USA požadujú, aby 24 ruských diplomatov opustilo do 3. septembra krajinu

USA požadujú, aby 24 ruských diplomatov opustilo do 3. septembra krajinu

Washington 3. augusta 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Sputnik-Kent Wang)

 

Americké úrady odovzdali ruskému veľvyslanectvu zoznam 24 diplomatov, ktorí musia do 3. septembra odísť z krajiny kvôli tomu, že im končí platnosť víza. Časopisu National Interest to povedal ruský veľvyslanec Anatolij Antonov

Veľvyslanectvo RF
Veľvyslanectvo RF vo Washingtone

Takmer všetci odídu bez náhrady, pretože Washington náhle sprísnil vízové postupy,” povedal. Text rozhovoru bol uverejnený na facebookovej stránke veľvyslanectva.

Reklama

Antonov uviedol, že zamestnanci ruských diplomatických misií v USA sú nútení pracovať za podmienok bezprecedentných obmedzení, a to napriek vyhlásenia americkej administratívy o potrebe rozvíjať stabilné a predvídateľné vzťahy s Moskvou.

Podľa jeho slov americké úrady bez vysvetlenia dôvodov rušia platné víza príbuzným ruských diplomatov a zdržujú predlžovanie povolenie na vstup do krajiny.

Reklama

V dôsledku toho sa asi šesťdesiat mojich kolegov – 130 dohromady s rodinnými príslušníkmi – nemôže vrátiť do svojej vlasti, ani za naliehavých humanitárnych okolností,” povedal veľvyslanec.

V posledných rokoch sa pracovné podmienky ruských diplomatov v Spojených štátoch neustále zhoršujú. Ako uviedol Antonov, Moskva bola úplne zbavená konzulárnej prítomnosti na západnom pobreží Ameriky, kde žijú desiatky tisíc Rusov. Navyše dochádza k pravidelnému vyhosťovaniu ruských diplomatov. Washington tiež drasticky sprísnil vízové postupy.

 

Spojené štáty znížia počet zamestnancov veľvyslanectva a konzulátov v Rusku

Spojené štáty musia od 1. augusta uviesť zloženie svojho veľvyslanectva a konzulátov v Rusku do súladu s novými požiadavkami, podľa ktorých má Washington zakázané najímať na prácu občanov RF a tretích krajín.

Americký veľvyslanec v Rusku John Sullivan už skôr povedal, že kvôli týmto opatreniam ruskej vlády sa počet pracovníkov diplomatických misií v Rusku zníži na 120 ľudí, a preto nebudú môcť poskytovať konzulárne služby v plnom rozsahu. Americký minister zahraničia Anthony Blinken v piatok povedal, že USA boli nútené prepustiť 182 miestnych zamestnancov a desiatky ľudí, ktorí pracovali na základe zmluvy v diplomatických misiách v Moskve, Vladivostoku a Jekaterinburgu.

Reklama

Tieto nepríjemné opatrenia vážne ovplyvnia prácu našich misií v USA, čo potenciálne zahŕňa bezpečnosť nášho personálu a tiež možnosti diplomatických kontaktov s ruskými úradmi,” povedal Blinken.

Námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov pritom už skôr povedal, že Moskva nebude klásť prekážky, ak by Spojené štáty chceli nahradiť ruských zamestnancov veľvyslanectva občanmi USA, ale strop 455 zamestnancov zostáva.

Rusko požadovalo, aby Spojené štáty neprijímali ruských občanov do práce, v rámci odvetnej reakcie na ďalšie sankcie, ktoré Washington zaviedol v apríli. Vtedy sa nové sankcie proti Ruskej federácii dotkli 32 osôb a združenia. Sankcie takisto bránili americkým finančným inštitúciám v nákupe ruských vládnych dlhopisov na IPO po 14. júni. Washington navyše oznámil, že z krajiny vyhostí desať zamestnancov ruských diplomatických misií. Ruské ministerstvo zahraničia uviedlo, že kurz amerických sankcií nezodpovedá záujmom národov oboch krajín.

Reakcia Ruska na americké sankcie spočívala v zrkadlových aj asymetrických opatreniach. Ruská federácia sa rozhodla ukončiť dohodu o cestovaní amerických diplomatov mimo miesta ich základne a tiež zakázať Rusom a občanom tretích krajín nastupovať do zamestnania na americkom veľvyslanectve alebo generálnom konzuláte. Ruská federácia navyše zaradila Spojené štáty (spolu s Českou republikou) na zoznam nepriateľských štátov, ktoré majú zakázané najímať na prácu štátnych príslušníkov tretích krajín.

Vzhľadom k ruskej reakcii americké veľvyslanectvo oznámilo, že od 12. mája zníži rozsah poskytovaných konzulárnych služieb a ukončí vybavovanie žiadostí o vydanie neimigračných víz, s výnimkou diplomatických ciest. Neskôr však na veľvyslanectve upresnili, že až do 16. júla naďalej poskytovali rad konzulárnych služieb pre občanov USA.

Reklama

Po summite prezidentov oboch krajín Vladimira Putina a Joea Bidena, ktorý sa konal 16. júna v Ženeve, sa strany rozhodli začať dialóg s cieľom normalizovať prácu svojich diplomatických misií: Ruskí diplomati v USA sa pravidelne stretávajú s problémom, že im neudelia víza alebo im bude zamietnuté ich predĺženie, ruské veľvyslanectvo nemôže nahradiť diplomatov, ktorí končia svoju pracovnú cestu, novými zamestnancami. Okrem toho USA nevydávajú víza rodinným príslušníkom diplomatov a v roku 2016 uzavreli prístup k ruskému diplomatickému majetku v New Yorku a Washingtone a požadovali uzatvorenie ruských konzulátov v San Franciscu a Seattlu a tiež ruského obchodného zastupiteľstva vo Washingtone.

Napriek pokynom prezidentov je však práca na tomto probléme zložitá. Rusko navrhlo Spojeným štátom, aby bolo úplne zrušené vzájomné obmedzenie práce diplomatických misií, ale Washington to odmieta, povedal ruský veľvyslanec v Spojených štátoch Anatolij Antonov v rozhovore pre agentúru RIA Novosti. Podľa jeho slov “svetlo na konci tunela” v riešení otázky normálneho fungovania ambasád zatiaľ nie je vidieť.

Ministerstvo zahraničia nie je ani ochotné diskutovať o možnosti úplného zrušenia všetkých zavedených opatrení a protiopatrení, pričom trvá na fázovaní prístupu. Toto fázovanie je však v skutočnosti venovaním pozornosti predovšetkým americkým problémom. A riešenie otázok, ktoré zaujímajú nás, sa kolegovia snažia odložiť na potom. Takýto prístup je neprijateľný,” povedal ruský veľvyslanec.

Moskva opakovane zdôrazňovala, že je pripravená zrušiť obmedzenia práce amerických diplomatických misií, ale len na základe vzájomnosti.

Američania sia teraz začali sťažovať na všetkých úrovniach na zákaz najímania miestnych zamestnancov. Vytrvalo nastoľujú otázku bezpodmienečného vydávania víz tým ľuďom, ktorých budú posielať do Ruska, aby nahradili prepustených Rusov. Nie sme proti, ale pod povinnou podmienkou, že pokusy o oslabenie našej diplomatickej prítomnosti v Spojených štátoch budú zastavené,” povedal na záver Antonov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali