Ukrajina otrávila Ameriku

Ukrajina otrávila Ameriku

Moskva 5. decembra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:SITA/AP/Ukrainian Presidential Press Office)

 

Keď sledujeme reakcie západných, ukrajinských a ruských komentátorov na interview prezidenta Zelenského pre americký časopis Time, je ťažké sa zbaviť pocitu absurdity a nemožnosti toho, čo sa deje

Na snímke Volodymyr Zelenskyj

V roku 2014, keď Washingtone a Brusel slávil úspech ďalšej ukrajinskej oranžovej revolúcie a víťazstvo technológie Gene Sharpa nad zdravým rozumom v jednej krajine, nikto zo západných odborníkov by si nedokázal ani v najhoršom sne predstaviť súčasnú situáciu. O päť rokov neskôr prezident Ukrajiny, bývalý komik, svojím interview pre americký časopis ovplyvňuje nielen americké informačné pole, ale aj výsledky amerických volieb a proces impeachmentu prezidenta USA. Keď sa nad tým zamyslíte, je ťažké si predstaviť väčšiu hanbu pre superveľmoc a USA rozhodne superveľmocou , ako je závislosť na slovách ukrajinského prezidenta.

Reklama

Je pravdou, že bývalý svetový hegemón infikoval svoj politický život vírusom ukrajinstva a začal byť vážne chorý. Dokonca aj The New York Times píše, že USA sa začínajú podobať Ukrajine a londýnske noviny Financial Times vyzývajú k zahraničnému zásahu s cieľom záchrany Spojených štátov pred občianskou vojnou, ktorá by tam po prezidentských voľbách mohla vypuknúť. Vráťme sa však k diametrálne protikladným interpretáciám interview Zelenského, s ktorými sa stretávame v ruskoukrajinskej a americkej odbornej komunite a informačnom poli.

Mnohým sa z nejakého dôvodu zdá, že ukrajinský prezident je na strane Trumpa v prípade impeachmentu a poskytol americkému prezidentovi skvelú politickú službu, za ktorú môže očakávať pomoc a vďačnosť Bieleho domu. Skutočne, sám Trump prejavuje určitú spokojnosť s tým, čo Zelenskyj povedal ale nič viac.

Reklama

 

Na svojom Twitteri napísal:

Mimoriadne správy: Ukrajinský prezident práve znovu oznámil, že prezident Trump neurobil nič zlé ohľadom Ukrajiny a našej spolupráce a výziev. Keby radikálni ľavicoví demokrati mali zdravý rozum, a to tak nie je, všetko by skončilo!” Tým prezident Trump na mysli, že impeachment by stratil svoju hlavnú podstatu obvinenia z toho, že sa od Zelenského snažili dosiahnuť vyšetrovanie Bidenovej činnosti výmenou za materiálnu pomoc Ukrajine.

 

 

Rôzne interpretácie

Problém s interpretáciou v štýle Zelenskyj prešiel na stranu Trumpa spočíva v tom, že za prvé ukrajinský prezident nepovedal nič nové (čo Trump zdôraznil aj na svojom Twitteri) a po druhé to hlavné zástupcovia Bieleho domu vôbec nežiadali od Kyjeva takéto vyhlásenia. Prezidentov osobný advokát, odborník na prácu s mafiou a zástupca pre zvláštne úlohy Rudolph Giuliani prišiel do Kyjeva preto, aby Zelenského kancelária začala (a pokiaľ možno víťazne dokončila) vyšetrovanie korupčných schém rodín Josepha Bidena a Johna Kerryho na Ukrajine.

Reklama

To, aspoň doteraz, neurobili, hoci dokonca aj v CNN boli úniky informácií o tom, že oficiálne Kyjev sa chystá kapitulovať a splniť tieto naliehavé odporúčania zástupcov amerického prezidenta.

Oveľa logickejšie v tomto zmysle vyzerá interpretácia, ktorá je bežnejšia v americkom informačnom poli a, ktorú presadzujú hlavné americké noviny The New York Times. Obviňujú Trumpa zo skresľovania slov ukrajinského prezidenta a zdôrazňujú, že Zelenskyj dosť tvrdo kritizoval konanie prezidenta USA:

Trump mal zrejme na mysli a skresľuje komentáre ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, vyslovené počas interview pre časopis Time a uverejnené aj v iných publikáciách v pondelok ráno. Nikde v interview Zelenskyj nehovoril, že jeho americký kolega neurobil nič zlé. V skutočnosti kritizoval Trumpove komentáre o korupcii na Ukrajine a jeho rozhodnutie pozastaviť vojenskú pomoc Kyjevu. Hoci povedal, že sa v ich rozhovoroch nehovorilo o quid pro quo (úplatok alebo vymáhanie úplatku za službu – pozn. red.), Zelenskyj spochybnil rozhodnutie Spojených štátov o zmrazovaní pomoci, ktorá bola podľa jeho slov otázkou spravodlivosti.

Skutočné: Ak z rozhovoru odstránite vetu o tom, že nedošlo k priamemu vymáhaniu úplatku vo forme vyšetrovania korupčných schém amerických politikov na Ukrajine, potom toto interview vyzerá ako dlhý a celkom vtipný zoznam požiadaviek nového vedenia Ukrajiny osobne voči americkému prezidentovi. Ak sa pozrieme na tento zoznam z hľadiska politickej štylistiky, môžeme ho doslova zaradiť do učebnice politológie do kapitoly Ukrajinský štýl politického diskurzu. Najskôr Zelenskyj hovorí, že nechceme vyzerať ako žobráci, ale potom predkladá zoznam žiadostí: potrebujeme vojenskú pomoc, potrebujeme peniaze, potrebujeme diplomatickú podporu a ešte potrebujeme, aby vo Washingtone mlčali o korupcii na Ukrajine.

 

Alternatívny názor

Málokto na planéte je tak silný, odvážny alebo hlúpy, aby požadoval od USA prakticky zavrieť ústa a nekritizovať nejakú krajinu, ale ukázalo sa, že Zelenskyj je toho schopný a sprevádza to nasledujúcou motiváciou (citát v The New York Times):

“Keď Amerika napríklad hovorí, že Ukrajina je skorumpovaná krajina, je to najtvrdší signál. () Všetci počujú tento signál. Investičné banky, zainteresované strany, spoločnosti, americké, európske spoločnosti s medzinárodným kapitálom na Ukrajine to je pre nich signál, ktorý hovorí: ,buďte opatrní, neinvestujte. Alebo: ,bež preč. To je tvrdý signál.

Takáto pozícia a takéto správanie ťažko nájdu pochopenie v Bielom dome, u voličov Trumpa, ale aj americký biznis si môže položiť otázku: A prečo by náš prezident mal klamať kvôli tomu, aby si Ukrajina mohla vziať naše peniaze?.

Čím bližšie sa americkí politici (a zvlášť americkí voliči) zoznamujú s Ukrajinou, ukrajinskými politikmi a ich vzťahmi s Demokratickou stranou, tým ostrejšie začínajú pociťovať, akú nesprávnu voľbu vykonali v oblasti sankcií a celkových vzťahov s Ruskom. Ako príklad môžeme uviesť pravdepodobne najznámejšieho a najpopulárnejšieho (každodenné publikum v roku 2018 viac ako tri milióny divákov) konzervatívneho novinára Spojených štátov Tuckera Carlsona, moderátora najpopulárnejšej show na najpopulárnejšom protrumpovskom kanáli Fox News.

Reklama

Doslova pred niekoľkými dňami sa v rámci komentára k impeachmentu známy moderátor vyznamenal výrokom, ktorý rozbúril americký internet a informačné polia.

Čo robí Vladimira Putina horším, ako, ja neviem, celý dlhý zoznam amerických spojencov? spýtal sa Carlson a uviedol ako príklady konzervatívne politické režimy amerických spojencov na Blízkom východe. Iróniou je samozrejme to, že Putin pri všetkých svojich nedostatkoch nenávidí Ameriku menej, ako mnohí z týchto ľudí,pokračoval.

A aby nikto nepochyboval o jeho geopolitickej pozícii, dodal: Musím povedať, že som kategoricky proti týmto (antiruským) sankciám a nemyslím si, že musíme bojovať s Ruskom. () Pravdepodobne sa musíme postaviť na stranu Ruska, ak si budeme musieť vybrať medzi Ruskom a Ukrajinou. To je môj názor.

Chcel by som zaželať americkým novinárom, aby viac hovorili a písali o Ukrajine a mali by najmä propagovať rozhovory s ukrajinskými politikmi.

Pokiaľ budú aj naďalej zoznamovať Trumpových voličov a konzervatívne vplyvné osobnosti s ukrajinským zoznamom želaní a predstavami o tom, čo to je spravodlivosť, potom do jesene 2020, keď sa majú v USA uskutočniť prezidentské voľby, niektorí priaznivci Trumpa a mediálne osobnosti konzervatívneho hnutia môžu od neho začať požadovať, nielen pomoc pri dokončení výstavby Nord Stream 2, ale aj uznanie Krymu alebo ešte niečo vymyslieť, aby spravodlivo zaplatil oficiálnemu Kyjevu za všetky jeho pokusy ovplyvniť americkú politiku.

Reklama

Mimochodom, určite úspechy už dosiahli. Zelenskému a americkým médiám sa podarilo vytvoriť auru netolerovateľnej politickej toxicity okolo samotnej myšlienky podpory Ukrajiny.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

17:59

Francúzske úrady rozmiestnia počas veľkonočných sviatkov pred všetky katolícke a protestantské kostoly príslušníkov bezpečnostných síl. Reagujú tak na minulotýždňový útok v Moskve.

17:31

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní (VO) vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus. Ide napríklad o obmedzovanie právomoci Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) či odvolávanie jeho predsedu bez udania dôvodu. Uviedlo to vo štvrtok opozičné Progresívne Slovensko (PS).

16:57

Francúzske úrady odhalili webovú stránku s falošným náborom francúzskych dobrovoľníkov do vojny na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok francúzske ministerstvo obrany.

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali