa obohatili práve aj na úkor štátnej pokladnice. Existujú tiež podozrenia, že sa obohatil aj na úkor súkromných osôb, čo mohlo byť aj príčinou Magnitského smrti vo väzení.

Magnitského prípad negatívne poznamenal aj vzťahy medzi Ruskom a USA. Americká vláda v súvislosti s prípadom Magnitskij v júli 2012 zaviedla vízové a ekonomické sankcie voči tým ruským úradníkom, ktorí nejakým spôsobom súviseli s Magnitského kauzou. V novembri 2012 pristúpila ruská vláda k analogickým opatreniam voči americkým občanom.

Tzv. Magnitského zákon prezident USA Barack Obama podpísal v decembri 2012. Ruský prezident Vladimir Putin podpísal odvetný zákon, ktorý americkým občanom zakazuje adopcie ruských detí, v januári 2013.

V apríli 2013 americké ministerstvo financií v súvislosti s tzv. Magnitského zákonom zverejnilo zoznam mien 18 občanov Ruskej federácie, ktorí sú dôvodne podozriví z porušovania ľudských práv. Nasledujúci deň ruské ministerstvo zahraničných vecí vydalo odvetný zoznam s rovnakým počtom mien amerických občanov.

ru

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali