Univerzita na Floride predáva marťanský prach za dostupnú cenu

Univerzita na Floride predáva marťanský prach za dostupnú cenu

Florida 3. októbra 2018 (HSP/Foto: NASA)

 

Tím astrofyzikov z University of Central Florida (UCF) vyvinul vedecky založenú a štandardizovanú metódu na vytvorenie pôdy z Marsu a z asteroidov známu ako simulátory a teraz ju predáva v cene 20 dolárov za kilogram plus poštovné

Ilustračné foto sondy Curiosity z jej potuliek, vesmírnej misie na Marse

Hoci sa to niektorým môže zdať ako výmysel, stránka Phys.org podľa časopisu Icarus potvrdzuje, že ide o skutočnú pravdu.

Reklama

“Simulant je užitočný pre výskum, keď sa snažíme ísť na Mars,” vyhlásil profesor fyziky Dan Britt, člen skupiny Planetary Sciences v UCF. “Ak tam pôjdeme, budeme potrebovať jedlo, vodu a ďalšie dôležité veci. Keď vyvíjame riešenia, potrebujeme spôsob, ako otestovať, ako sa týmto myšlienkam bude dariť,” dodal.

Vedci, ktorí hľadajú spôsoby, ako pestovať potraviny na Marse, potrebujú otestovať svoje techniky na pôde, ktorá sa chemicky najviac podobá tej na Marse, ktorú zozbieral rover Curiosity počas svojej misie na planéte Mars. Profesor Dan Britt ako geológ a fyzik pozná jej zloženie. Zložky môžu byť zmiešané rôznymi spôsobmi, aby napodobňovali pôdu z rôznych objektov vrátane asteroidov a planét.

Vedúci vedeckej skupiny Kevin Cannon hovorí, že na Marse a na asteroidoch sú rôzne druhy pôdy. Rovnako aj na našej planéte Zem, keďže máme napríklad čierny piesok, biely piesok, hlinu či ornú pôdu černozemnú. Na iných vesmírnych objektoch môžeme nájsť pôdy bohaté na uhlík, ílovité pôdy, či pôdy bohaté na soli.

“S touto technikou môžeme vyrobiť veľa variácií. Väčšina minerálov, ktoré potrebujeme, sa nachádza na Zemi, aj keď niektoré je veľmi ťažké získať,” vysvetľuje ďalej.

Reklama

Tech Times píše, že mesačné a asteroidové materiály sú zriedkavé, pretože na Zem sa dostali prostredníctvom meteoritov. Dokonca aj keď napokon plánované nákladné vesmírne misie môžu priniesť skutočnú pôdu z povrchu Marsu, mali by byť k dispozícii len v malom množstve.

No pri ich dostupnosti za 20 dolárov bude pre výskumníkov oveľa lacnejšie použiť simulanty vyrobené univerzitou UCF skutočne vedeckým postupom podľa istého chemického vzorca.

Vedci Britt a Cannon už majú asi 30 čakajúcich objednávok vrátane jedného z Kennedyho vesmírneho strediska, ktorému sa odošle asi pol tony nevšedného materiálu.

Pre strojného inžiniera Codyho Schultza je to pre niekoho, kto vždy miloval kozmickú vedu, “úplne super” pracovať s experimentálnou vesmírnou pôdou. “A táto skúsenosť je fantastická z hľadiska skutočného sveta … mimoúrovňového zážitku,” dodáva.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali