Úrad vlády: Bulvárny portál útokom na predsedu vlády SR prekročil všetky hranice profesionality a etiky

Úrad vlády: Bulvárny portál útokom na predsedu vlády SR prekročil všetky hranice profesionality a etiky

Bratislava 16. februára 2017 (TASR/HSP/Foto:PrintScreen:topky.sk)

 

Úrad vlády SR sa ostro ohradzuje voči dnešnému článku bulvárneho portálu Topky.sk „Zvrat v prípade babičky z kauzy cien energií: Všetko je inak, hnev rodiny na Fica!“ Tento materiál prekročil všetky hranice mediálnej profesionality a etiky a je priamym útokom portálu na predsedu vlády SR.

25221

Reklama

Predseda vlády SR v stredu upozornil, že poslanci opozície sa zúčastňujú na podvode, pretože súčasťou oficiálneho návrhu na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády je fotografia cudzej štátnej príslušníčky, ktorá už niekoľko rokov nežije. Napriek tomu bola predkladateľom na pôde parlamentu opakovane označovaná za „chudobnú vdovu“, ktorej údajne vzrástli o 100 percent náklady na vodu. „Táto pani minulý rok, čiže keď to porovnáme aj s minulým rokom, platila 243 €,“ vyhlasoval poslanec Igor Matovič s fotografiou v ruke.

Bulvárny portál dnes prišiel s „odhalením“, ktoré mal sprostredkovať farár „Anton Kasan z obce Boršice u Buchlovic, kde žila babička.“ (Pani Anna B. žila v obci Vnorovy, čo potvrdil aj tamojší starosta.) Farár údajne portálu povedal: „Viem, ako aj rodina, že to opozícia urobila nechtiac.“ Farár mal teda niekoľko hodín po tlačovke predsedu vlády informácie, že opozícia to urobila nechtiac a zároveň už mal aj informáciu od rodiny. Ešte zvláštnejšie pôsobí jeho ďalšie vyjadrenie: „Už sa na to nedokážem dívať. 18 rokov sme zaostali kvôli Mečiarovi a a Ficovi. U nás vládnu len oligarchovia.” Nevedno, prečo by mal český farár používať vyjadrenie, že „sme“ zaostali a „u nás“ vládnu oligarchovia, bez ohľadu na to však ide o výsostne politický názor, ktorý absolútne nesúvisí s aktuálnou témou – „redaktorom“ sa však zrejme hodil do scenára.

Reklama

Namiesto názoru farára, ktorý so situáciou nemá nič spoločné, mohla pritom verejnosť ešte v stredu zaznamenať priamo vyjadrenie syna zosnulej: „Taká je politika, špinavosť. Nemajú žiadne svedomie. “ Úrad vlády SR trvá na tom, že zneužitie podobizne nebohej občianky cudzieho štátu bolo prejavom hrubého cynizmu a prekročením hraníc štandardného politického súboja. Je len príznačné, že pôvodne vyšiel článok len s názorom predmetného poslanca, kým stanovisko Úradu vlády SR doplnili „redaktori“ až po niekoľkých urgenciách.

Keď sa predseda vlády SR vyjadruje kriticky k práci niektorých novinárov, má na mysli práve popretie základných profesionálnych a etických princípov žurnalistiky v článkoch, ktoré majú vopred napísaný scenár a ich jediným cieľom je poškodiť vládu SR. Presne tak to bolo aj v predmetnom článku: autor nezískal reakciu samotných potomkov nebohej babičky, ale farára, ktorý ich vraj „dobre pozná“. Toto sprostredkované tvrdenie stačilo portálu na článok, ktorý je priamym útokom na predsedu vlády. Bulvárny portál sa priamo postavil na stranu hyenizmu a cynizmu, ktorým zneužívanie podobizne mŕtvej babičky a cudzej štátnej občianky nepochybne je. A naopak, útokom „tiežnovinárov“ sa stal predseda vlády, ktorý na celý problém upozornil a keďže škandál vyvolaný poslancom Národnej rady Slovenskej republiky mal aj zahraničnopolitické dôsledky, osobne sa za nevhodné konanie predstaviteľa slovenského zákonodarného zboru ospravedlnil predsedovi vlády Českej republiky Bohuslavovi Sobotkovi i priamo synovi nebohej. Keď sa konečne slovenské médiá začnú seriózne zaoberať úrovňou svojej profesionality a novinárskej cti, môžu si tento bulvárny útok zobrať ako učebnicový dôkazový materiál o potrebe okamžitej nápravy.

TASR o tom informoval Tlačový odbor ÚV SR.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali